Nie przekonał mnie fakt, że brat bliźniaków jest jednocześnie ich ojcem. Rozłóżmy to w czasie:
1. Nawal rodzi pierwsze dziecko kiedy ma ok. 20 lat. Tyle zakładam. Generalnie w filmie nie padają konkretne informacje o wieku bohaterów, ale można tyle założyć, bo wygląda już nie na nastolatkę, ale na dojrzałą kobietę.
2. Syn Tarek zostaje snajperem, później zostaje pojmany i wyszkolony przez wroga. Zostaje katem i wyrabia sobie markę jako okrutny oprawca. Także w momencie kiedy trafia do więzienia ma już przynajmniej 25 lat.
3. Z powyższego punktu wynika, że kiedy dochodzi do gwałtu Nawal ma już ok. 45 lat (20+25) - Wydaje mi się że w wieku 45 lat urodzenie dwojga zdrowych dzieci w takich warunkach jest bardzo mało prawdopodobne.
4. Następnie mija co najmniej 20-25 lat. Bliźniacy wyglądają mi na ok. 25 lat. Oznacza to że Tarek ma wtedy ok. 50 lat (25+25). Jednak kiedy go widzimy zupełnie na tyle nie wygląda. Wygląda na trochę starszego niż w momencie zapłodnienia, a przecież minęło już ponad 20 lat!
Powyższe niezgodności są natury logicznej. Do tego dochodzi jeszcze przesadzona scena rozpoznania Tarka przez Nawal na basenie. Jakie są szanse że oprawca z odległego zakątka świata znajdzie się po latach w tym samym miejscu co ofiara i jeszcze zostanie rozpoznany. To mi niestety nie pasowało.
Poza tym film dobry, mocny, ale finał niestety trochę psuje.
Ostatnia scena filmu pokazuje syna Nawal stojącego przed jej nagrobkiem, widzimy daty 1949 - 2009, a zatem Nawal umarła mając 60 lat. Bliźniaki moim zdaniem mają około 25 lat, a zatem urodziła je mając około 35 lat. Tym samym rzeczywiście zupełnie nielogiczne jest, że Tarek gwałci ją w więzieniu wyglądając na przynajmniej 25 lat, bo musiałaby go urodzić mając 10 lat. to jest rzeczywiście zupełnie niespójne, nawet nie biorąc pod uwagę faktu jak młodo wygląda Tarek, gdy otrzymuje listy.