PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=624892}
7,4 157 tys. ocen
7,4 10 1 156993
6,9 67 krytyków
Pokłosie
powrót do forum filmu Pokłosie

Po tak wielkim "bólu d..y" i kontrowersjach wśród widzów spodziewałem się czegoś lepszego.
Historia jest absurdalna. Główna postać, grana przez Stuhra (trzeba dodać, że jako jedyny z
obsady wypada naprawdę dobrze) jest spłycona, brakuje mi jakiegoś wytłumaczenia, dlaczego
akurat postanowił tak się zająć tą całą "sprawą". Ciekawiej można było przedstawić brata, ale
tutaj też kiepsko, do tego sam aktor też się nie popisał. Nie mówię, że jest fatalnie - całość
całkiem zgrabnie nakręcona i można się trochę "wkręcić", jest niezły klimat, muzyka, zdjęcia,
jakoś to gra ze sobą. Ale mi osobiście nie film podpadł.

Widać więc, że film dorobił się głównie na kontrowersji, choć ja osobiście jej aż tak dużo tam
nie dostrzegłem. Ot, taka historyjka, nie mająca NIC WSPÓLNEGO Z FAKTAMI, którą sobie
wymyślił Pasikowski i chciał z tego zrobić hmm ...thriller? Cokolwiek jednak chciał zrobić, to
raczej mu to nie wyszło.

Tak czy inaczej jest przynajmniej temat do emocjonujących dyskusji Polaków z nie-Polakami i
zdrajcami, które pewnie i tu się wciąż zaciekle toczą. Szkoda tych ludzi, no ale cóż. Każdy
patriotyzm odbiera inaczej.

ocenił(a) film na 9
bad_dogg

"nic wspólnego z faktami" - a byłeś, widziałeś?

ocenił(a) film na 5
Hrabia_Zuo

Fakt przyjacielu jest wtedy, kiedy jest udokumentowany. Film nie jest oparty na autentycznych wydarzeniach. Można oczywiście doszukiwać się powiązań, sugestii, ale sama historia w sobie jest fikcyjna.

bad_dogg

Oczywiście. Film jest oparty na motywach mordu w Jedwabnem, natomiast nie można powiedzieć że film przedstawia wydarzenia stricte autentyczne.

ocenił(a) film na 4
DiegoGonzales

Fakt - biorąc pod uwagę że już w 1946 roku dokładnie udokumentowano ten niemiecki mord więc faktycznie Pasikowskie "trochę" się zainspirował:).

bad_dogg

Przeciez 1/3 komentujacych ten film ma IP niemieckie
"Tak czy inaczej jest przynajmniej temat do emocjonujących dyskusji Polaków z nie-Polakami i
zdrajcami, które pewnie i tu się wciąż zaciekle toczą. Szkoda tych ludzi, no ale cóż. Każdy
patriotyzm odbiera inaczej."
wiec o jakich tu Polakach mowa ... raczej o volksdeutch i uber israel

ocenił(a) film na 5
gemini300

Doceniam poczucie humoru:)
A do jakiej grupy Ty należysz?

bad_dogg

ja sie nie szufladkuje ,uważam że trzeba mieć perspektywe i to najwazniejsze/

ocenił(a) film na 8
bad_dogg

Nikt nie mówił, że film jest na faktach. Polacy się jak zwykle oburzyli, no bo jak można szkalować dobre imię świątobliwej polskiej ludności. Szum oczywiście przesadzony, ale film to niezły kryminał. Nie nudziłam się, a to mi się rzadko zdarza na polskich filmach. A temat filmu to nie tylko kwestia zabijania żydów, ale tez tego co sie dzieje w małych społecznościach jak ktoś odstaje i działa przeciwko większości. Mnie jakoś tak skojarzył się ze skandynawską trylogią Millenium... Film tez narobił sporo szumu, tez jest dobry, ale nie wybitny i wpleciona tematyka zbrodni hitlerowskich. Psów bym na żadnym nie wieszała, bo oba to dobre kryminały...

frigid

buhahahah bo ty naiwna jestes i koniunkturalna tak jak każda oślica ...

ocenił(a) film na 5
gemini300

Tobie za to koleżko widzę, że "patryjotyzm" do główki uderza za bardzo i zaczynasz obrażać ludzi, którzy kulturalnie wyrażają swój pogląd na temat FILMU. Musisz nauczyć się odróżniać pewne pojęcia, lub się po prostu nie udzielać. Takie okrzyki to na tzw. "niezależnych" portalach możesz wznosić, bo tamte strony kultura opuściła już dawno temu :)

bad_dogg

a ten portal zależny od czego??
widzisz jesteś oślica nie myślisz co piszesz... no od czego zależny jest ten portal ,może wiesz?

