Są takie filmy, których obejrzenie zmienia coś w człowieku, skłania do zastanowienia.
Dla mnie "Pokłosie" będzie jednym z nich. Nie rozumiem, dlaczego wszyscy w przypadku tego dzieła skupiają się na jego ścisłej zgodności z faktami historycznymi lub jej braku. Nie jest istotne, czy zamordowano pięciu, czy stu pięciu Żydów, chłopów czy rzemieślników i czy miało to miejsce w Jedwabnem, czy w Pikutkowie Dolnym. Ważne jest, że Polacy mieli w tym swój udział. Że ślepa nienawiść popchnęła jednych ludzi do odebrania życia innym. I że ta nienawiść wciąż jest żywa, gotuje się w nas, gotowa wybuchnąć ("Ty Żydzie" jest w Polsce największą - obok "ty pedale" - obelgą). Dlaczego my, naród potrafimy unosić się dumą z powodu XVII-wiecznej bitwy pod Wiedniem, a nie umiemy przyjąć na klatę zbrodni, wyrządzonych niecałe sto lat temu? Jest w tym filmie taka genialna scena pokazująca, że Polak ma bezwarunkowy odruch pochylania głowy przed wszystkim, co ukrzyżowane, nawet jeśli przedtem własnoręcznie to zamęczył i przybił do krzyża... Czy to przypadkiem nie jest kołtuneria? Moim zdaniem przesłanie Pasikowskiego jest takie, że czyste sumienie można odzyskać dopiero wtedy, kiedy przyzna się do winy i poczuje za nią SKRUCHĘ. A do tego jeszcze bardzo nam daleko.
Twierdzisz że "Ty Żydzie" jest w Polsce największą - obok "ty pedale" - obelgą? W zasadzie to masz odrobinę racji ale to jest stereotyp żyda który narastał w naszym społeczeństwie od setek lat. A w takich ludowych mądrościach jest zawsze wiele racji. Skoro żydzi zasłużyli sobie na miano oszusta to przecież nie jest to nasza wina.
Ja bym przy wywijaniu stwierdzeniem o "ziarenku prawdy" w stereotypach był nieco bardziej ostrożny. Moja mieszkająca na Wyspach koleżanka swojego czasu donosiła mi, że tam prawdziwą furorę robiło powiedzenie "Głupi jak Polak"...
To jest stereotyp Polaka który narastał w tamtym społeczeństwie od wielu lat. A w takich ludowych mądrościach jest zawsze wiele racji. Skoro Polacy zasłużyli sobie na miano głupków to tak powinno zostać. W końcu tylko największe niedojdy jadą na zmywak bo nie potrafią znaleźć normalnej roboty w Polsce.
o tobie powiem Ty zasłuzyłeś sobie na miano głupca, W takiej Polsce jak teraz nic nie jest normalne.
Nie. Skandal to jest to co Ty tu wypisujesz, obrażając tych co uciekli z tego bagna i staraja się godnie zyc.
Po co zniżać się do poziomu bydlaka z gimbazy? Lepiej go zlekceważyć lub po prostu wyśmiać. Przejmowanie jego stylu nie przystoi ludziom od poziomu ledwo powyżej dna w górę.
Reaguje tak jak mi to pasuje. Kiedy chcę mogę się znizyc do danego poziomu. Nie wszystko musi byc tu poważne, szególnie gdy pojawia się chamstwo. czasem mam lustro i pokazuje je atakującemu niech sie w nim przegladnie. Tak dla zabawy.
Nie no oczywiście masz do tego prawo. Zresztą sam lubię od czasu do czasu podręczyć to bydlactwo. Chodzi mi bardziej o to żeby z tym nie przesadzić, bo wyjdzie się w oczach postronnych na takiego samego śmiecia jak ten z góry. A to nie jest za dobry sposób na udowadnianie swoich racji.
nie interesuje mnie jak wypadam w oczach innych. robię to co uznaję za stosowne. Ludzi, którzy mnie szanują ja równiez szanuje a chamom oddaje co chamskie, Tyle. Dzieki jednak za rade. Pozdrawiam.
