6,9 136 tys. ocen
6,9 10 1 135786
6,5 53 krytyków
Pod Mocnym Aniołem
powrót do forum filmu Pod Mocnym Aniołem

Polecam

ocenił(a) film na 10

Film warty polecenia, wyśmienita gra aktorska, szacunek za dużą odwagę nie tylko dla Roberta Więckiewicza, ale wszystkich aktorów. Oglądając film, sama czułam jakbym była w alkoholowym ciągu. Jak mówi sam reżyser w filmie czułam trzy etapy emocjonalne: najpierw rozbawienie, potem zniesmaczenie i w końcu refleksję. Myślę, że film idealnie pokazuje nasz realia, może z tej bardziej ekstremalnej strony, ale warto zauważyć odzwierciedlenie w rzeczywistości.

użytkownik usunięty
paawlaas

nie warto, bo to tylko film opowiadający historię człowieka uzależnionego od alkoholu. uważasz, że Requiem dla snu pokazuje amerykańskie realia? czy po prostu losy fikcyjnych bohaterów? w takim razie polecam nabrać dystansu do polskiego kina.

ocenił(a) film na 10

uważasz, że uzależnienie od alkoholu jest czymś mało ważnym? Może masz to szczęście i nie spotkałaś/spotkałeś się z tego typu problemem. Myślę, że film pokazuje jedną z cząstek realności w jakiej żyjemy, nie uważam, że wszyscy mają tak ekstremalny problem z piciem, ale to nie jest ważne. Każdy rodzaj uzależnienia rujnuje człowieka i osoby w jego najbliższym otoczeniu. Jeśli chodzi o Requiem dla snu to jeszcze inny temat do dyskusji. Każdy widzi świat przez pryzmat swoich doświadczeń. Życze abyś takich problemów nie miał/ nie miała :) Pozdrawiam

użytkownik usunięty
paawlaas

nie wiem na jakiej podstawie wysunęłaś wniosek, że uważam uzależnienie od alkoholu za mało ważne zjawisko. ja jedynie sprzeciwiam się traktowaniu tego filmu jako obraz polskiej rzeczywistości. właśnie przeczytałam w jakiejś recenzji słowa: "Smarzowski ponownie ukazuje brutalną prawdę o Polsce i Polakach." - osoba, która to napisała naprawdę musi mieć coś z głową. tutaj narodowość bohatera nie ma nic do rzeczy, film jest polski więc i akcja toczy się w Polsce, ale historia jest bardzo uniwersalna - to jest obraz ludzi, którzy przez swój nałóg osiągają dno - są w stanie poświęcić miłość, kraść, spać we własnych rzygach itp. bo ich życiem rządzi butelka wódki.

ocenił(a) film na 10
paawlaas

No i wnioski. Ze statystyk wynika, że piją nie tylko mężczyźni ale i coraz więcej kobiet. Raz w miesiącu pije 23% kobiet. Dwa do trzech razy w miesiącu pije 23% kobiet i 20% mężczyzn. Jeden do dwóch razy w tygodniu pije 16% kobiet i 37% mężczyzn. Codziennie lub prawie codziennie pije 2% kobiet i 11% mężczyzn (ogółem 7%). Osobiście uważam temat filmu za ważny. Jednym film się podoba bardziej, innym mniej ale myślę, że niektórych ostrzeże i może komuś pomoże. Ja zwróciłam jeszcze uwagę na to, że tak trudny temat przedstawiono w sposób kulturalny, przyzwoity.

ocenił(a) film na 9
paawlaas

Jak dla mnie film rewelacja! również polecam