to istotnie prawdziwa tragedia tego kraju...przerażająca w tym stopniu, iż odzywają się tu demoniczne głosy polskich niby-patriotów, którym sienkiewiczowski bełkot chyba aż nadto pomieszał w głowach i którzy to wciąż za wzór cnót wszelakich stawiają sobie iście mit o polskim szlachcicu-sarmacie (vide: pijaczynie, sprzedawczyku, doprowadzającym do upadku i rozbiorów po trzykroć (sic!) własny kraj), i jak tu utożsamiać się z narodem, który dziś opluwa a nazajutrz w pierwszym rzędzie na klęczkach bije się w pierś w błagalnym skowycie do Boga i matki Jego...wiadomego pochodzenia, no jak?
Odpuść. W życiu izabelka Żyda nie widziała, tylko słyszała, że Żydzi jedzą chrześcijańskie dzieci od tępawych polaczków, jej rodziców. A oni o swoich i tak w kółko. Taka już natura tępoty, że zawsze powołują się na niewidzialne siły rządzące Polską.
jezu, dzięki serdecznie za wsparcie :) masz rację, jak mawiał sztaudynger "mądry głupiemu ustępuje...dlatego ten świat tak wygląda" :) pozdrawiam serdecznie!
Walczę z takimi ludźmi na co dzień. Swoim czasem bardzo często w sądzie. Szkoda, że w kraju tyle jest niedojrzałych gnojków, przyjeżdżających co roku do Warszawy w święto "niepodległości" porozwalać kostkę brukową którą wcześniej układali. Żal patrzeć. Skąd to się bierze? Efekt nacjonalistycznej propagandy wpajanej z pokolenia na pokolenie, a może kompleksy.. niskie zarobki, niepowodzenia w rodzinie, a może zwykła zaściankowość.
siła złego na jednego, niestety...co nieco słyszałem o tych tzw. "rycerzach niepodległości" (jeśli się nie mylę), nie potrafię tego zrozumieć, jakie pobudki kierują takowymi poczynaniami, w czym upatrywać przyczyn...człowiek próbuje analizować, wdaje się w dyskurs, faktycznie (co przyznaję przy takiej ilości obelg) traci nerwy i masz ci los...pokłosie na forum, mimo wszystko dziękuję za wyrozumiałość, chociaż jedna osoba :)
jeśliby rozpatrywac sprawę z socjologicznego punktu widzenia (tyczy się to wszelakich odmienności) przyczyn należałoby upatrywać w pierwszej kolejności w środowisku wychowawczym: dom, rodzina, najbliższe otoczenie, zapewne nie bez powodu pozostaje tu kwestia braku obycia / możliwości obcowania z innym narodowościami, co może wywoływać zapewne wewnętrzny strach i niepokój jak zachować się w takiej sytuacji, wydaje mi się, że ludzie w Polsce lubią czuć się równie bezpiecznie, będąc niby to "świadomymi", iż ktoś sprawuje nad nimi pieczę, choćby kościół katolicki, politycy, kiedy okazuje się, że jest inaczej, aniżeli założone wówczas dają upust swoim emocjom (co oczywiście jestem w stanie zrozumieć), stąd tyle złości i negatywnych emocji, zapewne niezbyt optymistyczne perspektywy jakie nakreśla nieodległa przyszłość też ma swoją przyczynę, nietrafione wybory (studia, praca, związek) wiadomym jest, iż w każdym wyborze istnieje pewien fatalizm co skutkuje różnorakimi konsekwencjami, ważna sprawa to nasza bogata historia (niestety poza Westerlatte czy 1410 mamy wiele ciemnych kart, o których winniśmy mówić w otwartym dialogu, jak dotąd wychodzi na to, że np. Maciek Stuhr wielbiony przez wszystkich tuż przed premierą filmu pyta "czy mam pokazać akt chrztu?") otwarcie się na dialog i zrzucenie kajdan martyrolgii to pierwszy klucz do sukcesu
Przestańcie sie juz ośmieszać jarmułeczki moje kochane. Izabelka wskazała wam właściwą drogę, a wy jak dzieci we mgle....
