Podwójne ubezpieczenie

Double Indemnity
1944
7,9 9,9 tys. ocen
7,9 10 1 9943
8,2 33 krytyków
Podwójne ubezpieczenie
powrót do forum filmu Podwójne ubezpieczenie

Przewidywalna do bólu fabuła, to największa bolączka tego filmu. Po Wilderze spodziewałam się
znacznie więcej. Oczywiście biorę poprawkę na datę powstania, ale to nie zmienia faktu, że film nie
wybija się absolutnie niczym na tle swojego gatunku. Nie przekonało mnie tu nic i jakkolwiek
uwielbiam stare kino - "Podwójne ubezpieczenie", to dla mnie zaledwie średniak.

ocenił(a) film na 9
Kaileena_Farah

Ten film nie miał zaskakiwać fabułą

mk1993

W takim razie czym? Klimatem? Widziałam kilka filmów noir, które rzeczywiście miażdżyły atmosferą. Zdjęcia, powolna narracja - wszystko było perfekcyjne. W 'Podwójnym ubezpieczeniu' tego zabrakło, co nie zmienia faktu, że od strony realizacyjnej film jest więcej niż 'przyzwoity' i nie zamierzam się z tym kłócić.
Aktorstwo? Główna rola żeńska godna uwagi. Dobry był też Robinson. Główny bohater... absolutnie mnie nie przekonał.

Dlatego właśnie nadal obstaje przy swojej ocenie, szanuję Twoją, aczkolwiek nie rozumiem za bardzo twierdzenia, że film 'nie miał zaskakiwać'... w takim razie po co robić kryminał, dramat... pozbawiony choćby cienia suspensu?

ocenił(a) film na 9
Kaileena_Farah

Choćby po to, by pokazać nieuchronność zbrodni. Widz może sam siebie okłamywać, ale tragiczny finał jest nieunikniony, i właśnie to może być paradoksalnie suspensem, a raczej jego substytutem, który zwielokrotnia dramaturgie, samo zakończenie jest tym elementem wyciszenia, po którym, co jest zaskakujące, nie ma już nic.

mk1993

Nie przekonuje mnie to, aczkolwiek dziękuję za odpowiedź. Film nie wywarł na mnie takiego wrażenia - od początku do końca wiadomo było, że wszystko skończy się tragicznie, związek między dwojgiem bohaterów opierał się na wzajemnych korzyściach, a nie prawdziwym uczuciu. Los Waltera był mi całkowicie obojętny i to chyba mój największy zarzut.

ocenił(a) film na 9
Kaileena_Farah

trzeba było najpierw książkę przeczytać to byś nie marudziła

Danielak_Lucek

Wtedy, prawdopodobnie, marudziłabym tym bardziej.

ocenił(a) film na 10
Kaileena_Farah

Genialna rola Barbary Stanwyck, która przeszła do historii kina. Dla niej samej warto obejrzeć ten film. Pozdrawiam:)

ocenił(a) film na 6
Kaileena_Farah

zgadzam się, film niezły, ale też mnie nie powalił.