Widząc dzisiejszą skalę antysemityzmu w Polsce (chociażby na tym forum) nie mam wątpliwości,
że wydarzenia podobne do opisanych w filmie mogły zdarzać się w czasie okupacji. Tyle.
Jakbyś wszedł na fora izraelskie i poczytał tam wypowiedzi na temat Palestyńczyków to chyba byś doszedł do wniosku, że każdy Żyd zabił przynajmniej 100 Palestyńczyków i ma ochotę zabić jeszcze z tysiąc.
Proponowałbym jednak odróżniać internetowe gadki-szmatki od faktycznych czynów. W Polsce od przeszło pół wieku nikt nie zabił Żyda! Najcięższy przypadek agresji to było rzucenie kilku kamieni (nieszkodliwe) w stronę grupy chasydów przez jakichś wiejskich chłopaczków..Czyli chuliganów o podobnej mentalności jak ci co rzucali lód z wiaduktu na jadące samochody wskutek czego zginął kierowca TIR-a.
To naprawdę cudownie, że żaden Polak nie zabił Żyda w ciągu pół wieku. Każdemu należy wręczyć medal.
to może chociarz drogi po zimie niech za to polataja skur$%^le co ... kur.$% w tym kraju te podatki ida gorzej niz by do budy psu wsadził ... co za kraj
Faktem jest, że przez samych Żydów Polska uważana jest za jeden z najbezpieczniejszych dla nich krajów. Poczytaj raporty izraelskich organizacji monitorujących antysemityzm na świecie.
A w Internecie znajdziesz hejterów na każdy temat. Życie się jednak toczy w realu.
Tylko że oni za najniebezbieczniejsze pod względem antysemityzmu uważają te kraje w ktorych najagresywniej działają
Simon Perez co powiedział??
wsrod żydów wystepuje najwiekszy nacjonalizm tylko jest jakby maskowany ...
Wg której definicji? antysemityzm ma tyle definicji że antysemitą jest komar który ukąsi osobe narodowości żydowskiej.
Biorąc najszerszą definicje jaką znalazłem:
Antysemityzm – postawa wyrażająca uprzedzenie, niechęć, wrogość i dyskryminację Żydów oraz osób pochodzenia żydowskiego, postrzeganych jako grupa religijna, etniczna lub rasowa, argumentowana powodami religijnymi, gospodarczymi lub politycznymi. Ekstremalny antysemityzm głosiła ideologia niemieckiego nazizmu, doprowadzając do próby wyniszczenia narodu żydowskiego w okupowanej Europie
Czy uważasz że w Polsce Żydzi są dyskryminowani ?? podaj przykłady ... jest zupełnie odwrotnie i wystepuje raczej "prosemityzm" i antypolonizm niż antysemitym.Bo w Polsce dyskryminowani są Polacy na co przykładów są miliony.Między innymi ten szkalujący film.
Wogóle 90% w szkołach nie nauczono myśleć i dlatego teraz wypisują brednie nie rozumięjąc nawet pojęć ktorych używają i nie wiedzac na jakim świecie żyją.
Mógłbyś przytoczyć cytaty lub konkretnie użytkownika, który cechuję się antysemityzmem ?
@Groszek: "Widząc dzisiejszą skalę antysemityzmu w Polsce"
Jaka jest ta skala? Podaj przykłady! Hmmm? Dopuszczalna krytyka to jeszcze nie przejaw antysemityzmu. Niestety Żydzi są przeczuleni na swoim punkcie i każdą krytykę sprowadzają do antysemityzmu.
Trudno sie z Toba nie zgodzic. Eurostat twierdzi, ze takiego nagromadzenia tresci antysemickich jak w polskim necie nie ma w zadnej innej europejskiej przestrzeni netowej. Oto przyklady i daleko nie musialem szukac. Ograniczam sie tylko do tej zakladki tego portalu i do koncowki marca.
17.3.2013
forum portalu Filmweb
"watpie w prawdziwosc tego pseudofilmu . wiem ze zydostwo bylo mordowane i tepione od zawsze . cos w was musi byc ze jestescie najbardziej plugawa i ohydna nacja na swiecie . w dalszym ciagu zyd jest najbardziej znienawidzonym czlowiekiem na swiecie i tu nie chodzi o zabranie np palestynczykom ich ziemi tylko za to jacy wy jestescie .parszywi falszywi po prostu kloaka ziemi.szkoda ze hitlerowi zabrakl okolo 8 miesiecy -przynajmniej mniej by was po tym swiecie chodzilo parchy "
uzytkownik: tebor_2
27.3.2013
forum portalu Filmweb
fragmenty wpisu
"Nie zapominajmy że to Żydzi za którymi cały zachodni świat skomle zabili Jezusa,rozkradli i zniszczyli europejską gospodarkę,kulturę i tradycje i wreszcie przejęli władze w Polsce po `44 roku (...) Przyznam się szczerze że od zawsze nienawidzę Żydów i byłem zdania że Faraon,Arabowie i Hitler za mało ich natłukli, ale po tym filmie jestem zdania że każdy człowiek ma prawo do życia, nawet żydzi, którzy nie zasłużyli na śmierć w płomieniach."
