7,4 157 tys. ocen
7,4 10 1 157261
6,9 53 krytyków
Pokłosie
powrót do forum filmu Pokłosie

Po co na ten chłam poszło 3,5 miliona z pieniędzy podatników?!
Są dużo lepsze filmy i do tego nie będące dennym paszkwilem na naszą historię.

Jak takie filmy chcą kręcić -to proszę bardzo czekam teraz na filmy o Ukraińcach, Niemcach i Francuzach - tacy z nich bohaterowie i nosiciele europejskiej cywilizacji promowanej przez g... wyborczą, że sami wysyłali swoich Żydów do dołów albo jak Francuzi pociągami na wschód wystawiając jeszcze rachunek za to.

Nas, którzy najwięcej tych Żydów ratowali będą się takie zera filmowe czepiać?

Gdzie w tym filmie chociaż minuta się pokrywa z rzeczywistością. W jakim kraju poza Polską i Jugosławią za ukrywanie Żydów się szło pod ścianę na rozstrzelanie? Ten film to skandal, nie po to mój dziadek był w AK, która głównie się przyczyniła do uratowania tylu Żydów i ich ukrywanie przez wiele lat okupacji, bym teraz z moich podatków cokolwiek dokładał do prywatnej inicjatywy kilku ignorantów historycznych!

Do książek o historii i artykułów o dzisiejszej Polsce polecam zajrzeć, lub przynajmniej na wikipedię, bo ocenianie tego filmu wyłącznie z perspektywy gry aktorskiej i zdjęć to nieporozumienie. To się nigdy nie zdarzyło!
Widzowie wystawili temu filmikowi ocenę w kinach, bo frekwencja (mimo propagandy) była mizerna. Nie polecam wypożyczać tego filmu ani dać w jakikolwiek sposób zarobić dystrybutorom i twórcom. najlepiej go nie obejrzeć, ja niestety obejrzałem i dlatego muszę ten komentarz zamieścić!

Rev93

Nie do ciebie pisałem ,odpieprz się więc bo nie interesują mnie twoje poglądy na remat tego filmu ,ani również zadne inne.

ocenił(a) film na 10
KREATOR

Rozmawiałam ostatnio z dziadkiem, który przeżył wojnę. To, co przedstawiono w filmie niestety działo się naprawdę. Na mazurach były typowo żydowskie wioski...Polacy i Ukraińcy zabijali Żydów zabierając im domy. Czy nadal uważacie, że film to jedno wielkie kłamstwo? A może osoby, które przeżyły wojnę też kłamią?

blekitna87

"Rozmawiałam ostatnio z dziadkiem, który przeżył wojnę. To, co przedstawiono w filmie niestety działo się naprawdę. Na mazurach były typowo żydowskie wioski...Polacy i Ukraińcy zabijali Żydów zabierając im domy. Czy nadal uważacie, że film to jedno wielkie kłamstwo? A może osoby, które przeżyły wojnę też kłamią?"
Filmu nie oglądałem, ale brać to co pokazano w Pokłosiu jako "prawdę objawioną" jest głupotą której się powinnaś wstydzić.

ocenił(a) film na 3
Marik1234

Prawda, ale dla nich wszystkich liczy się tylko to, że głupota nie boli. Dopiero wtedy byłby to nie lada problem.

Rev93

Zgadzam się. Filmu nie oglądałem więc nie powiem ci teraz czy to paszkwil czy też nie.

ocenił(a) film na 3
Marik1234

Ja raz się zmusiłem i powiem tyle, że jest to najzwyklejszy w świecie gwałt na prawdzie historycznej.

ocenił(a) film na 10
Marik1234

Nie biorę tego za "prawdę objawioną", ale trzeba spojrzeć prawdzie w oczy i przyznać, że zabijanie Żydów przez Polaków i przywłaszczanie ich domów miało miejsce. Nie oglądałeś filmu, nie rozmawiałeś z ludźmi, którzy przeżyli wojnę i wiedzą co tak naprawdę się wydarzyło to się nie wypowiadaj. Wierzę w słowa dziadka, który o "Pokłosiu" nawet nie słyszał, a część z tego co mówił pokrywała się z filmem. Nie mówmy więc o zakłamaniu historii.

blekitna87

A to mówisz o Jedwabnem czy o innym pogromie? Bo w Jedwabnem zabijali Niemcy a nie Polacy.

ocenił(a) film na 10
Marik1234

Mówię, o Polakach i Ukraińcach.

ocenił(a) film na 8
blekitna87

w każdym konflikcie w ludziach budzą się najniższe instynkty

blekitna87

Mój dziadek ryzykował życie by ratować żydów, a teraz mówią, że to my ich zabijaliśmy, były przypadki , że zabijali żydów Polacy, teraz tylko żydzi mówią o Holocaust i tyle, nie zatrudnisz go w robocie powie, bo jestem żydem? kiedyś antysemitą nazywano kogoś kto nienawidził żydów, dziś tego kogo żydzi nie lubią.

