6,9 136 tys. ocen
6,9 10 1 135764
6,5 53 krytyków
Pod Mocnym Aniołem
powrót do forum filmu Pod Mocnym Aniołem

Nowe info !

ocenił(a) film na 8

W ostatnim wywiadzie dla filmwebu powiedział że Anioł trafi do kin w przyszłym roku. W najbliższym czasie mają kręcic sceny zimowe, a na wiosnę kolejne sceny do filmu :)
Pozostaje jedynie czekac. Smarzowski powiedział jeszcze, że ma w planach zrobienie filmu mni. o Rzezi Wołyńskiej :)

ocenił(a) film na 8
marshall94

OMG praktycznie cała obsada Drogówki ale jaja

giovanni50

To sprawdź sobie jeszcze inne filmy Smarzowskiego. Jakubiak, Dziędziel i Topa wydają się pracować u Smarzowskiego na etacie ;) Widać też że upodobał sobie ostatnio Dorocińskiego.

ocenił(a) film na 8
Maskaspawacza

Jakubik Topa Dziędziel-Wesele,Drogówka

giovanni50

Dom Zły też.

ocenił(a) film na 9
lukasz92

W "Kuracji" też zagrali

marshall94

Czekam niecierpliwie:)

marshall94

Rzeź Wołyńska to niezwykle ciężki temat - głównie przez brutalność Ukraińców. Poza tym film mógłby wywołać ( przy zgodności historycznej na pewno wywoła) kontrowersje oraz będzie niepoprawny politycznie, co na pewno przyniesie przykrości Smarzowskiemu

weekendowy_filmowiec

Smarzowski wcale nie jest taki kontrowersyjny. Kontrowersja zakłada, że jest duża rozbieżność zdań na temat filmu u widzów. Tymczasem Smarzowski jest głownie chwalony przez ludzi świadomych/wrażliwszych, którzy widzą, że środowisko jakie przedstawia w filmach dotyczy również właśnie naszej rzeczywistości. Motłoch po obejrzeniu np. "Domu Złego" może powiedzieć co najwyżej że śmieszne było to "że siem paliło a ón siem z grubom babom ruchoł hehehe".
Jednak twórczość taka daje nam świadectwo, że istnieje ktoś, kto czuje podobnie jak my - jednostki wyjątkowe i wrażliwsze, wręcz liryczne. I czasem sama ta świadomość pomaga.
Co do Rzezi Wołyńskiej - myślę, że Smarzowski wcale nie ma na celu robić ten film w kategoriach ostatnio modnego, pompatycznego kina o Wielkim Narodzie Polskim, na który pójdą i tak tylko gimnazja i licea, bo lekcji nie będzie. Sama historia Rzezi Wołyńskiej będzie więc tylko prowodyrem, bodźcem ku okazaniu tego jak ludzie potrafią być coraz mniej ludzcy, jak zezwierzęcają się w imię najbardziej prymitywnych instynktów i emocji. A to że zostanie to zinterpretowane przez ogół jako obiektywna prawda, to cóż... taki kraj niestety. Ja czuję tylko radość z tego, że jest ktoś kto ma wrażliwość podobną do mojej i używa jej aby ukazać smutną prawdę o ludziach. Smutną ale zawsze prawdę. To samo odczucie towarzyszy mi jeszcze np. przy czytaniu poezji Z. Herberta - jego twórczość zwraca uwagę na problem, a nie go opisuje. Wyróżnia się dyscypliną myślową i głęboką analizą moralistyczną. No wypisz, wymaluj po prostu.
Trochę odpłynąłem, ale kto ma zrozumieć ten zrozumie, taką mam przynajmniej nadzieję :).

ocenił(a) film na 8
weekendowy_filmowiec

I bardzo dobrze. To jedyny reżyser, który ma jaja i nie będzie się "poprawnością polityczną" przejmował. Jakoś Ukraińcy nasze uczucia mają w "głębokim poważaniu" i upowcom stawiają pomniki. Pora na rewanż i pokazanie prawdy o tych zwyrodnialcach bez lukru. Smarzowski to jedyny, który może to zrobić.

ocenił(a) film na 8
marshall94

O rzezi wołyńskiej ? Skąd to info jeśli można spytać ?

ocenił(a) film na 8
Pomyslowy_Dobromir

http://www.filmweb.pl/video/wideo_wywiad/Filmweb+rozmawia+z+Wojciechem+Smarzowsk im-29889