PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=624892}
7,4 157 tys. ocen
7,4 10 1 156985
6,9 67 krytyków
Pokłosie
powrót do forum filmu Pokłosie

Zastanawia mnie dlaczego uważacie film piętnujący antysemicką nienawiść za antypolski ?
Czyżby dla was "polskość" i antysemityzm to to samo ? Filmu nie widziałem ale bardzo dziwią
mnie wszelkie histeryczne reakcje. Prawdziwych wartości nie jest w stanie ruszyć żaden film i
żadna propaganda. Poza tym film odwołuje się do prawdziwej zbrodni w Jedwabnem, fakt ten,
dobrze udokumentowany trzeba po prostu zaakceptować. Polska nie jest i nigdy nie była tylko i
wyłącznie ułanów przybywających pod okienko.

duende_2

a co byś powiedział na film sugerujący że gwałcisz swoja matkę? przecież film piętnujący gwałt albo kazirodztwo nie może być źle oceniany?

duende_2

podbijam mądry post :)

ocenił(a) film na 1
duende_2

http://fakty.interia.pl/felietony/ziemkiewicz/news/w-duchu-st-louis,1611755,2789

ocenił(a) film na 7
Kalas66

Źle rozpoatrujecie ten film, ponieważ na początku jakiś idiota zamieścił " film na faktach historycznych".

Tą produkcję powinno się rozpatrywać jako horror/thriller a nie film historyczny. Nie róbmy jajale to nie jest żaden film historyczny na faktach... Już nie będę się czepiał, że do tej pory nie wiem:

a) po co był w ogole poruszany wątek tego "bunkra" na wzniesieniu ?
b) skoro "żydki" wszystkie z wioski poginęły w spalonej chałupie to kto im porobił nagrobki ????

ocenił(a) film na 7
jan111to

Aż specjalnie założyłam konto, żeby móc się wypowiedzieć.
Owszem, bo to film opowiadający o historii i uważam, że jest bardzo ważny i każdy powinien go obejrzeć- mimo małych niedoskonałości!
I takie rzeczy się zdarzały i takie są fakt, a nie wiadomo jakbyśmy wszyscy się zachowali w tak ekstremalnym czasie, jak wojna. Przecież często ofiary stawały się katami.. Tak jak powiedziała ta zielarka- wszyscy chcieli żyć, i ona, i Żydzi. Patowa sytuacja, bo gdyby nie zabili tych Żydów, za parę dni oni sami by zginęli, bo nie wykonali rozkazów Niemców..

I chyba, mało uważnie oglądałeś film, bo przecież ten cmentarz powstał przed wojną- i to były tablice przodków tych 26 rodzin!

ocenił(a) film na 7
nita133

no właśnie nie. Tablice rzeczywiscie miały być tych przodków ale gdy jeden z kalinów jest w gminie i sprawdza do kogo nalezaly te ziemie to znajduje jakiegos tam abrahama i to samo nazwisko jest potem na tablicy ktora czyscil kalina, a wiec jest pewna niescislosc.

ocenił(a) film na 7
jan111to

przecież często tak było, że syn nazywał się tak samo jak ojciec..
Może to rzeczywiście nieścisłość scenariusza, ale tak było powiedziane w filmie, że to jest cmentarz przedwojenny ;)

ocenił(a) film na 1
jan111to

http://www.youtube.com/watch?v=_VoPkOSDN2M

ocenił(a) film na 3
nita133

Czyli co, to ukrzyżowanie na drzwiach stodoły to FAKTY?

