PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=660451}
6,9 135 tys. ocen
6,9 10 1 135078
6,6 69 krytyków
Pod Mocnym Aniołem
powrót do forum filmu Pod Mocnym Aniołem

mocny

ocenił(a) film na 8

Nie każdy zrozumie ten film i do niego dotrze. Skrajny REALIZM jest tutaj celowym zabiegiem.
Film dla ludzi o mocnych nerwach i znających taką tematykę - wtedy o wiele bardziej zrozumieją o co
tutaj chodzi.

armarange

Mocny film, dla "wtajemniczonych".

ocenił(a) film na 8
armarange

Zgadzam się z Twoim komentarzem, chodź z drugiej strony myślę (jako znający temat "od podszewki"), że dla ludzi, którzy z alkoholizmem nie mięli bezpośrednio do czynienia, może nakreślić inny obraz osoby uzależnionej od tych stereotypowych (menel, bezdomny, bezrobotny itp.). W tą pułapkę może wpaść na prawdę każdy, bez względu na status społeczny, wykształcenie itp.

ocenił(a) film na 8
sephiroth1983

To witaj w klubie.

ocenił(a) film na 8
sephiroth1983

Ale odrobine stereotypowo jest. Reżyser Dobrał aktorów niezbyt urodziwych ( oczywiscie rzecz gustu i częsciowo zasługa charakteryzacji ).
A ja znam alkoholików wyglądających pięknie, młodo i nikt by sie po nich nie spodziewał takiej choroby. Natomiast film nie jest w stanie skupic się na wszystkim więc to w sumie nie zarzut .

ocenił(a) film na 7
armarange

bez przesady z ta "mocnością" ;) człek juz takie rzeczy na ekranie ogladał, ze cięzko go teraz czyms poruszyc ;)

ocenił(a) film na 8
cronin35

Dla wtajemniczonego ten przekaz jest mocny. A widok posranej kobiety na pewno nie jest czymś lekkim i przyjemnym że nie wymienię innych fragmentów.
Film jest świetnie zmontowany - porwany, achronologiczny, sam widz może czuc się jak w ciągu i pogubic co jest omamem a co realem.
Bardzo dobry film chociaż gra Więckiewicza mnie nie powaliła. Chyra grał alkoholika lepiej wg mnie.

ocenił(a) film na 5
armarange

Kondrat zagrał najlepiej alkoholika w polskim kinie. Więckiewicz dobry aktor, jednak do roli menela kompletnie sie nie nadaje...

ocenił(a) film na 8
czlowiek_z26

Był jeszcze Gajos w Żółtym Szaliku. Więckiewicz wypadał wg mnie dobrze ale nie wybitnie.