PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=113222}

Podróż do Nowej Ziemi

The New World
2005
6,2 12 tys. ocen
6,2 10 1 11750
7,0 19 krytyków
Podróż do Nowej Ziemi
powrót do forum filmu Podróż do Nowej Ziemi

film niemiłosiernie się ciągnie zamiast dialogów jest mnóstwo scen narracyjnych. Całą historię można by przedstawić w pięć minut a tutaj ciągnie sie przez... nie wiem ile, bo nie dotrwałem do końca. Jedyny plus - sceneria.

zonk_2

Boże już myślałam, że się nie doczekam Bale'a! 2/3 filmu przesiedziałam jak na szpilkach wypatrując go w drugim planie.
Film jak dla mnie za długi. Stwierdzenie "niemiłosiernie się ciągnie" jest tu bardzo na miejscu. Dialogi znikome, a jak już się pojawiły to bardzo patetyczne, a przerwy między poszczególnymi kwestiami Johna Smitha i Indianki doprowadzały mnie wręcz do szału. I to ich ciągłe łażenie w trawie i "nicniemówienie"... Sceny narracyjne też tak rozciągnięte i patetyczne, że momentami niezrozumiałe.
Wplatanie w dialogi i narrację urywków, mignięć innych scen sprawiało wrażenie jak z filmu psychologicznego. Zepsuło trochę plastyczny efekt.
Farrel jakiś taki... infantylny... Wiecznie oczy kota ze Shreka(być może taki był zamiar ale mi się to nie podobało).
Końcówka za długa , film można było uciąć dużo wcześniej jak dla mnie, w końcu to nie film biograficzny. To sprawiło, że ostatnie 10-15 minut spędziłam myśląc "No jeszcze nie koniec?"
Byłby z tego świetny film przygodowy, krótszy i żwawszy, nieskupiony tak na narracji, lecz bardziej na dialogach.
Zalety? Świetne scenerie, przepiękne krajobrazy! Naprawdę rewelacyjni tubylcy! No i to, że w końcu pojawił się ten Bale...