Pogorzelisko

Incendies
2010
8,1 56 tys. ocen
8,1 10 1 55506
8,1 39 krytyków
Pogorzelisko
powrót do forum filmu Pogorzelisko

I prosze nie mowcie mi, ze tak sie nie oglada filmow. Nie kazdy tak samo podchodzi do
sprawy. Ja akurat jestem zwolennikiem filmow, ktore maja sens, i pomimo, ze film
zdecydowanie nie jest zrobiony na styl hollywodzkiej papki, to i tak daje sie zauwazyc
elementy przesady.

Nigdy w zyciu cos takiego nie byloby mozliwe. Historia mnie raczej zniesmaczyla niz
zainspirowala. Jedyna pozytywna strona filmu, to relacja brata i siostry, blizniakow
dwujajowych, bo sam jestem blizniakiem.

Mocne 6/10

użytkownik usunięty
efc_2

niemożliwe? na jakim świecie żyjesz?

efc_2

Wypadałoby wyjawić nam dziury w scenariuszu i niemożliwe zachowania bohaterów, w przeciwnym wypadku Twoja wypowiedź nie ma większego sensu.

ocenił(a) film na 9
efc_2

"Totalnie nierealna"... Jesteś albo bardzo szczęśliwy i nieświadomy przez całe życie, albo po prostu... brakuje Ci wyobraźni (z początku chciałam to nieco inaczej określić, ale w sumie po co obrażać tak szczęśliwych ludzi...).
Dużo dobrego życzę- tylko dzięki temu, nie będziesz musiał w końcu przyznać, że podobne historie to czysty realizm (abstrakcyjny tylko dla wyjątkowych farciarzy).
Pozdrawiam.

ocenił(a) film na 6
teriperez

W sumie ostatnio znajomy opowiadal mi rownie realna historie (autentyczną)... mianowicie pewnemu malzenstwu urodzilo sie czarne dziecko... no wiec, maz sie wkurzyl i podal sprawe o rozwod, podejrzewajac zone o zdrade, okazalo sie, ze to on przyniosl na wlasnym fiucie sperme murzyna z jednej z dziwek, z ktorej uslug korzystal....

Bardzo podobna historia jak dla mnie. Ale mowilem kochani, zebysmy na mnie nie najezdzali, kazdy jest inny. Ja w to nie wierze i tyle w temacie. Wy wierzycie i szanujmy sie.

efc_2

Bardzo ciekawe ;)

ocenił(a) film na 9
efc_2

Akcja z tym Murzynem była jakiś czas temu bodaj u Anny Marii Wesołowskiej. I ponoć jest na faktach.

"Nigdy w zyciu cos takiego nie byloby mozliwe" - dla wyobraźni ludzkiej tak, ale los ma to po prostu gdzieś i pisze scenariusze, które ludziom się nawet nie śniły.

ocenił(a) film na 6
venez

Troche mi to przypominalo "Slumdoga" w wersji mniej medialnej. Troche poprzesadzali w jednym i drugim obrazie.

ocenił(a) film na 9
efc_2

Ale co tu było przesadzone? To że jakiś zwyrodnialec zgwałcił matkę i miał z nią dzieci?
Człowieku, czyś Ty się z choinki urwał? Wpisz sobie w Google np Joseph Fritzl, a zobaczysz, do czego są zdolni ludzie. O ile można ich nazwać ludźmi. W to też nie uwierzysz?
Najgorsze jest to, że większość takich chorych sytuacji nigdy nie ujrzy światła dziennego.

ocenił(a) film na 6
venez

Chore bylo to, ze wlasny syn tej kobiety (czyt. swojej matki') ją zgwałcił, i z tego gwałtu urodziły się bliźniaki.

Nie wierze w taką bzdurę.

ocenił(a) film na 9
efc_2

A ja nie wierzę, że ktoś nie słyszał o czymś takim jak kazirodztwo i "kompleks Edypa"
Chłopie, kobiety zgwałcone przez członków swojej rodziny też zachodzą w ciążę. I rodzą nawet bliźniaki. To nie jest żadne science-fiction. Joseph Fritzl przez 24 lata gwałcił swoją córkę, która urodziła mu siedmioro dzieci (w tym bliźniaki)

Nadal nie rozumiem, czy Ty sobie tylko jaja robisz, czy jesteś naprawdę tak nieświadomy i bez wyobraźni, jak napisała to "teriperez".

ocenił(a) film na 6
venez

No dobra, to podaj mi jakis przyklad typa, ktory gwalcil swoja matke. Bo corke to rozumiem, ale matkę?

ocenił(a) film na 9
efc_2

"Bo corke to rozumiem" - normalnie opadły mi ręce...

ocenił(a) film na 9
efc_2

Czy Ty w ogóle zrozumiałeś ten film? Przecież on nie wiedział, że to jego matka! Paradoks polega właśnie na tym, że tęsknił za swoją matką całe życie (dziecko z sierocińca) i nie wiedząc, że to ona tak okrutnie ją krzywdził. To właściwie było aż nazbyt jasne, właściwie podane na talerzu. (FATUM, tragedia grecka się kłania).
A typ, który spał z matką i to świadomie, bo wiedział, że to JEST jego matka to Tony Baekeland, film "Uwikłani", historia na faktach. A ile takich historii nie ujrzało światła dziennego...?

ocenił(a) film na 6
ki_nia15

Nie zrozumielem, bo jestem za glupi.

