PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=624892}
7,4 157 tys. ocen
7,4 10 1 156970
6,9 67 krytyków
Pokłosie
powrót do forum filmu Pokłosie

Poruszanie niewygodnych dla Polaków tematów nie jest zdradą polskości, a osobiście uważam, że udawanie , ze nic się nie stało (myślę tu o Jedwabnem, bo chyba do tego reżyser pije) byłoby co najmniej nie na miejscu wobec narodu żydowskiego. Tak czy owak, podziwiam Stuhra i Czopa za zagranie ról, które są "niewygodne" dla Polaków. Nie boją się wyzwań.

sylwiab1989

A kim ty jesteś żydem czy polakiem ? Co powinno być ważniejsze dla ciebie ? Widzę że niepotrzebnie pokolenia patriotów ginęły za takie tępe sztuki jak ty .... ratowały żydów trzeba było pozwolić im ginąć .....za okazane dobro otrzymaliśmy tylko jad nienawiści od tych sk....synów ....szkoda może jak byś pożyła sobie w realiach okupacji przez komunistycznych żydów i hitlerowców albo tych lub tych to może już po 10 albo 20 żołdaku zrozumiała byś jak wielce sie dla ciebie poświecono i zę tym pokoleniom należy sie bezwzględny szacunek a nie powielanie kłamliwych bzdur i szkalowanie dobrego imienia tego narodu.

ocenił(a) film na 8
Joseph88

Prawdopodobnie autorka tego postu jest większą patriotką niż Ty, taka prawda ;)

lestek190

A mówisz to na jakiej podstawie ?! Bo ja nigdy Polskiej flagi w psie gówno nie wetknąłem obcych zbrodniarzy nie wspierałem ani nie wybielałem ! Nie noszę Chegevary na koszulce ani żądnych komunistycznych znaczków nie toleruje wychwalania niemieckiego nazizmu a hitlerem się brzydzę tak samo jak stalinem . Zawsze chodzę na wybory i głosuje bo jestem odp i świadomym Polakiem.
Jak ktoś kto podziwia zdrajców plujących takimi rolami na swój własny naród - kraj może być patriotą ?
Wszyscy dobrze wiemy kto jest odp za mord w Jedwabne - NIEMCY ! Więc po co to całe ściemnianie?

ocenił(a) film na 8
Joseph88

Właśnie na podstawie Twoich postów. Jak można na podstawie jednego filmu, o małej społeczności, nie o całej Polsce, rzucać takie oskarżenia? Jak można na podstawie tego filmu przypinać łatkę niektórym osobom? Czy to, że komuś się ten film podobał to znaczy, że nie jest patriotą? Czy serio uważasz, że w Polsce nie ma jednostek, które się dopuściły takich czynów? A chociaż wiesz ile zwrotek ma hymn? Znasz wszystkie na pamięć? Znasz daty wszystkich powstań a w szczególności tych udanych? Znasz naszą historię? Szczerze wątpię bo inaczej byś wiedział, że zdarzały się takie wypadki.

lestek190

Ależ oczywiście - znam to i wiele więcej - historia jest moim konikiem i pasją niestety dziś nie popłaca się jej przekazywanie i zgłębianie - może były pojedyncze przypadki tzw Szmalcowników ... ale to wypadki jak sam wskazałeś (lepiej mi powiedz czemu nie robi się filmów o Policji żydowskiej z gett ) - nie pouczaj mnie - ja znam historie dobrze moja babka i dziadek byli rodowitymi warszawiakami moja babka pomagała bratu jak walczył na Woli w powstaniu W - widziała wojnę i jej oblicze i odcienie bez pośrednio wszystko bardzo dobrze pamięta sama uratowała dwójkę żydowskich chłopaków z pogromów którzy po dziś dzień piszą do niej z Izraela dziękując za ocalenie i błagają o wybaczenie za to co wyprawia Nataniahu i cała reszta tej syjonistycznej hołoty wyobraź sobie że w Izraelu zdania również są podzielone ci co przeżyli i byli uratowani przez Polaków brzydzą sie tym co sie robi z młodymi żydami w Telawiwie jak się im wypacza mózgi bredniami pokroju pokłosia ! Oczywiście że nie może być patriotą ..a ty jak byś reagował jak by ktoś nasrał na twoich rodziców ?
Dlaczego płodzi sie filmy w których bohaterami są szmalcownicy a milczy o rodzinie Ulmów którzy ukrywali wielu żydów (i nie brali za to żadnej kasy po prostu byli uczciwymi dobrymi ludźmi bardzo pobożnymi ) i wszyscy - dzieci mąż i żona zostali rozstrzelani ?! Dlaczego tak mało mówi się o Irenie Sendlerowej ?

