6,9 136 tys. ocen
6,9 10 1 135786
6,5 53 krytyków
Pod Mocnym Aniołem
powrót do forum filmu Pod Mocnym Aniołem

Zakończenie

ocenił(a) film na 10

JAK rozumiecie zakończenie filmu?
poszedł znów zachlać? w taxi jak taksówkarz zapytał-"gdzie jedziemy"? Jerzy odparł-"dobre pytanie"
po czym wysiadł oczywiście pod MOcnym Aniołem,jednak nie wszedł.
Jak wy rozumiecie zakończenie? że skończyło się jak zawsze? czy macie inne teorie?

ocenił(a) film na 9
laluczka

Zakończenie sugeruje, że pojawiła się w nim wątpliwość. Zastanawia się czy rzeczywiście "tym razem będzie inaczej". Tylko, że chyba nie wie co innego mógłby zrobić niż pójść chlać.

ocenił(a) film na 7
laluczka

Ostatnia scena przedstawia Jerzego stojacego na srodku ulicy na skrzyżowaniu drog , zaraz po tym jak wysiadl z taksowki . Moim zdaniem symbolizuje to decyzje jaką musi ostatecznie podjąć, dwa sklepy monopolowe sa niczym złe duchy diabły kuszące swymi szyldami glownego bohatera

ocenił(a) film na 8
Mishqueq90

No i jak to bywa w filmach Smarzowskiego - zakończenie dopowiedz sobie sam :)

ocenił(a) film na 8
laluczka

Chyba chodzi o to żeby wyjść z poczuciem bezradności, ale jednocześnie zastanowienia. Ja to widzę po sobie jako palaczu, kilka razy mówiłem sobie, że to będzie ostatnia paczka, mieliłem ostatnią fajkę w dłoni, ale jak zachodziłem do spożywczaka, to i tak kupiłem fajki. Wiem, że to nieporównywalne z alkoholem, ale tak to działa... choć wcale nie musi. Zakończenie z jednej strony trochę jakby ucina nagle film, ale z drugiej - samemu można w myślach pokierować życiem głównego bohatera.

cosanostra_2

Jerzy teoretycznie po raz kolejny nie ma wyjścia - z jednej strony bar, z drugiej sklep monopolowy.

ocenił(a) film na 8
Kubolski

Też opcja. A później może stoczyć się w trzecią ulicę, która prowadzi w dół, chociaż aż tak nie mam w zwyczaju dodawać filozofii do poszczególnych scen :)

ocenił(a) film na 10
laluczka

Nie wiem czy zwróciliście uwagę - w finale Jerzy stoi - albo sklep monopolowy, albo bar, albo trzecia droga ( trzeźwość?). Mijają go ludzie, samochody. W pewnym momencie ulicą idzie wycieczka Żydów. To był dla mnie najbardziej szokujący obraz. Jakby zwiedzali miejsce zagłady. I to chyba stawia ten film w najwłaściwszym kontekście - jako rzecz o masowej zagładzie, która wydarza się tu i teraz, obok nas. Obok, której przechodzimy obojętnie, której nie zauważamy...

ocenił(a) film na 10
iz27

Też zwróciłam uwagę na tych żydów :D no,ale skoro był takim zagorzałym alkoholikiem,podejrzewam,że znów znalazł się w punkcie wyjścia.