PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=624892}
7,4 157 tys. ocen
7,4 10 1 156983
6,9 67 krytyków
Pokłosie
powrót do forum filmu Pokłosie

to istotnie prawdziwa tragedia tego kraju...przerażająca w tym stopniu, iż odzywają się tu demoniczne głosy polskich niby-patriotów, którym sienkiewiczowski bełkot chyba aż nadto pomieszał w głowach i którzy to wciąż za wzór cnót wszelakich stawiają sobie iście mit o polskim szlachcicu-sarmacie (vide: pijaczynie, sprzedawczyku, doprowadzającym do upadku i rozbiorów po trzykroć (sic!) własny kraj), i jak tu utożsamiać się z narodem, który dziś opluwa a nazajutrz w pierwszym rzędzie na klęczkach bije się w pierś w błagalnym skowycie do Boga i matki Jego...wiadomego pochodzenia, no jak?

literkaABC

Obarczam Niemców i napisze więcej - mimo ,że zginęli - jeżeli faktycznie przechowywali żydów dobrze robili. Naziwsko Czerwonka (inne niż moje) - okolice Pawłosiowa gm.Jarosławia. w Yad Waszem nie ma nic na ten temat. Mamy tylko tablicę pamiątkową w ich miejscowości i przekazy rodzinne.Dziadek gdy leciał do gospodarstwa ratować swojego przyjaciel - Moniek Majsfeld - być może źle napisałem imię i nazwisko mówili na niego Marian - też dobrze robił ale z drugiej strony jakby zdążył to być może i mnie nie było by na świecie. A wiesz dlaczego to robili? Bo to byli ludzie, sąsiedzi. I zadziwia mnie ,że w tych rodzinnych przekazach nie ma "Pokłosia".

ocenił(a) film na 8
30robertrik

napisz do your jewishgen information, tam powinni poinformować dokładnie co i jak, w yad Vashem mają masę niezałatwionych spraw a oczekujących jest wielu, jewishgen jest na bieżąco

ocenił(a) film na 5
literkaABC

Ożywione dyskusję są dowodem, że film trafił do ludzi, gdyby ich nie poruszał nie zabieraliby głosu. Kto wie czy najbardziej nie był potrzebny tym co najmocniej go hejtują. :)