7,4 157 tys. ocen
7,4 10 1 157259
6,9 53 krytyków
Pokłosie
powrót do forum filmu Pokłosie

Po co na ten chłam poszło 3,5 miliona z pieniędzy podatników?!
Są dużo lepsze filmy i do tego nie będące dennym paszkwilem na naszą historię.

Jak takie filmy chcą kręcić -to proszę bardzo czekam teraz na filmy o Ukraińcach, Niemcach i Francuzach - tacy z nich bohaterowie i nosiciele europejskiej cywilizacji promowanej przez g... wyborczą, że sami wysyłali swoich Żydów do dołów albo jak Francuzi pociągami na wschód wystawiając jeszcze rachunek za to.

Nas, którzy najwięcej tych Żydów ratowali będą się takie zera filmowe czepiać?

Gdzie w tym filmie chociaż minuta się pokrywa z rzeczywistością. W jakim kraju poza Polską i Jugosławią za ukrywanie Żydów się szło pod ścianę na rozstrzelanie? Ten film to skandal, nie po to mój dziadek był w AK, która głównie się przyczyniła do uratowania tylu Żydów i ich ukrywanie przez wiele lat okupacji, bym teraz z moich podatków cokolwiek dokładał do prywatnej inicjatywy kilku ignorantów historycznych!

Do książek o historii i artykułów o dzisiejszej Polsce polecam zajrzeć, lub przynajmniej na wikipedię, bo ocenianie tego filmu wyłącznie z perspektywy gry aktorskiej i zdjęć to nieporozumienie. To się nigdy nie zdarzyło!
Widzowie wystawili temu filmikowi ocenę w kinach, bo frekwencja (mimo propagandy) była mizerna. Nie polecam wypożyczać tego filmu ani dać w jakikolwiek sposób zarobić dystrybutorom i twórcom. najlepiej go nie obejrzeć, ja niestety obejrzałem i dlatego muszę ten komentarz zamieścić!

ocenił(a) film na 3
KREATOR

PS. Ten film jest 'niby' o teraźniejszości, ale najbardziej mnie irytują słabo ukryte aluzje dotykające parodii historii i pokazywanie nas jako antysemitów, co jest bzdurą!

Polecam pojeździć po świecie i spytać innych narodów co sądzą o Żydach. Mnie nie raz zaskakiwała agresja i niechęć do obcych jaka panuje w tej niby tolerancyjnej europie. Czy to do niej nas chcą wysłać wszyscy 'postępowcy'?
Na ten temat rozmawiałem z wieloma Niemcami, Holendrem, Belgiem, Walonem, Czechami, Finem, Ukrainką, Włochami, Estończykami, Łotyszami, Litwinami, Rumunami, Madziarami i Austriakami w czasie licznych podróży ze znajomymi lub rodzinką.

Najbardziej tolerancyjni i bez urazów historycznych okazali się Estończycy, Fin i mieszkańcy Węgier. Pewnie oświecone media co innego by stwierdziły, ale telewizji od dawna nie oglądam. Dodam, że następni nie byli przedstawiciele europy zachodniej tylko Rumuni, Czesi i Włosi. Owszem pilnują swojego interesu i nie przepadają za pewnymi nacjami, ale nie ma to wpływu na traktowanie gościa.

O Ukraińcach, Walonach i Niemcach nie mogę wiele dobrego powiedzieć, bo czuć często w kontaktach z nimi, że nie lubią cię od momentu gdy wiedza skąd jesteś, zupełnie bez powodu... Taka to tolerancja przekorna panuje w Europie. Polecam pojeździć po świecie można się wielu stereotypów pozbawić i złudzeń co do prawdomówności mediów, gazet. Podróże kształcą i można wyrobić sobie swój światopogląd - może reżyser i aktorzy powinni pojechać w Polske i z POLAKAMI POROZMAWIAĆ o ich faktycznych fobiach i niechęci - może by wyciągneli wnioski co ich irytuje i kto.

ocenił(a) film na 8
KREATOR

Czyli twierdzisz że antysemityzmu w PL nie ma tak?
Nie ma czy nie chcesz go widzieć.

Poczytaj sobie wcześniejsze tematy pod tym filmem. Tu już było wszystko łącznie z wyzywaniem wszystkich aktorów występujących w tym filmie od żydów i hasłami nawołującymi do ich powieszenia (też wszystkich).
Poszukaj sobie bo jest tego dużo a jak nie wiesz gdzie to mogę podesłać nazwy kilku użytkowników, którzy pod każdym filmem łącznie z M jak miłość zakładają tematy o polskiej martyrologii i o żydach.

Każdy ma prawo do swojego zdania ale popatrz dookoła zanim znów coś napiszesz.
Ten film właśnie po to powstał. Jak ktoś nie ma nic na sumieniu to zobaczy w nim pewne uniwersalne treści a jak ktoś jest chory to będzie siedział przed ekranem i telepał się z pianą na pysku.

KREATOR

Na jakiej podstawie wyciągasz wnioski o postawach społeczeństw poszczególnych krajów? pogaduszek na plazy? Zrobiłes sondę w tych krajach. Sprawdziłes jakie grupy społeczne,jakie środowika są lub nie sa antysemickie.

Ja tez podrózuję i nie odwazyłbym sie okreslic w jakich krajach mamy do czynienia z antysemityzmem.