jestem Mordechei Blumstein, kupiłem Twoją kamienicę, niestety idziesz na ulicę :D
Chciałbyś chytrusku. Juz dawno sprzedałem kamienicę. Teraz mieszkam na pięknej polinezyjskiej wyspie. Wygrzewam sie na plaży i popijajam Caipirinhe , wachlowany przez trzy ślicznotki.
a tobie tylko moja kamienica w głowie. Znowu przegrałeś Mordechajciu.
Weźmy 3 główne książki opowiadające o antysemityźmie na podstawie Jedwabnego w Polsce:
-"Legendy o krwi Antropologia przesądu" Joanna Tokarska-Bakir,
-"My z Jedwabnego" Anna Bikont,
-"Sąsiedzi" Jan Gross
Na podstawie tych 3 książek podniesiono temat Jedwabnego np i zaczęto "promować" Polski antysemityzm na Zachodzie, to że książki są stronnicze i ukazujące Polaków jako oszalałe zwierzęta to jedno, ale czemu żaden Polski szanujący się historyk nie podejmie tematu Jedwabnego tylko robią to ludzie pochodzenia żydowskiego mające jak np Anna Bikont bardzo wątpliwą wiedzę na tematy o których pisze ??
Oczywiście, że pasuje. Z Polską utożsamiają się wyłącznie Polacy. Śmieci utożsamiają się z rynsztokiem. :)
masz założony oddzielny wątek śmieciu heh, wiedziałem, że po pracy zacznie się jad co słusznie zasugerowałem innym...polski śmieciu :)
Możesz mi wylaszczyć pytonga - ty i twoja stara, co daje dupy brudnym pijakom za ćwiarę denaturatu. :)
nie prowokuj imbecylu tylko weź prochy na spanie, za dużo trotylu w pustym łbie!
Art. 256.
§ 1. Kto publicznie propaguje faszystowski lub inny totalitarny ustrój państwa lub nawołuje do nienawiści na tle różnic narodowościowych, etnicznych, rasowych, wyznaniowych albo ze względu na bezwyznaniowość, podlega grzywnie, karze ograniczenia wolności albo pozbawienia wolności do lat 2.
Fakt, przegiąłem, ale niech nie pisze "polski śmieciu" bo to też karalne. Nic nie mam do Żydów, tylko do cwaniaków z Holocaust Industry.
A ten film do kłamstwo - jedno i wielkie.
Film to film. Kwestia przekazu i kwestia odbioru. Tylko tyle. Film "Pancernik Potiomkin" jest filmem wyłącznie propagandowym a uchodzi za jeden z największych filmów wszech czasów. Dla mnie osobiście 'Pokłosie' był kiepski. Nie warto się zapędzać tak daleko, nawet w kłótni z osobą o skrajnie odmiennym poglądzie. Pozdrawiam.
w zupełności się zgadzam..."kwestia odbioru...", czy zatem miałbym liczyć na to, że lekarz z "Alpejskiej wioski" przyjedzie i wyleczy mnie z gorączki? :) co niektórzy mają problem z odbiorem traktując sprawy błahe zbyt poważnie a istotne ignorując, a przecież winniśmy oceniać walory artystyczne, grę aktorską, muzykę, scenografię danego filmu...historię i jej zgodność w temacie pozostawmy historykom a uprzedzenia dla siebie o ile takowe ktoś posiada
przegiąłeś to zbyt mało powiedziane, mimo wszystko kończmy tę dyskusję bo szkoda nerwów a i tak do niczego nie dojdziemy
Polacy Naród święty a ja jestem najprawdziwszą z Polek. Polka wielką gębą, Wanda co ma Cyce jak donice.
