PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=660451}
6,9 135 tys. ocen
6,9 10 1 135051
6,6 69 krytyków
Pod Mocnym Aniołem
powrót do forum filmu Pod Mocnym Aniołem

Wydaję mi się, że każdy może interpretować tą scenę jak chce jednak chce poznać różne opinie.
Gdy główny bohater wracał taxówką kierowca spytał: dokąd jedziemy? na co ten odpowiedział:
dobre pytanie (czy coś podobnego, w każdym razie wskazującego na to że on sam nie wie gdzie,
dokładnie - teraz nie pamiętam dokładnie kwestii) Jako, że mieszkał on blisko "Mocnego Anioła"
to tam też wysiadł i stał zastanawiając się i teraz pojawia się pytanie: zastanawiając się nad
czym? Bo mi pierwsze co przyszło na myśl to to, że nie miał gdzie iść gdyż w jakiś sposób stracił
mieszkanie (w końcu przez pewien czas nie miał pieniędzy nawet na papierosy czy taxówkę)
kamera filmująca go z coraz wyższej wysokości dała iluzje jakoby główny bohater leżał na
chodniku - upadek człowieka, ale po przeczytaniu wypowiedzi na forach jestem dosyć zmieszana
co do tej końcówki

ocenił(a) film na 6
ula123456789

Moim zdaniem tak właśnie trzeba interpretować ostatnią scenę.Facet już tak nisko upadł,że nie miał nic i sam nie wiedział co będzie dalej z jego życiem i gdzie ma się podziać.

wenclaw

"Facet już tak nisko upadł,że nie miał nic"

Z tym się nie zgodzę, filmowy Jerzy to tak naprawdę Jerzy Pilch, poczytny, nagradzany i dobrze zarabiający pisarz, który kasy ma aż nadto. Książka i jej ekranizacja to nic innego jak spisany fragment jego pijackiego żywota. Dodatkowo specyfika pracy Jerzego, pozwala mu wieść takie a nie inne życie.

ocenił(a) film na 6
ula123456789

Bohater zawsze po wyjściu z odwyku kierował się do baru Pod Mocnym Aniołem, a tym razem postanowił zrobić inaczej, zmienić się, skończyć z piciem. I tak naprawdę była to dla niego nowa sytuacja i nie wiedział dokąd iść.

ocenił(a) film na 8
ula123456789

Według mnie ostatnia scena mówi jedno. Bohater stoi na skrzyżowaniu i dokonuje wyboru. Uważam że to skrzyżowanie nie było tam przez przypadek i jest to symbol wyboru, którego musi dokonać Jerzy.

ocenił(a) film na 6
ula123456789

Niestety, scena banalna aż zęby cierpną. W czasach "Noża w wodzie" Polańskiego takie zakończenie było nowatorskie, śmiałe, niepokojące i odkrywcze. W 2014 roku metafora dokonywania wyboru życiowego przez postawienie bohatera na skrzyżowaniu (literalnie), zamiast symboliczną stała się kiczowatą. Może jest w tym jakieś drugie dno - ja go nie widzę.

ocenił(a) film na 9
ula123456789

A moim zdaniem Odpowiedział "dobre pytanie" ponieważ nie mógł podjąć decyzji czy iść dalej chlać czy iść do domu i próbować zmienić swoje życie na lepsze czyli zastanawiał się jakiego wyboru doknać