bad_dogg

otoz wam cymbalom odp. na tak postawione pytanie zajmie z 10 lat bo wy jestescie cofnieci zeby nie nazwac zacofani a mi 15 min ...
od opini ludzi ktorzy ten portal tworza.

ocenił(a) film na 5
gemini300

Ale ja nie mówię o tym, tylko po prostu o kulturze wypowiedzi przyjacielu, której Tobie brak. Pomijam już nawet pisownię - bo skoro już taki patriota i chojrak z Ciebie, to szanuj przynajmniej swój język, jeśli nie potrafisz szanować ludzi.

bad_dogg

Twoim zdaniem szanowanie ludzi odbywa sie poprzez poprawna pisownie ?? no ja uwazam inaczej

ocenił(a) film na 9
gemini300

Napisałeś to oczywiście z punktu widzenia wtórnego analfabety.

ocenił(a) film na 8
gemini300

No i znowu sie osmieszyles. Gemini. Lubisz byc powszechnym posmiewiskiem? Wyciagnij z tych lekcji wnioski, zastanow sie dlaczego jestes tak odbierany, nie tylko tu, ale przede wszystkim w realu. Zastanow sie dlaczego z ludzmi twojego pokroju nie ma dyskusji. Zastanow sie dlaczego zwykli Polacy nie podzielaja ani twojej formy, ani twojej tresci. Zastanow sie dlaczego odstajesz od innych. Zastanow sie dlaczego nikt normalny ciebie nie szanuje. Skoro jestes nieszanowany to na jakiej podstawie uwazasz, ze przebijesz sie ze swoim przekazem? W pewnym sensie osmieszasz tez innych antysemitow, pokazujesz jaki wy prezentujecie soba poziom kultury i poziom intelektualny. Jestes skazany na porazke, Gemini, wlasnie dlatego, ze tak niewiele soba pozytywnego reprezentujesz.

ocenił(a) film na 3
per333

Ciągle stawiasz się w roli rzecznika większości Polaków. Wbij sobie wreszcie do łba, że nikim takim nie jesteś i nie masz prawa wypowiadać się w cudzym imieniu.

PS. Ty też nie reprezentujesz sobą nic pozytywnego więc nie martw się.

per333

Ja antysemita ?? no to podaj definicje antysemityzmu ... udowodnie ci ze to ty jestes antysemita a nie ja.

gemini300

Podpowiem ... zeby wiedziec co to antysemityzm i jak to definiowac trzeba najpierw wiedziec co to jest semityzm.
Bo definiujac antysemityzm tak samo jakby konstruowac twierdzenia logiczne w oparciu o negacje bez wiedzy co sie neguje.A co to jest ten semityzm?? czy jest to zdefiniowane?? nie ... wiec jak moze byc zdefiniowany antysemityzm?? To jest tak jak definiowac antyfaszyzm w oparciu o definicje faszyzmu ktora nie istnieje.A przeciez ta definicja istnieje ....
http://pl.wikipedia.org/wiki/Faszyzm
A czy istnieje definicja semityzmu??

per333

Jestes po prostu pro publica skrajnym faszystowskim radykalem bez zadnej wiedzy ... moza poza wiedza dostepna z gazet typu GW a tak naprawde to za grosz samodzielnie nie potrafisz myslec.Pewnie ci ktos dyktuje co masz napisac tak jak andropow swojego czasu swoim podopiecznym.Co ? zgadza sie ? nawet jesli nie to ja mam racje a nie ty.Bo ty nawet definicji nie umiesz uzywac.

ocenił(a) film na 8
gemini300

Gemini, ty nie tylko masz racje. Ty masz IQ powyzej 130 :D

per333

Tak naprawde to IQ sie przydaje tylko w matematycznych dziedzinach,a w filmowych to mozna byc szympansem i krecic takie jak poklosie filmy.