Z obserwacji wzrokowej- w Polsce widziałem najwięcej gwiazd Davida na szubienicy i najczęściej słyszałem słowo Żyd urzywane jako obaźliwe.

ocenił(a) film na 7
KREATOR

Uwaga: Z tego co można przeczytać tutaj pod tym filmem wnioskuję, że, jeżeli nie zgadzasz się z tym filmem i w jakikolwiek sposób negujesz jego zabarwienie historyczne jesteś antysemitą i neofaszystowskim katolem.

RAC_79

Ten film nie ma żadnego zabarwienia historycznego, ponieważ wydarzenia w nim przedstawione są fikcyjne. Jeśli się z tym nie zgadzasz i w jakikolwiek sposób negujesz, to jesteś oszołomionym głąbem.

ocenił(a) film na 7
orion_2

Jedynego głąba w tym wątku, którego widzę ty.Przeczytaj post do oporu aż zrozumiesz potem się wypowiadaj.

RAC_79

Gdybyś cokolwiek kojarzył, zauważyłbyś, że nie określiłem cię głąbem, tylko użyłem trybu warunkowego, o czym świadczy słowo "jeśli". Najwyraźniej cię to przerosło, co upewnia mnie, że z trybu warunkowego mogłem spokojnie zrezygnować.

ocenił(a) film na 7
orion_2

Owszem, nie nazwałeś mnie otwarcie głąbem, lecz dobrze wiem jaki to miało podtekst. Wiąże się to z tym,że
nie zrozumiałeś co napisałem.Wybuchłeś oburzeniem, po czym zrobiłeś z siebie pajaca, który aktualnie próbuje przekonać mnie do tego, że to moja wina :)

Zabawny jesteś :)

ocenił(a) film na 8
RAC_79

Możesz przetłumaczyć pierwsze Twoje zdanie na polski?

ocenił(a) film na 3
RAC_79

Widzę jesteś tak posłuszny obecnej władzy, że pewnie w okresie okupacji pierwszy byś krakał jak wszystkie wrony i siedział cicho jak milcząca większość, albo co gorsza doniósł na sąsiada który jest wywrotowcem bo mówi jak jest.
To ludzie krytyczni wobec rzeczywistości i tolerancyjni (w normalnym rozumieniu) dla innych poglądów tworzą prawdziwą rzeczywistość. Bez milionów euro z zagranicy 'ogólno-polsko-języczne media' by przestały istnieć i zobaczyłbyś prawdziwą Polskę bez kompleksów. Bez tych nakładów machina propagandy by nie nakręciłą nawet reportażu, nie mówiąc o tym kiepskim filmie za miliony zł (między innymi z pieniędzy publicznych bo jakiś urzędnik tak wymyślił).

PS. Ludziom, którzy zbyt ulegli byli władzy najeźdźców Armia Krajowa dawała chłostę na gołą d... by zastanowili się czy to godne.
Tym, którzy wysługiwali się więcej niż musieli i donosili na m.in. Żydów, szkalowali kulturę i pisali w gadzinówkach 'zbyt wiele' - odczytywano jedyny słuszny wyrok... Ta władza wiecznie trwać nie będzie, czy warto krakać jak jest modne, by potem się wstydzić swoich poglądów, albo trafić na kogoś mniej wyrozumiałego?

ocenił(a) film na 7
KREATOR

A teraz zobacz mój profil ignorancie. Postu też nie zrozumiałeś...szkoda,szkoda.

ocenił(a) film na 3
RAC_79

Nie przeglądam wszystkich profili jak odpowiadam. No jeśli to miało być ironiczne, to faktycznie mój błąd. Trafiam na tak różne głupoty pisane na serio na filmwebie, że zaczynam tracić dystans i dlatego rzadko komentuję w ogóle.

Najczęściej jak coś/ktoś mnie bardzo zirytuje nie mogę się powstrzymać.

ocenił(a) film na 7
KREATOR

Następnym razem pomyśl,przejrzyj profil, bo kiedyś może ci się taka sytuacja wydarzyć w życiu codziennym i jak sam napisałeś "można trafić na kogoś mniej wyrozumiałego"...

KREATOR

I to wszysko przez to, że swój swego nie poznał.

ocenił(a) film na 8
RAC_79

Ach nie. Mieszasz odwracanie implikacji. Jeśli jesteś faszystą, to nie zgadzasz się z filmem. W przeciwną stronę to zagadnienie Bayesa, jeśli brakuje nam danych na temat konkretnej osoby, albo też wnioskujemy na podstawie powodów niezgody o faszyzmie, jeśli te dane mamy. ;)

KREATOR

Warto dopowiedzieć, że fabuła została oparta na prawdziwej historii, lecz sfałszowanej. Fakt, był mężczyzna, który zbierał macewy i stworzył z nich "ogródek pamięci". Nie został jednak ukrzyżowany na drzwiach od stodoły przez ciemnych polskich wieśniaków z widłami i pochodniami w rękach, gotowymi zlinczować każdego, kto burzy ich porządek. W rzeczywistości mężczyzna wygrał wybory w swojej miejsowości czy gminie, został wbrany przez tych ludzi, których przedstawiono w tym filmie jak motłoch.
Chyba łatwo wywnioskować dlaczego filmowe zakończenie było różne od rzeczywistości. Tylko nie wiem, dlaczego został tak bardzo przerysowany antysemityzm mieszkańców współczesnej polskiej wsi.
Tak, Jedwabne jest zmazą, jednak Niemcy mając piętno hekatomby stowrzyli film, hańbiący żołnierzy AK, którzy walczyli o Polskę w czasie dwóch okupacji, i są surowi i niesprawiedliwi dla Polaków w swoim rozliczaniu się z historią. My możemy być surowi wobec naszej przeszłości, ale nie bądźmy, u licha, niesprawiedliwi dla samych siebie tworząc taki film. Od takich filmów (odważnych, jak ten był reklamowany) oczekuje tego, że mnie uświadomią w polskości lub w niej utwiedzą (tutaj bardziej to pierwsze). "Pokłosie" jedynie podrażniło moją polskość. Czuję karykaturę i fałsz, a na takie rozliczenie nie przystaję, bo odczytałem ten film bardziej jako atak na współczesną Polskę nibyantysemicką, niż chęć wzięcia prawdy za bary.

