PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=624892}
7,4 157 tys. ocen
7,4 10 1 156958
6,9 67 krytyków
Pokłosie
powrót do forum filmu Pokłosie

4/10

ocenił(a) film na 4

Jako film to jest dobry ale jako prawda historyczna to film kłamstwem.temu taka ocena

ocenił(a) film na 7
pisiu104

Czyli oceniasz "prawdę historyczną", a nie sam film.
Wnioskuje po wypowiedzi i wypowiedzi.

rafib1975

Jeżeli ktoś robi film w oparciu o fakty, to nie ma prawa wypaczać prawdy, tylko ma moralny obowiązek pokazać taką, jaką ona jest. Inaczej nawet dobry film staje się zwykłym paszkwilem, i jako taki nadaje się tylko do kosza. Nie wolno manipulować faktami historycznymi.

ocenił(a) film na 8
AndyGarcia

A gdzie byla podana informacja, ze ten film jest oparty na faktach? Poza tym skad masz pewnosc, ze podobna sytuacja podczas wojny nie mogla miec miejsca? Widac jestes alfa i omega.

ocenił(a) film na 6
pisiu104

Gdzie ten film jest kłamstwem? Chyba czegoś nie zrozumiałem...

pisiu104

Z tego co mi wiadomo, to film z gatunku: thriller, a nie film historyczny więc skąd mowa o przekłamaniu?

ocenił(a) film na 4
lidowytt

Ja wiem że pisze thriler. Jak byś poczytał o filmie to jest pisane ze film jest oparty na faktach.chodzi o pogrom w miejcowości Jedwabne.Oczywiscie w filmie nie nie mówią że akcja się toczy w tej miejscowosci ale można sie szybko z oriętowac że to właśnie chodzi o pogrom ludnosci żydowskie w Jedwabnym.Dlaczego?dlatego ze w rzeczywistosci tez był facet który postanowił pozbierac te żydowskie macewy w jedno miejsce zeby zrobic taki zagajnik pamięci.Czyli tak jak w filmie robił to stuhr. I tu się prawda kończy bo stuhra w filmie krzyżują na dzwiach od stodoły a w rzeczywistosci ten facet który to robił ,wygrał wybory u siebie w gminie i teraz jest w-ce przewodniczącym sejmiku.I to jest pierwsze przekłamanie:) Mam pisac dalej i powiedziec o grubszych sprawach?

ocenił(a) film na 9
pisiu104

Tak, film jest oparty na faktach, ale gdzie widziałeś film gdzie fabuła zgadza się w 100% z faktami? Film bardzo dobrze ukazuje i opowiada to co jest tu najważniejsze. A to już nie jest kłamstwem.

ocenił(a) film na 4
Olapod

A bym powiedział za zgadza sie w 25 %.Reszta to brednie.Zapamietaj sobie ,żydów w jedwabnym zamordowali NIEMCY. i bylo ich nie 120 jak w filmie, tylko co najmniej 340 osób.A 2000roku podczas ekshumacji grobu wykopana niewielka dziurę i w tej dziurze znaleziono ok 200 łusek z karabinu.i w tym momencie przerwanao dalszą ekshumacje.Czyli co? kazdy polak w 1941 roku miał pod poduszka karabin MP 40 szmajser?!

ocenił(a) film na 9
pisiu104

Skąd masz te informacje?

ocenił(a) film na 1
Olapod

Ojoj - nie napisali w Wyborczej ? Nie mówili w TVNie ? To może warto sięgnąć głębiej niż Rabini podczas "ekshumacji" (a raczej jej parodii) ? A może jednak nie, bo zostaniesz antysemitą, albo "prawicowcem" kwestionującym "prawdy objawione" przez kłamliwe media. Poszukaj to znajdziesz.

ocenił(a) film na 1
Olapod

http://www.naszawitryna.pl/jedwabne_842.html

Przekręt na przękręcie jednym słowem.

