spoiler spoiler
W scenie kiedy bracia Kalina gadają z ta stara kobietą mówi ona ze podczas pogromu grozono jej
"ty też stara kur**o pojdziesz do ognia" co jest absurdem bo była wtedy dzieckiem
Dzieckiem? Szaflarska ma 98 lat. Jeżeli przyjmując, że jej postać również ma tyle (a wiek nie został podany), to na pewno nie była już dzieckiem.
Wyjaśnijcie mi jeszcze jedno, bo może nie zrozumiałem albo nieuważnie oglądałem. Skąd na nagrobkach nazwiska osób które zostały zamordowane? Żaden Żyd nie przeżył, a przecież nikt który mordował nie bawiłby się potem w stawianie nagrobków.
Te nagrobki pochodziły z cmentarza żydowskiego, który prawdopodobnie znajdował się kiedyś na polu Kalinów, ale po wojnie został zniszczony ( tak mi się wydaje). Tablice mogły mieć te same nazwiska co pomordowani Żydzi, ponieważ na cmentarzu spoczywali ich przodkowie.
Te nagrobki pochodziły z cmentarza żydowskiego, który podczas wojny został zniszczony przez Niemców. Tablice mogły mieć te same nazwiska co pomordowani Żydzi, ponieważ na cmentarzu spoczywali ich przodkowie.
Fragment w archiwum kiedy Franciszek znajduje np. akt własności Szymona Hirszbajna mamy od razu przeskok na pole gdzie Józek odczytuje inskrypcje: Szymeon syn tego i tego... Hirszbajn. I to właśnie dało do myślenia. Chociaż chwilkę wcześniej odczytuje jakoś nie po kolei. te imiona z drugiego nagrobka w taki sposób, że nie wiem czy co i jak :) Bądź co bądź w sumie taki nieistotny szczegół który można właśnie łatwo wyjaśnić więc już się nie czepiam.