PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=624892}
7,4 157 tys. ocen
7,4 10 1 156958
6,9 67 krytyków
Pokłosie
powrót do forum filmu Pokłosie

Tak, nie rozumiem! Skąd ten lincz na panu Stuhrze? Za co? Za to, że zagrał w filmie? Co w tym "Pokłosiu" jest takiego strasznego, że mnóstwo ludzi gotowych jest rzucić się na Stuhra z siekierami i widłami jak ci wieśniacy w filmie? Czy to nie jest śmieszne? No zastanówcie się przez chwilę nad sobą. "Pokłosie" opowiada o historii, trudnej, bolesnej i wstydliwej, ale TO JEST NASZA HISTORIA, takie rzeczy się zdarzały i trzeba się z tym pogodzić, jedyne co my możemy zrobić to robić wszystko, aby to się już nigdy nie powtórzyło. Jeżeli Wasze babcie i dziadkowie jeszcze żyją i pamiętają wojnę, to zapytajcie jak to było. Wszędzie nienawiść i zezwierzęcenie. Gdy opowiadałam babci o "Pokłosiu" to tylko kiwała głową i mówiła "tak właśnie było". U niej na północy kraju ludzie też zabierali nagrobki, zajmowali majątki po Żydach i nikt nie widział w tym nic złego.

Pytam osoby zarzucające temu filmowi antypolskość - gdzie Wy widzicie tę antypolskość? W pokazaniu, że Polak nie zawsze był wielki i szlachetny i potrafił robić ludziom straszne świństwa? Rozumiem, że gdyby zrobić film o szlachetnym i mężnym Polaku który pomógł Żydowi, a potem zaszlachtował SSmana i SBeka to film byłby wspaniały i promujący postawę prawdziwego Polaka? Nieważne, że morduje ludzi, nie? Przecież morduje tych złych, czyli dobrze robi! Topi, dusi, zadźga siekierą, no ale dobrze zrobił!

Czego jeszcze nie mogę zrozumieć - najpierw ktoś zarzuca filmowi propagandę, po czym zaczyna pisać "żydowskie ścierwa", "żydowska propaganda". Czyli Polacy Żydów nie mordowali, pomagali im i ich kochali, ale za to ja teraz Żydów nienawidzę. Czyli, że co? Zarzucacie filmowi pokazywanie nieprawdy podczas gdy robicie dokładnie to samo, co jest w nim pokazane? Przecież to jest taka hipokryzja, że aż niedobrze się robi. Słowo "Żyd" jest w języku polskim traktowane jak przekleństwo, antysemityzm jest powszechny, no ale film o tym jak Polacy Żydów mordowali to jest "PROPAGANDA I ŚWIŃSTWO".

Jakoś Niemcy nie obrażają się za każdy film o II wojnie światowej, sami je robią i pokazują siebie w złym świetle bo pokazują HISTORIĘ, to wszystko się wydarzyło i nie ma czego ukrywać. Ba, jeśli ktoś chce obejrzeć dobry film o II wojnie to najlepsze są te niemieckie, bo są najbardziej rzetelne. Niemcy boją się nawet najmniejszego zarzutu o próby ukrywania faktów. Dlaczego więc część Polaków tak się oburza na "Pokłosie"? Czy naprawdę wierzą, że podczas wojny wszyscy Polacy byli tymi poszkodowanymi, biednymi i cierpiącymi ofiarami? Że nikt nie ma prawa na nas ręki podnieść i powiedzieć, że my też robiliśmy w czasie wojny podłe rzeczy? Mamy mówić tylko o tych dobrych? Przecież to by dopiero była propaganda.

O historii trzeba mówić, o rzeczach dobrych i złych! Nie ma tak, że Polacy zawsze byli porządnym i świętym narodem. Żaden naród taki nie był bo wszyscy jesteśmy ludźmi i wszędzie można spotkać i tych dobrych, i tych złych. Przecież Hitlera też popierała tylko część Niemców, a druga sprzeciwiała się mu i prosiła rodaków żeby się opamiętali. Nie można żyć wiecznie w świecie iluzji. Film "Pokłosie" bardzo daje do myślenia - wydarzenia w nim przedstawione są potworne i wstrząsające, ale tak właśnie było! Takie filmy powinny pojawiać się częściej, ponieważ uświadamiają młodzieży do jakich rzeczy zdolny jest człowiek. Może zamiast biegać z flagami i krzyczeć "żydowska propaganda" powinniśmy przyjąć film z honorem i robić wszystko, by wydarzenia jakie miały miejsce w czasie wojny nigdy więcej się nie powtórzyły.

ocenił(a) film na 8
dama_z_amsterdama

Po pierwsze nikt nie organizuje nagonki na Macka Stuhra. Nikt normalny. Ujada na niego jakas patologia spoleczna, ale z pewnoscia nie zwyczajni ludzie.