KREATOR

Jakim "paszkwilem na naszą historię"???Może na twoją ,bo nie na moją.

ocenił(a) film na 3
llama777

A ty to kto, że tak piszesz?

Rev93

Ktoś kto ma czyste sumienie.Ty nie masz?

ocenił(a) film na 3
llama777

Mam i nie wiem skąd sugestia, że mógłbym nie mieć. Jednak nie zmienia to faktu, że brzydzą mnie propagandówki oparte w 100% na wersji jednej strony przyjmowanej jak prawda objawiona. Niestety w tych historiach o rzekomych pogromach wszystko jest "trochę" za proste (w takiej formie w jakiej forsuje je mainstream) zważywszy na to, że był to czas wojny i powszechnego (Żydzi nie byli tu wbrew pozorom żadnym wyjątkiem) zbydlęcenia. Ale nie. Winni jak zwykle są tylko "prostaccy antysemici polscy", którzy jak zwykle chcą zagarnąć świetnie zarządzaną ziemię bogatych Żydów. Nie powiem, ciekawa wersja, szkoda tylko że całkiem fałszywa.

Rev93

Co to znaczy "wersja jednej strony"?Jak niby mam zapytać się tej drugiej strony?Czego tu w ogóle bronić?Np.banda szmaciarzy zapędza ludzi do stodoły i palą ich żywcem.Czego tu bronić?Mam ich bronic bo są Polakami?Pękalski też jest Polakiem,będziesz go bronił?Co to znaczy "ciekawa wersja,tylko całkiem fałszywa"?Trup jest trup.Gdzie fałsz?To ci Żydzi żyją czy zostali zabici?

ocenił(a) film na 3
llama777

Mój Boże, skąd biorą takich jak ty? Ale dobra po kolei:

"Co to znaczy "wersja jednej strony"?Jak niby mam zapytać się tej drugiej strony?"

Ano wystarczy poczytać zeznania świadków, mieszkańców Jedwabnego. Tylko proszę nie te zeznania, które wymusiła na niektórych z nich UB-ecja za pomocą brutalnego bicia.

"Np.banda szmaciarzy zapędza ludzi do stodoły i palą ich żywcem.Czego tu bronić?Mam ich bronic bo są Polakami?"

Prawdziwe mistrzostwo świata. Nawet nie wiesz jakie świadectwo sobie wystawiasz. Otóż przyjmij do wiadomości, że twoi ukochani czosnkowi byli już martwi, zastrzeleni uprzednio przez Niemców, kiedy ich zwłoki płonęły w owej stodole. Tak zwłoki, ponieważ ta stodoła była za mała by upchać tam żywych ludzi w większej liczbie.

"Co to znaczy "ciekawa wersja,tylko całkiem fałszywa"?Trup jest trup.Gdzie fałsz?To ci Żydzi żyją czy zostali zabici?"

Nie, nie żyją od 70 lat. Jednak zostali zabici przez rozstrzelanie a potem spalono ich zwłoki. To raz. A dwa to to, że zabójcami byli Niemcy nie Polacy. Trzy, część zabitych Żydów była aktywnymi współpracownikami NKWD i sami mięli krew na rękach. Cztery, liczba zabitych jest dużo mniejsza niż przedstawiali to żydowscy propagandziści jak Gross.

Potrzebujesz jeszcze bardziej szczegółowego rozrysowania? Czy tyle wystarczy?

Rev93

Jakoś nie słyszałem żeby jakiś mieszkaniec Jedwabnego wytoczył proces o zniesławienie i wygrał ogromne odszkodowanie,skoro mają takie dowody swojej niewinności.
Ekshumacja zwłok gdzie są dziury po kulach.Nazwiska ubeków którzy ich torturowali i wymuszali zeznania.Relacje bezstronnych świadków.
Czemu siedzą cicho jak szczury?

ocenił(a) film na 3
llama777

"Ekshumacja zwłok gdzie są dziury po kulach."

To akurat powszechnie znany fakt. Znaleziono łuski w okolicy sławetnej stodoły, oraz kule w mogiłach (wypadły podczas procesu gnicia).

"Relacje bezstronnych świadków."

Poszukaj sobie. Nie jestem twoim lokajem.

"Nazwiska ubeków którzy ich torturowali i wymuszali zeznania."

Żartujesz? Całkowicie wiarygodne dane na taki temat w republice okrągłego stołu? Hahahahah.

"Jakoś nie słyszałem żeby jakiś mieszkaniec Jedwabnego wytoczył proces o zniesławienie i wygrał ogromne odszkodowanie,skoro mają takie dowody swojej niewinności."

Naprawdę sądzisz, że w czasach komuny ktoś odważyłby się zgłaszać do sądu coś takiego? Lepiej wyjaśnij jak kilkoro niepiśmiennych mogło podpisać rzekomo swoje zeznania dotyczące owej sprawy. Cud czy jak?

