Film świetny, pokazujący że nasz naród wcale nie był taki święty jak przez cały okres PRL-u komuniści próbowali nam wmówić (i wmówili, twierdzę to czytające komentarze pod tym filmeme). Film jak najbardziej potrzebny, bardzo dobrze że powstał, szkoda że większość ludzi którzy uważają film za Anty--polski żyje w przekonaniu Polskiej świętości i nieskazitelności nie zdaję sobie sprawy że takowy obraz stworzył Stalin i reszta czerwonej swołoczy.
Caly czas mijasz sie z faktami. Twierdzisz, ze stolica Bulgarii jest Nicea, a to nieprawda. Jak mozna w ten sposob dyskutowac?
Stawiasz teze, ze Francuzi nie rozliczaja sie z przeszlosci, po czym sam sobie zaprzeczasz. W filmie "Ostatnie metro" z 1980 roku nie pokazano zlego rzadu Vichy, ale wielu zlych paryzan, antysemickich, profaszystowskich i prymitywnych.
W USA bardzo wiele filmow odnosi sie do przeszlosci Indian i tam nikt juz nie ukrywa, ze zostali oni potraktowani haniebnie przez protoplastow narodu amerykanskiego. Gromy spadaja nawet na ojca-zalozyciela Jerzego Waszyngtona. Oczywiscie sa rozne stronnictwa, punkty widzenia, ale zadne glosy nie sa uciszane. Otwarcie mowi sie o Indianach i tam nawet male dziecko wie, ze nowi Amerykanie wyrzadzili im krzywde.
Ty natomiast widzisz jakis waski wycinek swiata i wszystko splaszczasz. Polakow zas postrzegasz jako narod tepy, prymitywny i podly, ktory nie jest zdolny do uczciwego zmierzenia sie z wlasna przeszloscia. Tymczasem nasze elity zadaja klam Twoim wyobrazeniom na temat narodu Polakow i pokazuja, ze mozna rozliczac sie z przeszloscia godnie, uczciwie i z klasa. I nasze elity naukowe, intelektualne zdaja egzamin. Polscy historycy, intelektualisci nie maja oporow przed rozmawianiem o wojennej rzeczywistosci, o Jedwabnem, o Kielcach, i nie oceniaja filmu Poklosie jako wrogiej propagandy.
Cały czas oceniasz mnie w sposób wybitnie obraźliwy zamiast oceniać film. Możesz mieć własne (moim zdaniem błędne) opinie. Nikt ci tego nie zabrania. Ale faktem jest, że "Pokłosie" jest filmem wyjątkowo wrednym i podłym, bo cały czas miesza przeszłość ze współczesnością, tworząc obelżywy i fałszywy obraz dzisiejszego Polaka - chciwego i prymitywnego buraka, ksenofoba i antysemity, który był taki w czasie wojny (zamordowanie żydowskich rolników (sic!) z chęci zysku) i nadal taki jest (zamordowanie jednego z braci, antysemickie ekscesy).
Możesz mi wierzyć lub nie, ale ja nic podobnego do tego filmu nie widziałem. Żaden zachodni film nie rozlicza się w ten sposób z przeszłością. Żaden Francuz ani Amerykanin nie pokaże samego siebie w filmie jako okrutnego dajmy na to mordercę Indian lub Murzynów, który był takim mordercą w przeszłości i nadal nim jest, nic się w nim nie zmieniło. Wręcz odwrotnie ich filmy rozliczają się z przeszłością ostrożnie i zawsze pozostawiają jasne przesłanie, że tamte zbrodnie należą już do przeszłości.
Opinia i poglady to jedna sprawa, a mijanie sie z faktami w duzej odleglosci, co Ty nieustannie uskuteczniasz, to inna sprawa.
Nie możesz się powstrzymać od oceniania mnie. W związku z tym kończę dyskusję z Tobą. Jak napisałem wcześniej ja mam swoją własną opinię i jest to opinia słuszna. W całym tym bredzeniu o antysemityzmie polskim chodzi tylko i wyłącznie o kasę- wyłudzenie od Polski odszkodowań na około 60 miliardów dolarów za mienie pożydowskie (notabene z prawnego punktu widzenia jest to bzdura, gdyż to III Rzesza, a nie Polska odebrała Żydom cały majątek), a więc radziłbym Żydom skoncentrowanie swoich wysiłków propagandowych na Niemcach.