A moze nie chcialem zrozumiec. FIlm nie w moim typie i co to takiego wielkiego. Nie kazdy podchodzi do kazdej historii: "WOW, jakie to prawdziwe". Moze dla ciebie to normalne, ale dla mnie niezbyt jest to normalne, kiedy syn gwalci wlasna matke.

ocenił(a) film na 9
efc_2

Czy ja napisałam, że to normalne?

ocenił(a) film na 6
ki_nia15

Dobra odprezmy sie. Chcesz winogrona?

ocenił(a) film na 8
ki_nia15

a mnie się przypomniała książka "Kafka nad morzem", tyle, że tam bohater jedynie przypuszcza, że to mogłaby by być jego matka...

ocenił(a) film na 9
efc_2

Za to zrozumienie gwałtu na córce to... brrrrr... Strasznie głupio to napisałeś efc... :( A tak poza tym, to ja znam przykład takiego kazirodczego zachowania syna na matce- choć z tego co wiem to ona sama pozwalała mu się "wyszaleć", by niewyżyte "dziecko" nie chodziło po mieście i obcych dziewczyn nie gwałciło... Bardzo smutna to historia. On niepełnosprawny umysłowo, a zdaje się, że i matka nie w lepszym stanie psychicznym... Z resztą trudno w takim przypadku- przynajmniej świadomego kazirodztwa mówić o jakiejkolwiek normie... :( Sami nie wiemy co kryją nasi sąsiedzi..., a myślę, że nawet czasami lepiej nie wiedzieć, by samemu nie oszaleć z rozpaczy. Chyba, że się jest w stanie pomóc, ale to długa, trudna i mało wdzięczna droga. Jak na tę chwilę poproszę winogrona, bo znowu mi się ciężko na duszy zrobiło...

ocenił(a) film na 9
efc_2

zauważ, on nie wiedział,że gwałcił matkę,a ona że to syn.To wyjaśniło się w Kanadzie gdy na basenie rozpoznała syna po tatuażu.I potem łatwo było ustalić resztę

ocenił(a) film na 8
efc_2

Myślę że na świecie jest mnóstwo różnych patologii, i absolutnie realne są gwałty w rodzinie - syn matkę, ojciec córkę, molestowanie dzieci etc. Owszem wszystkie są godne potępienia co nie znaczy, że nie mają miejsca

efc_2

Jak to jest autentyczne to film musi być samą prawdą i jeszcze do tego objawioną. Słyszałem tą historyjkę ze cztery lata temu tak jak kilka innych np.: o zapiekance z grzybków halucynogennych czy owczarku zakopanym w ogródku i też znajomi się zarzekali, że prawdziwa, że to ich znajomi. Proponuję koledze sprawdzić na polskiej wiki hasło: folklor miejski. Powiadają niektórzy, że głupich nie sieją. Wierzyć to jedno ale powtarzać to publicznie... Ciśnie mi się na usta to co powiedział Obi Wan: "Kto jest większym głupcem, sam głupiec, czy głupiec który za nim podąża?"

ocenił(a) film na 6
skullman

W sumie ty mógłbyś sprawdzić w polskiej wiki: "baśń", wtedy by ci sie lepiej ten film ogladalo.

efc_2

Sprawdziłem dla zasady , ale nie rozumiem co ma piernik do wiatraka. Nigdzie nie napisałem, że film mi się źle oglądało albo, że historia przedstawiona w filmie jest nieprawdopodobna.

efc_2

A co powiesz nt Władcy Pierścieni (oceniłeś 10/10), Pocahontas (7/10!), Park Jurajski (7/10!), King Kong (7/10)
one są bardziej realne od Pogorzeliska, że dostały wyższą ocenę ?
Nudzi Ci się czy dziś masz problem z myśleniem?

ocenił(a) film na 7
efc_2

Władca Pierścieni czy Park Jurajski to sf, czyli z założenia nie koniecznie są realne. Pogorzelisko jest b. dobrym filmem, ale jak go oglądałem to w pewnym momencie, właśnie przez to nagromadzenie przypadków (gwałcona w Libanie przez syna matka spotyka go na basenie w Kanadzie...), stracił w moich oczach, też uważam, że to było za bardzo wysilone.

ocenił(a) film na 6
rummenige

Otóż to. Kolega wyżej chyba sie nie wyspał. SF pomylił z dramatem obyczajowo-baśniowym.

Władca pierścienia to klasyk gatunku. I chociaż to samo w sobie nie jest argumentem, to nie ulega wątpliwości że całą trylogie Tolkiena ogladało się z zapartym tchem. Tutaj raczej tego problemu nie miałem.

Ale nie każdy film każdemu pasuje. Jak ktoś był zgwałcony przez własną matkę, czy jakkolwiek... to raczej tego problemu miał nie będzie.