chamstwo? zniżanie się do poziomów? hehe to pisze autor takiego postu: "To tylko antypolski paszkwil, z którego korzyść maja tylko zydzi.", albo takiego: "To antypolski gniot propagandowy." Kiedy czytam coś takiego, to ręce mi opadają i rzeczywiście jestem w stanie napisać tylko coś głupiego. Walisz idiotycznymi hasełkami i piszesz o rzeczach o których nie masz pojęcia. Dobraliście się tutaj w tym zaułku forum, niczym dwa małe niedźwiadki poklepujące się nawzajem po pleckach i utwierdzające się we własnym prawicowym przekonaniu: "tak, te cholerne lewaki i zydy, wyprzedają Polskę i produkują antypolskie filmy. A my prawdziwi pOLACY musimy taki badziew oglądać i narzekać. Wysłać ich wszystkich, całe to zydo-bolszewickie tałtajstwo do usraela albo na szafot (to drugie lepsze) i niech nie zatruwają tego czystego prawicowego powietrza. A na koniec jeszcze ich oskarżyć o podżeganie."
Dobrze ująłem tą waszą genialną myśl? Ty jeszcze chociaż masz trochę charakteru, czego nie można powiedzieć o tym drugim niedźwiadku.
No cóż, nie zawsze jest to prawda uniwersalna. Niektórzy żyją z gówna dosłownie. Ale co tacy syjoniści jak ty mogą o tym wiedzieć. Na pewno twoja mama to wie. Wie też, że "Pokłosie" to świetny film i wie, że jej kochane dzieciątko tego nie pojmie, bo głowę wypełnia beton i to hartowany.
Na temat tego paszkwilu już pisałem. Resztę sobie dośpiewaj. Ostatnio dochodzi do wymuszenia w Polsce prawa dla mniejszości większych niż maja Polacy co byłoby jednym wielki skandale, Oczywiście chodzi o ubój rytualny zakazany ustawa w naszym kraju. Okazuje się, jednak, że syjoniści, żydzi, mniejszości muzułmańskie chcą jednak od Polaków więcej praw.
Jako Polak czułbym się poniżony, gdy by te mniejszości łamały Polskie prawo, które ja jako Polak mam przestrzegać. Religię swoja mogą praktykować tylko i wyłącznie zgodnie z Polskim prawem, bo tu w Polsce mieszkają.
Niedopuszczalne jest również to, że np. obywatele żydowscy maja podwójne obywatelstwo a Polska nie ma z Izraelem podpisanego prawa ekstradycyjnego i oczywiście w takich sytuacjach dochodzi do patologii. Za przestępstwa w Polsce żydzi nie odpowiadają bo uciekają do Izraela a Izrael ich naszemu prawu nie wyda bez stosownej umowy.
Dlaczego takich oczywistych a wrogo nastawiających kwestii nie da się załatwić ustawą w sejmie???? kto blokuje takie przedsięwzięcia? Nie wyjeżdżaj mi więc z syjonistami.
Aby rozmowa nie dotyczyła tylko ludzi narodowości żydowskiej. W Polsce mamy kolejną kastę uprzywilejowaną. Sędziowie, prokuratorzy, komornicy, stworzono im warunki do gnębienia społeczeństwa polskiego i wydzierania obywatelom Polskim całego dorobku ich życia. Przepisy prawa tak są skonstruowane, że w Polsce Tylko Polaka można zniszczyć i zabrać mu wszystko. Zmowa sędziów, komorników wydziera ludziom ich krwawicę i wymaga się ode mnie jako Polaka akceptowanie czegoś tak podłego. Wielu Polskim rodzinom, podstępnie odebrano majątki, domy rodzinne. Te mafie sędziowsko, komorniczo prokuratorskie są w Polsce ponad prawem. Te grupy nie płaca składek emerytalnych a emerytury maja wysokie my Polacy za nich płacimy jakby ich wysokie wynagrodzenie nie wystarczało na opłacenie sobie składek i zrezygnowanie z niewiarygodnie obciążania systemu emerytalnego. Posłowie milczą i nie chcą tego zmienić pilnują interesów. Czyich?????
Nie nazywaj mnie syjonistą kiedy bronię swojego, naszego Polskiego interesu.
> . I że ta nienawiść wciąż jest żywa, gotuje się w nas, gotowa wybuchnąć
Mów może za siebie dobra? Mnie osobiście z góry na dół wali wszelka niechlubna spuścizna po przodkach. Z prostej przyczyny - za przysłowiowego dziadka z Wermachtu odpowiada osobiście sam dziadek a nie jego dzieci, wnuki albo i prawnuki.
