6,9 136 tys. ocen
6,9 10 1 135764
6,5 53 krytyków
Pod Mocnym Aniołem
powrót do forum filmu Pod Mocnym Aniołem

Anioł - "To nie jest takie trudne, wystarczy tylko..." i w tym momencie Jerzy zamyka dzwi i nie słyszymy co anioł mówi dalej. Ktoś z Was kojarzy ? O co mogło chodzić aniołowi ? To ma chyba wiele wspólnego z tym co widzimy w samej końcówce filmu. Tak mi się wydaje. Film oceniam na 9 ale świerzo po seansie dawałem mocne 10 :)

użytkownik usunięty
Jules_11

Hm, prawde mowiac mysle, ze "wystarczy tylko chciec". W alkoholizmie jak i w kazdym innym nalogu najwazniejsze sa CHECI uzaleznionego
Zadna terapia nie przyniesie efektu i nikt nie jest w stanie pomoc, jesli alkoholik nie bedzie mial checi aby zmienic swoje zycie. Czasem potrzebuje jakiegos motywatora, musi poczuc, ze ma dla kogo i po co zyc. Tt
Tutaj byla nim ukochana kobieta i dopiero wowczas terapia zaczela byc efektywna, a zmiane wyraznie w filmie widac.

ocenił(a) film na 9

Moim zdaniem, chodzi tutaj, ze Jerzy musi przyznac, ze ma problem i ze pije wylacznie ze swojej winy. Podobnie bylo na terapii, gdzie opowiadal historie konczac ja puenta o pieniadzach na pralce. Wtedy wlasnie sie wszyscy wkurzyli, bo chodzilo o to, aby przyznac sie, ze ma sie problem i nie bagatelizowac choroby jaka jest alkoholizm. Robil wszystko zeby nie przyznac sie, ze pije ze swojej winy i ma powazny problem.

ocenił(a) film na 8
Jules_11

Myślę, że nie ma żadnego znaczenia co chciał powiedzieć anioł.
Chodzi właśnie o to, że Jerzy nie chce tego słuchać.

demol_3

A mi się wydaje że chciał powiedzieć że wystarczy naprawde chcieć.

Widzimy jak Jerzy Sam przyjeżdża na oddział deliryków na własnych nogach. To oznaka że doszło do niego że już CHCE nie pić. Poprzednio tylko wychodził na własnych nogach bo go tam na nie postawili.