Pogorzelisko

Incendies
2010
8,1 56 tys. ocen
8,1 10 1 55506
8,1 39 krytyków
Pogorzelisko
powrót do forum filmu Pogorzelisko

Polecam ten film

ocenił(a) film na 10

Dawno już żaden film nie przykuł mojej uwagi tak jak właśnie Pogorzelisko.
Ciekawa fabuła osadzona w ciekawych miejscach i czasie pokazująca losy dzielnej kobiety o dużym sercu.
Gorąco polecam obejrzenie filmu chociaż myślę że "prawdziwym" katolikom się nie spodoba.

ocenił(a) film na 8
pacynka58

Dlaczego tak uważasz? Główna bohaterka właśnie była katoliczką. A jej ukochany - muzułmaninem. Czy religia wyznawana przez nich była powodem tragedii w tym filmie? A co rozumiesz pod pojęciem. " Prawdziwi" katolicy? To znaczy, że są też fałszywi? I skąd tak dobrze znasz ich gusty?

ocenił(a) film na 10
e_korniluk

Religia stała się staje do dziś powodem większości tragedii.
to samo co "prawdziwi" Polacy

ocenił(a) film na 8
pacynka58

Podaj konkrety. Uogólnienie to tylko "chwyt retoryczny". Podaj fakty: jaka religia i jaka tragedia się stała powodem tragedii dzisiaj.
Nie podałaś definicji "prawdziwego" katolika. Czy główna bohaterka filmu była prawdziwą, czy nieprawdziwą katoliczką? Czy katolicyzm jej był powodem tragedii? Czy jej syn - katolik został oprawcą dlatego, że wyznawał taką wiarę? Czy znęcał się w więzieniu nad katoliczkami, bo był katolikiem. Proszę, odpowiedz. Nie wystarczyrzucić jakieś hasło, np. łapaj złodzieja! Trzeba jeszcze umieć swoją tezę uzasadnić.

ocenił(a) film na 10
e_korniluk

Jaka religia... Pytasz?!... a jest rozróżnienie? Czy ta czy tamta... Wczoraj ta dzisiaj tamta... Jutro kto wie, która jeszcze...
Niebywałe ile złego ludzie dają innym za niewyraźną obietnicę nieśmiertelności...
Dopiero gdy zdamy sobie sprawę z wyjątkowości i kruchości życia cenimy każde jako coś najważniejszego...
Po drugie może i najważniejsze... Religia jest tylko tłem dla beznadziei życia tej jak i miliona podobnych dziewczyn i dzieci na świecie....

ocenił(a) film na 10
e_korniluk

Pakistan, Iran, Irak, Bośnia i Hercegowina... Masz przekrój wszystkich religii....

ocenił(a) film na 8
Hitokuineko

Tak, zgadzam się. Religia jest tylko w tle tragedii. Prawdziwym powodem konfliktów nie jest religia, tylko ludzie. Każda religia pokazuje ideały, ale ludzie nie chcą zachowywać się zgodnie z tym, co naucza ich religia. I na tym polega problem.

ocenił(a) film na 5
pacynka58

Naturalnie, wolno Ci polecać film, jeśli prywatnie uważasz, że jest dobry.
Ja jednak myślę, że powinieneś/powinnaś wyraźnie zaznaczyć: "dla osób bardzo zainteresowanych problematyką bliskowschodnią!". Pozostali mogą mieć problemy z percepcją a nawet z wytrzymaniem do końca seansu.

PS Wśród Arabów (w Libanie, w Egipcie i w paru innych krajach) owszem, znajdzie się mniejszości chrześcijańskie. Lecz prawie na pewno nie będą to katolicy.