ocenił(a) film na 3
imorelebaks

Dokładnie jak napisałeś :).
Pasuje to do dowcipu o 'radiu Erewań'.
- Rowery nie dają a kradną.
Mniej więcej taka jest różnica między filmem a rzeczywistością. Gdyby Pokłosie było na faktach by było jednym z bardziej propolskich filmów, bo taka jest rzeczywistość o ironiu.

Mimo propagandy negatywnej, ludzie sprzątają dawne cmentarze Żydowskie, przypadkowo znalezione nagrobki się składuje w muzeach albo magazynach i archiwach, by jak znajdą się środki je konserwować, albo gdzieś postawić jako 'lapidarium' przy tablicy pamiątkowej czy muzeum. Tak się dzieje. Co roku Żydzi ci najbardziej ortodoksyjni przyjeżdżają na Jurę do swoich dawnych miasteczek by świętować dosyć głośno. Mieszkańcy mają różne opinie, ale nikt im w tym nie przeszkadza, chociaż to uciążliwe bez dwóch zdań dla funkcjonowania takiego miasteczka! To jest promocja kultury i ludzie to rozumieją, tak się dzieje w cywilizowanym świecie - u nas się dzieje.
Ludzie są w większości otwarci na inną kulturę, nie przeszkadzają im Żydzi i inne narody. Polacy może i mówią co myślą za często, ale to lepiej niż mają kisić niechęć jak Niemcy czy Waloni aż do wybuchu nuklearnego nienawiści.
Rzeczywistość jest jak wyjdzie się na ulicę. W telewizji z manifestacji która ma 5000 osób robią 500, jeśli nie współgra z wizją jaką chce się do głów ludzi wszczepić. To nie jest rzeczywistość w takim razie. Spotkanie ostatnio kilku lewicowców i wznoszenie płomiennych haseł jest na tle sztucznego tłumu i we wszystkich stacjach. Ciekawe co by powiedzieli gdyby wlać w nich kolejkę i spytać co sądzą o Żydach i Cyganach.

KREATOR

"Ciekawe co by powiedzieli gdyby wlać w nich kolejkę i spytać co sądzą o Żydach i Cyganach."
Patrz: John Godson
Nie jest co prawda Żydem ani Cyganem.

KREATOR

Jeszcze jedno, polecam artykuł pt. "Antysemityzm" w ostatnim wydaniu tygodnika "Do rzeczy" (nr 16).

ocenił(a) film na 8
imorelebaks

Sztuka, kultura ma bardzo szeroki zakres oddzialywania. Ty oczekujesz tylko waskiego by Cie w czyms utwierdzal. Tymczasem tworca ma swobode w kreowaniu swojego fikcyjnego swiata i w odwolywaniu sie do tych aspektow rzeczywistosci, do ktorych chce sie odwolac, czy Ci sie to podoba czy nie. I nie bedzie sie na Ciebie ogladal. Tobie sie film nie podobal, ok, Twoje swiete prawo i Twoj gust. Ale wiekszosci sie podobal i tutaj powtorze - czy Ci sie to podoba czy nie.

Historia jest fikcyjna, ale zlepiona ze skrawkow rzeczywistosci. Tak, byli mlodzi ludzie dbajacy o zydowskie macewy, tu czy tam uzywane, np jako chodniki. Byli mlodzi ludzie ze wsi, ktorzy postanowili nauczyc sie hebrajskiego alfabetu, by moc odczytywac napisy na macewach. Jeden z nich byl bohaterem filmu dokumentalnego. Nie skonczyl jako dzialacz samorzadowy, zostal wyklety przez mieszkancow swojej wsi. Byl czlowiek ukrzyzowany na drzwiach stodoly, a poszlo chlopom-sasiadom o krowe. Byly pogromy, ktorych sprawcami byli Polacy a ofiarami Zydzi. Tak wiec masz te skrawki rzeczywistosci zlepione w taka calosc. Moze Ci sie ona nie podobac, nie przypadac do gustu, ale nic nie poradzisz na to, ze innym przypada.

Rola kultury, sztuki, obok tego czego Ty oczekujesz, obok wznioslych hasel, patetycznej formy, bogoojczyznianych zaspiewow, jest tez uczyc, ostrzegac, straszyc, wzruszac, przypominac itp. Ty nie mozesz kultury zawezac tylko do tego co Ty chcesz, bo artysci sa ludzmi wolnymi z zalozenia i podazaja przez siebie obranymi sciezkami. Od Ciebie zalezy czy chcesz nimi rowniez podazac. Nikt Ciebie do tego nie zmusza, tak jak nikt nie zmusil Cie do obejrzenia tego filmu.

Truizm: miara dojrzalosci narodow jest umiejetnosc rozliczania sie z wlasnej przeszlosci. Chrzescijanstwo: prawda nas wyzwoli. Katharsis: oczyszczanie sie z brudow czyni nas szlachetniejszymi. Ku przestrodze pamietajmy o tym co bylo zle, by sie to nie powtorzylo.

