PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=624892}
7,4 157 tys. ocen
7,4 10 1 156985
6,9 67 krytyków
Pokłosie
powrót do forum filmu Pokłosie

Tak tak moi drodzy - Było Jedwabne gdzie grupa zwykłych bandytów - hołoty bez ojczyzny, wiary albo honoru, wymordowała ludność żydowską z inicjatywy Niemców. I był to odosobniony przypadek. Teraz okazuje się ,że cały naród Polski był antysemitami i zbrodniarzami.

Zbrodnia w Koniuchach - grupa żydowsko-sowieckiej partyzantki wyrzyna w pień polską wieś, gwałci kobiety, dzieci pali w stodołach. Nie był to odosobniony przypadek - była to największa z szeregu akcji przeprowadzonych w 1943 i 1944 w Puszczy Rudnickiej i Nalibockiej (np. masakra ludności w miasteczku Naliboki). Według jednego z napastników, Chaima Lazara, celem operacji była zagłada całej ludności łącznie z dziećmi jako przykład służący zastraszeniu reszty wiosek.
Oddział żydowski liczył 50 ludzi, a oddziały rosyjsko-litewskie około 70 osób. Dowódcami byli Jakub Penner i Samuel Kaplinsky.

I co mam rozumieć ,że jestem antysemitą i "polaczkiem" bo mdli mnie ,że moich przodków, którzy ryzykując całe rodziny ratowali Żydów z holokaustu, pokazuje się teraz jako zbrodniarzy i rasistów? Bo rzygać mi się chce kiedy patrzę jak Pasikowski, młody Stuhr tudzież Zamachowski, których do tej pory szanowałem, zrobili z siebie medialne prostytutki? Bo wreszcie uważam ,że jeśli już walczymy o prawdę historyczną to należy uwzględnić również zbrodnie Żydów na narodach Polskim, Litewskim i kilku innych (również na Żydowskim vide: Jüdischer Ordnungsdienst oraz te kilkaset tysięcy żydów w Wermahcie).

Jestem tylko ciekawy co stary Stuhr ma na ten temat do powiedzenia synowi.

ocenił(a) film na 1
Xavras

W chwili obecnej każda konstruktywna krytyka Żydów, czy olityki państwa Izrael jest nagłaśniana jako wypowiedź antysemicka - jest paranoja, ale jednocześnie cel świadomie osiągnięty przez Żydów. Ostatnie przykłady - nagonka na Guntera Grassa (nie mylić z padliną jaką jest Gross), zniszczenie znakomitego reżysera i aktiora jakim jest Mel Gibson, brak jakiejkolwiek krytyki zbrodni żydowskich w Palestynie + lizanie d/upy Izraelowi przez kolejnych prezydentów USA. Żydzi mają władzę i majątek w większości państw europejskich, a Stany Zjednoczone to właściwie Usrael - co więcej mogę Ci odpowiedzieć. Media - TV oraz internet skutecznie manipulują opinią publiczną i piorą mózgi młodzieży - zaraz posypią się tu komentarze o nietolerancji i teoriach spiskowych. A tak wogóle to obecnie obciachem jest być Polakiem, patriotą czy człowiekiem wierzącym określanym mianem katola lub kato/poj/eba. Światli i postępowi są za to widzowie TVN i czytelnicy szmaty zwanej Gazetą Wyborczą...
Pozdrawiam.

ocenił(a) film na 1
RogerVerbalKint

Panowie, mogę przyłączyć się do zacnej kompanii? Jakoś nie mam o czym gadać z lemingami... :)

ocenił(a) film na 1
ElRio

Pozdrawiam, ślę linka z onetu...http://wiadomosci.onet.pl/swiat/izrael-zbombardowal-kwatere-glowna-hamas u,1,5307377,wiadomosc.html

Xavras

no to wszystko stanie się dla Ciebie jasne kiedy poczytasz sobie kim byli przodkowie starego Stuhra :)

ocenił(a) film na 1
dorcus

No zaskocz mnie - kim byli przodkowie starego Stuhra? Bo wyczytałem, że wyemigrowali z Austrii

