Pogorzelisko

Incendies
2010
8,1 56 tys. ocen
8,1 10 1 55505
8,1 39 krytyków
Pogorzelisko
powrót do forum filmu Pogorzelisko

8.5/10

ocenił(a) film na 9

Może nie tyle genialny obraz co "genialna" historia..... choć dramatyczna.. Dawno się tak nie zawiesiłem po koncówce filmu ... ZDECYDOWANIE POLECAM !!!!

ocenił(a) film na 9
Wiatrus22

Bardzo dobry film, historia dramatyczna, choć ani super oryginalna oraz deczko naciągana... ;) Na pewno bardzo fajnie zmontowany film. Dawno nie miałem do czynienia z takim ciekawym montażem. Wydaje się na początku chaotyczny i można się pogubić co jest wydarzeniem bieżącym a co retrospekcja... Ponadto klimat, klimat i jeszcze raz klimat... Film zaczyna się niepozornie i wciąga... wręcz zasysa... Niby niewiele się dzieje a jednak dzieje się... oj dzieje... Nie ma ucieczek o trudnych, emocjonalnych scen ale na szczęście nie ma też epatowania okrucieństwem i przemocą. To wyważenie oraz wartość artystyczna sprawia, że film zasługuje na 8,5 pomimo z deczka naciąganej fabuły ;)

ocenił(a) film na 9
ichris

dokładnie tak !

ichris

Zgadzam się pierwsza godzina chaotyczna wręcz nudna, ale z czasem coraz bardziej jesteś ciekaw co będzie dalej. Przyznam, że domyśliłem się o co chodzi jak 1+1=1.

ocenił(a) film na 9
ichris

Nie wiem, jak możesz mówić, że historia jest naciągana. Przecież nie ma tam żadnej fantastyki, ale dramat kobiety. Jej losy naznaczone są cierpieniem przez środowisko w jakim przyszło jej żyć oraz wojnę. Właśnie wojnę, która jest przyczyną ludzkich koszmarów, jakie się nie śnią obywatelom państw w czasie pokoju. Nie zdziwiłabym się, gdyby scenariusz powstał na podstawie życiorysu np. jakiejś Serbki, a kolejne chociażby Kongijka i Kuwejtka odnajdują w tej historii elementy własnych doświadczeń.
Siwi86 to był właśnie ten moment, żeby i widz zrozumiał kim jest brat i ojciec, by wątek się rozwikłał na końcu filmu. Na szokujące 1+1=1 Simon'a moja reakcja była identyczna z reakcją Jeanne i do końca siedziałam wbita w krzesło i zawieszona jak Wiatrus22.