KREATOR

W ogóle nie powinno robic sie filmów z podatkow bo to głupota

ocenił(a) film na 8
Al_Bundy

Nie powinno być takich postów jak twój bo to głupota

ocenił(a) film na 3
giovanni50

A to niby czemu głupota? Nie pasuje, stalinowcu, wolność słowa?

ocenił(a) film na 8
Rev93

Niektórym sie nie dogodzi

giovanni50

"Nie powinno być takich postwó jak twój bo to głupota"

Nie odzywaj sie komunisto, faszysto czy kim tam jestes

"Niektórym sie nie dogodzi"

Pieniadze podatków powinny isc JEDYNIE (i tu absolutnie jedynie) na policje, wojsko, sądy i utrzymwanie waznych stanowisk panstwowych. NIE MA innych celów. Socjale sa głupie ale dyskusja nad nimi ma sens

Jednak ABSOLUTNIE najgłupsze co utrzymuje panstwo oprócz poczty polskiej to telewizja. PO CO podatnicy maja utrzymywac filmy skoro wiekszosc nie ogladaja, nie podobaja im sie itp? Dobra wytwórnia nie upadnie bo bedzie zarabiac pieniadze. Słąba wytwórnia upadnie bo nikt nie bedzie chciał ogladac ich filmów

To naturalne prawo rynku. Cos co jest do niczego upada zaś cos co sie opłaca istnieje

ocenił(a) film na 8
Al_Bundy

W innych krajach UE filmy są kręcone z budżetu państwa
Ale pisowczycy tego nie rozumieją mają za małe mózgi

giovanni50

"W innych krajach UE filmy są kręcone z budżetu państwa"

UE nie powinno powstac. Polska powinna jak najszybciej wyjsc z tego syfu. Ono NIE MA PRAWA ISTNIEC. Komuchy z UE powinni byc rozstrzelani i tyle

Budżet panstwa powinien isc na wazne cele. A nawet jak idzie na pierdoły (np panstwowe szkolnictwo) to niech idzie tylko na te z których korzystaja wszyscy

"Ale pisowczycy tego nie rozumieją mają za małe mózgi"

Ktos kto popiera PiS, PO, RP, KPP, SLD nie ma w ogóle mózgu wiec..

ocenił(a) film na 8
Al_Bundy

No to jestes debilem narodowcem

giovanni50

Narodowcy to nie debile komuchu. Zaś ty jestes najzwyczajniejszym w świecie

1. Komuchem
2. Debilem
3. Wyborca PO (dziwne ze ci smiecie jeszcze zyja)
4. Socjalista
5. Lewakiem
6. Faszysta

6 najgorszych podludzi w jednym.

KAŻDY kto nie jest kapitalisa i jest za UE jest zerem

ocenił(a) film na 8
Al_Bundy

Nie jestem komuchem ,debilem lewakiem faszystą socjalistą
Nie głosowałem na PO tylko na RP
Nie przepadam za księżmi bo to chamy
Ty chyba popierasz Korwina Mikke

giovanni50

Na RP... ZNiżyć sie do tego poziomu by zagłosowac na Palikota to gorzej niz na Tuska. Tusk zrujnował Polske ale Palikot by ja zniszczył

Mam gdzie ksiezy

Korwin Mikke to najlepszy Polski polityk i to nie ulega obecnie watpliwości.

ocenił(a) film na 8
Al_Bundy

Korwin Mikke jest śmieszny

giovanni50

To najmadrzejszy polityk w Polsce. Wyznaje słuszne poglady.. Palikot to idiota, zero, śmiec łajno..

ocenił(a) film na 8
Al_Bundy

Może dla ciebie

giovanni50

A gówno mnie obchodzi twoje zdanie.

Al_Bundy

Podoba mi się to , że Mikke nie boi się powiedzieć o paraolimpiadach , jaka stacja to puściła? jestem za tym by przywrócono karę śmierci, jak ktoś odebrał życie niewinnemu człowiekowi, to jakim prawem on ma żyć? Jestem za Korwinem Mikke bo jedyny mówi prawdę, ewentualnie za Pisem.

Pawlovsky

Akurat pis, po, rp itp to jedno i to samo

Al_Bundy

wolę by rządził Pis niż to PO , albo żeby przestali się kłócić, i zrobili coś razem dla państwa ,a nie tylko rujnować, Polacy umieją tylko się wypłakiwać na demotywwtorach, kwejkach czy innych gówien, zamiast coś robić.

Pawlovsky

PO czy PiS to różnica miedzy menelem spod plotu i menelem spod sklepu.

KREATOR

"Po co na ten chłam poszło 3,5 miliona z pieniędzy podatników?!
Są dużo lepsze filmy i do tego nie będące dennym paszkwilem na naszą historię."

Tego wymagała unijna "poprawność"....