Wpis został zablokowany z uwagi na jego niezgodność z regulaminem
dorcus

dla dociekliwych :)
http://poznajprawde.net/syjonizm.html?start=1

ocenił(a) film na 10
dorcus

Fryderyk Nietzsche powiedział kiedyś "Fanatyzm jest jedyną siłą woli, którą mogą osiągnąć także słabi i niepewni" mam nadzieję, że zrozumiesz moją aluzję.

reefer25

na szczęście potrafię przygladac się wszystkiemu z dystansem.
Fryderyk Nietzsche powiedział tez wiele innych rzeczy nie majacych pokrycia w rzeczywistości. Dla mnie to jednak zaden autorytet i mam nadzieję, że zrozumiesz moją aluzję :)

ocenił(a) film na 10
dorcus

Sam zaprzeczasz własnym słowom i postawie, nie kompromituj się.

reefer25

no cóż, nie zrozumiałeś jednak aluzji. Bywa.

ocenił(a) film na 1
dorcus

O szechterze i o tym za co odpowiedzialny jest braciszek adama szechtera, to wszyscy doskonale wiedzą, ale jeśli chodzi o resztę tych nazwisk to raczej przydałyby się źródła. Bo tą "kartotekę" musiałbym zobaczyć najpierw na własne oczy, a raczej wątpię czy naprawdę istnieje.

dorcus

Kolego daj mi numer do swojego dilera! Proszę.... Ja też chciałbym czuć taką fazę jak ty....

lands

Ty jak widzę i bez dilera dajesz radę kolego :)

ocenił(a) film na 7
dorcus

A już myślałem że chodzi o naszą noblistkę panią Wisławę. Uff:)

dorcus

Chyba brakuje twojego zdjęcia? Dołącz, bratku.
http://art.blox.pl/resource/fusslista.jpg

zweistein

chyba się pomyliłeś, bratku :)

dorcus

Weź się przyznaj, skoro już cię przydybałem, panie Szlaugbaum.

ocenił(a) film na 3
zweistein

ja tam nie mam nic przeciwko asymilacji

Xavras

Raz, że Koniuchy, dwa, że Naliboki, trzy, że Deir Jassin. Dlaczego na temat zbrodni "męża stanu" Menachema Begina w Deir Jassin z 1948 nie powstała żadna głośna książka ani film?

Xavras

https://www.youtube.com/watch?v=jwyxfG_tux4

ocenił(a) film na 5
Xavras

Dzięki Bogu za takie tematy... miło przeczytać coś KONSTRUKTYWNEGO.... bo już szlag mnie trafia jak tłumaczę czemu ten film jest zły i obraźliwy i wytaczam dosłownie namiastkę argumentów i logiki to zwolennicy "poruszania trudnych tematów w filmach" albo obrzucają mnie inwektywami albo podkulają ogony bo NIE MAJĄ ŻADNYCH KONTRARGUMENTÓW i piszą tylko, że szkoda czasu na rozmowę (i oczywiście będą nadal obstawać przy swoim.. a czemu?? a cholera wie...) no ja się pytam dlaczego debilizm w dzisiejszych czasach jest tak powszechny??

ocenił(a) film na 1
praet

Spada jakość nauczania w szkołach. PO zadbała o to, bo głupimi łatwiej rządzić. Leming dziś w Polsce musi mieć papiery ukończenia 2 fakultetów, by otrzymać posadę konserwatora powierzchni płaskich, ale to są tzw. studia śmieciowe. Wykształcenie w dzisiejszych czasach nie oznacza, że delikwent ma jakąkolwiek wiedzę.

ocenił(a) film na 3
ElRio

PO to jest nędzna kukiełka, a Tusk (jak sądzę po nietęgiej minie na konferencji Jego Tuskowskość - Złota Pani Aniela) nie wylicytował zbyt wiele dla siebie.