ocenił(a) film na 7
dejker

jej.. jak wszyscy będą tak patrzeć na filmy i wierzyć we wszystko co widzą, to nic dziwnego, że pojawiają się głosy, że to jest film antypolski. Przecież trzeba umieć przebrać przez sitko film, sztukę teatralną, lekturę, cokolwiek- i nigdy nie ma tak, że wszystko to co jest pokazane, to zdarzyło się scena po scenie naprawdę- istnieje takie coś jak fikcja literacka, nawet jak była ona tworzona na podstawie autentycznych wydarzeń (warto tutaj wspomnieć o filmie "Jesteś Bogiem"- gdzie sam reżyser podkreślał to, że niektóre sceny zostały wymyślone na potrzeby filmu) :) A mówiłam o faktach, dlatego, że takie przypadki zdarzały się w historii, a nie o poszczególnych scenach filmu. Nie wiem może i takie rzeczy się zdarzały, nie jestem historykiem, ale dla mnie osobiście ostatnia scena, to METAFORA, SYMBOL! :)

nita133

Wyjaśnij proszę co ma symbolizować ukrzyżowany Stuhr na drzwiach stodoły? Scena śmiech budząca i niedowierzanie, że ogóle takie coś dośc dobrym filmie ma miejsce. Mi przychodzi do głowy tylko jednobardzo naciągane wyjaśnienie.

Co do faktów.... człowiek który zbierał zydowskie płyty nagrobne jest postacią prawdzią. Oczywiście nie skończył na drzwiach stodoły:)

ocenił(a) film na 3
nita133

Chodzi o proporcje. Jeśli film ma jakieś ambicje to powinien być prawdziwy nawet jeśli nie jest filmem dokumentalnym. Wyobraź sobie, że ktos kręci film o Tobie. Głowna bohaterka ma Twoje imie i nazwisko, urodziła się tego dnia co Ty itp. I w filmie tym przestawione są wszystkie Twoje sprawki, z których nie jesteś dumna. I TYLKO te sprawki. Niczego dobrego o Tobie w tym filmie by nie było. Na koniec jakieś kretyńska scena, że krzyżujesz na drzwiach stodoły kogoś kogo nie lubisz. Czy taki film przedstawiałby prawdę? Broniłabys go?
http://www.youtube.com/watch?v=_VoPkOSDN2M

ocenił(a) film na 1
nita133

http://fakty.interia.pl/felietony/ziemkiewicz/news/w-duchu-st-louis,1611755,2789

ocenił(a) film na 1
nita133

zgadzam sie, śmierci nie powinno się porównywać. jednak mowa tu raczej jest o tym, że mówiąc od 10lat o jedwabnym 1941, np. gazeta wybiórcza nie wspomina o tym co działo się w Jedwabnym 1939-1940. O przyczynach, w filmie, pasikowski mówi, że Polacy wymordowali swoich sąsiadów w 1941 roku bo uważali, że „Żydy zabiły Jezusa"... To jest dyskusja? Mamy się samobiczować to mówmy o całej sytuacji trudnej jaka panowała na tych terenach. Wyjęcie samego Jedwabnego 1941 bez podania przyczyn jest wykoślawianiem sprawy.
Pzdr
http://www.rp.pl/artykul/931726.html?p=1

ocenił(a) film na 1
duende_2

Polecam recenzję:
http://www.rp.pl/artykul/9157,942316-Gross-trafia-pod-strzec...
Odnośnie Jedwabnego 1941 o którym od 10lat bębni Gazeta Wyborcza, Gross i teraz Pasikowski... Zastanawia mnie jedna rzecz. Dlaczego w tej dyskusji nie podają oni przyczyn tych zachowań akurat w tym czasie i na tym terenie?? Zmiłuj się.... Polacy wymordowali swoich sąsiadów w 1941 roku bo uważali, że „Żydy zabiły Jezusa" ??? Litości. Polecam wszystkim poczytanie źródeł historycznych. Artykuł krótki:
http://www.rp.pl/artykul/931726.html#.UIz2VKuRO_g.facebook

