PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=624892}
7,4 157 tys. ocen
7,4 10 1 156958
6,9 67 krytyków
Pokłosie
powrót do forum filmu Pokłosie

z Jednej strony jest to faktycznie świetny kryminał ....film ciekawi coraz mocniej im dłuzej się go ogląda ....ale z Drugiej strony czy to nie jest przejaskrawiony obraz sprawy żydowskiej ?
ciezko mi sie tu wypowiadać...ale z opowiadań babci wiem że np . w jej wsi żydów było dużo....i faktycznie po wojnie nie było już nikogo...
z opowiadań innego człowieka poznałem historię że gdy niemcy wywieźli żydów...a polacy weszli na ich majątki ....to zabijali bydło..świnie...kury....opróżniali zapasy....i chlali...żarli to wszystko cały rok...tak się cieszyli że przejęli majątki po bogatych żydach ....
Powiem tak - Jeśli ktos jest potomkiem żydów ktorzy zostali potraktowani w taki okrutny sposób...to nie dziwię im się że pozniej chcą domagać się swojego i że żyją w takim konflikcie ze światem...albo z polakami....ale z drugiej strony obecna polityka izraela jest taka że każdemu sie wmawia że świat ich nienawidzi przez co oni sami się izolują i traktują ludzi jak kogoś gorszego .

ocenił(a) film na 8
Mihail85

Jako kryminał bardzo w porządku. Nie dzielę ludzi na Polaków, Żydów, Niemców itd. dzielę ludzi na dobrych i złych. W każdym narodzie są tacy i tacy. Nie wiem czemu tak ciężko jest niektórym to pojąć. Zupełnie jakby to,że byli Polacy mordercy przekreślała to,że byli Polacy bohaterowie. Dojrzałe społeczeństwa potrafią się do tego przyznać, np Szwedzi po latach w końcu otwarcie przyznają,że sympatyzowali z nazistami.

ocenił(a) film na 1
agaz_82

Wzruszające pierdy... O niedzieleniu narodów na dobrych i złych. O przyznawaniu się... O dojrzałych społeczeństwach... Naprawdę popłakusiałem się ze wzruszenia... Tylko ciekawe, dlaczego jeden naród (żydowski) jakoś nigdy nie jest pokazywany jako zły, tylko ciągle jako jedyna ofiara... Dlaczego jeden naród nie przyznaje się do swoich zbrodni (począwszy do aktywnego udziału w unicestwianiu swoich (jak choćby niejaki Abraham Gancwajch) poprzez niezliczone zbrodnie komunistyczne a skończywszy na świeżych zbrodniach w Palestynie)? Czyżby dlatego, że wygodny jest dla nich status świętych krów, którym najzwyczajniej w świecie wystarczy wyłudzana kasa, nie tam żadne niedzielenie, dobro, zło, przyznawanie się, czy dojrzałe społeczeństwo?

Mihail85

Żydzi niech żądają od Szwabów i niech podziękują za wiele dobrego od Polaków. Specialne odziały skupione tylko na ich ratowaniu,kary śmierci za pomoc im,jesteśmy pierwszymi zasłuzonymi wsrod narodów świata