Usypiająca wampiryczna telenowela z odrobiną obrzydliwych i kiczowatych efektów specjalnych. Jak dla mnie gorszy od części poprzedniej. Aż boję się sięgnąć po kolejne odsłony serii.
Zdecydowanie lepsza niż jedynka. Więcej lokacji, lepsze efekty specjalne, lepsza gra aktorska i lepsze tempo.
Szanuję Twoje zdanie, ale mnie znięchęcił do dalszej eksploracji tej serii. Co sądzisz o kolejnych odsłonach? Warto?
Nie oszukujmy się. Cała seria to niskobudżetowe filmy kręcone wprost na rynek vhs, mające wszystkie niedostatki tego rodzaju kina. Moje oceny to 1 - 3/10, 2- 5/10, 3- 4/10. 4 i 5 części nie oglądałem. Dlaczego obejrzałem pierwsze 3 części, wiedząc, że jest to tanie kino? Z kilku powodów. Po pierwsze lubię filmy o wampirach a niestety filmów z tradycyjnymi, odrażającymi wampirami jest coraz mniej. Na ogół są to wymuskane gogusie jak w "Zmierzchu". Po drugie niski budżet wymagał kiedyś kreatywności przy tworzeniu efektów specjalnych, ja zaś lubię efekty specjalne które może i trącą kiczowatością ale po których widać włożoną prace i serce. Po trzecie niski budżet to mniejsze ryzyko straty finansowej i tym samym większa bezkompromisowość twórców. Weźmy chociażby scenę z 3 części gdy Radu odrąbuje głowę i wrzuca ją do ogniska. W wysokobudżetowych hollywodzkich filmach nie zobaczylibyśmy czegoś takiego.
Teraz przed polską premierą 'Nosferatu" Eggersa nadrabiam wampircze filmy i póki co moja lista top 20 wygląda tak.
1) Dracula 1992
2) Nosferatu 1922
3) Wywiad z Wampirem
4) Nosferatu 1979
5) Zagadka Nieśmiertelności
6) Vampire Hunter D 2000
7) Maska Szatana
8) Vampire Hunter D 1985
9) Waleria i tydzień dziwów
10) Miasteczko Salem 1979
11) Blisko ciemności
12) Wampiryczni kochankowie