Po drugie w powszechnym odczuciu (ludzi normalnych) mordy na Zydach to wstyd i hanba. Nikt normalny nie rozgrzesza prymitywow, ktorzy mordowali dzieci tylko dlatego, ze urodzily sie Zydami. Dodam tez cos odnosnie wspolczesnosci - antysemityzm wspolczesnych Polakow to tez wstyd i hanba, moze nawet nie mniejsza niz wtedy. Wydawaloby sie, ze tragiczne doswiadczenia wojenne powinny ludzi czegos nauczyc, powinny byc przestroga. Tymczasem dewianci spoleczni, patologia, socjopaci nie wyciagneli zadnych wnioskow. Moze nie sa w stanie? Mowisz o zezwierzeceniu. Okazuje sie, ze w niektorych srodowiskach zezwierzecenie wcale nie zaniklo.

Oczywiscie, ze patologia nieswiadomie potwierdza tezy zawarte w filmie. Tak jak napisalas, patologia zarzuca filmowi pokazywanie nieprawdy, podczas gdy sama zachowuje sie i reaguje dokladnie tak jak jest w filmie opisane. Smiac sie czy plakac?

Trzeba jednak wziac pewna poprawke. Antysemici to w wiekszosci ludzie bez wyksztalcenia, prymitywni, czesto uposledzeni umyslowo. Na ile mozna od takich ludzi oczekiwac refleksji, racjonalnego zachowania, umiejetnosci przeprowadzenia genezy, syntezy i analizy? Czy nie jestesmy dla nich czasem zbyt surowi? To sa ludzie, ktorzy nie maja wiedzy, bo nie sa w stanie zadnej co bardziej skomplikowanej wiedzy przyswoic. Ze wzgledu na swoja socjopatycznosc czesto nie umieja odrozniac dobra od zla na poziomie elementarnym. Powiedz mi wiec jak do nich trafic i czy to jest w ogole mozliwe? Fakty historyczne, racjonalne argumenty, dane, statystyki, monografie historyczne - to nie jest material, ktory byliby w stanie opanowac. Zatem czy pozostawic ich na marginesie, moze nawet w pewnej izolacji od normalnej czesci spoleczenstwa? Niech zyja swoja mitologia antyzydowska, skoro lubia i potrzebuja. Oni maja swoj swiat, ktory z naszym sie rzadko przenika.
Ale jest jedno ale - co, jesli kiedys znowu dopuszcza sie zbrodni? Czy mozemy stac z boku i patrzec biernie jak zwyrodniali ludzie znowu organizuja na kogos nagonke, albo morduja kogos w Bialymstoku, bo ma ciemna karnacje? Gdzie jest granica, ktorej nie mozemy pozwolic im przekroczyc?

ocenił(a) film na 1
per333

skąd tyle tego sekciarstwa polszewickiego sie bierze?

użytkownik usunięty
PEACEandLOVE

1 bo wy z północy to potomkowie Niemców - nazistów więc sie nie dziwie i do dziś sie nie uważacie za polaków (większość z was)
2 antypolski bo promuje na cały świat zachowania 1 promila bo nawet nie procenta ówczesnej społeczności Polski, przy czym większość ludzi zachowywała neutralność albo wręcz broniła przed niemcami żydów
3 za co nie lubię żydów oj człowieku to ksiązke można napisać, ogólnie za hipokryzje :)
4 nie porównuj zbrodni niemieckich przeciw ludzkości to do sporadycznych występków polaków, każdy młody niemiec powinien cotygodniowo oglądać filmy w ilości 100h o zbrodniach swojego narodu by sie nauczyli rozumu
5 poucz sie historii zanim cos będziesz pisać o latach 30 i 40 XX wieku, co do dalszej czesci twej wypowiedzi ok ale my juz przeprosiliśmy nie raz głowy państwa naszego przepraszały teraz powstają filmy a zydzi co ?

użytkownik usunięty
dama_z_amsterdama

1 bo wy z północy to potomkowie Niemców - nazistów więc sie nie dziwie i do dziś sie nie uważacie za polaków (większość z was)
2 antypolski bo promuje na cały świat zachowania 1 promila bo nawet nie procenta ówczesnej społeczności Polski, przy czym większość ludzi zachowywała neutralność albo wręcz broniła przed niemcami żydów
3 za co nie lubię żydów oj człowieku to ksiązke można napisać, ogólnie za hipokryzje :)
4 nie porównuj zbrodni niemieckich przeciw ludzkości to do sporadycznych występków polaków, każdy młody niemiec powinien cotygodniowo oglądać filmy w ilości 100h o zbrodniach swojego narodu by sie nauczyli rozumu
5 poucz sie historii zanim cos będziesz pisać o latach 30 i 40 XX wieku, co do dalszej czesci twej wypowiedzi ok ale my juz przeprosiliśmy nie raz głowy państwa naszego przepraszały teraz powstają filmy a zydzi co ?