Czy jest w Polsce antysemityzm? Daleko nie musisz szukac. Poczytaj wpisy chocby na tym forum. Dam Ci probke podobnej tworczosci i sam ocen czy antysemici sa wsrod nas.

17.3.2013
forum portalu Filmweb
"watpie w prawdziwosc tego pseudofilmu . wiem ze zydostwo bylo mordowane i tepione od zawsze . cos w was musi byc ze jestescie najbardziej plugawa i ohydna nacja na swiecie . w dalszym ciagu zyd jest najbardziej znienawidzonym czlowiekiem na swiecie i tu nie chodzi o zabranie np palestynczykom ich ziemi tylko za to jacy wy jestescie .parszywi falszywi po prostu kloaka ziemi.szkoda ze hitlerowi zabrakl okolo 8 miesiecy -przynajmniej mniej by was po tym swiecie chodzilo parchy "
uzytkownik: tebor_2

27.3.2013
forum portalu Filmweb
fragmenty wpisu
"Nie zapominajmy że to Żydzi za którymi cały zachodni świat skomle zabili Jezusa,rozkradli i zniszczyli europejską gospodarkę,kulturę i tradycje i wreszcie przejęli władze w Polsce po `44 roku (...) Przyznam się szczerze że od zawsze nienawidzę Żydów i byłem zdania że Faraon,Arabowie i Hitler za mało ich natłukli, ale po tym filmie jestem zdania że każdy człowiek ma prawo do życia, nawet żydzi, którzy nie zasłużyli na śmierć w płomieniach."
uzytkownik: Lodowy

29.3.2013
forum portalu Filmweb
fragment wpisu
"Adolfik rozpętał dużą rozpierdluchę,zaczynając od 'nas" ,bośmy mieli jedno z największych skupisk żydowskich.Zgładzili ok 6 mln a te pluskwiaki i tak dzisiaj żądzą światem-dlatego nie zgadzam się z robieniem z nich wielkich męczenników ,a z nas katów."
uzytkownik: SIDI

10.4.2013
forum portalu Filmweb
"(Zydzi) Zasłużyli (na pogromy) z innych powodów (nie dlatego że byli zaradni) i można usprawiedliwić oprawców."
autor: Flashback_

19.4.2013
forum portalu Filmweb
fragment wpisu
"Dlatego, że moja skrajna niechęć do żydostwa wyrosła za zrozumienia jacy są oni naprawę i co siedzi w ich głowach. Napawa mnie to odpowiednio strachem, pogardą oraz obrzydzeniem."
autor: Rev93

21.4.2013
forum portalu Filmweb
wpis
"Dobry żyd to oksymoron. xDDD"

6.5.2013
forum portalu Filmweb
wpis
"mam nadzieję że Izrael upadnie na na odchodne zutylizuje na bliskim wschodzie te swoje 200 głowic nuklearnych".
autor: tyr1888

per333

"Tymczasem tworca ma swobode w kreowaniu swojego fikcyjnego swiata i w odwolywaniu sie do tych aspektow rzeczywistosci, do ktorych chce sie odwolac, czy Ci sie to podoba czy nie. I nie bedzie sie na Ciebie ogladal."
oraz
"Historia jest fikcyjna, ale zlepiona ze skrawkow rzeczywistosci."

Oczywiście, że ma dowolność w tworzeniu filmowej rzeczywistości i - jak to ująłeś - "odwolywaniu sie do tych aspektow rzeczywistosci, do ktorych chce sie odwolac", druga część tego zdania jest ważna, szeczególnie w zderzeniu z drugim cytatem. Tworząc fabułę, która jest zlepiona z wybranych przez autora faktów historycznych oraz aluzji (rzecz jasna Jedwabne) i dopełniona jego poglądami, można stworzyć spójne kłamstwo oparte na prawdach, tylko co z przekazem takiego filmu? Może jest równie pozorny, co konstrukcja filmu i przekaz został uzyskany przez odpowiednie połączenie ze sobą różnych historii, o których napisałeś.
Przecież gdyby film został stworzony w całości na historii p. Zbigniewa Romaniuka (został wybrany do władz, chociaż zbierał macewy) albo rzeczonego chłopa ukrzyżowanego przez chłopa, nie byłby tak atrakcyjny. Natomiast jeżeli połączy się część prawdziwej historii tego mężczyzny zbierającego macewy - koloryzując ją ohydnym antysemityzmem - z zakończeniem historii o dwóch chłopach i krowie, otrzyma się bardzo ciekawe dzieło. Tak więc mam skrawki rzeczywistości zlepione w taką całość i twórca odwołał się do drażniącego go aspektu rzeczywistości.
Niech żyje wolność absolutna kosztem podstawowej uczciwości. Ale to pozostawiam już p. Pasikowskiemu, to jego wewnętrzna sprawa.
Dodatkowo uwzględnię uwikłanie historyczne i socjologiczne tego filmu, bo to nie tylko próba rozliczenia się z przeszłością (zresztą to tylko środek do celu), ale głównie z polskim współczesnym antysemityzmem, co p. Pasikowski potwierdził w wywiadach. Lecz takie pośrednie rozliczenie się z przeszłością, wcale tym rozliczeniem nie jest.

"Rola kultury, sztuki, obok tego czego Ty oczekujesz, obok wznioslych hasel, patetycznej formy, bogoojczyznianych zaspiewow, jest tez uczyc, ostrzegac, straszyc, wzruszac, przypominac itp. Ty nie mozesz kultury zawezac tylko do tego co Ty chcesz, bo artysci sa ludzmi wolnymi z zalozenia i podazaja przez siebie obranymi sciezkami. Od Ciebie zalezy czy chcesz nimi rowniez podazac. Nikt Ciebie do tego nie zmusza, tak jak nikt nie zmusil Cie do obejrzenia tego filmu."