Hymn ma 5 zwrotek - nie wszystko pamiętam ale sporo ...Bogu rodzice też.
Chodzi ci o Powstanie Wielkopolskie ? Oczywiście te z 1918 roku ?
Dlaczego wszędzie na całym świecie utrwala się najbardziej chwalebne momenty historii a ciemne przemilcza - i czemu tylko Polska miała by się z swoich "ciemnych kart" tłumaczyć ?
Czemu amerykanie z największej porażki w nowożytnych dziejach uczynili chwalebne widowisko w którym oddaję się swoisty hołd poleglym za wolność żołnierzom podczas gdy była to idiotyczna kretyńska decyzja wysłania tysięcy mężczyzn na ŚMIERĆ prze takich "Geniuszy" jak Monty ...a u nas nawet nie wyjaśnia się znaczenia powstania i że miało być ważnym punktem dla planu Burza który zakładał odbicie naszych ziem tak by Sowieci wchodząc do Polski byli tu gośćmi anie "oswobodzicielami" i że niemcy i tak planowali całkowite zniszczenie warszawy i eksterminację ludności ....dlaczego nie pyta sie o to profesora Kieżuna uczestnika powstania - jednego z nielicznych ocalałych ?! Zapytaj go co sądzi o współczesnej Polsce.... ja jak go słuchałem to płakałem.
Wiem nowej historii nauczą nas seriale pokroju nasi Ojcowie nasze Szmatki gdzie dzielny wermacht trzyma w obronie biednych żydów w specjalnie zabezpieczonych obozach ..bo ci żadni krwi Polacy z widłami .....dyszący nienawiścią masowo za sam fakt istnienia albo za to że żyda zabili Jezusa ....do wszystkiego są zdolni - Hahhahahhahahha. No proszę cię ja rozumiem że tępe zachodnie spł mogą łykać taką papkę (oni wszystko łykają) ale nas Polaków mamić takimi komunałami ?!
A co z żydami w sowieckim aparacie władzy ? Czemu nikt tego nie podkreśla nie mówi o tym ilu Polaków wymordowano na ich skinienie ? A co z mordem Wieleńskim ? Mam nadzieje że Pasikowski sie z rehabilituje tym obrazem ... jeszcze muszę zobaczyć Jack Stronga to może mu odpuszczę choć jako piewcy ubekistanu i tak mam mieszane odczucia....
Widziałeś Nila ? Tam było nadmienione o żydowskich sędziach w ramach struktur sowieckiej agendy w Polsce - ile razy w tv widziałeś ten film ? Hymmm bo ja chyba raz. Kogo ty myślisz że napotkałeś nie douczonego kmiotka ? Nieorientującego się w sytuacji ?! W Polsce szacuje się około miliona niedożywionych dzieci a my z naszych pieniędzy z podatków ..z budżetu państwa wydajemy lekka ręką 4 miliony złotych na muzeum holokaustu żydów ?!

Kogo ty chcesz ogłupić ? Komu ty kit sprzedajesz? Mi ? :D

ocenił(a) film na 8
Joseph88

Przede wszystkim drogi patrioto prosiłbym o poprawne pisanie. Pomijam tu już stylistykę, przecinki czy niektóre błędy ortograficzne ale nazwy tak ważne dla naszego narodu jak Bogurodzica winny każdy Polak pisać poprawnie. A już pisanie Warszawy z małej litery przez osobę, która przed chwilą pochwaliła się, że jest rodowitym Warszawiakiem jest dla mnie ogromnym przejawem ignorancji. Ale dosyć z językowymi gdybaniami. Czas na konkrety.

Hymn Polski ma 4 zwrotki. Oryginalna wersja miała natomiast 6. Polska wygrała 4 powstania, stosunkowo mało więc warto zapamiętać, że były to oba powstania wielkopolskie, powstanie sejneńskie i drugie powstanie śląskie. Dla osoby której historia to konik takie rzeczy powinny być priorytetem. Dla prawdziwego patrioty też.