Z okazji dobrego humoru zamierzam podzielić się z wami moją refleksją: Sądzę że niebawem Iran, Irak, (kto wie? może cały świat?) czeka okrutna wojna, a zacny Żydowski naród będzie musiał znaleźć sobie gdzieś miejsce. Czemu nie w Polsce? Polityka wstydu kierowana w naszym biednym kraju, jego niewykorzystany potencjał (m.in. energetyczny) czyni idealnym miejscem do życia. Polacy- łączmy się! Dbajmy o historię i narodowość, dbajmy o wartości katolickie, dzięki którym nasz kraj scalił się, ponad 1000 lat temu. Antysemityzm? We brutalnie prawdziwej definicji tego słowa? Co to, to nie, sądzę że możemy koegzystować, pod warunkiem że Polacy będą dumni ze swojej historii i z tego, że są Polakami, a Żydzi uszanują to, że goje, to nie zwierzęta które maja im służyć niczym muły. Jest wiele wybitnych Żydów, najbardziej polecam zapoznanie się z postacią Normana Filkensteina - z takimi uczciwymi ludźmi mogłabym odbudowywać kraj.
P.S. Jutro mam zamiar wybrać się na tego gniota. Mam nadzieję że nie zacznę gwizdać i uświadamiać ludzi głośnymi komentarzami. Albo złośliwe bekać. 3 majcie za mnie kciuki

ocenił(a) film na 1
bumbleble

Noż cholera o to mi właśnie chodzi. Jak można mówić "Polacy-antysemici". Przecież polscy Żydzi pomordowani w holokauście to również byli Polacy. Co robimy podziały na prawosławnych i katolickich Rosjan, albo mormońskich i konfucjańskich Amerykanów? Nakręcają to jakieś pachołki pokroju Grossa i Pasikowskiego, którzy na tym zarabiają pieniądze i splendor, różna inteligencja Niemiecka, Francuska czy Brytyjska, która stara się oczyścić swoją własną historię (vide Francja, gdzie statystycznie najwięcej ludzi było kolaborantami, czy Wielka Brytania, która cały holokaust miała głęboko), tudzież rzesza edukacyjnie nie wybiegających poza podstawówkę ludzi z zachodu.
Zlewałem to równo, ale teraz widzę ,że ten chłam zaczyna się przejawiać również w Polsce, a to już nie do przyjęcia. Te wszystkie pokolenia Polaków nie walczyły przez prawie 200 lat o uzyskanie niepodległości, by ledwo 20 lat po tym gdy to się w końcu udało, działy się takie rzeczy.

ocenił(a) film na 3
Xavras

wydaje mi się, że gdybyśmy naprawę odzyskali niepodległość, nie musielibyśmy borykać się z dzisiejszymi problemami... nie przypadkiem Winnicki nawołuje do obalenia Republiki Okrągłego Stołu. A to, jak ten specyficzny twór nazywa, wiele mówi o tym, jak trudne do wykonania będą te zmiany. Gdy czytałam o tym, że Marsz Niepodległości - wielki narodowy zryw przeciw władzy ma przepoczwarzyć się w partię polityczną zastanawiałam się czy warto "im" ufać i czy po prostu nie chcą "dorwać się do koryta" przekonałam się że nie, bo cały czas podkreślają że nie ma to być partia polityczna, a ruch społeczny, wykonujący "pracę u podstaw" To dzięki niej udało się nam utrzymać polskość przez tyle lat w niewoli. Co możemy zrobić? Edukować się, edukować naszych sąsiadów, znajomych i sprzeciwiać takim tworom jak pokłosie. Trafiłam nawet na ciekawą inicjatywę http://wirtualnapolonia.com/2012/11/15/pozew-przeciw-filmowi-poklosie/

ocenił(a) film na 1
bumbleble

He he ciekawy link podałaś. Zwłaszcza podobał mi się tekst "W Polsce kinematografia jest centralnie planowana jak za komuny"

ocenił(a) film na 3
Xavras

no ba!