Źle mnie zrozumiałeś. W przypadku tego filmu oczekiwałem, żeby, jak napisałem, mnie uświadomił, czyli nauczył, ostrzegł, wzruszył, przypominał, ale niekoniecznie przestraszył.
Do obejrzenia filmu zmusiła mnie ciekawość. Reklamowany był jako odważny, dodatkowo miał nawiązywać do tematu Jedwabnego. Nie mogłem go nie obejrzeć, bo leżą mi na sercu takie tematy.

"Truizm: miara dojrzalosci narodow jest umiejetnosc rozliczania sie z wlasnej przeszlosci. Chrzescijanstwo: prawda nas wyzwoli. Katharsis: oczyszczanie sie z brudow czyni nas szlachetniejszymi. "

Truizmem to nie jest. Czy Rosja, USA lub Wlk. Brytania przeprosiły za Jałtę i są niedojrzałe? Poza tym te przynajmniej dwa państwa wcale nie są postrzegane jako zniewolone. Owszem, oczyszczenie się z brudów uczyni nas bardziej szlachetnymi. Szczególnie z brudów historii PRL.

"Ku przestrodze pamietajmy o tym co bylo zle, by sie to nie powtorzylo."

Z tą świętą zasadą nawet nie śmię dyskutować, tutaj się zgadzamy.

"Czy jest w Polsce antysemityzm? Daleko nie musisz szukac. Poczytaj wpisy chocby na tym forum. Dam Ci probke podobnej tworczosci i sam ocen czy antysemici sa wsrod nas."

Jest antysemityzm w Polsce i z tym nie dyskutuję. Chodzi mi o jego skalę. To jest skandaliczne, że wskazuje się Narodowi Polskiemu przyrodzony antysemityzm.
A propos tych antysemitów, przecież Wiesz, że ćmy lecą do światła...

ocenił(a) film na 8
imorelebaks

Skala antysemityzmu w Polsce? Poczytaj polskie fora internetowe. Eurostat twierdzi, ze takiego nagromadzenia tresci antysemickich nie ma w ZADNEJ innej europejskiej przestrzeni internetowej. Ludzie, ktorych posty Tobie zacytowalem, nie maja zadnego poczucia obciachu i nie maja swiadomosci, ze takimi postami posrednio szkaluja Polske i psuja nam reputacje. Wystarczy, ze jakis zachodni dziennikarz zainteresuje sie tym zjawiskiem i nie bedzie mial zadnych problemow by znalezc tysiace cytatow. Konkluzje beda jasne, przekaz pojdzie w swiat. Nie jest to wina dziennikarza, ze sie zainteresowal zjawiskiem, ale wina ludzi, ktorzy to zjawisko generuja w tak duzej skali, skoro juz o skali rozmawiamy.

Owszem, internauci nie sa grupa reprezentatywna. Na fora zlatuja sie roznej masci oszolomy, ludzie przegrani, sfrustrowani, niedowartosciowani. Antysemityzm nie jest udzialem wiekszosci. Obecnie jest cecha glownie ludzi najgorzej wyksztalconych, potwierdzaja to wszystkie badania socjologiczne. Ale w Polsce obok antysemityzmu otwartego, ktory obserwujemy na forach, jest tez antysemityzm podskorny, uspiony. Wystarczy odwolac sie do okreslonych resentymentow i od razu daje on o sobie znac.
Poza tym zachodni odbiorca artykulu nie bedzie wnikal w szczegoly, nie bedzie sie zastanawial nad oczywistoscia, ze Polacy sa rozni, maja rozne poglady i wyznaja rozne wartosci. Posluzy sie stereotypem, uprosci sobie przekaz, w glowie zas pozostanie prosta mysl: Polak=antysemita. I bedzie podtrzymywana ta mysl ilekroc na zachodzie pojawiac sie beda kolejne dowody polskiego antysemityzmu, w postaci publikacji, relacji, doswiadczen z pobytu w Lodzi, gdzie widzialo sie napis "Jude raus", odwolujacy sie przeciez bezposrednio do nazizmu.

Innymi slowy antysemici nam szkodza niebywale i zawsze szkodzili. Ze wzgledu na swoje ograniczenia intelektualne nie umieja dac Polsce nic pozytywnego. Sa niewyksztalceni, prymitywni, glupi, spolecznie czesto bezwartosciowi. Ale maja swoja nienawisc do Zyda. Ona ich nakreca, ona pozwala im swiat sobie uproscic, ona pozwala im znalezc winnych swoich problemow. Ci ludzi sa w jakis sposob zdrajcami. Ludzi ich pokroju rozstrzeliwano w czasie wojny za szmalcownictwo i za zdrade wlasnie. Oni szkodzili obywatelom polskim, ale tez szkodzili samej Polsce. Reputacja panstwa to cos szalenie waznego a tutaj byla naruszona. Rzad londynski doskonale zdawal sobie z tego sprawe. Spojrz co o antysemityzmie wojennym mowil Jan Karski, czlowiek bez watpienia szanowany i ceniony.

Ogolnie spojrz na ludzi szanowanych, cenionych, madrych. Czy znajdziesz wsrod nich antysemitow?

ocenił(a) film na 3
per333

Lepiej by pisali te głupoty, jak nie umieją się opanować, niż by tłukli się jak większość we Francji czy Anglii. Papier i www wszystko zniesie, twarz imigranta nie.