Fragment depeszy Grota-Roweckiego z tamtego czasu:
"Do grup sabotażystów spontanicznie dołączały tłumy radykalnie nastawionych Białorusinów i Żydów. Szczególnie widoczna była obecność tych ostatnich. „Ujawniło się, że ogół żydowski we wszystkich miejscowościach, a już szczególnie na Wołyniu, Polesiu i Podlasiu, zanim jeszcze ustąpiły polskie oddziały, wywiesił flagi czerwone i ustawił bramy triumfalne na powitanie wojsk bolszewickich, że zorganizował samorzutnie rewkomy i czerwoną milicję, że po wkroczeniu bolszewików rzucił się z całą furią na urzędy polskie, urządzał masowe samosądy nad funkcjonariuszami państwa polskiego, działaczami polskimi, masowo wyłapując ich jako antysemitów i oddając na łup przybranych w czerwone kokardy mętów społecznych" – raportował do Londynu gen. Stefan Grot-Rowecki.

Kalas66

Chciałbym jakoś pogodzić dwie strony sporu, może mi się uda, nie jestem ani katolikiem ani żydem :)

1. filmu nie widziałem, odnoszę się tylko do tego co pisaliście
2. bezsprzecznym faktem jest to co wydarzyło się w Jedwabnem, potwierdził to w końcu nasz IPN
3. ale -> każdy ma prawo do obrony, przy sprawiedliwej i obiektywnej ocenie wydarzeń w Jedwabnem należy wysłuchać nie tylko pana Grossa, do którego jeszcze wrócę
gdybym miał bronić mieszkańców Jedwabnego zwróciłbym uwagę na 2 istotne fakty -> to co się wydarzyło nie mogło wydarzyć się bez wiedzy, aprobaty a pewnie i zachęty ze strony niemieckiej, zachęta mogła wyglądać tak "zróbcie porządek ze swoimi żydkami bo zrobimy z wami porządek" ale mogła to być tylko propozycja, tego nie da się dziś uczciwie ustalić
drugi fakt może nawet bardziej znaczący - Jedwabne było początkowo okupowane przez III Rzeszę, ale później zostało przekazane Sowietom, te ustalenia graniczne miały miejsce jakoś na początku października 1939 roku.
Skoro Jedwabne znalazło się w strefie radzieckiej to należałoby przypomnieć co się w tej strefie działo - Polaków mordowano lub wywożono, likwidowano własność prywatną, szerzyły się rabunki na "kułakach", elementem kierowniczym byli często żydzi, tak samo jak w 1945 roku - już nawet zostaliśmy za to przeproszeni przez jakiegoś rabina. Dlaczego tak się działo -elementem kierowniczym byli żydzi- to jest osobna historia, nie miejsce by to tu roztrząsać, faktem jest, że akurat oni byli zwolennikami i beneficjentami nowego ustroju. To był naprawdę ciężki okres dla Polaków. Wkraczający w 1941 roku Wehrmacht witano kwiatami, robili to nie tylko Polacy pod okupacją radziecką, ale i Ukraińcy i Łotysze i Estończycy i Litwini etc. etc. ---> gdy tylko pojawiła się okazja odpłaty za to co wyczyniano w okresie październik 1939 - 22 czerwca 1941 (NKWD mordowało do samego końca), odpłacono tym, których postrzegano jako głównych winnych. Do tradycyjnego polskiego, wiejskiego antysemityzmu dołączyła chęć zemsty za prawie 2 lata Krzywd i Niedoli - celowo pisanych dużą literą.
Należałoby jeszcze zdefiniować tradycyjny polski, wiejski antysemityzm. Niczym się nie różnił od tego co prezentowała cała Europa. Należy pamiętać jednak o tym, że antysemityzm wiejski i miejski, w Polsce i w Europie, jakkolwiek przybierał czasami formę pogromów - to jednak nie miał w założeniu eksterminacji żydów. Był raczej niechęcią, zbiorem stereotypów, półprawd, uproszczeń, które razem czasami prowadziły do społecznego wybuchu. Niechęć, getto ławkowe, bojkot sklepów, gadanie o złych żydach, dowcipkowanie - to jeszcze nie Holocaust. Nawet sami hitlerowcy nie mordowali masowo żydów od stycznia 1933 roku. Prześladowano ich, bito, czasami mordowano. Stopniowo sytuacja żydów się pogarszała, ale dopiero w styczniu 1942 roku podjęto decyzję o "ostatecznym rozwiązaniu". Pewnie też trochę trwało przygotowanie do ostatecznego rozwiązania. O tym wszystkim należy pamiętać - antysemityzm to jedno, a Endlösung to druga sprawa. Polacy, którzy przed wojną popierali numerus clausus, getto ławkowe, bojkot sklepów, których być może nawet radowało, że jakimś żydom spuszczono łomot - ci Polacy ratowali żydów przed hitlerowską eksterminacją. Po wojnie znowu może gadali na żydów, wcale mnie to nie dziwi - ratowano ich narażając siebie i innych, a w 1945 roku ich bracia mordowali Polaków... jest to pewne uproszczenie, ale jednak tak ludzie rozumują.