Niby patriotom spod znaku PIS i Radia Maryja nic sie nie podoba
Oni uważają że tylko Polacy byli gnojeni a nie przyjmują tego do wiadomości że każda wojna to czystki etniczne
każdy ma swoją rację niestety, ja już się tu nie udzielam gdyż miałem tu małe "pokłosie", pozdrawiam :) cieszę się, że nie jestem sam :)
Nie chce mieć nic wspólnego ani z PIS-em ani z PO. Jedni i drudzy są siebie warci. Ale jak czytam ,że prawda w oczy kole? Jaka prawda? Twoja? To ,że wśród Polaków byli szmalcownicy uczyłem się już w latach 80-tych. To że byli zdrajcy i kolaboranci też. Ale to ,że Żydzi masowo współpracowali z bolszewikami na ziemiach wschodnich już nie. ,Że dochodziło do powstań antypolskich we wrześniu 1939r. w Grodnie oraz miedzy innymi w Skidlu, Zborowie, Lubomli, Kolomyi, Rozyszczach, Izbicy, Stiepaniu, Byteniu i Uscilugu też nic nie wspominano. O mordach na polskich sąsiadach też nic nie uczono min. w Nalibokach, w Koniuchach, w Brzostowicy Małej, w Dzewicy itd. A o żydowskich Judenratach dzięki którym! Niemcy mogli dokonać ewidencji i samego Holocaustu już nie. A gdzie w szkole uczą o żydowskiej organizacji Żagiew na usługach gestapo i masowej kolaboracji Żydów z Niemcami liczącymi ,ze tym samym uratują własną skórę. Lonek Skosowski, Stella Kübler, Fritz Scherwitz czy Alex Kurzema mają na rękach nie tylko krew nie setek ale tysięcy ludzi. W twoim kraju być może o tym nawet nie wiedzą. Bo po co ruszać trudne tematy. Pozdrawiam.
Tylko ,że jedne się wyolbrzymia często zmieniając fakty ! a o drugim nic nie mówi. Centrum Badań nad Zagładą Żydów (PAN) Czy ta instytucja której jest/była szefową Barbara Engelking-Boni twierdząca że śmierć Polaka to "...śmierć jak śmierć od tak stan biologiczny,a dla Żyda śmieć była czymś wyjątkowym, metafizycznym, to spotkanie z Najwyższym..." - cytuje z pamięci. Wybacz ale nie interesują mnie filmy na zamówienie przedsiębiorstwo holokaust, poglądy tych ludzi są po prostu rasistowskie, bo jak inaczej nazwać rozróżnianie rodzajów śmierci?Oczywiście np. Naliboki to przemilczana sprawa, niepasująca do kreowanego dzisiaj wizerunku Żyda-ofiary. Polecam " ZNIESŁAWIENIE, CZYLI PRAWDA O TZW. ANTYSEMITYZMIE" na youtubie. Warto! Dobry, Żydowski film.
proponuję poruszyć wątek o prześladowaniach przed wybuchem II wojny światowej względem ludności żydowskiej, chociażby w wikipedii, wiadomo, wojna wyzwala najokrutniejsze ludzkie cechy, tylko pytanie dlaczego? ...dlaczego jeszcze na długo przed takie nastawienie i z czego ono wynika?