Xavras

Krytyczne uwagi o filmie są charakterystyczne i były do przewidzenia. Gratuluję reżyserowi i aktorom, wszystkim bez wyjątku. Film bardzo ważny w kontekście historycznych rozliczeń z ciemną stroną naszej przeszłości. Na seansie, na którym byłem, reakcja widowni była podobna jak po filmie."W ciemności". Długo nikt nie wychodził. Cisza była przejmująca. To dużo mówi, jak film został odebrany. A że są takie opinie, jak wiele wyżej, to powiem tylko tyle; psy szczekają, karawana jedzie dalej.

ocenił(a) film na 1
akurpierz

Następny samobiczownik. Zobaczymy jak karawanie zabraknie kasy. Jeszcze parę takich filmów o tej naszej pseudo-historii (coś ostatnio jakiś wysyp) i system się domknie. Wtedy już większość będzie gotowa żeby za te nasze "winy" jednak zapłacić komu trzeba. Ale w przyrodzie nic nie ginie. Ktoś weżmie, ktoś będzie musiał dać. I później niejaki @akurpierz będzie się wypłakiwał na onecie, że jak to k......wa, benzyna po 10 zł? Tylko dlaczego ja mam za takich matołów również płacić to tego mi nikt nie wyjaśnił. Jak jesteście tak bardzo wzruszeni po tym filmie s-f, to zróbcie sami składkę i zapłaćcie te "nasze" długi, o które ci "pokrzywdzeni" tak się dopominają. Zobaczymy ilu wzruszonych się znajdzie..... Hhmmmmm

ulisses_prime

No więc typowe blebleble. No koment.

ocenił(a) film na 5
akurpierz

Uuuuuu jaka rzeczowa odpowiedź.... no ale w sumie to trzeba ją trzeba pochwalić bo inni udają, że maja coś sensownego do powiedzenia w kwestii obrony tego "dzieła" a tu od razu jest przyznanie się do tego.. bez owijania w bawełnę.. brawo za odwagę!

ulisses_prime

Co wy wszyscy bredzicie? Dlaczego czujecie się tak bardzo winni, obrażeni? To, co pokazano było faktem - znacie historię? Wiecie coś o pogromach? O lęku przed tym,że się straci to, do czego sie przywykło? Nie ma znaczenia, że to Polacy, nie bójcie się tak strasznie o swoją skórę - to po prostu ludzie. Tak, człowiek w pewnych sytuacjach jest zdolny do rzeczy strasznych - tak było zawsze. I o tym trzeba mówić, żebyś Ty ,jeden z drugim się tego ustrzegł - jakby co! To nie wszyscy - ale nie chodzi o statystykę!
Ludzie! To film- pokazuje coś, co było i już. Nie uogólniajcie na cały naród, całą historię! Nie brońcie się tak strasznie, jakbyście wszyscy byli winni. Tak naprawdę to film o tych, którzy boją się takich filmów - jak wy?? Wyluzujcie! Dziękuję Ci "akurpierz".

ocenił(a) film na 1
paszczak57

Tak, w sczególności ustrzegał się będę urojonych ukrzyżowań :) Odlecieliście już z tym totalnie. Jeżeli uważasz, że nie to podaj historyczny przykład takiego ukrzyżowania, a przysięgam, że odwołam to wszystko, co napisałem.

Co do winy. Ja nie czuję się w żadnym aspekcie winny. Za co mam się czuć winny? Mógłbyś mi wyjaśnić.
Piszę do takich ludzi ja Wy, tylko po to aby usłyszeć choć jeden argument przemawiający za szkalowaniem Polski, które ten film since fiction uskutecznia.

