PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=624892}
7,4 157 tys. ocen
7,4 10 1 156970
6,9 67 krytyków
Pokłosie
powrót do forum filmu Pokłosie

Kłamliwy film, nic więcej. Większość osób, która dała więcej niż 5 nie zna historii. Pewnie nikt
wypowiadający się dobrze za tym filmie nie wie o tym, że podczas 2 wojny światowej:
- AK dostarczało broń gettom
- AK pomagało w powstaniach w gettach
- AK próbowało ratować Żydów i wielu uratowało
- Wiele polskich rodzin ginęło, za to, że przechowywali Żydów w swoich domach
- Były ugrupowania Żydów w AK
- "Parasol" odbił kilkanaście Żydów
i wiele więcej. W tamtych czasach Żyd i Polak byli jak bracia. W Warszawie do teraz kilka dzielnic
możemy nazwać żydowskimi.

Po drugie, gdyby Polacy wtedy byli tacy anty-semiccy, to by kilka milionów Żydów nie przyjeżdżało
do Polski (przed 2 wojną światową, w Polsce żyło najwięcej Żydów w całej Europie)

Dlatego wszyscy, którzy piszą:
"oj polaczki, prawda boli"
"Smutna prawda, ale prawda"

Poczytajcie na początek coś, a dopiero później się wypowiadajcie. Polska teraz, a Polska wtedy
to dwie różne Polski. Podczas 2 wojny światowej wymordowano 95% polskiej Inteligencji.

xladerpl

To nie AK, to chłopi z jakiejś wsi (w filmie fikcyjnej, w nawiązaniu do Jedwabnem).

lechmarian

Nie chodzi tu w 100% o film tylko to typów co historii nie znają

xladerpl

Fakt, z tym bywa różnie. Ale dałeś 1 filmowi i nazwałeś go kłamliwym, to myślałem, że o to chodzi.

xladerpl

To pozwól że ja coś opowiem. Za dzieciaka św p. dziadek opowiadał nam przy okazji zjazdów rodzinnych różne historie z czasów drugiej wojny światowej. Jedną z nich była o tym że człowiek mieszkający w dziadka wsi ukrywał żydów i przechowywał im ich kosztowności, głównie złoto i dolary. Gdy przyszli Niemcy wydał ich i zachował sobie ich mienie a może nawet dostał coś od Niemców (nie pamiętam dokładnie). O tym że we wsi są schowani żydzi wiedzieli wszyscy. Rodzina tego człowieka żyje do dziś w tej wsi i od zawsze byli najbogatsi (ciekawe czemu...?).
Czy to był antysemityzm ? Nie wiem, chyba zwykła chciwość i brak ludzkich uczuć. Mówisz tak jakbyś wiedział absolutnie wszystko a tak nie jest.

Owszem AK pomagało żydom, Polacy ogólnie pomagali żydom ale do jasnej cholery nie próbuj wybielić CAŁEGO NARODU. To właśnie nazywa się ignorancją i skrajną prawicą. Ludzie są ludźmi wszędzie, tak samo na wsiach i w miastach na pewno mogły (ale nie musiały) zdarzać się przypadki antysemityzmu w mniejszej lub większej skali. Chodzi mi tylko o zachowanie obiektywizmu.

tosiek22

I właśnie Pokłosie pokazuje jedno takie zdarzenie. Nie znaczy to, że nie było więcej jaki i że odnosi się do całości.

ocenił(a) film na 3