6,9 136 tys. ocen
6,9 10 1 135804
6,5 53 krytyków
Pod Mocnym Aniołem
powrót do forum filmu Pod Mocnym Aniołem

Zauważam dziwny trend w twórczości Wojtka Smarzowskiego. Każdy jego film zaczynają być
schematyczny i poświęcony patologii. Ja rozumiem ze te filmy są potrzebne, ale może coś innego
dla odmiany by nam zaserwował, coś jak wesele? Naturalizm i turpizm bywają bardzo interesujące,
ale pwoli odnoszę wrażenie że Wojciech Smarzowski popada w szablony i zaczyna odcinac kupony
od swojej popularności.

cyrus83

a wesele nie było poświęcone patologii?

mrsgrean

Tak w weselu było tej patologii tez niemalo, ale kurde wesele komiczne momentami, a chwilami tragiczne i znacznie latwiej sie ogladalo, a mam wrazenie ze od momentu nakrecenia Domu zlego, oraz sukcesu jaki ten film odniosl. Reżyser idzie za bardzo w coraz bardziej schematyczne epatowanie beznadzieja i zwyrodnieniami psychicznymi. Ja zdaje sobie sprawe ze polskie spoleczenstwo jak najbardziej potrzebuje takiego kina. Ale ile mozna ogladac filmy o chlaniu i patologicznych typach. Czytalem ksiazke pare lat temu, ale z tego co pamietam klimat powiesci jest troche inny, ksiazka zmuszala do myslenia i zasatanowaienia sie nad soba, w filmie to jest zbyt przysloniete scenami wulgarnymi. Ksiazka zreszta zostawila we mnie bardziej pozytywne wrazenia.