Myślałem że to jakieś żarty. Palą, mordują dzieci, zabijają bezbronnego miłego chłopaka siostry a bo zhańbiła rodzinę, czy to topią dzieci, jak jakies brutalne prymitywne zwięrzęta! Czy to muzułmanie, których faszystowska księga zaleca takie i nawet gorsze rzeczy? Muzułmanie, którzy co dzień mordują chrześcijan w swoich krajach? Którzy palą i burzą masowo kościoły, gwałcą kobiete, dzieci w tym i chłopców? Nieeee... Oczywiście że nie! To przecież chrześcijanie! To te chrześcijańskie potwory, których księga bezczelnie nawołuje do miłowania nawet swoich wrogów! To ci idioci, którzy za takie zbrodnie straszą grzechem i gniewem Bożym a nie obiecują rajskie życie z dziewicami w nagrodę! Muzułmanie tu się po prostu tylko bronią i co najwyżej mordują w odwecie z bólu przez całe to prześladowanie i mordy na których ci wredni katole się na nich dopuszczają... W ogóle tu wszyscy jakoś sobie swobodnie paradują po tym bliskim wschodzie z krzyżykami na piersi, pełno krzyży w domach, w szpitalach, Matka Boska na kałachu obowiązkowa i tylko muslimów jakoś mało... Pewnie się pochowali biedni przed tymi terrorystami chrześcijańskimi!
No po prostu obrzydzenie mnie bierze jak widze taką bezczelną kłamliwą propagandę! Wszystko po prostu odwrócone do góry nogami. Białe jest czarne a czarne jest białe. Gdyby film nie był wypaczony przez polityczną poprawność, złą wolę czy głupotę to zasługiwałby na 10! Wprawdzie to tylko jedna rzecz która dla mnie zniszczyła ten film i dla wielu widzę nie stanowi to problemu ale mało rzeczy mnie tak wkurza jak to że ci hitlerowcy naszych czasów, nie dość że sami ciągle stawiają się w roli ofiar, pogardzają nami, oczerniają nas i na każdym kroku terroryzują polityczną poprawnością to jeszcze nasi ludzie im w tym pomagają. Między innymi takimi szmatławcami jak ten film. Dno propagandowe!
Wydaje mi się, że masz kolego niewielkie pojęcie na temat historii Libanu i historii ogółem. A nabyta (bo nie wrodzona) islamofobia przesłania ocenę chrześcijaństwa także XX wieku. Liban to kraj-ewenement jeżeli chodzi o tygiel kulturowy i religijny. Tak, bardzo wielu Arabów tam jest wyznania katolickiego (będąc hiperpoprawnym to kościół maronicki w dużej mierze, acz nie jest on w żadnym stopniu zaliczany do protestanckich, a wręcz sztama z Watykanem).
Wizerunek Matki Boskiej znajdował się na bardzo wielu karabinach. (Muzułmanie akurat są wierniejsi przestrzeganiu zasad swej wiary, która zakazuje portretowania Boga czy proroków, a i Biblia w Dekalogu zakazuje tego i Żydom).
I zaskoczę Cię, nawet podczas obrony Westerplatte mieliśmy własnych polskich kamikadze co rzucali się ze zdrowaśkami na ustach i przeciwczołgowymi minami na niemieckie czołgi. Poczucie misji, obowiązku, łamane przez fanatyzm, nie zna różnic pomiędzy narodami i religiami.
Tak narzekasz na propagandę, a Jest to jeden z niewielu filmów, który pokazał dzieje Libanu właśnie w rzeczywistym brudzie (ujawniając pewną myślową hipokryzję jak Twoja powyżej).