I tak za malo mam ,ludzie maja duzo wiecej ja tez bym duzo wiecej mial tylko sie nacielem na ten ch**** film ... niewiem dlaczego ten film nakrecili ,dofinansowali z rosyjskiego ministerstwa i jescze z PISF a np na Uklad Zamkniety oparty na wiarygodnych zrodlach to trzeba bylo szukac sponsorow a i nawet sami "autorzy" byli zastraszani.Tak tu jest w tym szambie,zrob cos prawdziwego to masz problemy ... zrob polej woda szkal to masz poparcie ,czyli zupelnie odwrotnie niz jak powinno byc.

ocenił(a) film na 9
per333

Chyba ci się przecinek zgubił, bo bardziej by tu pasowało IQ 1,30 ;)
A tak na serio, to po pierwsze: nikt normalny nie będzie się w tym filmie doszukiwał Żydów, bo nie o tym jest ten film, po drugie z ludźmi pokroju gemini300 nie należy rozmawiać, bo to walenie butem w próg przy drzwiach - buta rozwalisz a próg dalej będzie w całości.

facet31

ja myslalem ze tacy jak ty zawsze wala w drzwi głową a nie butem i dlatego im sie klapki obluzowały

ocenił(a) film na 9
gemini300

"ja myslalem" - nie przesadzałbyś już :)

facet31

przesadzasz to ty jak myslisz ze duzo wiesz ... to wyjasnij jakim cudem w cuzco peru zbudowano mur skladajacy sie z kilkuset tonowych kamieni 7 tys lat temu.
http://t0.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcTMLDP_8z6f5f8HFmCSQqRYlKTjYCe89YzyNL-NN R40snXdp3gsug
piramidy przy tym to maly pikus.

ocenił(a) film na 9
gemini300

Nie mam w zwyczaju rozmawiać z osobami i komentować posty, które mają się nijak do tematu wątku i nie przedstawiają w tym kierunku żadnej wartości merytorycznej. EOT.

Wpis został zablokowany z uwagi na jego niezgodność z regulaminem
ocenił(a) film na 8
facet31

Twierdzenie, ze ja z nim "rozmawiam" to troche za duzo powiedziane. Jego nie sposob traktowac powaznie i nie sposob uwazac go za partnera w jakiejkolwiek dyskusji. Nie ma jednak przypadku w tym, ze antysemici przez takich wlasnie jak on ludzi sa reprezentowani. On i paru innych miejscowych oszolkow to znakomity przyklad na to, ze wspolczesny antysemityzm jest cecha glupcow.

per333

buhahahah no a definicja ? latwo uzywac pojec ktorych sie nie definiuje jestes astropedofilem gwalcacym male kurczatka przed bozym narodzeniem tak jak wszyscy tobie podobnie ,fizykochemicznie wyprani kołtunomani z wyrobisk ultrauranowych,radioaktywni jak kot shroedingera

ocenił(a) film na 9
per333

Fakt, ale uważaj, bo na twoje wypowiedzi ten "inteligent IQ 130" zawsze może ci napisać, że "ma cię w dupie". Wiesz, nie ma to jak dobre, kulturalne i "w swoim stylu" zakończenie rozmowy ;)

facet31

inteligencja a inteligentyzm to sa dwie rozne rzeczy.Wlasnie mam tu doczynienia z inteligentami tzw. w rozumieniu inteligentyzmu a nie inteligencji ... inteligencja jest u mnie a u was tylko koniunkturalizm na smiesznie ch*** filmy i branie ich za czegos podstawe.Obejrzyjcie sobie uklad zamkniety ... a nie takie gowno jak te cale posłonie czy tam pożyrafie.A nie zapomniałem pokłosie.hahaha

ocenił(a) film na 8
gemini300

Odpowiem ci na twoim poziomie. Spieprzaj trollu i nie wtrącaj się jak dorośli rozmawiają

ocenił(a) film na 5
frigid

Millenium to jednak zupełnie inna półka, nie porównywałbym tych dwóch filmów raczej ze sobą. Zgodzę się, że coś faktycznie trzyma w tym filmie, nie nudzi, że czeka się na ten finał, ale za dużo w tym bezsensowności i chaosu w tym dla mnie.
"A temat filmu to nie tylko kwestia zabijania żydów, ale tez tego co sie dzieje w małych społecznościach jak ktoś odstaje i działa przeciwko większości" To prawda, trafny wniosek i też tak to w sumie bardziej odebrałem. No oczywiście poza szkalowaniem Polaków heh;) pzdr.

bad_dogg

trzeba wyjsc przez etyke i podrzucic moralnac pozniej inteligencje zeby to ogarnac a tak to stek bzdur ... jedno jest pewne Zydzi maja problem z etyka o moralnosci to juz nie wspomne.Zapytaj Zyda co to jest etyka i moralnosc ... odpowie to co sie opłaci.A inteligencja wsrod Zydow ... hahahahah mity,kazdy obecnie naród jest srednio bardziej inteligentny niż Izrael.