Tak, tak Twoja opinia jest jedynie sluszna, ale poza antysemitami nie umiesz do niej nikogo przekonac. Klamiesz albo zmyslasz, prawde masz za nic. Powinienes sie wstydzic swojego postepowania,
A ta antysemicka brednia o jakims odszkodowaniu, ktora wziales z antysemickich i neonazistowskich broszurek po prostu Ciebie ostatecznie osmieszyla, i obnazyla Twoja glupote, prymitywizm i podlosc. Ten film opowiada rowniez o takich jak Ty, dlatego Ciebie uwiera.
"Tak, tak Twoja opinia jest jedynie sluszna, ale poza antysemitami nie umiesz do niej nikogo przekonac. Klamiesz albo zmyslasz, prawde masz za nic. Powinienes sie wstydzic swojego postepowania,"
- Może wskażesz jakieś kłamstwa albo przestań pluć oszczerstwami. Największymi antysemitami są sami Żydzi tylko nie potrafią tego dostrzec zaślepieni nienawiścią do wszystkich. A ja im i tak dobrze życzę bo jestem katolikiem.
"A ta antysemicka brednia o jakims odszkodowaniu, ktora wziales z antysemickich i neonazistowskich broszurek po prostu Ciebie ostatecznie osmieszyla, i obnazyla Twoja glupote, prymitywizm i podlosc."
- Taka jest "na szczęście" prawda. To Niemcy zagarnęli majątki Żydów. Polacy nie nacjonalizowali własności żydowskiej a jedynie poniemiecką. Nie rozumiem jak antypolskie musiały być rządy które wypłaciły już Żydom jakieś rekompensaty. O rekompensatach to mówią Wasi czołowi przywódcy narodu więc nie pluj jadem na uczciwych ludzi.
"Ten film opowiada rowniez o takich jak Ty, dlatego Ciebie uwiera."
- Współczuję Ci wrodzonej i/lub wpojonej nienawiści. My, polscy katolicy nie potrafimy nienawidzieć. Przyciąganie przeciwieństw Was tu sprowadza?
P.S. dawno nie spotkalem kogos kto klamie w tak prymitywny sposob jak Ty. Twierdziles caly czas, ze stolica Bulgarii jest Nicea, jakbys nie rozumial, ze takie klamstwa latwo obalic. Twierdziles z uporem antysemity, ze inne narody nie rozliczaja sie ze swojej przeszlosci. Interpretowales wszystko na modle antysemicka. A ten argument o odszkodowaniach, tak cholernie typowy dla najdebilniejszych obywateli naszego kraju, a wysmiewany przez pozostalych, ostatecznie okreslil Twoja pozycje i stanowisko. Powstrzymywales sie w rozmowie ze mna przed otwartym antysemityzmem dosc dlugo, ale obluda wyciekala z Ciebie oczami i uszami. Jestes nieprawdopodobnie falszywym i zaklamanym czlowiekiem. Niemal kazde Twoje slowo to klamstwo.
Na koniec wysil sie na szczerosc i wytlumacz mi dlaczego antysemici polscy zawsze sa najwieksza hanba naszego kraju? Dlaczego w prymitywnych antysemitach drzemie sklonnosc do nieustannego klamania i falszowania rzeczywistosci? Dlaczego antysemici polscy to najwieksza dzicz w naszym kraju, psujaca naszemu krajowi reputacje? Czemu antysemici tak bardzo odbiegaja od normy, przede wszystkim od norm moralnych?
Dobrze,że jestem ateistą.Szanuje bliznich,nie chodzę do kościoła,nie obrażam ich ze względu na orientacje i nie oceniam wszystkiego na 1,bo jest polityczne poprawne dla prawa i s........ści.Przekonałem się czym są katolicy na forum gdzie piszą h*j przez ó.
Za to chyba jesteś gimbusem i oceniasz wszystko na 10. Łoooooo hooooo hooo, Ale jesteś "fajny i jaki inteligentny". No nima gadki. Gratuluję.
No fakt jesteś przykładem tego co pisze założyć konto,by ocenić jeden film.Wybitny magister nauk ścisłych i prawdziwy katolik z ciebie.