Tak różowo w Niemczech czy Hiszpanii też nie jest, polecam pójść nie tylko w turystyczne miejsca by zobaczyć co się dzieje.

Krowa, która dużo muczy mało mleka daje. Ludzie dużo wyzywają w internecie a jak w pociągu siedzą studenci-obcokrajowcy czy murzyn (jak szukamy na siłę powodu by 'polactwo wylazło') to się popatrzą zdziwieni i siedzą na ogół cicho. W najgorszym razie poobgadują, co i tak jest lepsze niż otwarta nienawiść do obcych jaka panuje w wielu miejscach tolerancyjnej Europy. Kwestia skąd się to wzięło to i głupota zachodu, nam to nie grozi na szczęście...

Poza tym lepiej by paru frustratów wylewało żale na forach niż goniło z łańcuchami imigrantów jeśli pod lupę bierzemy tylko problem po naszej stronie się znajdujący.

ocenił(a) film na 8
KREATOR

No tak, ale juz przeciez lancuchy poszly w ruch. W srodowiskach neonazistowskich w Bialymstoku otwarcie nawolywano do atakow na imigrantow. Doszlo do napasci a nawet do zabojstw. Minister Sienkiewicz kilka dni temu odniosl sie do tego problemu.

ocenił(a) film na 3
per333

To, że kilku bandytów spaliło drzwi polsko-hinduskiej rodzinie to wybryk bandycki (oby został ukarany) ale nie porównuj tego do masowego malowania swastykami synagog we Francji (meczetów też, ale dziwne że synagogi chętniej tolerancyjni francuzi malują takim podłym grafiti) czy regularnych bitew neonazistów w Anglii z imigrantami. Media o tym nie powiedzą czytelniku wybiórczej.

PS. Masz znajomych na zachodzie? Spytaj się ich jak wygląda europejska tolerancja. Siedzicie na zadach w kraju albo jedziecie na zachód tylko na zmywaku siedzieć, rozejrzyjcie się dookoła, świat nie jest doskonały. Pojedźcie w świat, byliście gdziekolwiek poza wczasami w Chorwacji czy Egipcie za 1099,-?

Plucie we własne gniazdo gdy inni udają niewiniątka to skandal. Jak podoba wam się 'pokłosiątko' to złóżcie petycje do Brukseli by Francuzi, Niemcy i Anglicy filmy o swojej 'tolerancji' dla murzynów czy Żydów nakręciły oczywiście dofinansowane z budżetów tych krajów no dalej! TYLKO ONI NIE MUSZĄ HISTORII PRZEINACZAĆ BY BYŁA LEPSZA I BARDZIEJ KRWAWA NIŻ W TYM KIEPSKIM FILMIDLE!

Francuzi bezczelnie rachunek Niemcom za dowożenie Żydów do Guberni wystawili, taki interes zwietrzyli w mordowaniu Żydów. Uczą tego na historii? Czy obcięli z programu edukacyjnego?

ocenił(a) film na 8
KREATOR

Jak zwykle sie mylisz. To powinno dac ci do myslenia. Emigracja nie jest mi obca. Nigdy nie pracowalem na zmywaku. Skoro zawsze sie we wszystkim mylisz, to zastanow sie jaka wartosc maja twoje opinie?

ocenił(a) film na 3
per333

W czym się mylę? Ja jeżdżę by poznać inny kraj nie by pracować. Jak potrzebowałbym pracy wolałbym jej szukac poza UNIĄ mam swój honor.

Ja znośnie zarabiam w Polsce i bez znajomości wystarczy być inżynierem, zamiast po studiach z mniemanologi.

z kim nie rozmawiam kto wraca z emigracji to przyznaje racje, że polityka imigracyjna i tolerancja zachodu to mity. Nie mówiąc o sprawach socjalnych niby coś dają, ale kontrolują jak niewolnika. O taka 'wolność' walczyliśmy?

Chyba inne wnioski wyciągasz inne pokolenie, inne media, bo innego wytłumaczenia nie mam, ja nie odnoszę wrażenia bym się mylił a 3,5 miliona wydane na ten gniot mnie irytuje, bo można by zbudować za to 2km autostrady gdzieś w Polsce - by był dużo większy pożytek - mniej wypadków i szybszy transport rozwój gospodarki itd.

użytkownik usunięty
per333

mógłbyś przestać wklejać ten niby "mój" post jako dowód na antysemityzm?

najpierw wklej link że rzeczywiście coś takiego było,bez dowodu w postaci bezpośredniego linku do rzekomo "mojego" komentarza jesteś jedynie obłudnikiem. Nigdy takiego postu nie było a jeśli tak - to po raz kolejny powtarzam - udowodnij.

uprzedzając, daruj sobie wyzwiska od neonazistów itp. tylko się tym pogrążasz - proszę o prosty,rzeczowy dowód na napisanie postu, cytuję:

10.4.2013
forum portalu Filmweb
"(Zydzi) Zasłużyli (na pogromy) z innych powodów (nie dlatego że byli zaradni) i można usprawiedliwić oprawców."