Mówisz, że nie ma filmów o ratowaniu Żydów? A jednocześnie wspominasz o Irenie Sendlerowej. Na pewno zdajesz sobie sprawę z tego, że o niej nie tak dawno powstał film. A co z takimi dziełami jak "W ciemności" czy "Pianista"? Oczywiście podałem tylko te najnowsze i najsłynniejsze a doskonale zdajemy sobie sprawę, że takich było trochę. Zarzucasz, że nie kręcimy filmów w których są pokazane najbardziej chwalebne chwile dla Polski - być może nie ma tego dużo ale warto tutaj wspomnieć o Trylogii, "Czasie Honoru", "Kamieniach na Szaniec" czy biografiach znanych Polaków z mega popularnym ostatnio filmem o Relidze. Chcesz filmy w których Polacy byli ofiarami? Masz Katyń Wajdy, będzie Wołyń Smarzowskiego na który się mocno nakręcam. Nie wiem natomiast nic o filmie Pasikowskiego o którym wspomniałeś. Według mnie wszystkie te filmy są potrzebne. Każdy mówi w jakiś sposób o polskości. I proszę... nie powołuj się na Amerykanów bo w większości dzieła ich wychwalające są beznadziejnie głupie. Jednak takie Pokłosie skłania do refleksji. A czy i my nie mamy swoich bohaterów filmowych jak Amerykanie? A co z Hansem Klossem, porucznikiem Borewiczem czy Czterema Pancernymi? A stwierdzenie, że tylko my się ze swoich ciemnych kart tłumaczymy jest zwykłym przejawem niewiedzy, kolejnym zresztą.

Dla mnie patriota to nie jest osoba ślepo uznająca, że nasz kraj jest nieskazitelny. To nie jest też osoba, która gloryfikuje porażki tak jak to ma miejsce z powstaniem warszawskim. Jest to natomiast osoba, która zna historię swojego kraju, umie przyjąć błędy swoich krajan na klatę i wyciągnąć z nich wnioski zamiast twierdzić, że nie powinniśmy w ogóle się tłumaczyć z czegoś takiego a tak w ogóle to tego przecież nie było (typowe zakłamanie).

ocenił(a) film na 2
lestek190

Tu chodzi o to że ten film nie był żadnym rozliczeniem, przyznaniem się że i my mamy trochę za uszami, nie był odważny tylko jest paszkwilem na zlecenie i to jak się w dodatku okazuje bardzo skutecznym. Skutecznie skłócił naszą młodzież, a co gorsze na IMbD pokazały się wpisy oceniające nas jako antysemitów i to jako cały naród, a nie fikcja dziejąca się gdzieś na wymyślonej wsi, która mogłaby się dziać gdziekolwiek w europie jak chcą obrońcy tego filmu. Ludzie na zachodzie (młodzi) w dużej części nie odróżniają filmów od rzeczywistości i tak nas teraz będą postrzegać. Dziękujemy panie reżyserze i "międzynarodowa koproodukcjo"

ocenił(a) film na 8
adso41

A skąd stwierdzenie, że był paszkwilem na zlecenie? Masz jakieś dowody na to, że ktokolwiek zlecił Pasikowskiemu robić taki film i siać propagandę? Idąc tym tokiem myślenia to jaki film nie jest na zlecenie? Każdy w końcu prezentuje jakieś postawy, które mogą być powielane, etc.
Serio bierzesz na poważnie pojedyncze wpisy na imbd? No to poczytaj wpisy na filmwebie i wyzywanie normalnych Polaków od debili, Żydów i tym podobne. Tacy ludzie będą wszędzie.
Czy ten film nas skłócił? Jeden film? Hahaha... spójrz lepiej na to co się dzieje ogólnie w Polsce. Na to jak jedni i drudzy nastawiają przeciw sobie Polaków. A najlepsze, że wszyscy uznają się za olbrzymich patriotów.

ocenił(a) film na 6
Joseph88

Koleś po pierwsze - wyluzuj trochę, bo Twoje posty wyglądają, jakbyś pluł z wrażenia na ekran monitora. Każdy ma prawo do własnego zdania. Tak jestem 100% Polką, bez żydowskich korzeni. I też jak Ty chodzę na wybory. A co do jadu nienawiści - myślę, ze masz go więcej w sobie niż całe pokolenia tych, które jak piszesz nam go serwują. Nic nie jest czarne i białe. W historii zawsze będziemy utrwalać obraz dobrego Polaka i złego Niemca, ale nie można się tak zafiksować, żeby mieć klapki na oczach w momentach, kiedy powiedzmy "raz" to my byliśmy tymi złymi. A film o rodzinie Ulmów na pewno doczeka się realizacji - spokojna Twoja rozczochrana - sądząc po przeraźliwie rozgoryczonych postach wnioskuję, ze taka właśnie jest.