Co do historii - to tak, znam. Chyba lepiej od Ciebie. To "chyba" zostawiam, aby było pole do dyskusji. Powiedz mi skąd znasz historię o tym co się wydarzyło w Jedwabnem?

ulisses_prime

Ale to nie jest dokument historyczny!!! To dzieło - jednak sztuki, bo film jest sztuką, nie? To nawet nie jest film historyczny (jak "Śmierć prezydenta" np.). O Jedwabnem wiem z artykułów związanych z uroczystościami sprzed paru lat, z książki "My z Jedwabnego", o innych sytuacjach z "Jest taki piękny słoneczny dzień... " -losy Żydów szukających ratunku na wsi polskiej 1942-1945. O Krakowie, o Kielcach tyle, ile każdy interesujący się historią Polak. Ale to nie oto chodzi.
Szukasz w filmie FABULARNYM odniesień do faktów 1 do 1? Ja o tym piszę - że to film, dzieło o problemie ludzkim, o możliwości zbydlęcenia KAŻDEGO. Nie czujesz się winien, nie boli Cię, że ludzie tacy są to wyluzuj. Nie broń, bo nie potrzeba obrony. To dobry film o strasznie silnych emocjach, które wychodzą z nas LUDZI a nie z nas POLAKÓW. Jak w Serbii, jak w innych współczesnych miejscach konfliktów - bo to sytuacje ekstremalne.
P.S. Pasikowski zna przykład ukrzyżowania sąsiada na autentycznym krzyżu parę lat temu z powodu konfliktu o krowę. I artysta wsadził to tutaj, bo taką miał wizję artystyczną a nie historyczną! I nie bądź taki pewien swoich reakcji - obyśmy nie byli sprawdzeni przez los w podobnie strasznej sytuacji!

ocenił(a) film na 5
paszczak57

Zdaje się, że niejaki Einstein powiedział kiedyś coś w stylu, że jedyne co może równać się z nieskończonością wszechświata jest bezmiar ludzkiej głupoty.... to tak na wstępie......
"to nie jest dokument historyczny".. to przeczytaj sobie kurna wypowiedzi choćby Stuhra albo historyka, który pracował przy filmie jako ekspert (nie pamiętam nazwiska) i wypowiadali się w stylu, że TAK właśnie było, że super oddano to co się wydarzyło itd itp... poza tym jak ten film pójdzie na zachód to sorry ale NIKT nie będzie tłumaczył ludziom, że to jest FIKCJA.... tylko przyjmą ten obraz dokładnie taki jaki jest.. czyli, że Polacy to zapyziali antysemici, którzy mordują Żydów...
I tak.. oczywiście po raz kolejny mamy film "o problemie ludzkim" ale jakimś dziwnym trafem ten problem jest udziałem po raz kolejny Polaków.... RAAANY..... naprawdę inne narody UMIEJĄ zadbać o swoistą swoja "reklamę" w świecie ale my nieeeeeeeeee gdzie tam.... my musimy WCIĄŻ "mierzyć się z trudną przeszłością"... no co za debilizm......

praet

Amerykanie przez lata pokazywali rzezie na Indianach, do tego poczytaj sobie początek powieści s-f Vonneguta
"Śniadanie mistrzów". Jakoś Ameryka nie zdejmuje tych artystów z piedestału.
Film "Bitwa warszawska" pewnie też miał ekspertów, o ostatnim filmie o odsieczy wiedeńskiej już nie będę wspominać. Film, który się sili na bycie historycznym, to dopiero skandal. Czemu o tym nie wspominacie?
Film "Pokłosie" nie jest filmem historycznym!!! Coś , co było, co się zdarzało jest punktem wyjścia. Przecież ta dyskusja TU wśród ludzi podobno obeznanych z kinem - a może się mylę, taka była moja nadzieja- jest dowodem, jak prawdziwe jest to dzieło o ludziach. Zauważcie, co się dzieje z bohaterem, Józkiem, gdy się dowiaduje, że w sprawę byli zaangażowani jego rodzice - chciałby pod dywan. Normalna ludzka reakcja - taka jak Wasza! Zmierzcie się z tym problemem i przestańcie przeżywać - dzielności Wam życzę i już nie mam chyba ochoty na gadanie.