Z podobnej przyczyny mam równie neutralny stosunek do Niemców, Żydów, Rosjan i innych nacji. A nie, pardon. Niemców wielu znam. To i też jako naród lubię.
Zbytnio spłyciłeś temat. Niedaleko pada jabłko od jabłoni. Mówi Ci coś takie powiedzenie??/ Otóż nie odpowiadają dzieci za winy rodziców o ile się od tych przewinieni nie odetną i je nie potępią. Tymczasem w życiu jest najczęściej tak, ze synowie hipokryci przejmują dobrodziejstwa uzyskane przez rodziców, którzy działali niegodnie co niestety wiąże ich z winami.. Jeśli dziedziczy się spadek to bierze się odpowiedzialność, również za wszystko, tzn. za całe zło i dobro jeśli ono istnieje.
Również tak jak Ty nie znoszę uogólnień, bo wszyscy ludzie są inni, ale są niestety pewne tendencje, których inaczej określić się nie da i mówi się uogólniając.
Np. Żydzi w tym okresie byli bardzo pazerni, oszukiwali Polaków. Oczywiście nie ma się tu na myśli żydów jako naród, ale ma się na myśli żydów jako sprawców danych czynów. Bankierów, kupców itp. Żydzi mordowali Polaków wchodząc w kolaborację z czerwoną armią, która niszczała naród Polski, więc mówi się, że żydzi mordowali Polaków (koniuchy Polskie całe rodziny we wsi spalone przez żydów), ale myśli się tylko o żydach kolaborantach sowieckiej armii czerwonej, którzy tego czynu dokonywali.
Polacy w odwecie mordowali żydów, ale nie żydów jako naród, ale żydów kolaborantów. Wielu kolaborantów zabijano podczas wojny, bo wyrządzali przez zdradę narodowi straszne cierpienia. .... Można tak pisać i mówić. Nieprawdą jest jednak przedstawianie historii zmyślonych i wmawianie, że tak czyniła większość obywateli z danej narodowości. Przykład takiego kłamstwa mieliśmy w Pokłosiu.
Rozgranicz pewne elementy, a potem wnoś pretensje. Moje zdanie jest tylko jedno, Pokłosie to antypolski gniot służący jedynie pewnej propagandzie. Jakiej wiemy. Ha holokauście wielu zarabia, oby to się skończyło wreszcie. Bo w czasie drugiej wojny światowej mordowano nie tylko żydów. Aha z ostatnich danych wynika, że u hitlera były korzenie żydowskie.
Spłyciłem temat? Być może. Temat jest dla mnie zwyczajnie nie warty uwagi a kłótnie głupie, gdyż nie prowadzące do niczego dobrego. Uwierzysz, że mój znajomy, z powodu naszej różnicy zdania w ocenie działań Eriki Steinbach, był gotów przerwać naszą wspólną wycieczkę po Alpach i spod Insbrucka wracać z dnia na dzień do Polski? Tak nie mógł znieść, że mam zwyczajnie gdzieś, co ES uważa o Polsce i Polakach.
I tu niestety widzę tendencję podobną, co też słusznie zauważasz - okopywanie się w skrajnościach, gdzie w jednym okopie siedzą ci, co uważają, że Polacy (jako naród) mordowali Żydów a w drugim, że Polacy (znów jako naród) bohatersko Żydów ratowali.
Przecież byle - za przeproszeniem - ciemniak, ale za to z podstawowym choć rozeznaniem w statystyce wie, że ani jeden punkt widzenia ani drugi nie może być prawdziwy. I że w każdym społeczeństwie znajdą się i ludzie zdolni do ratowania innych za cenę nawet swego życia i tacy, którzy na cudzej śmierci będą się bogacić.
Kwestia odpowiednio dużej próby i odpowiednio dużego czasu. Nie znam danych populacji Polski w latach 1939 - 1945 ale wiem, że 5 lat czasu okupacji i terroru to cholernie dużo czasu, by móc zachować się zarówno, jak bohater i jak zwykły bydlak.
Więc film ze swoją wymową mnie nie rusza. Jedynie jego partactwo scenariuszowe osłabia, ale to już temat na zupełnie inną historię.
