7,4 157 tys. ocen
7,4 10 1 157261
6,9 53 krytyków
Pokłosie
powrót do forum filmu Pokłosie

"(...) W filmie Polacy przedstawieni są jako opętana antysemityzmem tłuszcza, która w finałowej scenie krzyżuje człowieka na drzwiach od stodoły (film rozgrywa się we współczesnej Polsce!). Produkcja Pasikowskiego jest oparta na jego starszym scenariuszu "Kadisz", odrzuconym kilka lat temu przez TVP (miała być współproducentem) jako antypolski.(...)

Piotr Gociek: Na pokazie „Pokłosia” Władysława Pasikowskiego podczas Warszawskiego Festiwalu Filmowego dr Krzysztof Persak z IPN powiedział: „Ten film jest ekranizacją rzeczywistości. Gdy po raz pierwszy przeczytałem scenariusz, byłem pod ogromnym wrażeniem tego, jak bardzo te wszystkie sytuacje są trafne. I postacie i sytuacje mają swoje pierwowzory w rzeczywistości.”Ty ostro polemizowałeś z tą tezą już tydzień temu, na łamach „Rz”.

Piotr Zychowicz: Mam wrażenie, że widzieliśmy inny film. „Pokłosie” nie jest bowiem „ekranizacją rzeczywistości”, tylko jej groteskowym zniekształceniem. Scenariusz „Pokłosia” nie jest wcale dobry. Jest fatalny. A sytuacje w nim przedstawione nie są trafne. Są wyjątkowo nie trafione.

Ale Persak precyzował: „Już w latach 80. Zbigniew Romaniuk w Brańsku zaczął wydobywać poniszczone macewy, czyścić je, stawiać i odczytywać napisy. To wszystko jest wzięte z rzeczywistości”.

To porównanie w znakomity sposób ilustruje cały film i jego — delikatnie mówiąc — luźny związek z prawdą i zdrowym rozsądkiem. Otóż rzeczywiście pan Zbigniew Romaniuk, wspaniały historyk i działacz społeczny, już w latach 80. zaczął restaurować stare macewy w Brańsku, za co mu cześć i chwała. W filmie Pasikowskiego aktor grający postać wzorowaną na Romaniuku został jednak zadręczony i ukrzyżowany (!) przez owładniętych antysemickim szałem polskich sąsiadów. Wcześniej zarąbali mu siekierą psa i spalili zbiory. Tymczasem w rzeczywistości prawdziwy Romaniuk został... przewodniczącym Rady Miasta Brańsk. Jest dziś najbardziej szanowanym i znanym mieszkańcem miejscowości. Właśnie tak ma się „Pokłosie” do rzeczywistości. Ten film to nie ilustracja prawdy, ale ekranizacja publicystycznych tez Jana Tomasza Grossa, tyle, że zwulgaryzowanych i sprymitywizowanych przez Pasikowskiego."

Zwracam uwagę na kuriozalną wypowiedź zatrudnionego w IPN "historyka".

Po jej lekturze zaczynam się na poważnie zastanawiać, czy nie stanąć w jednym szeregu z SLD, domagając się likwidacji IPN. Niejaki Persak jest bowiem żywym dowodem na to, że ta instytucja zaczyna się przekształcać w twór iście orwellowski, którego dalsze istnienie może przynieść Polsce wyłącznie szkody. A może persakom o wywołanie takiego właśnie wrażenia chodzi?

O samym filmie ubeckiego reżysera, który znalazł wreszcie miejsce na realizację swoich najskrytszych marzeń w rosnącej w siłę, ubeckiej Polsce, pisał nie będę. O takich rzeczach, jak o każdej, jawnej agresji, nie ma co pisać czy medytować.

Z całą pewnością zresztą ze skupieniem i troską pochyli się nad dziełem i autorem Red Kłopotowski. W końcu chce przenieść do Polski pół miliona Żydów i na pewno pragnąłby ich bezpieczeństwa.

BTW

Ten "film" otrzymał na festiwalu w Gdyni nagrodę "dziennikarzy". To tak a propos kondycji owego "środowiska".

kura999

http://karlin.salon24.pl/461967,antysemici-i-drzwi-od-stodoly

kura999

Bardzo trafnie napisane, nie streszczałbym jednak działań IPN'u do ludzi podobnych Persakowi. Wielokrotnie brałem udział w wykładach oraz dyskusjach w białostockiej siedzibie instytutu, brałem też udział w organizowanym przez nich wyjeździe do Katynia, naprawdę odwalają kawał porządnej roboty... no cóż, niestety trudno ich uznać za jakiś jednolity twór, każdy z okręgów prowadzi działania na własną rękę.

NieomylnieJa

Wkleiłem cały artykuł. IPN jest potrzebny choć nie da się ukryć, że często gęsto starają się być poprani. Wspomnę chociaż zaptrzestanie badań w Jedwabnem po wyrkyciu łusek z karabinów, kiedy to dowody zaczynały przeczyć ogólnie przyjętej teorii - brak ekshumacji ciał!!!
Druga sprawa to gadnie, że to film o zachowaniu ludzkim, a nie historyczny. Tylko jakoś Amerykanie nie nagrają filmu o zawracaniu statków z uciekinierami żydowwskim z USA, Szwedzi o słynnym powiedzeniu ich politka, że oni nie przyjmą Żydów bo nie chcą mieć klopotów z antysemityzmem a do póki jest u nich ich mało to takich kłopotów nie ma. To też ciekawy wątek o naturze ludzkiej, No, ale oni dbają o swój PR.
I tak się zastanawiam kiedy nakręcą film o naturze ludzkiej i obrońcach Grodna wydanych przez Żydowskich komunistów, obywateli II RP w łapy Sowieckie, witaniem RKKA jako wyzwolicieli i wybawicieli odstrasznych Polaków. O Żydach z UB, MBP, NKWD w Polsce. To też ciekway temat o lojalności i odwdzięczeniu się Polakom po przyjęciu przez Piłsudskiego 800 tys. Żydów, ucieknierów od Sowietów po 1918 r.

kura999

*dopóki Przepraszam z byki i literówki. Chyba trzeba zacząć sprawdzać wypowiedzi po napisaniu. :)

kura999

Też racja, pozdrawiam ;)