ocenił(a) film na 3
praet

co do rzezi na indianach http://www.youtube.com/watch?v=7t_UVEI-x1k&feature=BFa&list=HL1353290698

ocenił(a) film na 5
paszczak57

O.. oto ciekawa rzecz... dr Krzysztof Persak z IPN (który zdaje się, że opiniował film) powiedział: „Ten film jest ekranizacją rzeczywistości. Gdy po raz pierwszy przeczytałem scenariusz, byłem pod ogromnym wrażeniem tego, jak bardzo te wszystkie sytuacje są trafne. I postacie i sytuacje mają swoje pierwowzory w rzeczywistości.”

ocenił(a) film na 3
paszczak57

dzięki takim fabularnym filmom znajdzie się wiele młodych stuhrów, którzy jak jeden mąż będą edukowac nas jak to złe polaczki przywiązywali dzieci do tarcz w czasie bitwy pod Cedynią
Chciałam się zapytać o opinie nt. sztui ale strony które ci podaję "Wprowadzona przez Ciebie treść jest niezgodna z Regulaminem Serwisu" - Sprawdź artyzm Millie Brown,Piera Manzoniego i http://www.youtube.com/watch?v=VdlLBWymnUA i powiedz czy to też uważasz za wizję artystyczną/dzieło sztuki ?

ocenił(a) film na 1
paszczak57

Pomimo tego, że się z Tobą nie zgadzam po całości, jeżli chodzi o historię, którą znasz z tych niby historycznych książek oraz z tym, że ten film jest filmem fabularnym, co się kłuci z oświadczeniem dr Persaka (patrz 2 posty wyżej @praet) to jendnak muszę Ci przyznać, że nie jesteś do końca takim totalnym lemingiem. Masz tam swoje zdanie, które wyrobiłeś sobie na podstawie tych , jak wcześniej wspomniałem niby historycznych książęk i przynajmniej próbujesz się orientować w temacie.

Niestety większość społeczeństwa polskiego, jak i na świecie ma w dupie "niuanse" i jakąś tam historię. Ten film zastapi im książki, nudne wykłady z historii i poda na tacy prawdę do wierzenia. Ten film pokazuje w co mają wierzyć. I oni (przynajmniej większość) po obejrzeniu go będą już "uświadomieni" i dadzą się pokroić, że w Jedwabnem Polacy ukrzyżowali Żydów. Zresztą ciekawy wątek z tym ukrzyżowaniem za krowę - widać taki megamix Pasikowskiego - Jedwabne + Sami swoi. I jakie to ma znaczenie, że kilku takich paszczaków57 zinterpretuje to, jako film fabularny. Reszta da sobie głowę uciąć, że to sama prawda (jak w "24 godziny przez całą dobę"). A tacy, jak Ty się do tego tylo przyczyniacie.

ocenił(a) film na 8
ulisses_prime

To ja Ci odpowiem - od wnuka uczestnika zdarzeń!
Kuźwa, Wy naprawdę macie jakiś problem z tym, że "POLACY" też potrafili być oprawcami, mordercami, po prostu złymi ludźmi??!!
W Jedwabnym to tajemnica, niby cicho-sza, solidarność sąsiadów. Ale się o tym gadało w zaciszu domowego ogniska - nomen-omen.
Ruszcie dupy, pojedźcie, niech starczy Wam odwagi, by dowiedzieć się prawdy.
A co do wątku głównego - nim przeczytam całość dyskusji - czy jedna zbrodnia wyklucza inne?!
Toż to qrwa niedorzeczne!
A bardziej głupie po prostu...

ocenił(a) film na 1
Killdup

Odnośnie tego wnuka - może napisz coś więcej, a nie tylko takie nic nie znaczące stwierdzenie, że Ty coś skądś tam wiesz. To na prawdę może być ciekawe co wymyślisz.

