PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=624892}
7,4 157 tys. ocen
7,4 10 1 156996
6,9 67 krytyków
Pokłosie
powrót do forum filmu Pokłosie

spoiler spoiler

W scenie kiedy bracia Kalina gadają z ta stara kobietą mówi ona ze podczas pogromu grozono jej
"ty też stara kur**o pojdziesz do ognia" co jest absurdem bo była wtedy dzieckiem

ocenił(a) film na 8
donsito_fw

Dzieckiem? Szaflarska ma 98 lat. Jeżeli przyjmując, że jej postać również ma tyle (a wiek nie został podany), to na pewno nie była już dzieckiem.

Wpis został zablokowany z uwagi na jego niezgodność z regulaminem
gemini300

dokladnie

ocenił(a) film na 8
donsito_fw

Wyjaśnijcie mi jeszcze jedno, bo może nie zrozumiałem albo nieuważnie oglądałem. Skąd na nagrobkach nazwiska osób które zostały zamordowane? Żaden Żyd nie przeżył, a przecież nikt który mordował nie bawiłby się potem w stawianie nagrobków.

ocenił(a) film na 9
arturss1

Te nagrobki pochodziły z cmentarza żydowskiego, który prawdopodobnie znajdował się kiedyś na polu Kalinów, ale po wojnie został zniszczony ( tak mi się wydaje). Tablice mogły mieć te same nazwiska co pomordowani Żydzi, ponieważ na cmentarzu spoczywali ich przodkowie.

ocenił(a) film na 9
szychu

Te nagrobki pochodziły z cmentarza żydowskiego, który podczas wojny został zniszczony przez Niemców. Tablice mogły mieć te same nazwiska co pomordowani Żydzi, ponieważ na cmentarzu spoczywali ich przodkowie.

ocenił(a) film na 8
szychu

Fragment w archiwum kiedy Franciszek znajduje np. akt własności Szymona Hirszbajna mamy od razu przeskok na pole gdzie Józek odczytuje inskrypcje: Szymeon syn tego i tego... Hirszbajn. I to właśnie dało do myślenia. Chociaż chwilkę wcześniej odczytuje jakoś nie po kolei. te imiona z drugiego nagrobka w taki sposób, że nie wiem czy co i jak :) Bądź co bądź w sumie taki nieistotny szczegół który można właśnie łatwo wyjaśnić więc już się nie czepiam.

donsito_fw

Może tak ma być.Może sama sobie dopowiedziała to słowo jako już stara kobieta,a może wtedy do niej tak mówili z przekory,że niby młoda,ale od dawna jest k....