Mogę się założyć, że gdyby film dotyczył innych narodowości - a temat filmu pozostałby identyczny to nie byłoby tylu zjadliwych komentarzy. Wtedy każdy oburzał by się na mieszkańców wsi i ich okrucieństwo. Jestem katoliczką, ale nie mam nic do Żydów - szczególnie, że tam ginęły niewinne dzieci. Niestety wojna w niektórych ludziach wyzwala najgorsze cechy. Daj Boże, aby na świecie było jak najmniej jakichkolwiek wojen. Przypadki mordowania swoich sąsiadów, ludzi znajomych występowały (i niestety pewnie będą występować) juz w historii różnych narodów, np. Tutsi i Hutu.
To nie wojna, to chciwosc. I nieudolnosc ludzka tlumaczona zawsze wina innych. Nieudacznik, len i zwykly tuman widzi sasiada, ktory jest bogaty. Czy tumanowi przyjdzie do glowy: poucze sie, popracuje ciezko, tez bede mial? Nie, siedzi z piwskiem i wymysla: ma kase, wiec na pewno jest Zydem, ktory podlega wszechobecnemu zydowskiemu spiskowi, bo prawdziwy Zyd zyje tylko po to, zeby zabrac Polakowi patriocie. Moj przyjaciel, Amerykanin, notabene rdzenny, bo pochodzenia indianskiego, prowadzacy siec restauracji w Polsce, zastal kiedys swoje auto, na ktorym bylo sprayem napisane: Zydy do gazu, Spadaj do Izrael i Nie chcemy cie tu, morderco Jezusa.
Poczytaj tych malych oszolomkow tu, na forum. Tatus mu od urodzenia znad flaszki wmawial, ze wszystkiemu sa winni Zydzi, to teraz masz nomen omen poklosie. Jeden z drugim pierwszy nabilby zydowskiego niemowlaka na widly.