"Oskarżać Polaków o zbrodnie, jednocześnie nie zgadzając się na ekshumację by dociec prawdy, to szczyt bezczelności i zaprzeczenie wszelkim zasadom
wymiaru sprawiedliwości. "

ocenił(a) film na 9
pisiu104

Jak czytam w podanym przez Pomyslowego_Dobromira artykule znaleziono 89 łusek. Tak, jest wiadome, że Niemcy przy tym byli. ALE POLACY TAKŻE. Brali w tym udział. Zrozum to człowieku. I nie jest już nawet ważne, że to akurat Polacy. Ważne jest to, żeby dotarło do takich ograniczonych ludzi jak my, że okrucieństwo i potworność może tkwić w każdym człowieku. Nawet w tych ukochanych Polakach, którzy tyle pomagali Żydom, chronili ich etc. To, że i Polacy mordowali czy sprzedawali Żydów jest FAKTEM. Oczywiście, że nie wszyscy. Czy w filmach chodzi o to, by dokładnie odwzorować każde realne wydarzenie? Film ma czegoś nauczyć, naprowadzić na coś, zastanawiać, wzbudzać emocje, ukazać coś innego. Nie podoba mi się Twoja ocena tego filmu, poparta argumentem o kłamstwie...Ale w pewnym sensie masz rację, więc nie chcę się sprzeczać.

ocenił(a) film na 5
Olapod

"To, że i Polacy mordowali czy sprzedawali Żydów jest FAKTEM. Oczywiście, że nie wszyscy"

Nie wszyscy? Skąd takie informacje? Przecież każdy wie ,że jesteśmy najbardziej antysemickim narodem na świecie!!

ocenił(a) film na 8
pisiu104

Pisu chyba masz poważny problem. Czy każdy film oceniasz pod kątem jego zgodności z jakimiś faktami?
Idziesz do kina z kartką i analizujesz co jest prawdą np w filmie Drogówka? Przecież tam też jest pełno różnych nawiązań.

Była kiedyś taka historia że ktoś kogoś spalił w stodole. Była kiedyś taka historia że ktoś zbierał macewy. Pan Pasikowski się tym zainspirował (słowo klucz - inspiracja) i połączył sobie to tak, żeby wyszedł z tego ciekawy, mocny film. Nigdzie nie pisze że to jest film historyczny ani dokumentalny tym bardziej. To jest uwaga - Thriller! Czy filmy z tego gatunku muszą być zgodne z jakimiś prawdami historycznymi? Czy Milczenie owiec czy tam inny Telefon są zgodne z faktami historycznymi? Poproszę o ilość prawdy historycznej w tych filmach tak w %.
Nie wydaje mi się żeby z perspektywy budowania napięcia powracający Franek zastał w stodole brata, którego ludzie ze wsi podrzucają i krzyczą z radości "mamy nowego sołtysa". Inna sprawa że scena w filmie też lekko trąca badziewiem ale powiedzmy że jest to jakieś sensowne zakończenie z punktu widzenia czysto teoretycznego.

Nie rozumiem o czym ta dyskusja. Oglądasz film, który jest wizją reżysera. Tak sobie to wymyślił i tak sobie to zrealizował. W żadnym momencie nie pada ani konkretne miejsce, nie ma moralizowania, nie ma nic podane na tacy.
To jest właśnie geniusz Pasikowskiego. Wystarczy że Żyd ginie z ręki Polaka i maszyna sama się napędza a spod łóżka wychodzą najgorsze narodowe cechy.
Jakby tych Żydów spalili kosmici pod tym filmem pies z kulawą nogą by się nie wypowiadał. A tak... każdy wie lepiej o czym ten film i ile w nim prawdy.

ocenił(a) film na 5
pisiu104

ja bym powiedziała odwrotnie. opowiedziano ciekawą historię (nie wnikam w prawdę historyczną), ale film miejscami zrobiony bardzo kiepsko moim zdaniem. Szczególnie dialogi.