uzytkownik: Lodowy
29.3.2013
forum portalu Filmweb
fragment wpisu
"Adolfik rozpętał dużą rozpierdluchę,zaczynając od 'nas" ,bośmy mieli jedno z największych skupisk żydowskich.Zgładzili ok 6 mln a te pluskwiaki i tak dzisiaj żądzą światem-dlatego nie zgadzam się z robieniem z nich wielkich męczenników ,a z nas katów."
uzytkownik: SIDI
I nie zdziw sie gdy oszolomy stwierdza, ze te posty wcale nie sa antysemickie :D
Wszystkie trzy posty są obrzydliwe i nadają się do natychmiastowego wycięcia przez administrację portalu. Tyle tylko, że gdybym wierzył we wszystko, co ludzie piszą, już dawno przeniósłbym się na bezludną wyspę.
Strażnicy SS-mańscy w obozach zagłady trafiali tam po długotrwałej indoktrynacji. A jeśli mimo wszystko ktoś wykazywał ludzkie odruchy, to momentalnie był "podkablowywany" przez kolegów i w nagrodę otrzymywał bodaj 25 kijów. Tak tworzono zimnokrwiste bestie. Rzecz jasna trafiały się osobniki, których nie trzeba było zachęcać biciem, ale z reguły byli to ludzie z bardzo mocno wadliwą psychiką. Wystarczy wspomnieć panią, która w charakterze ozdobnika stawiała na stole zmumifikowaną ludzką głowę. Wątpię, aby ktokolwiek tutaj był zdolny do podobnych rzeczy.
Nawet Heinrich Himmler - główny nadzorca rzezi - wizytując obóz zwymiotował, kiedy zobaczył na własne oczy jak jego podopieczni zabijają ludzi. Od tego momentu zatroskał się, że po wojnie do Rzeszy wróci grono psychopatów, bezpowrotnie okaleczonych umysłowo. Wtedy też zaczęto rozmyślać nad likwidacją gazem, bo nie wymagało to bezpośredniego kontaktu z zabijanymi.
Nie zmienia to faktu, że "Pokłosie" jest koniunkturalną szmirą.
Niektóre posty twoich kolesi "postępowców" też by można wkleić jako przykład ekstremizmu tylko w drugą stronę, skierowane są bowiem przeciwko własnemu narodowi co jest podwójnie obrzydliwe. I dowodzić to będzie dokładnej odwrotności twojej śmiesznej tezy. Mianowicie w polskiej przestrzeni internetowej jest najwięcej antypolonizmu i polonofobi.
Ekstremizmem jest dążenie do prawdy? Gratuluję. Twój relatywizm jest niesamowity. Jeśli ktoś ukrywa fakt zbrodni jest dobry , a ten kto próbuje go odkryć i WYCIĄGNĄĆ Z NIEGO WNIOSKI jest zły? Jaką Ty masz MORALNOŚĆ, człowieku? Brnięcie Twoim tokiem rozumowania w teorie, że IPN to tajny związek Żydów (czy kogokolwiek innego) mający na celu zniesławić naród polski to już histeryczne chwytanie się brzytwy śmieszności.
Ktoś tam wcześniej odpisał na mój post, sugestią, że zaliczam się do 90% ludzi, których w szkole nie nauczono samodzielnie myśleć, bo wg niego nie znam definicji "antysemityzmu"... Sparafrazuję to stwierdzenie, żeby wykazać coś innego: 90% nauczycieli (głównie języka polskiego) wpaja uczniom wielkość, bezgraniczną bohaterskość i czystość wiecznie uciemiężonego polskiego narodu. Niezliczone powstania gloryfikuje się nie bacząc na ich nieudolność i fatalne skutki, które one przynosiły. Każą uczniom być dumni z głupoty, która niosła za sobą tylko wyniszczenie. Gloryfikują bezsensowną śmierć zamiast pragmatyzmu. Szkoła wypuszcza tak urobioną młodzież (dopóki ta nie nauczy się właśnie samodzielnie myśleć), która to nie jest wstanie udźwignąć krytyki "swojego narodu". Bo przecież 40 wyzutych z moralności wieśniaków mordujących dziesiątki Żydów, to reprezentacja narodu... Jeżeli tak, to spójrzcie sami do jakiego narodu sami siebie zaliczacie...
Wszystko w tym temacie napisałem. Nie będę ciągnął dyskusji, bo z doświadczenia wiem, że z fanatykami się nie da.