Wracając do rzeczy - to co zdarzyło się w Jedwabnem to pewien incydent, haniebny, godny potępienia, ale jednak należy zrozumieć sytuację w jakiej do tego incydentu doszło. Nie tyle dla usprawiedliwienia sprawców a co dla sprawiedliwej ich oceny.
4. pan Gross - nie można traktować go jako historyka, to raczej literat - fantasta. Złapano go kilka razy na poważnych nieścisłościach i uproszczeniach. O Jedwabnem już pisałem (Gross np znacząco zawyżył dane). Teraz kilka słów o mordach na żydach po zakończeniu wojny czyli o książce
Znowu należy rozpatrzyć dwie sprawy -> walka z wkraczającymi komunistami i z umacniającą się władzą komunistyczną - jeśli eliminowano komunistów za komunizm, to kwestia czy byli oni żydami, katolikami czy ateistami jest bez znaczenia. Inaczej - czy byli to Polacy, Rosjanie czy Żydzi - jest bez znaczenia. Natomiast jeśli wśród funkcjonariuszy było sporo żydów, cóż sporo ich też ginęło.
--> drugi aspekt - gdy skończyła się wojna wystąpił masowo bandytyzm, szabrownictwo, złodziejstwo. Liczba mordów kryminalnych w tamtych czasach jest bardzo duża, czasami padało i na żydów, uratowanych czy też wracających. Jeśli byli to żydzi wracający to mieli nawet większe szanse - wracali z majątkiem (majątkiem był nawet zegarek czy koń) do zrujnowanego kraju, padali ofiarą mordów na tle rabunkowym, tak jak i inni. I to nie tylko mój pogląd, ale np i Marka Edelmana. Natomiast pogrom kielecki czy to zdarzenia haniebne.
Podsumowując - nie ma co się wypierać pewnych incydentów, w ten sposób pozwalamy tylko na jednostronną ich ocenę. Były takie incydenty, wyraźmy skruchę. Ale też przy ocenie bierzmy pod uwagę historyczny kontekst, straty jakie w psychice spowodowała wojna, bandytyzm, biedę, frustrację. Miejmy też na uwadze skalę wydarzeń - w porównaniu do innych europejskich pogromów, nie odbiegamy jakoś od normy. W porównaniu z tym co działo się np w carskiej Rosji - wypadamy na plus. A gdy się weźmie pod uwagę Holocaust... Nie można również zapominać o heroicznych dokonaniach Polaków -przecież tych wstrętnych antysemitów :)- w ratowaniu żydów w czasie okupacji hitlerowskiej - nawet moja prababcia chowała Żyda za szafą...
pan Gross jest więc literatem-fantastą, niezbyt rzetelnie trzymającym się źródeł - jednak to o czym pisze to nie są bzdury wyssane z palca, takie rzeczy miały miejsce i za nie powinniśmy się uderzyć w pierś, tak jak pierś wypinamy gdy mówimy ilu żydów uratowaliśmy, samego Grossa należy jednak temperować - walczyć z nim źródłami, dowodami i faktami a nie argumentem "ten antypolski żyd"
5. zupełnie bez sensu są rozważania jacy to Polacy byli biedni - mordowali nas Ukraińcy, Niemcy, Rosjanie - wszystko to prawda, ale ten film jest o polskich żydach i ich sąsiadach, o relacjach polsko-żydowskich
a o tym pisałem już wyżej :)
6. będąc trochę niekonsekwentnym (pkt 5) dodam jeszcze tylko, że choć żydzi mieli w historii ciężko to jednak nie oni jedyni i o tym też trzeba pamiętać
jako ewangelik mógłbym rozpisywać się co wyrabiali nam katolicy, nie za to, że jesteśmy "mordercami Jezusa" ale za to, że wg nich źle go interpretujemy, wg mnie to powód bardziej błahy ;)
pewnie i katolicy mogliby opisać jak to ciemiężono ich w krajach protestanckich
i pewnie gdybyśmy tak uczciwie podsumowali to wyznania chrześcijańskie bardziej się między sobą rżnęły niż wyrzynały nawet wspólnie żydów, więcej zabijaliśmy jednak chrześcijan niż żydów
a i Holocaust nie był taki wyjątkowy - Stalin robił to samo tyle, że na większą skalę i korzystając z mniej wyrafinowanych środków niż Cyklon B
a wyznacznikiem było nie wyznanie czy rasa - co nawet jestem w stanie zrozumieć! bo w historii świata rasa, wyznanie, narodowość - to były podstawowe kryteria, wg których mordowano przez TYSIĄCLECIA
natomiast mordowanie własnych obywateli, tak masowe, tylko dlatego, że podpadali pod jedną z licznych kategorii "wroga wewnętrznego" - to było chyba bezprecedensowe
co oczywiście nie usprawiedliwia w żaden sposób Holocaustu