Pozdrawiam
Przecież byle - za przeproszeniem - ciemniak, ale za to z podstawowym choć rozeznaniem w statystyce wie, że ani jeden punkt widzenia ani drugi nie może być prawdziwy. I że w każdym społeczeństwie znajdą się i ludzie zdolni do ratowania innych za cenę nawet swego życia i tacy, którzy na cudzej śmierci będą się bogacić.
Emocje zawsze sa w człowieku i nie da się ich odrzucić. osobiście uważam, że własnie te emocje świadczą dobrze o naszym człowieczeństwie i dlatego dobrze, ze one mogą się uzewnętrznić. Piszesz o zgagrozonej przyjaźni z powodu róznych punktów widzenia. Własnie omijanie tematów, spłycanie ich i hamowanie swoich reakcji powoduje, ze stajemy się zakłamani. Dlaczego głośno, nie możemy mówic o swoich emocjach. O tym, co nam sie podoba a co nie??? Piszesz w innym miejscu, że wolisz stosunek ambiwalentny, który uważasz za panaceum w rozwiązywaniu problemów a ja uważam, ze przemilczanie swoich reakcji jest zwyczajnym kłamstwem.
Dla mnie nie jest obojętne, co o moim kraju mwói MS. Nie podzielam jej racji, i mam odwagę o tym mówić. tak samo jak o kiepskim zakłamanym, pseudo historycznym filmie o nazwie pokłosie.
Pozdrawiam,
radze się zastanowić nad przyjaźnią, która jest uzalezniona od emocji.
Typologia konfliktów rozróżnia ich pięć, wśród których kilka jest nierozwiązywalnych. Jednym z nierozwiązywalnych konfliktów jest widoczny tu, w całości dyskusji, konflikt wartości. W skrócie brzmi on tak:
- Pasikowski pokazał Polaków w całej swej postaci.
-- Nieprawda! Pasikowski kłamie.
Widzisz gdzieś tutaj pole do konsensusu? Ja nie. Nawet lichy kompromis nie znajdzie tu miejsca.
A co emocji... hmm, jakoś nie widzę tu wyrażania emocji wprost. Nikt tu z pozycji "ja" o swoich emocjach nie pisze. O stanowiskach też nie. Padają za to teksty w stylu "twoja stara smarku", "bydlak z gimbazy". Sam piszesz o kimś, że zostanie tylko pyłem.
Uważasz, że to jest konstruktywna forma rozwiązywania problemu?
Pozdrawiam
Twórcami kazdego dialogu sa ludzie. To od nich zalezy poziom tego dialogu. Nie mam w zwyczaju ustepowania tylko dla tego, ze kots prezentuje poziom, który mi nie odpowiada. Zazwyczaj, o ile mam taka wolą na chamstwo odpowiadam tym samym. Nie mam powodu nadstawiuac policzka drugiego, gdy ktoś ewidentnie mie obraża stąd moja wypowiedź "twoja stara smarku", Nie uważam, żebym musiał trzymac formę bo jednak emocje w tym wypadku sa jak najbardziej na miejscu.
Piszesz
Pasikowski pokazał Polaków w całej swej postaci.
-- Nieprawda! Pasikowski kłamie.
Powiem inaczej według mnie Pasikowski poszedł na zaspokojenie sponsorów i zrobił film na zamówienie. Mam na ten temat swoje spojrzenie. Dla mnie to cos gorszego niz tylko pisanie nieprawdy. Kiedys w czasie wojny takich ludzi nazwyano kolaborantami, bo dla osiągnięcia korzyści szkodzili Polakom i Polsce. Sugeruję wręcz, że gdyby nie sponsor pasikowski juz by nie zaistniał, co w pewnym sensie go usprawiedliwia jako chcącego zarobić, ale żeby zarabiac na szkodzeniu wizerunkowi własnej ojczyzny to jest dla mnie niezrozumiałe.
Ten film wspisuje się w nagonkę, która ma ukazać Polaków jak bydło. Polaków jako naród niezdolny do odruchów ludzkich...... Stad moje emocje według mnie uzasadnione. Dlaczego izrael nie sponsoruje filmów, które pokazuja jak zołnierze izraelscy stosują metody hitlerowskie zupełnie takie same jak niemcy podczas okupacji?? Może dlatego, że tam taki film okrzyknieto by zdradą. To tyle.
Trwam przy swoim zdaniu i dla mnie Pokłosie, to antypolski paszkwil o Polakach , film zwyczajny gniot, który trudno nazwac sztuką.