PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=8753}
7,6 14 tys. ocen
7,6 10 1 14419
7,5 34 krytyków
Pojedynek na szosie
powrót do forum filmu Pojedynek na szosie

Czy ktos wie jakiej marki jest cysterna ktora jezdzi ten typ?

ocenił(a) film na 9

cysterna? eeee ;)
Mnie bardziej interesuje, co to był za typ za kierownicą tego typu cysterny.. Facet gra główną rolę, a operator ograniczył się do ukazania jego butów :))) Świetny zabieg :)

użytkownik usunięty

ma ktoś napisy??
to był chyba ruski kraz , szukam napisów , bo ja mam z włoskim dubbingiem i nic nie kumam włoskiego ( choć tam wiele nie mówią)

ocenił(a) film na 8

kraz to byl w teledysku tatu - nas nie dogoniat (nakrecony TROSZKE pozniej) :] fakt, dla dyletanta moze i latwe do pomylenia.. jak ktos slusznie zauwazyl na forum poswieconym filmowi Duel, teledysk ten jest swoistym polaczeniem motywow z tego filmu oraz z Uciekajacego pociagu z Jonem Voightem

Odpowiedzi szukac trzeba.....
...w biograficznej książce Spielberga, tam jest dokładnie opisane jak był kręcony ,,Pojedynek na szosie" Jest podany typ ciężarówki i cysterny , chyba także jest podane nazwisko odtwórcy roli kierowcy. Zresztą w napisach końcowych filmu to widać.

ocenił(a) film na 10

Jest to samochód marki Peterbilt.

ocenił(a) film na 10

W filmie zostały użyte trzy różne ciągniki Peterbilta.

grzesznik69

3 różne fakt ale ten sam model PETERBILT 281 z 1955

ocenił(a) film na 10
bor5uk

Główną rolę zagrał Peterbilt 281 z 1955 roku. To ten sam Peterbilt, co w końcowej scenie spadł ze skarpy.
Peterbilt 281 z 1960 roku był zapasowy, w razie awarii. W trakcie zdjęć Peterbiltowi z 1955 wysiadł calkowicie silnik, wtedy model z 1960 był jak znalazł.
Ciężarówka z 1960, a właściwie jej resztki zagrały w filmie "Torque".
Trzeci z kolei Peterbilt, model 351 (nie 355) z 1964 roku, zagrał w innych ujęciach, doklejonych do filmu w 1973 roku. Peterbilt ten "zagrał" w scenie ze szkolnym autobusem, i wtedy, gdy spychał Plymoutha Valianta prosto pod pociąg.
Wóz ten nadal stoi na zapleczu studia Universal w opłakanym ponoć stanie. Potem ciężarówka została użyta do innego filmu z 1978 roku, "The Incredible Hulk".
http://www.desoto58.com/filmzone/duel/index.html

ocenił(a) film na 10
grzesznik69

właśnie miałem to napisać :P
aha tak btw wpiszcie na you tube:
Duel 2 Starring Bill Bixby. to niby trailer nowego duela, a na prawde to (na 90%) są wycinki z jednego odcinka niesamowitego hulka :P