6,9 136 tys. ocen
6,9 10 1 135804
6,5 53 krytyków
Pod Mocnym Aniołem
powrót do forum filmu Pod Mocnym Aniołem

Czy istnieje nazwijmy to alkoholizm stylowy, który uprawia między innymi bohater "Californication",
Hank Moody czy picie zawsze jest zero-jedynkowe, czyli albo pijesz raz od święta na imieniniach lub
dyskotece albo idziesz w ciąg i kończysz na odwyku jako wrak?
Hank z tego co wiem był inspirowany postacią Charlesa Bukowskiego, słynnego pisarza alkoholika,
który jednak był nieco obleśnym menelem a picie i styl Hanka ma w sobie wdzięk.

killer83_2

Nie jest zero jedynkowe, niektórzy piją całe życie i nigdy nie będą na dnie.

P.S. Zobacz film pt. Rok diabła.

ocenił(a) film na 7
abcabc

Zależy jak piją, czy raz na tydzień, co dwa dni, codziennie wieczorem, codziennie z rana przed 13? Wiem, że duża cześć ludzi potraktuje "Pod mocnym Aniołem" z pewnym dystansem, ale cześć tych historii, pokazanych w filmie przeżyłem osobiście. Kupowanie alko na zapas w monopolowym, dolewanie z butelki do butelki, przepijanie kaca, picie by przełamać nieśmiałość . Jestem alkoholikiem, to raczej pewne, choć nie miałem takich akcji jak bohaterowie filmu (kupa, mocz, delirka). Lubię alkohol i z niego nie zrezygnuje, jednak według założeń tego filmu, każdy alkoholik, kończy żałośnie. Ja mimo, że lubię pić potrafię zachować się w towarzystwie, np. na weselach, gdzie nie jeden człowiek zrobi z siebie świnię, mimo tej otoczki pijaństwa zachowuję się normalnie. Nie jest to tłumaczenie, ale alkohol uwalnia ze mnie osobę, którą chciałbym być a nie jestem (pewną siebie, potrafiącą korzystać z intelektu, kodów kulturowych używanych w żartach, coś w stylu Chandler Bing z Przyjaciół). Dlatego się zastanawiam, czy rzeczywiście ostre picie zawsze musi się kończyć tak jak dla Jerzego P i jemu podobnym.
Choć lubię Zelenkę za "Guzikowców", "Rok Diabła" sobie na razie odpuszczę, opis mnie jakoś nie przekonał, chyba że wyjaśnisz dlaczego akurat ten film warto obejrzeć ;-)

ocenił(a) film na 6
killer83_2

Mogę coś powiedzieć?
Napisałeś: "Jestem alkoholikiem, to raczej pewne"
Z moich doświadczeń wynika, że jeśli ostro pijesz i wciąż się zastanawiasz, to masz chyba jeszcze czas na wycofanie się z ryzykownych zachowań. Gdybyś uparcie zaprzeczał, że masz problem: ooo, to pierwszy sygnał do niepokoju. :-)
"każdy alkoholik, kończy żałośnie"
Nie znam innych. Chociaż... niektórzy za życia nie zdążą.
"nie miałem takich akcji jak bohaterowie filmu (kupa, mocz, delirka)"
Spójrz na mój post niżej - pij dalej, jeszcze wszystko przed Tobą.

killer83_2

No nie będę Ci opowiadał filmu, ale ten film jest w części o alkoholizmie, czego chyba nie ma w opisie.
Jest taka scena z 'teorią góry', która jest odpowiedzią na Twoje pytanie.

Zobacz, a nie marudź ;)

ocenił(a) film na 6
killer83_2

"picie i styl Hanka ma w sobie wdzięk"
do czasu, zapewniam Cię :-) Jak to mawiał Woron (dr Woronowicz) na spotkaniach: "Jeszcze wszystko przed nim".