Druga sprawa - po raz kolejny (już nie wiem który, w tych dyskusjach) podkreślam, że w każdym narodzie są "k.........y i złodzieje". Rónież i w naszym i nie mam zamiaru temu zaprzeczać. Różnica polega na tym, że AK szmalcowników, konfidentów, kolaborantów i tych co wydawali Żydów rozstrzeliwała. Polacy ratowali Żydów pod grożbą śmierci swojej i rodziny. Ale przecież to nie pasuje do ogolnej tezy. Wiadomo przecież, że to byli antysemici. Ukryci ale jednak antysemici. I kręci się takie gnioty po to żęby wciskać taki kit. A polaczki idą i jeszcze za to płacą. Na prawdę was golą i to ostro, bez jakichkolwiek zachamowań. Na bezczela, a wy idziecie jak bydło na rzeź. Jestem ciekaw kiedy się ockniecie. Chyba dopiero, jak pętla się będzie coraz bardziej zaciskać ........ na portfelu. Ale i wtedy pomogą wam, "geniuszom" znaleźć winnych. Żebyście czasami sami nie musieli za bardzo wysilać rozumków. Ciekawe kogo ? Hhhmmmmmm To na pewno będzie sprawka Kaczora, albo nie - narodowców i Rydzyka :) .......

ocenił(a) film na 8
ulisses_prime

Dla równowagi Ci napiszę - bo oczywistym jest, że nie jestem w stanie tak Ci udowodnić tej relacji, byś mi w nią uwierzył - że mam tam też b.dobrego kolegę - o poglądach zbliżonych Twoim ( w sensie ogólnym oczywiście ), który wszystkiemu zaprzecza i wszystko neguje.
Żeby było zabawniej, ów wnuk i kolega się znają!
Nie, daleko mi do bycia piewcą jakiejkolwiek strony - jeśli takowe można określić. To ja już wolę oberwać za to, że mam centralnie na wszystko wyje....
Ot, nazwijmy mnie takim bezideowcem(sic!)

ocenił(a) film na 8
Killdup

Pardon - umknęło - kolega również z Jedwabnego.
sorry

ocenił(a) film na 3
ulisses_prime

przecież to wina tych paskudnych faszystów z marszu niepodległości, którzy nie chcieli maszerować z prezydętę...

ocenił(a) film na 8
bumbleble

???
po co ta wycieczka?
ja mam na takie "szczegóły' wyrąbane. czy ja coś takiego sugeruje?
u mnie pełna demokracja - nie oglądam TVN-u, nie oglądam TV Trwam - i tą wyliczankę mógłbym ciągnąć i ciągnąć.
weź że się za dyskusję, bo czuje się pejoratywnie - że tak użyję eufemizmu w tym kontekście - traktowany...

ocenił(a) film na 3
Killdup

Wycieczkę to zrobił szanowany bul komorowski, nasz prezydę: poszedł, położył kwiatki, poblablablił a wszystko to było zacne.
U mnie demokracja znajduje się- że tak użyję eufemizmu w tym kontekście-tam, gdzie plecy tracą swoje zacne miano i materialną jedność. Dlaczego? A dlaczego ludzie, przeznaczeni do górnolotniejszych funkcji na tym świecie, niż niecna polityka muszą marnowac czas swój, cenny i chadzają na wybory, przez co ja- zwyczajny prosty człowiek, nie przeznaczony do tak górnolotnych funkcji jaką jest sztuka- musi klaskać i podziwiać, że wybrano tak zacnego bula. Boli. Boli. Boli

ocenił(a) film na 1
bumbleble

Nie dyskutuj z nim, jego zdania są całkowicie wyrwane z kontekstu, bez żadnego sensu. On jest tu tylko dlatego, że zjechałem go w innym temacie. - Chciał rozpocząć dyskusję o pięknie polskiej przyrody. Zignoruj, znudzi mu się to pójdzie.

ocenił(a) film na 8
Xavras

haha - no szczerze mnie ubawiłeś!
żaby mnie zjechać, trzeba by było umieć dyskutować, argumentować, łeb wystawić z intelektualnego toy-toya.
Umiesz robić smrodek, to fakt.
I podpierać się kolegami.
A brak Ci nawet odwagi, by powiedzieć "sorry, nie przeczytałem twego postu ze zrozumieniem ( bo mi pod tezę by nie pasowało)tak się na Twoim przykładzie zastanawiam, czy gorsza jest małość, nikczemność czy relatywizowanie..?