PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=624892}
7,4 157 tys. ocen
7,4 10 1 156958
6,9 67 krytyków
Pokłosie
powrót do forum filmu Pokłosie

Dziś w TVP1

ocenił(a) film na 3

WOOOWWW dziś w TVP1 no szok. TVP daje jakąś premię. Co do filmu bardzo dobre kino, nie uważam aby szkalowało Polaków bo takie sytuacje miały miejsce. Należy jednak pamiętać że Polacy nie mordowali Żydów na masową skalę ani nawet często. Polacy w czasie II wojny światowej ratowali zazwyczaj Żydów. Moim zdaniem Polacy muszą przypominąć Żydom że to właśnie my ratowaliśmy ich a oni po 45 roku obsadzili wszystkie kluczowe stanowiska w MBP /UB i to Żydzi mają krew na rękach Żołnierzy Wyklętych oraz polskich patriotów. Film obejrzę raz jeszcze z uwagą aby się upewnić czy moja ocena 10/10 nie jest zawyżona. Uważam że film nie jest problemem natomiast wydanie 330 mln złotych na muzeum Żydów to poważny problem bo pieniądze są gigantyczne i ja nie widzę żadnych powodów aby podatnik polski miał wystawiać pomniki obcym narodom za tak ogromne fundusze.

magik30

Na pewno dobrze policzyłeś?

Z budżetu państwa i budżetu Warszawy na inwestycję wydano w sumie 180 mln złotych.
140 mln dołożyło stowarzyszenie ŻIH, które odpowiada za sfinansowanie i organizację wystawy głównej. Stowarzyszenie zapewnia też bieżący budżet oraz działalność edukacyjną i publiczną muzeum.

To nie całkiem "obcy naród". Bo to polscy Żydzi. To też nasza historia. Czy ktoś tego chce, czy nie.

ocenił(a) film na 3
zweistein

faktycznie ,,tylko 180" mln .... a więc przepisałem złe informacje. Natomiast bieżący budżet jest finansowany ze środków publicznych. Podobnie utrzymujemy obóz w Oświęcimiu i jakoś za dużo tam kasy Izrael nie chce dać a powinien pokryć 90 % kosztów. Widać brak moralności. Co do polskich żydów to podobnie jak polscy amerykanie, polscy niemcy i polscy rosjanie :) żadni muzeum nie mają. To nadal obcy naród zreszta nigdy Polakami się nie czuli. Z tego co pamiętam też masz korzenie Żydowskie bo najeżdżałeś na Polskę do spółki z kolegami po jednej krwi.

magik30

ŻIH to są te "środki publiczne"? Na pewno?

"utrzymujemy obóz w Oświęcimiu..."
A kto ma to robić?Tak się składa, że Oświęcim leży w Polsce i to na Polsce spoczywa ciężar opieki nad tym miejscem kaźni - nie tylko Żydów przecież, ale też masy Polaków, Cyganów, również Cyganów, Świadków Jehowy czy homoseksualistów,

2012 r: budżet Muzeum wyniósł 53,5 mln (z czego 47% przychody własne Muzeum, 18% dotacje unijne, 3% fundacja).
Pomoc zagraniczna w ostatnich latach nie przekraczała 3-5%, z czego dużą część Muzeum otrzymało od Fundacji Ronalda S. Laudera. Za jej pieniądze stworzono nowoczesne pracownie i laboratoria konserwatorskie.
Ale najłatwiej jest dysponowac cudzymi pieniędzmi i mówić kto ma dać i ile musi, żeby nie być "niemoralnym" prawda? ;)

Jednak wielu Żydów, wbrew temu co twierdzisz, polonizowało się, czuło się Polakami i czuło więź z polską kulturą i historią.

Gdzie twoim zdaniem "najeżdżałem na Polskę"? Znajdź cytat, to pogadamy, póki co określę ten wątek jednym słowem - idiotyzm. Co do mojej tożsamości narodowej, trudno, żebyś ty mi mówił, kim jestem i za kogo powinienem się uważać, bo wiem lepiej. Nie wydaje ci się, ze nie masz żadnego prawa wystawiać mi certyfikatu polskości?

magik30

Żydobolszewia w czasie czystki stalinowskiej wymordowała 1/4 Polaków mieszkających na terenie ZSRR. Tak dla przypomnienia.