Jak Niemcy wchodzili do naszego miasta na Śląsku,to mieli zapotrzebowanie na kierowców,murarzy,piekarzy itp.Mojemu pradziadkowi dali do wyboru praca u Niemca jako kierowca albo wszyscy do obozu...a tam wiadomo.Wtedy wszyscy sasiedzi sie cieszyli ze dziadka znaja załatwiał jedzenie,wegiel,przewozy...jak w 1945 przyszło wyzwolenie to Ci sami ludzie chcieli go powiesić,uciekł do Niemiec...piszę to dlatego że takich wiosek jak ta w Pokłosiu było setki,jak przyjechało dwóch esesmanów i powiedziało albo 100 żydów ,albo cała wieś to co Ci ludzie mieli zrobić poświecić dzieci,żony,bohatersko ginąc z kosa w ręku,to niekiedy byli prości ludzie z prostym myśleniem albo oni albo ja...Tragedia wielka,a film bardzo dobry.
Sumienie nie przeszkadza nam w popełnianiu grzechów, ale przeszkadza cieszyć się z ich popełnienia.
- Salvador de Madariaga
Na wszelkie zło istnieją dwa lekarstwa: czas i cisza.
- Aleksander Dumas
"piszę to dlatego że takich wiosek jak ta w Pokłosiu było setki,jak przyjechało dwóch esesmanów i powiedziało albo 100 żydów ,albo cała wieś to co Ci ludzie mieli zrobić poświecić dzieci,żony,bohatersko ginąc z kosa w ręku,to niekiedy byli prości ludzie z prostym myśleniem albo oni albo ja...Tragedia wielka,a film bardzo dobry."
Nie było żadnego miejsca gdzie Polacy samodzielnie dokonaliby latem 1941 roku masowego mordu na Żydach. Jak już piszesz podłe pomówienia na przodków wielu z tutejszych użytkowników to podawaj konkretne nazwy gdzie są udokumentowane mordy dokonane przez Polaków.
A fakt - były takie Naliboki... eeee znaczy no... no nieważne:P.
Odpowiedź masz we filmie ,jak się znajdzie jeden z sumieniem (taki Kalina) to się dowiesz....wszyscy się dowiemy,niestety to są historie przekazywane niekiedy na łożu śmierci 60 ,70 lat po wojnie,polski rząd co ma zrobić ujawnić ???Jedno ujawnili i afera na cały świat.A takie społeczności na wsiach po 300 mieszkańców to są zamknięci na obcych,nawiasem mówiąc pan Pasikowski bardzo dobrze to zobrazował.Tyle.
W ogóle przeczytałeś mój post? Co to ma wspólnego z tym że latem 1941 wszystkie eksterminacje Żydów włącznie z Jedwabnem przeprowadzali Niemcy przy marginalnym udziale ludności.Ja o faktach a ty mi tu o fikcyjnych postaciach z filmu fabularnego.
"22 czerwca 1941 Jedwabne zostało zajęte przez Niemców. 10 lipca 1941 miasto stało się miejscem mordu co najmniej 340 Żydów (Pogrom w Jedwabnem) przez miejscowych Polaków. Po wojnie aresztowano i skazano dziesięciu uczestników zbrodni. W 60. rocznicę pogromu odsłonięto pomnik pomordowanych"
Wikipedia to tez bzdury ku### pisze ???...ja pier#### zawsze sie znajdzie hejter co pier#### i jeszcze nie wie co.KTO CI UDOKUMENTUJE MORD NA ŻYDACH W MAŁYCH WIOSKACH Z POLECENIA NIEMCÓW KTÓRZY POLAKOM NIE DAWALI WYBORU !!!....teraz zrozumiałeś czy ci to roz######### na czynniki pierwsze.Skończyłem rozmowę.
To nasza historia.
Niemcy rozliczyli się moralnie z błędów.
Polacy powinni wziąć przykład Niemców a nie udawać Rosjan (patrz Katyń, Wielki Głód na Ukrainie, testy z bronią atomową na ludności Kazachstanu, etc.)