dodam, że ja piszę "żydzi" małą literą i używam polskich znaków,więc widać,że cytat został spreparowany przez użytkownika per333 w celu szkalowania mojej osoby na forum. zgłaszam to moderacji

użytkownik usunięty
per333

jeśli już ty pozwalasz sobie na cytowanie użytkowników w celu udowodnienia jakichś rzekomych insynuacji, w dodatku manipulując treścią zawartą w cytacie szkalując tym samym użytkowników i nie mogąc podać linku z komentarzem jako dowodu, gdyż takowy nie istnieje, ja pozwolę sobie na udowodnienie twojego chamstwa w stosunku do użytkowników portalu filmweb,popierając moje słowa linkami do twoich wypowiedzi,bo w przeciwieństwie do ciebie nie uciekam się do manipulowania czyimiś słowami, by poprzeć swoje chore wymysły.

http://www.filmweb.pl/person/Ni+Ni-1753470/discussion/Ni+Ni-1978164#post_9286820

http://www.filmweb.pl/forum/inne/Dlaczego,2162258#post_9574948

http://www.filmweb.pl/film/Pok%C5%82osie-2012-624892/discussion/Dobry,2196923#po st_9864389

http://www.filmweb.pl/film/Pok%C5%82osie-2012-624892/discussion/%E2%80%9EPok%C5% 82osie%E2%80%9D%2C+czyli+Gross+dla+niepi%C5%9Bmiennych,2070679

gdyby cytować tylko fragmenty,gdzie jesteś prostakiem i pokazujesz swoje chamstwo to trzeba byłoby przekopiować całą rozmowę,więc daję tylko linki, ułatwię sprawę moderacji ;)

"Gdy pisze do ciebie, ze mnie rozbawiasz, dwa posty pozniej czytam cos podobnego. Gdy pisze do ciebie, ze jestes chory, dwa posty pozniej sam wyrazasz podobna sugestie pod moim adresem"
to chyba jednoznaczny dowód,że to per333 zawsze zaczyna rzucać inwektywami jako pierwszy.

"Poza tym, ze jestes osoba ewidentnie zaburzona psychicznie, to rowniez nie grzeszysz inteligencja."
i to pisze człowiek który w tym samym komentarzu napisał "W ani jednej projekcji rzuconej na moja osobe nie byles bliski prawdy."
trudno o większą hipokryzję.
link: http://www.filmweb.pl/film/Pok%C5%82osie-2012-624892/discussion/Niesamowity+film ,2188686#post_9794474

na koniec mój ulubiony cytat pera333:
"Jezeli o mnie chodzi, to jestem rozmowca dosc konfliktowym w tym serwisie i pare moich postow zostalo usunietych za zlamanie regulaminu. Nie protestowalem ;)"

tutaj typowe chamstwo:

"nie jestes Polakiem. Jestes parodia Polaka, czyli rodzajem buraka, ktory, gdy wyjedzie za granice, robi wies i poglebia poprzez swoje zachowania, negatywne stereotypy o Polakach."
"odwal sie od nas, Polakow, wyjedz z tego kraju i tylko mam jedna prosbe - nie przyznawaj sie skad pochodzisz."

napisał to nie znając człowieka, oceniając go na podstawie dwóch postów. czym ta postawa różni się od antysemity ? ma podstawy by twierdzić że tamten user robiłby wieś za granicą ?

KREATOR

Ja tylko przypomnę, że to nie jest film o całej Polsce, lecz tylko o jednym epizodzie w jednej wiosce. To, że widzimy w nim nagonkę antypolską, to już nasza wina, nie filmu.

ocenił(a) film na 3
Gerard_Polanski

Na takich "pożytecznych idiotów" chyba właśnie liczyli autorzy filmu. W filmie całej Polski nie pokazano, ale można przełożyć mieszkańców tej wioski na ogół osób zamieszkujących nasz kraj. Młodzi Żydzi karmieni antypolską propagandą (jest ciekawy dokument na ten temat), na pewno pomyślą, że to jeden epizod w jednej wiosce. Podobnie reszta osób która na temat Polski nie wie nic.
Ten film przekłamuje rzeczywistość w każdym calu. Przykre jest, że ludzi w to wierzą.

ocenił(a) film na 9
ziarnisty

moja krótka opinia ...większa połowa osób tutaj to kretyni dla których jedyną rozrywką w życiu jest wstawianie anonimowych i jakże żałosnych, 'mądrych' i 'inteligentnych' komentarzy. Pewnie dochodzi aż do marszczenia freda przed kompem jak znajdzie się kilku takich kretynów i zaczną dyskusję ;P

Film pokłosie jak sama nazwa wskazuje...jest filmem, a nie dokumentem historycznym. Nie zauważyłem tam również dopisku "oparty na faktach".....więc błaaaaaaaagam zamilknijcie już ;P i podziwiajcie naprawdę porządny film, który ogląda się z zapartym tchem...a mało tego towaru na polskim rynku

ocenił(a) film na 3
paweldemon

Kolejny "pożyteczny idiota".
Zacznijmy od tego, że "większa połowa" istnieć nie może, może być "połowa", lub "większa część". Ale to tyle jeśli chodzi o kwestię nauki języka polskiego. Reszty douczysz się w gimnazjum.
Film oparty na faktach nie jest, ale jasno nawiązuje do pewnych wydarzeń historycznych, dodatkowo je przekłamuje. Więc jeśli następnym razem chcesz zabrać głos pawledemonie, to zastanów się dwa razy. Może dzięki temu nie zrobisz z siebie głupca.

ziarnisty

Lepiej być "pożytecznym idiotą" niż zupełnie bezużytecznym trollem - bez cudzysłowu. Swoją drogą - Ty wszedłeś tutaj dyskutować, czy obrażać? Pozdrawiam.