Ha, ha. "A co ma piernik do wiatraka." Dyskusja dotyczyła II wojny światowej ale jak chcesz to może poruszymy temat ucieczek tysięcy żydów do Polski po objęciu władzy przez Hitlera w Niemczech i anschlussie Austrii. Są np. zdjęcia pokazujące kilometrowe kolejki miejscowych żydów do polskiej placówki dyplomatycznej w Wiedniu. Zapewne chcieli zobaczyć jak żyje się w skrajnie antysemickim kraju dlatego było tu ich najwięcej w Europie. W domyśle wiedzieli ,że pokojowy wujek Adolf H. wyzwoli ich od tych wstrętnych , ziejących nienawiścią i mordami Polaków. Ciekawe ,ze jakoś inne kraje nie otworzyły się na was. Idą dalej w historię jaką wspaniałą postawę wykazywaliście w 1920r. witając braci bolszewików i współpracując.. Długo by o tym pisać. No ale cóż, w Polsce rządził wtedy znany filosemita Józef Piłsudzki - niestety czy on wiedział o pojęciu Judeopolonii. Zapewne tak ale nie był to dla niego sygnał ostrzegawczy. Chyba wyjątkowa rzadkość w Europie - dyktator lubiących żydów. Nawet chełpicie się tym na swoich forach. A sięgając dalej w historii wasza postawa w czasie powstania styczniowego i współpraca z caratem. Jak widać później weszło to wam w krew aż do czasów komuny. Interesujące jest ,że jakoś Polscy Tatarzy nie wzbudzają takich kontrowersji. I nie chodzi o wielkość grupy etnicznej tylko jej lojalność wobec własnego państwa - Polski.
nie obrażaj mnie sugerując przynależnośc do jakiejkolwiek grupy etnicznej bo nic ci o tym nie wiadomo to po pierwsze, po drugie piernik do wiatraka ma to, iż klarownie nakreśliłem pytanie kto zacz i to na długo przed drugą wojną a więc jak ustosunkujesz się do agresji wobec ludności jewrejskiej jeszcze przed wojną? Jak się okazuje Piłsudski wcale takim filosemitą nie był, zasięgnij dokładnych źródeł a później wyrażaj zgodne z historią tezy, po kolejne jeżeli dobrze wiesz to spróbuj sobie wyobrazić sytuację ekonomiczno gospodarczą w Niemczech po traktacie powojennym, przecież kozioł ofiarny musiał się znaleźć a kogóż "ugryźć" najlepiej jeślii nie tych, którym powodzi się najlepiej? więc miast brać przykład z postawy oraz nawzajem wspierającej się komuny jaką reprezentuje społeczność żydowska (w przeciwieństwie do obecnej Polonii, za którą aż wstyd, chociażby na Wyspach!!!) lepiej obrzucić błotem i zgnoić po całości...a tak naprawdę w życiu żadnego Żyda na oczy nie widziałeś i nie znasz a wystawiasz pokraczną opinię samemu sobie, niestety...
Znajomość język polskiego czy pochodzenie etniczne rodziców nie świadczy o twojej przynależności narodowej. To tak jakbym napisał że gen. Anton Denikin ( jakbyś nie wiedział przywódca tzw. białych w rewolucji rosyjskiej) był polakiem bo była nim jego matka. Czy feldmarszałek Erich von Manstein jest Polakiem bo rodzice byli polakami ( nazwisko rodowe Lewiński). Czy ,że Kopernik jest Niemcem ze względu na jego matkę. Widzisz, ty swoimi wpisami jasno dajesz znać kim jesteś. Co do żydów - znam osobiście prywatnie!!!, ponadto prowadzę z nimi interesy - kiepską się sprawują ale o to akurat nie winię żydów jako naród ( po prostu fatalna firma się trafiła - bankrutuje ) i właśnie jestem w trakcie zmiany kooperantów na inną firmę - tez Izraelską :))) . Jakbyś poczytał posty wcześniejsze to byś też wiedział, że w przeszłości część mojej rodziny ( wujostwo) za żydów była mordowana przez Niemców. Dziadek też próbował ratować swoje przyjaciela - nie zdążył. Niemcy w ciągu ( relacje dziadka ) 10 minut wywieźli z gospodarstwa przyjaciela z całą rodzina. A co mamy w zamian. "Speców" takich jak ty od historii Polski i "Pokłosie". Ps. A co do Piłsudzkiego - zasięgnąłem do głębokich źródeł ( nie tylko jego biografii ) i choćby z tego względu ,że nie za bardzo ( delikatnie mówiąc) jestem jego zwolennikiem z chęcią poczytam o jego wybrykach antysemickich - oczywiście z podaniem źródeł.