W każdym drzemie zło i dobro, w każdym narodzie są ludzie i kanalie.
Brać przykład z kogo? Z Niemców? Nie wiem kim jesteś, ale dobrze ci radzę, nie rób z siebie większego głupca niż jesteś. A niby czemu tylko Polacy czy Rosjanie mają się rozliczać? A Żydzi to już nie łaska?? Żyd Jagoda vel Jehuda (poszukaj na wikipedii kto to był) miał na swoim koncie więcej Rosjan (i innych nacji ZSRR) niż porządna zaraza. W sumie to dziwne, Żydzi od wieków byli przodownikami jeśli idzie o okrucieństwo wobec "ras niższych". Ciekawe na kim wzorował się Adolf? Czyżby nie zadziałała tu stara, rzymska strategia adaptacji elementów taktyki wroga w celu jego zniszczenia?
Ze tak się wtrącę, ale uln chodziło że każdy powinien się rozliczyć a dla przykładu dał Rosję i nas.
A powinni za przypadki z drugiej wojny, rozliczyć sie wiele krajów. Jak nie wszystkie które brały w niej udział. Także kilka krajów które po wojnie z chęcią przyjmowali nazistów pod swoja opiekę.
Faktem że tylko Niemcy i Japonia oraz Polska powiedziała przepraszam za błędy. Choć my przeprosiliśmy na wyrost, bo przepraszaliśmy za incydenty z udziałem jednostek oszołomów.
Ty zresztą też wymieniłeś jeden naród Żydów, a gdzie Litwini, Ukraińcy, Chorwaci, Rumunie itd. Gdzie Amerykanie które na prośbę o zbombardowanie Auschwitz, skwitowali że bombowce mają ważniejsze cele i nie powinno się ich odciągać od innych celów.
Bo Litwini, Ukraińcy, Chorwaci, Rumuni, Jankesi itp. mogą się swoich zbrodni wypierać, ale nie robią tak bezczelnego rabanu o "anty-ukraińskości" itd. jak Żydzi robią raban o anty-semityzm i wylewają krokodyle łzy. Widziałem raz wystąpienie Finkelsteina, na którym żydowska studentka zastosowała wyjątkowo obrzydliwą taktykę. Mianowicie na jego merytoryczne argumenty zareagowała sztucznym cyrkiem. Na siłę ryczała, zasłaniała uszy itp. To ma być normalne? Dlatego wspomniałem o Żydach, nikt nie robi takiego cyrku jak oni i inni zazwyczaj kwestionują liczby lub motywy, ale nie same fakty.
Co do Polaków to sprawa jest prosta. Nie ma dowodów na to, że poza kilkoma osobnikami z marginesu (i to nie z podpuszczenia Niemców ale u ich boku), brali udział w jakiejkolwiek zbrodni na Żydach.
Dlaczego nie mówi się ponadto, że tylko w Polsce i ZSRR groziła czapa za ukrywanie Żydów, i to nawet dla niemowlaków? W Holandii, Belgii czy Francji płaciło się grzywnę. Ale o tym wspomnieć nie łaska. Za to żydowska blogerka z USA rozpisuje się, że Polacy SAMODZIELNIE zamordowali 3 000 000 Żydów... Jak takie coś nazwać?
A jak odwdzięczyli się Żydzi po wojnie? Szkoda gadać. Zresztą powtarzam co pisałem wcześniej w innych wątkach : Jakby Żydzi z Jedwabnego nie kolaborowali tak gorliwie z Krasną Armią i NKWD to może nawet tych kilku marginesowców by Niemiaszkom nie pomogło w rozliczeniu.
O "pogromie kieleckim" pisać nie będę bo już jakiś czas temu udowodniono, że to była najpewniej fałszywka UB. Przypominam, wyreżyserował ją oficer pochodzenia żydowskiego. Chyba tylko Gross jest na tyle durny, że nadal rozpisuje się o tym "pogromie".