P.S. Reżyser "Pokłosia" ściśle inspiruje się pogromem co najmniej 340 Żydów, który miał miejsce w Jedwabnem. Śledztwo IPN (Instytutu Pamięci Narodowej) wykazało, że bezpośrednimi egzekutorami było ok. 40 mieszkańców Jedwabnego (Polaków).
http://pl.wikipedia.org/wiki/Pogrom_w_Jedwabnem
Uznałem to w poście za oczywistość, ale na wypadek gdyby ktoś nie wiedział.
Jeżeli ja jestem fanatykiem to kim ty jesteś mały człowieczku? Jesteś nikim i zawsze już będziesz. Wielki mi piewca pragmatyzmu. Nie rób z siebie debila. Jakbyś naprawdę był "fanatycznym pragmatykiem", na jakiego pozujesz, to byś wiedział, że akurat jak najszybsza rozprawa z Żydami (w ten czy inny sposób) była jak najbardziej z punktu widzenia Polski i narodu polskiego korzystna i pragmatyczna. To właśnie skretyniały idealizm kazał ich przyjmować masowo kiedy praktycznie w całej Europie byli niemile widziani. Zawsze patrzyłem na Chmielnickiego jak na najgorszego kundla ale teraz widzę, że przynajmniej jedno jego działanie mogło być korzystne. Nie żebym pochwalał jego metody owej "rozprawy" z Żydami, ale ograniczenie ich liczby do minimum było rozsądne. Ich "wierność" państwu polskiemu i narodowi, który był ich dobroczyńcą potwierdza ten sposób rozumowania czy tego chcesz czy nie. To oni ( z wyjątkami) wystawili sobie świadectwo jako banda niewdzięcznych zdrajców i kolaborantów: Imperium Rosyjskiego, Królestwa Prus/Rzeszy Niemieckiej, Cesarstwa Austrii/Austro-Węgier, ZSRR, III Rzeszy. Dobrze, że nie było innych chętnych do kolaboracji bo lista byłaby dłuższa. Co najmniej 340? Napisz jeszcze przygłupie, że ponad tysiąc jak twój idol Gross.
Również kończę ową "dyskusję" bo wykłócanie się z żałosnym durniem to nie jest najlepszy sposób na spędzanie wolnego czasu.
Nerwowość, agresja, wyzwiska... - typowa reakcja fanatyka, znam to nie od dziś.
Sam sobie wystawiasz świadectwo.
Do nie widzenia.
A, czasem się nie przejęzyczyłeś? Zamiast "mały człowieczku" nie miało być "podczłowieku"?
Nie, to wasza lewacka retoryka. Żydzi też często z tego określenia korzystają. Myślisz, że będę się obracał w tak nikczemnym towarzystwie.
Tacy jak Ty, to znajdą antysemityzm wśród pingwinów na Antarktydzie. Szkoda że takiego węchu na antypolonizm nie masz - ale rozumiem, jechać po Polakach jest teraz "europejskie i postępowe".
Temat antysemityzmu z pewnością jest przerysowywany przez dwie zainteresowane strony. Mnie jako neutralnego uderzyło w twojej wypowiedzi podobieństwo do Maciarewicza. Jak masz już coś pisać to pomyśl to nie boli. Każdy potrafi uzasadnić swoje zdanie, a ty PISiorzysz.
No tak, przecież ludzie dzielą się tylko na postępowych lewaków, a reszta to pisowcy. Gratuluję.
Nie trzeba szukać na Antarktydzie, odpal TV Trwam lub Radio Maryja, lub zaglądnij pod pałac prezydencki podczas jakiejkolwiek manifestacji. Antysemityzmu jest pełno, szczególnie u starszych ludzi. A idiotycznych kawałów o żydach to nigdy nie słyszałeś ? Ciekawe w którym kraju takich inteligentnych "kawałów" ułożono najwięcej ? Nie da się tego tematu sprowadzić tylko do Żydów bo ile to podobnych kawałów jest o Niemcach, Rosjanach, ludzi odmiennego koloru skóry itp. ? Myślę, że trzeba poruszyć nie temat antysemityzmu, a temat rasizmu którego jesteśmy przodownikami. Wracając do filmu opowiada om zdarzenie fikcyjne, lecz na pewno podobne sytuacje miały miejsce, zachowania mieszkańców tamtej wsi są jak najbardziej aktualne. Nie uogólniam ani nie obrażam mieszkańców wsi bo moim zdaniem "wieśniak" to stan świadomości a nie pochodzenie czy miejsce zamieszkania. Jeżeli widzisz w tym filmie antypolonizm pojedź na Litwę, tam nienawidzą nas jak psów, myślisz że nie mają ku temu powodów ? Na Ukrainie też by się znalazło trochę ludzi którzy mają nam co wypominać.