ocenił(a) film na 7

1. Kolejny ciekawy podział Polaków u ludzi o poglądach prawicowych, bo wy północy w większości nie uważacie się za Polaków ale potomków nazistów. Tylko może popatrz na statystyki to ludzie z regionu Śląska mają problem z Polskością, to w tym regionie jest najwięcej ludzi którzy się utożsamiają z Niemcami lub takim pochodzeniem. Chyba że może ogólnie uważasz regiony północnej Polski za Niemieckie, może też uważasz, że powinny do nich wrócić przecież i tak nie uważają się za Polaków.
2. Bo promuje na świecie? Na jakim świecie? Jeżeli film jest wyświetlany w innych krajach to z marginalną widownią, filmy Polskie nie mają dużej widowni po za naszym krajem. A szum w koło filmu sami prawicowcy stworzyli, jakby nie to film przeszedł by bez większego echa.
I drugie sam napisałeś 1 promil wiec sam wierzysz że był ten promil, I co mamy o tym promilu zapomnieć? Filmów o naszych bohaterach było już masę wiec ten film też jest promilem który pokazuje grupki Polaków w złym świetle a nie cały naród. Film nie jest forma przeprosin tylko pokazaniem, że jednak był ten promil nawet wśród nas.
3. Za co nie lubisz Żydów widzisz jesteś tym książkowym co ich nie lubią. Tak samo jak spora cześć Polaków nie lubi Cyganów bo wiele złego o nich słyszało od znajomych lub czytało o nich złe rzeczy. A ja przykładowo znam wielu Cyganów i są inni niż stereotyp jakie nakreślają nie które media. Mimo że jestem tylko ich sąsiadem oni potrafili mi pomóc jak straciłem pracę, w przeciwieństwie do "kolegów" Polaków.
Sam nie przepadam za częścią Żydów z którymi miałem kontakt, pracując w hotelu w Krakowie miałem z nimi kontakt i nie był miły ale na pewno nie spalił bym ich w "stodole". A Twój kontakt z tego co czytam jest książkowy.
4. Wiedz jedno, że większość młodych Niemców się wstydzi tego co zrobili ich dziadowie i chciało by iść dalej bez znamienia "na czole" tego, że byli lub są potomkami nazistów. Nawet w Oświęcimiu było nie dawno pojednanie wnuków katów i ofiar.
Ja sam w mojej historii rodzinnej mam ofiary nazizmu, mój jeden dziadek zginął w Mauthausen a drugi przeżył Oświęcim. Ale mimo tego nie wrzucam każdego młodego Niemca do worka z nazistami. A patrząc na inne wypowiedzi też masz pewnie książkowe o tym pojecie.
5. Nie chodzi o żadne przepraszanie tylko chodzi o rozliczenie się z przeszłością. Nikt nie będzie przecież przepraszał za czyny ludzi którzy mieli w obywatelstwo Polskie lub za swoich dziadów.

ocenił(a) film na 7
dama_z_amsterdama

Podpisuję się pod tym, co napisałaś.

ocenił(a) film na 1
kejaj

Wzruszyłem się nad historią Pana Stuhra. Strasznie mi żal, tego młodego, "wykształconego z dużego miasta", ynteligentnego inteligenta, bywalca salonów i znawcy Naszej historii "Maćka spod Cedyni" :) Na prawdę, bardzo mi go żal. A jak się jeszce trochę dokształci z tej Gazety W. to będzie mi go żal jeszcze bradziej. Zaręczam:)

A to - "Przecież Hitlera też popierała tylko część Niemców, a druga sprzeciwiała się mu i prosiła rodaków żeby się opamiętali. Nie można żyć wiecznie w świecie iluzji. ", to jest już kuriozum i cała esencja twojej wypowiedzi - znaczy się GŁUPOTA, jakbyś nie skumała. W iluzji to chyba ty żyjesz. Ja nie wiem z jakiej ty się choinki urawałaś, żeby opowiadać takie brednie, ale musiała ona być wysoka.

Żeby Was nie obrazić już totalnie to powiem tylko, że jesteście tak samo "mądrzy" i "wykształceni' pewnie, jak Pan Stuhr Maciek. Dla was to chyba nobilitacja :)

Powiem ci tylko jedno - KUP se kobito jakąkolwiek książkę do historii (nawet na poziomie gimnazjum) i ją przeczytaj, a dopiero wtedy zacznij prawić tutaj swoje morały.