ocenił(a) film na 3
Gerard_Polanski

Nie dziwi mnie to, że nie widzisz pożyteczności mojego postępowania, inaczej musiałbym zwrócić ci honor, a tak dalej jestem przekonany, że na to pejoratywne określenie w pełni zasłużyłeś.
"To, że widzimy w nim nagonkę antypolską, to już nasza wina, nie filmu."
Polecam ci kiedyś pojeździć po wsiach w Polsce, porozmawiaj tam z ludźmi, popytaj się o różne sprawy i zobacz, czy obraz z Pokłosia pokrywa się z rzeczywistością.
Z innej beczki: Wiesz że facet który zbierał nagrobki istniał naprawdę? Tylko że we wsi był raczej lubiany, został nawet sołtysem.
Tak więc jeśli o tobie ktoś kiedyś nakręci film, i przedstawi ciebie jako pedofila-mordercę. To dostrzeganie w tym nagonki na własną osobę nie będzie winą filmu, tylko twoją - to właśnie twój tok rozumowania.

ziarnisty

Jakoś nie boję sie, że ktoś o mnie nakręci film. O sołtysie nie słyszałem, bo nie miałem powodu słyszeć. Nigdzie nie napisano, że film ma się szczegółowo opierać na faktach. Żaden film nie czyni tego w 100%. Kino to sztuka manipulacji, nie wazne, czy kręci się komedie romantyczne, dramaty historyczne, czy "Pokłosie". Lecz jeśli masz link do wypowiedzi owego sołtysa, chętnie to przeczytam.

Tak czy owak, jak już tak bardzo chcemy sprowadzić dyskusje na nasze "tu i teraz", powiem tylko, że już tyle razy w życiu słyszałem zdanie: "jedno, co Hitler dobrego zrobił, to wytępił Żydów", że jakoś spokojnie mogę uwierzyć w historię w filmie pokazaną.

Gerard_Polanski

Jest prosta recepta na tę pozornie kłopotliwą wypowiedź o Żydach i Hitlerze. Wiesz jaka?
Nikt by tak o Żydach nie mówił, gdyby nie okradali, nie katowali i nie mordowali naszego narodu. Czyli:sami są winni, ze tak o nich mówią Polacy. Nie proste?

zweistein

Zaraz, zaraz. Czyli idąc tym tokiem rozumowania dochodzimy do wniosku, że: nikt w Polsce Żydów nie mordował, a nawet jeśli to co z tego, w końcu sami są sobie winni. Co za tym idzie - wszystkie wydarzenia pokazane w filmie są kłamstwem, a nawet jeśli nie są kłamstwem to pokazują w złym świetle Polaków, którzy przecież nie mordowali nigdy Żydków, a jeśli nawet, to po co to rozdrapywać. Aha - i oczywiście nie jesteśmy antysemitami, to po prostu Semici są tacy jacyś obmierzli.

Skąd w Was ludzie tyle złości?

Gerard_Polanski

W nich, kolego. Bo ja tylko referuję zagadnienie.

ocenił(a) film na 9
ziarnisty

"Polecam ci kiedyś pojeździć po wsiach w Polsce, porozmawiaj tam z ludźmi, popytaj się o różne sprawy i zobacz, czy obraz z Pokłosia pokrywa się z rzeczywistością"

człowieku o czym ty bredzisz????? to tak jakbym miał pretensje do reżysera Króla lwa, że w złym świetle przedstawił hieny...ku*** ogarnij się ;P

paweldemon

O, właśnie o to chodzi: hieny i Polacy pokazani w bardzo zbliżony sposób. Zdejmij żydowskie okulary.

ocenił(a) film na 3
zweistein

Znowu solidaryzujesz się i identyfikujesz z prostakiem praktycznie bez merytorycznych argumentów. Nieładnie.

Rev93

Jak to, czyżbyś nie dostrzegał podłości kreacji Polakow i hien w obu filmach? Odpowiedz ładnie i merytorycznie.

ocenił(a) film na 3
zweistein

Kreacja CZĘŚCI Polaków była po prostu fałszywa, tego raczej nic nie jest w stanie zmienić, a już na pewno nie takie prymitywne prostactwo jakie prezentuje "paweldemon". Z drugiej strony "Król Lew" to bajka dla dzieci, a w bajce musi być jakieś "zło", które wyraźnie kontrastuje na tle dobra. Zresztą nie dziwi mnie, że wybór padł na hieny, ponieważ są to wyjątkowo paskudne stworzenia.

ocenił(a) film na 9
ziarnisty

ooo szacun ziarnisty ;PP widzę kolega niepodzielnie rządzi na forum ;DDDD i do tego jaki elokwętny ;P Już słysze to fap fap fap fap spod twojego biurka ;PPP

ocenił(a) film na 3
paweldemon

Co, zazdrosny że odebrał ci tytuł formowego włodarza?

paweldemon

połowa to płowa ;-) połowa nie może być wieksza lub mniejsza

Pozdrawiam,też nie rozumiem zachłystywania się domniemanymi elementami antypolskimi. A film bardzo dobry,nareszcie!

ocenił(a) film na 3
AlbertaTM

Taa bardzo dobry, ciekawe z której strony? Jeśli nie widzisz elementów antypolskich to jesteś co najmniej ślepa, jeśli nie głupia.

Rev93

nie widzę i nie jestem ślepy ani głupi. A ty jesteś cham.

ocenił(a) film na 3
AlbertaTM

Lepiej być chamem niż pożytecznym idiotą jak mawiał towarzysz Lenin. Parafrazując inną jego wypowiedź, to tacy jak ty i inne podobne tobie persony sprzedają pewnej części pewnej nacji sznurek, na którym nie tylko was ale nas wszystkich powieszą.