ocenił(a) film na 9
gemini300

lecz sie

ocenił(a) film na 3
sobanek

Dla ciebie i na leczenie za późno.

bad_dogg

Co moze tym Zydowskim idiotom jeszcze sie cos nalezy z tego .... mimo ze rzad pozycza od bankow na wyzszy % niz te banki pozyczaja w NBP?? chyba jakis poyeb dal taka makulature do obiegu i teraz cyferki skacza

bad_dogg

faktycznie chyba dochodze do wniosku ze nie da sie tego kraju wysysanego jak organizm przez pijawki w nijaki sposob obronic ... co za gow no co za bagno... Walesa to powinien gruszki obierac nakladli ciemniakowi debilizmow i zrobil taka kaszane ze wlasciwie 5 lat i crash ... po tej jego transformacji ,co za głupek.Żal mi tego elektryka nie to jak wpuscic elektryka miedzy piranie i popuscic zwiazkom zawodowym ... a jeszcze ten smieszny koles sie tak wypowiadał ...
http://www.youtube.com/watch?v=38irjJkzwUU
obelga skunks walesa

ocenił(a) film na 6
gemini300

gemini próbuje się wypowiadać inteligentnie i inteligentnie obrażać - a przynajmniej w swoim mniemaniu inteligentnie bo tak naprawdę to poziom gimnazjum.

tirils

inteligentnie to wiesz .. ja mam iq 130+ to mimozesz naskoczyc.Jak bede chcial kogos inteligentnie obrazic to go obraze a jak po chamsku ktos do mnie tak jak pasikostancin stocer to i ja tak do niego.

ocenił(a) film na 9
gemini300

"ja mam iq 130+"
XD XD XD XD XD
sorry za of ale ze śmiechu przez pięć minut nie mogłem złapać powietrza..... :))))

dardre

podstawa to zabawa

ocenił(a) film na 8
dardre

Ja tez. Gemini jest uposledzony umyslowo, ale uwaza, ze ma IQ 130+. Ma koszmarne problemy ze skleceniem jednego zdania poprawnie gramatycznie, ale uwaza, ze ma IQ 130+. Nie rozumie tego co czyta, jest bez watpienia analfabeta funkcjonalnym, ale uwaza, ze ma IQ 130+. Takiego kabaretu to tu chyba jeszcze nie bylo.

ocenił(a) film na 3
per333

Ty też jesteś pośledzony i do tego prostak i cham z ciebie. Również nie rozumiesz zwykle tego co czytasz i cierpisz na dziwne fobie.

ocenił(a) film na 4
per333

No skoro tak doskonale pan potrafisz rozpoznawać upośledzenie (patrząc zapewne na niedorozwojów w lustro) to może szanowny pan doradzi jak skutecznie rozprawić się z tym problemem. Myślę że szanowny pan polubił by hasło "Akcja T4", bo ciągłe nienawistne wyszukiwanie na FW rzekomych upośledzeń adwersarzy powinno prowadzić do jakiegoś logicznego celu:).

ocenił(a) film na 8
tc1987

Polak, ktory w jezyku polskim nie umie sklecic jednego zdania poprawnie gramatycznie, co momentalnie prowadzi do wniosku, ze prawdopodobnie nie udalo mu sie skonczyc nawet szkoly podstawowej, raczej przecietny nie jest, chocbysmy nie wiem jak mieli te przecietnosc rozciagac.
Poza tym antysemityzm w XXI wieku w Polsce to cecha wylacznie idiotow. Czy sa od tego wyjatki?. Jesli sa, to podaj mi nazwiska wybitnych wspolczesnych Polakow (wszystkie jedno jakie dziedziny reprezentujacych), ktorzy wykazuja sie postawami antysemickimi, rasistowskimi, neonazistowskimi lub chocby maja odrobine zblizone poglady do takich matolkow jak Gemini.
Patrzac na jego liczne posty, na ich forme i tresc, nie ulega watpliwosci, ze mamy do czynienia z osobnikiem o znacznym stopniu uposledzenia umyslowego. Nie tylko ja na to zwracam uwage. To jego nieustanne rozpaczliwe silowanie sie z jezykiem polskim dla niektorych forumowiczow jest wrecz zabawne, co widac chocby po tym watku.

ocenił(a) film na 8
per333

err. wszystko

per333

per333 antysemito mozesz sie juz nie udzielac??

ocenił(a) film na 9
tc1987

...przyganiał kocioł garnkowi....