pozdrawiam

ocenił(a) film na 7
duende_2

te reakcje przypominają mi zachowanie wieśniaków w filmie, to tak jakbyśmy mieli jakąś ciemną stronę i boimy się by ktoś jej nie odgadł. film broni się dobrym scenariuszem, dobrym rysem bohaterów, ma świetne zdjęcia, dla mnie 7/10

ocenił(a) film na 5
mag_roc

Dlatego powstał ten film, świetnie pokazuje problem nie tylko dawnego, ale także obecnego antysemityzmu (gdy żydów już w Polsce niemal nie ma).

duende_2

Świetne spostrzeżenie! Lepiej bym nie mógł tego ująć!

ocenił(a) film na 2
duende_2

"Poza tym film odwołuje się do prawdziwej zbrodni w Jedwabnem, fakt ten,
dobrze udokumentowany trzeba po prostu zaakceptować."
Zbrodnia była, niezaprzeczalnie, ale co do inicjatorów i wykonawców zbrodni opinie historyków, równiez z IPN są podzielone.

cuboy

Historycy z IPN?

To coś jak biali murzyni...

ocenił(a) film na 6
duende_2

Czy ja jestem jedyną osobą która nie rozpatruje tego filmu pod kątem historycznym.Dla mnie to jest po prostu dobry kryminał.Polacy i żydzi,to równie dobrze mogliby być eskimosi i inkowie mnie to by różnicy nie robiło.A to do wszystkich którzy mówią że musimy przyjąć ze skruchą że jedwabne miało miejsce.Szanuje was bo potraficie przyznać się do tych mniej chlubnych momentów w historii ale nie ma do tego potrzeby.Polacy dokonujący podczas wojny mordów czy to na żydach czy na kimś innym to po prostu wyjęci z pod prawa bandyci.Prawo Polskie zabraniało tego a wielu Polaków wykazało się w tym czasie wielką odwagą i to powinno być przykładem co robiliśmy podczas wojny a nie kryminaliści.Trzeba tylko pamiętać że istnieli.

duende_2

Spoko. Zobacz na posty pod Twoim... psy szczekają... i są najgłośniejsze.