Film jest na prawdę dobry, trzyma w napięciu.
Co do historii o pogromie w Jedwabnem to ja w nią wierzę, bo wiem jak działała niemiecka
propaganda faszystowska i jak potrafiła manipulować umysłami i sercami zwykłych ludzi,
zwłaszcza tych ze wsi. Sam wychowałem się na wsi.
Film sam w sobie nie wyjaśnia przyczyn tego co tam się stało i dlatego to mnie skłoniło do
dowiedzenia się więcej informacji na ten temat. I tak sobie myślę, że właśnie taki cel miał
między innymi ten film. Pozostawił dużo pytań, dużo nie jasności i chęć poznania prawdy.
Nie rozumiem dlaczego pozornie inteligentni ludzie obrażają ten film i nazywają go antypolskim.
Utożsamianie ludzi występujących w filmie ze statystycznymi polakami jest BŁĘDEM. Tylko ktoś
kto nie ma kontaktu z rzeczywistością może zapytać "jak w tym filmie są przedstawiani polacy ?"
Ten film nie reprezentuje wszystkich polaków tylko daną grupę społeczną.
Oglądając film o faszystach też utożsamiacie ich ze wszystkimi Niemcami ?
"Nie rozumiem dlaczego pozornie inteligentni ludzie obrażają ten film i nazywają go antypolskim."
Może dlatego że jest kłamliwym paszkwilem? To nie jest żaden film o pogromie w Jedwabnem, tylko film o tym jak ciemni polscy chłopi biednego Stuhra SPOJLER na stodole powiesili, żeby nie ujawnił że ich dziadkowie żydów w piecu palili. Ale cóż, może faktycznie przedstawianie Polaków jako wąsatych antysemitów czytelnika GW nie razi.
To, że film nie jest o Jedwabnym to fakt ale wzorowanej na niej. A ty myślisz, że Polacy nie w całości ale części to nie antysemici?
Tak samo, że rodacy nie byli zdolni do podobnych czynów? Polak polakowi wilkiem stoi, a tym bardziej do Żydów.
Nie, nie myślę że za porządkowanie żydowskich grobów ciemny polski lud by na stodole wieszał. Kilkanaście lat temu w moim miasteczku, przed wojną w większości zamieszkanym przez Żydów odnowiono kirkut. I jakoś nikt nikogo za to do stodoły widłami nie przybił.
Wiesz... Myślę, że za bardzo ten film wziąłeś do siebie. To jest film fabularny a nie historyczny. Bo w rzeczywistości nikt nikogo za to na drzwiach od stodoły nie powiesił :D Tak na marginesie nie jestem czytelnikiem GW.
Ale powiedz mi jak byś odebrał film o tym, Jak NKWD werbowała ciemnych polskich chłopów w ludowego wojska polskiego, by ci mordowali żołnierzy AK (oczywiście fabuła toczyłaby się z perspektywy UBeków)? Też byś nazwał go kłamliwym i antypolskim ?
Czy też zastanowiłbyś się nad tym czy "ciemnymi polskimi chłopami" łatwiej sterować za pomocą dobrej propagandy ?
To by był film historyczny, a to nie jest film historyczny, tylko jakaś groteskowa opowieść o współczesnych polskich chłopach-krowiożerczych antysemitach, ksenofobach, ciemnych katolach, podłych hipokrytach i zwykłych zbrodniarzach wreszcie. Tam nie ma ani jednego dobrego Polaka, jedyni pozytywni bohaterowie pod koniec okazują się Żydami! No Geobbels by czegoś takiego nie wymyślił.
No ale jeśli byłby to film z wymyśloną fabułą, z historią wyssaną z palca to czy to byłby to film antypolski ?
A co do zarzutu, że nie ma tam ani jednego dobrego Polaka to jesteś w błędzie. Albo nie widziałeś tego filmu i powtarzasz brednie albo nieuważnie go oglądałeś, ponieważ są takie postaci jak taksówkarz, córka Suma, zielarka, posterunkowy czy też proboszcz.
Tak po za tym chyba nikt tutaj nie powiedział, że to jest film historyczny bo to by było lekką paranoją.
Ale tu nie chodzi o dosłownym "krzyżowaniu" kogokolwiek tylko o to, że jak ktoś podniesie temu podobny temat od razu jest publicznie linczowany. Sam w to się idealnie wpisujesz, po formie twojej wypowiedzi. Stuhr czy Pasikowski zostali po tym filmie przez prawicowców z linczowani medialnie.
Więc metafora z filmu jest bardzo trafna, podnieś ten temat to zostaniesz niszczony tylko w realnym świecie niszczony medialnie.
Należało im się za grube pomówienia i manipulację. Wyobraź sobie że jakiś reżyser by zrobił film o Cyganach i przedstawił by ich jako pasożytów społecznych, utrzymujących się wyłącznie z kradzieży i żebractwa? Albo o amerykańskich Murzynach że to same nieroby, bandziory i handlarze dragów, którzy tylko marzą o zgwałceniu jakiejś białej dziewczyny ? Kogoś takiego by po prostu w mainstreamowych, nieważne polskich czy światowych kręgach skazano na śmierć towarzyską i zawodową. A Pasikowskiego nikt nie i Stuhra nie zlinczowano tylko poddano bardzo uzasadnionej krytyce, za to że w taki kłamliwy i obelżywy sposób przedsatwił współczesnych Polaków.
Uczciwi Polacy nie czują się dotknięci tym filmem, oburzeni są natomiast potomkowie szmalcowników itp. swołoczy wysługującej się nazistom. Zobacz jak na tym forum się zachowują, ile antysemickich wypowiedzi zakładają.
Z czego śmieją się żydzi w poniższym filmie. Dla Polaków (i nie tylko) jest to co najmniej szokujące.
"Israelis feel 'like nobody understands'"
https://www.youtube.com/watch?v=w5d_jdr15XU
Za jakie porządkowanie grobów? Dla mnie jasno wynikało z filmu, że Józka Kalinę powieszono za to, że przez jego grzebanie w przeszłości wyszła na jaw zbrodnia sprzed lat...
No jakoś tego co w Jedwabnem grzebał nie powieślili...tylko zrobili burmistrzem!
Raczej chodziło o złudną możliwość utraty obecnego stanu posiadania. Człowiek e tej materii jest zdolny do wszystkiego.
Niestety jesteś pozbawiony dość elementarnej wiedzy w tym temacie. Odsyłam do rzetelnych opracowań. Film zdecydowanie nawiązuje do wydarzeń w Jedwabnem, które niestety działy się naprawdę. Rozpaczliwie domagacie się prawdy o Katyniu, a nie potraficie rozliczyć się z własnej przeszłości.