PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=624892}
7,4 157 tys. ocen
7,4 10 1 156970
6,9 67 krytyków
Pokłosie
powrót do forum filmu Pokłosie

Komentarze nawet tutaj, na filmwebie utwierdzają mnie w przekonaniu, że takie filmy są
niezbędne dla polskiego społeczeństwa. Wielu ludzi nie zrozumiało po co ten film powstał - to
nie jest film antypolski, absolutnie nie - Pasikowski po prostu pokazał bardzo poważną wadę w
myśleniu polskiego społeczeństwa. Czarne charaktery w tym filmie uważały za antypolskie
odnawianie żydowskich nagrobków - mnóstwo Polaków uważa za antypolskie opowiadanie
historii o brutalnym morderstwie jakie popełniliśmy na Żydach - analogia jest niesamowicie
dosadna. Pasikowski stworzył film, po którym z dziur wyszli wszyscy, którzy nienawidzą do dziś
Żydów i wszelkie pozytywne przedstawienie ich (którego w tym filmie wgl nie ma, co trzeba
zauważyć!), dzięki czemu szybko potwierdziło się jak mądry jest to film. Cieszy mnie bardzo, że
gdy już wszyscy zasikający zęby za klawiaturami, chorobliwie drażliwi na punkcie Żydów ludzie
powyceniali ten film na "jedynki", ocena tego filmu zaczynała rosnąć, to dobrze świadczy o (mam
nadzieję, że już) większej części naszego społeczeństwa.
A co do krytyków, którzy zawodowo zajmują się ocenianiem filmów - hiperbola nie występuje
jedynie w literaturze, często jest niezwykle przydatna w filmie, tak jak w tym przypadku.

ocenił(a) film na 10
de_niro_fan_500

Film jest świetny. Zgadzam się w 100% z Pana opinią.

ocenił(a) film na 7
ocenił(a) film na 10
de_niro_fan_500

Nic dodać, nic ująć. Polską historię trzeba w końcu obedrzeć z mitów i przekłamań, które niektórzy przyjmują jako prawdy objawione broniąc ich za wszelką cenę. Dla mnie osobiście najlepszy polski film ostatnich dziesięciu lat, i najlepszy film Pasikowskiego od czasu "Psów".

de_niro_fan_500

Potrzeba nam więcej filmów robiących rysy na pomniku Polaka Sprawiedliwego Cierpiącego Niepokalanego - chociażby po to, żebyśmy nabrali do siebie trochę dystansu...

ocenił(a) film na 7
de_niro_fan_500

Podbijam, zeby piotrusie i jemu podobni przeczytali 100 razy ze zrozumieniem i przestali juz sie wyglupiac z ta swoja forumowa krucjata. Fanatyzm jest straszny.