7,6 15 tys. ocen
7,6 10 1 14603
7,5 33 krytyków
Pojedynek na szosie
powrót do forum filmu Pojedynek na szosie

Zupełnie nie rozumiem co takiego było w tym filmie, całe to tłumaczenie sobie, że to nawiązanie do zła panującego na świecie, które jest wszędzie i zewsząd atakuje jest po prostu o kant d.... Przez 1,5 h jadą sobie we dwóch i nic. Główny bohater miał X możliwości by przebić opony, wywalić kierowce ciężarówki ze środka, cokolwiek, nawet zawrócić. Napięcia prawie nie było, o wiele więcej znudzenia 'akcją', nasz bohater był straszną ciotą, która zaczęła wpadać w paranoję, a końcówka to już do przesady nędzna. 4/10

Gelu_247

Nie jesteś kierowcą, prawda?

ocenił(a) film na 8
Gelu_247

Nie będę nawet tego komentował. Sądząc po twoim słownictwie i ocenie samego klimatu filmu, musisz miec 12 lat. A internet miec od wczoraj. Klasyka kina. Podejrzewam, że dla Ciebie film bez urywanych głów i hektolitrów wylanej krwi, to nie film. No cóż. Radzę w takim bądź razie pozostac przy filmach typu "Piła 25", a nie brac się za klasykę filmową wielkich mistrzów kina.

ocenił(a) film na 4
gothreck69

hahahah, następny 'cwaniak'... jeśli proponujesz mi piłę to może wczesniej powinieneś zerknać na moje inne oceny filmów w profilu, co do słownictwa to... pozdrawiam Cię serdecznie heh, bo nie wiem do czego miałbys się tu doczepić:) a tak przy okazji nie mam nawet 'nastu' lat już
pozdrawiam

ocenił(a) film na 9
Gelu_247

Film ma klimat i troche trzyma w napieciu -ode mnie 7/10. Co do kierowcy to tez sadze ze cipa z niego byla. Ten czerwony Plymouth Valiant scamp przy pojemnosci 3,7 l i 6 cylindrach musiał miec ok 120 km co jak sadze daloby predkosc wieksza niz 80mph z jaka poruszal sie maksymalnie glowny bohater, ale to szczegol :)

ocenił(a) film na 1
Shep

gelu nie masz racji tylko w jednym, Ty też za wysoką ocenę wystawiłeś temu filmowi ;) ode mnie 1/10 - najgorszy film Spielberga, nic nie trzyma się kupy! A do kolegi od Piły 25 - są jeszcze inne filmy, nie szufladkuj ludzi

ocenił(a) film na 5
bambuzz

pierwsze 65 minut 3/10, końcówka 6/10. co razem daje 4.5. film strasznie się dłuży, brak napięcia. Dam 5/10 za boskiego Plymoutha:D i bardzo dobre zdjęcia.
PS 80 mph to więcej niż 120km/h. Konkretnie to ponad 133.

ocenił(a) film na 9
marceliola

km to konie mechaniczne ;).................
...........................................

ocenił(a) film na 5
Shep

myślałam, że chodzi Ci o km/h.
konie mechaniczne się pisze wielkimi literami, bo to skrót:P

ocenił(a) film na 7
marceliola

chyba u ciebie w gimnazjum skróty pisze sie wielkimi literami

ocenił(a) film na 5
Orest_Lenczyk

u mnie w gimnazjum, liceum i na studiach pisze się KM

ocenił(a) film na 10
gothreck69

popieram!!!!!
moim zdaniem to klasyka kina, zawsze bardzo lubiłam ten film i byłam pod jego olbrzymim wrażeniem
popieram w 100 % Twoje zdanie o nim
nie mogę się również zgodzić z komentowaną przez Ciebie wypowiedzią, że "Przez 1,5 h jadą sobie we dwóch i nic"
według mnie owo NIC jest właśnie najważniejsze, ja przynajmniej tak to odbieram... i nie jest to żadne "nic", ale COŚ - całe meritum tego obrazu filmowego... przecież ów klimat, bardzo specyficzne napięcie, jego rewelacyjne narastanie, szokowanie widza... - to wszystko składa się na owo "COŚ"...

ocenił(a) film na 9
Gelu_247

nie rozumiesz dlaczego ten film tak wysoką notę to już tłumaczę.
Film jest dobry po prostu widać rękę geniusza w reżyserii jest
dobry scenariusz i są fajne samochody.Akurat dla mnie ciężarówka.
Czasami nie trzeba mieć budżetu w wysokości PKB Hiszpanii żeby zrobić
kawał dobrego kina.
Prawdopodobnie nie jechałaś nigdy samochodem w trasę , a o ciężarówce to nie wspomnę.Nożem to możesz sobie przebić oponę w Tico.
Miał wywalić kierowce z szoferki i co nastukać mu , czy co.
Bohater to taki zwykły szaraczek , wiemy o tym od początku i o to chodzi
dopiero z czasem zaczyna się zmieniać.

Sepp06

"Film jest dobry po prostu widać rękę geniusza w reżyserii jest
dobry scenariusz i są fajne samochody" -buhahahaha! xD I właściwie nic więcej nie musiałbym napisać. Fajne samochody? W którym miejscu? Jedyny w miarę znośny to ten głównego bohatera. Rękę geniusza widać,powiadasz? W której scenie mignęła w kadrze? Bo nawet sam Spielberg uważa ,że ten film był słaby. Fabuła praktycznie zerowa ,na koniec nawet nie dowiadujemy się niczego ,chociażby co się stało z gł.bohaterem ,bo wyglądało jakby miał tam siedzieć i zemrzeć z głodu i pragnienia. Film byłby lepszy gdyby trwał chociaż te 30 minut mniej. No wybaczcie ,ale niektóre motywy się tam powtarzają do znudzenia i były kompletnie nie potrzebne. Niestety ,ale film ten został wykreowany na klasyka ,a nie nim się stał zasłużenie,a i gdyby nakręcił go ktoś inny ,a nie początkujący spielberg ,to byście jechali wszyscy po tym filmie jak po łysej kobyle. Dałem 2/10.

ocenił(a) film na 7
Ottiss14

nie moge sie zgodzic. szpilberga nie lubie, ale musze przyznac ze ten film
jest bardzo dobry. moze nie jesli chodzi o fabule, ale czysto techniczna
realizacje (ujecia, rezyseria, montaz)

jak dla mnie najlepszy film spielberga

ocenił(a) film na 10
Orest_Lenczyk

jest bardzo dobry

ocenił(a) film na 8
Ottiss14

popieram. naprawdę jestem fanem motoryzacji a w szczególności filmów w których maszyny grają główną rolę, ale jeśli chodzi o ten film, to był po prostu nudny. Nie najgorszy, ale również nic specjalnego. 6/10 bo było parę fajnych scenek. Mogli dać fajniejsze samochody