PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=624892}
7,4 157 tys. ocen
7,4 10 1 156979
6,9 67 krytyków
Pokłosie
powrót do forum filmu Pokłosie

Film 8/10. Mam pytanie. W filmie Józek Kalina (Maciej Stuhr) został nazwany bękartem bodajrze przez starego Maliniaka. Zastanawia mnie to, czy on nie był prawdziwym bratem Franciszka? Czy mieli może inną matkę lub ojca? Może miał korzenie żydowskie? Jak uważacie?

asden

Też mnie to zastanowiło i mam dwie wersje:
- powiedział tak do niego (bękart) jako do syna nieżyjącego winowajcy
- powiedział tak dlatego że zachowuje się jak obcy, podrzutek, bękart - nie jak swój
żadna z tych koncepcji mnie do końca nie przekonuje i też ciekaw jestem innych interpretacji a tak naprawdę to najbardziej ciekawi mnie czemu reżyser nie dał jasnej odpowiedzi...

ocenił(a) film na 8
TruR

Bardziej przemawia do mnie druga wersja - zachowuje się jak obcy, podrzutek, ale tak jak piszesz, nie do końca mnie to przekonuje.
A co do niejasnej odpowiedzi reżysera, to myślę, że jest to celowe działanie, film ma dawać wiele do myślenia, nie ma być prosty i dawać jasne odpowiedzi, to nie komedia romantyczna;) Mamy o filmie gadać, rozmyślać, nie zapominać:)
Może ktoś jeszcze coś dorzuci?

TruR

"Bękart" równie dobrze może być zwykłą obelgą niemającą większego pokrycia w rzeczywistości, jak chociażby "dziwka".