No, akurat te same kawały które w Polsce opowiadają o Żydach czy o blondynkach, w USA masowo opowiadają o Polakach, a w Holandii o Belgach. Co do antysemityzmu to jest on sztucznie wykreowany, tak samo jak rasizm w Ameryce, czy ostatnio popularna u nas homofobia. Wystarczy wypowiedzieć negatywne zdanie na czyjś temat a od razu jest się rasistą, nawet jeśli ma się 100% racji, a wypowiedź nie odnosi się do koloru skóry, nacji czy preferencji seksualnych.
A odnośnie zachowania ludzi w filmie, to wielu z tych którzy się tu udzielają, są wypisz wymaluj bohaterami wyrwanymi prosto z ekranu, gotowymi palić, dźgać widłami, i wieszać na drzwiach od stodoły. Nic nowego, ale po tym jak Pasikowski pokazał ich oblicze wpadli w furię i szaleją.
Tylko, że nasze kawały o żydach potrafią być czysto makabryczne i obrzydliwe, bo kawały o typowych dla danego narodu przywarach jestem w stanie zrozumieć. Mam rodzinę na pograniczu Holandii, Belgii i Niemiec, swego czasu sporo tam przebywałem i nie zauważyłem aby po sobie aż tak jechali. Jeżeli chodzi o USA to oni akurat śmieją się z każdego kraju. Co do reszty wypowiedzi masz świętą rację. Niestety mamy wyjątkowo głupi naród, który nie wie czym jest rasizm. Mnie osobiście strasznie irytują zachowania niektórych nacji z Romami na czele i nie czuje się rasistą bo pomimo różnic kulturowych i koloru skóry ja tych ludzie w żaden sposób nie dyskryminuje. A to że próbowali gwizdnąć mi wiele razy towar z sklepu i mnie to drażni i głośno o tym powiem też nie czyni mnie rasistą. Twoja wypowiedź od momentu "A odnośnie zachowania ludzi..." do końca jest najlepszym podsumowaniem dyskusji nad tym filmem. Brawo !
Mylisz się. Nie bazuj na forum, tylko na historii. Ja nie odmówię sobie tej przyjemności, aby nigdy tego filmu nie obejrzeć.
LOL. A na życiu codziennym mogę? Na zakorzenionych w języku potocznym odniesieniach do Żydów? Na radiomaryjnym antysemickim jadzie? Zbrodnia w Jedwabnem jest faktem udowodnionym przez IPN.
"Na zakorzenionych w języku potocznym odniesieniach do Żydów?"
"Słowo "Żyd" zmienia status osoby, wobec której zostało użyte, niezależnie od tego, czy jest to ksiądz, uczony, polityk, papież.
Żydowskie pochodzienie, urojone czy nie, jest w Polsce przedmiotem sensacyjnych plotek, domysłów, podejrzeń. "Żyd" jest stałym elementem wyzwisk i określeń pejoratywnych, tradycyjnym kierunkiem przenoszenia agresji.
Od "Żydów" wyzwyają sie uczestnicy kolizji w centrum Warszawy. "Ty Żydzie", mwia do siebie dzieci, gdy chcą kogoś poniżyc. Koleżankę, która nie była u pierwszej komunii, te same dzieci nazywają "Żydówą".
"Ale wstyd, idzie Żyd!" - wołaja w Sandomierzu za kimś, kto naraził sie grupie. "Ty stara Żydówko", Żydówko śmierdząca" - tak ubliża się nielubianej sąsiadce. "Do Żyda" oddaje się w komis auto, ktore nadaje sie tylko na szmelc. "Malować dla Żyda" w języku rzemieślników oznacza robotę wykonaną byle jak. "goń Żyda!" woła pan zachęcając pieska do pogoni za kotem. "Polonia Żydy" "Widzew Zydy!", ryczą kibice.
(więcej: Joanna Tokarska-Bakir, "Legendy o krwi. Antropologia przesądu")
Takich sytuacji było od groma, że naziści zacierali za sobą ślady, by po wojnie czerwona zaraza dobierała się do zwykłych mieszkańców, sądzić i karać bezpodstawnie.
Ale tu akurat film odnosi się do wydarzeń, które zostały potwierdzone przez śledztwo IPN w XXI wieku, czyli po "czerwonej zarazie".
Aha czyli śledztwo tego śmiesznego IPN-u wykazało, że facet zbierający współcześnie macewy został przybity do drzwi stodoły? A ja myślałem, że został wybrany do sejmiku...
Bajki w przerwaną ekshumację z powodów religijnych to ja nie wierzę...szczególnie, że przerwanie nastąpiło po kilku niewygodnych faktach:
np
1. Niezgadzająca się liczba zwłok z liczbą znajdującą się na pomniku
2. Niemieckie łuski na miejscu zdarzenia ;))