PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=624892}
7,4 157 tys. ocen
7,4 10 1 156970
6,9 67 krytyków
Pokłosie
powrót do forum filmu Pokłosie

Pochodzę z Podlasia, moi dziadkowie opowiadali jak w czasie wojny pomagali przerzucać jedzenie przez plot getta. Ich pies wyczuwał Niemców z gigantycznej odległości. Od małego mama woziła nas z bratem po obozach zagłady jak Treblinka, Majdanek. Zawsze uczyła czym jest wojna, jak ludzie staja się zwierzętami. Mam 30lat, a wiem które rodziny w moim mieście był w bandach w czasie wojny, kto wydawał Żydów, kto za ich skarby pobudował domy, Ci ludzie w moim domu byli piętnowani i głośno się o tym mówiło.
Dziadek mojego kolegi pochodzi z jednej z tych ''oslawionych wsi'' i opowiadal, ze doskonale pamieta mord na Zydach na rynku. Jak pila przecinano kobiete na pol. Jak wyplynela historia Jedwabnego, to przestal o tym opowiadac, przestraszyl sie, ze go pociągnął do odpowiedzialnosci. Niedawno zmarl.
Mieszkam za granica i ciągle marze o tym, ze wrócę na to swoje kochane Podlasie i zrobię parę zdjęć o jego pięknie, o podlaskiej wsi....ale już mi się nie chce!
Genialny film, trudna historia, takie filmy trzeba robic!

ocenił(a) film na 8
karismah

Strasznie przygnębiający i prawdziwy komentarz. Zbieram się do obejrzenia tego filmu.

ocenił(a) film na 8
majkalipcowa

Właśnie obejrzałam,mam łzy w oczach. Piękny film. karismah napisałaś już komentarz oddając w nim wszystko co chciałoby się powiedzieć. Pozdrawiam!

ocenił(a) film na 8
karismah

Zobaczyłam film. Ogromne wrażenie. Ale najgorsze jest to, że ten film i to jakie oburzenie wywołał spowoduje, że prawdy już nigdy się nie dowiemy. Komu zależy żeby przyznać się, że był świadkiem takiego mordu ? Dlatego nawet książka "Świadkowie" dla mnie nie jest do końca wiarygodna, bo nie wierzę, że ktokolwiek chce o tym powiedzieć. Wielu ludzi weźmie tę tajemnicę do grobu.

użytkownik usunięty
karismah

"Jak wyplynela historia Jedwabnego"

"Historia Jedwabnego" do dziś nie doczekała się nawet zwykłej ekshumacji. Co w przypadku zbrodni jest skandalem!

Po wojnie liczbę ofiar oszacowano na 1600 osób, i taka liczba podana została na pomniku ofiar w Jedwabnem, który stał na miejscu zbrodni do 2001. Powtórzył ją Jan Tomasz Gross w swojej książce „Sąsiedzi” wydanej w 2001 roku, natomiast Instytut Pamięci Narodowej po ekshumacji zwłok w 2001 roku, ocenił ją na nie mniej niż 340 osób. Według wydanego w 1937 „Przewodnika po województwie białostockim” w tym okresie w Jedwabnem mieszkało 2500 osób, z czego 40% było Żydami, natomiast wg dokumentów NKWD, w 1940 w Jedwabnem mieszkało 562 Żydów.

ocenił(a) film na 8

Ponoć żydowskie prawo zabrania ekshumacji zwłok i to dlatego. Ale mogę się mylić, biegła w tym prawie nie jestem tylko gdzieś to czytałam.

majkalipcowa

Jestem zdania, że przebywamy w graniach Rzeczypospolitej i żydowskie prawo nie ma tu nic do tego. Nie chcę tu bronić "Polaków", bo Ci którzy dopuścili się takiej zbrodni nie są dla mnie Polakami. To jakieś chodzące ścierwa były. Ludzie tego pokroju skazywali na śmierć AKowców. Potomkowie tamtych katów ubrani dziś w garnitury siedzą w bankach, urzędach itp. oszukując i żerując na innych.
Nie będę rozczulał się nad Żydami. 1600 koszernych zamordowanych Jedwabnem to manipulacja. Niestety naród izraelski ma coś takiego jak HAGGADA czyli legenda, opowieść, saga. Prawie zawsze taka opowieść jest prawdziwa historycznie, ale niestety mocno ubarwiona. W mentalności żydowskiej takiemu ubarwieniu zawsze ulega liczba ofiar lub napastników. Zresztą Polacy mają podobnie. Jak Gienek idzie z podbitym limem i mówi, że dostał bo napadło go pięciu, to należy rozumieć, że zgarnął od własnej teściowej. Inny polski przykład to Westerplatte, zginęło tam żołnierzy kilka sztuk, a cytując Gałczyńskiego "prosto do nieba czwórkami szli" mamy w świadomości, że trup za trupem padał.

Też jetem z Podlasia jak autorka wątku. Ale nie rozumiem jej zniechęcenia do zrobienia reportażu o własnym województwie. Przez jeden film ?

ocenił(a) film na 8
niemy_apostol

Nie wypowiadam się, nie byłam świadkiem ani niemym ani innym kto tak naprawdę podpalał te stodoły wypełnione Żydami. Masz rację, że historia pozostanie zakłamana. W bitwie o Westerplatte wierząc przekazom pisanym zginęło 15 żołnierzy, więc mogli iść czwórkami do nieba. Szkoda, że prawdy nigdy nie dojdziemy. A moze i lepiej. Jednak nie uważam Polaków za naród wybrany o szkarłatnych sercach, są tu i dobrzy i źli ludzie. JAK WSZĘDZIE NA ŚWIECIE.

niemy_apostol

Z technicznego punktu widzenia żołnierze nie mogli iść czwórkami do nieba, taki szyk można utworzyć jeśli w pododzialne maszeruje minimum 16 osób - Regulamin musztry sił zbrojnych ;) . A tak mówiąc na poważnie. Iść czwórkami do nieba to taka przenośnia, że ginie tylu ludzi, iż można utworzyć z tego jakąś defiladę prosto do bram raju.

ocenił(a) film na 8
niemy_apostol

Może nie uwierzysz, ale ja zrozumiałam, że to była przenośnia autora wiersza :) Dodam też, że wiem, że 15 nie dzieli się na 4 ;)

niemy_apostol

Dlaczego mnie zniechecilo? Bo najczesciej slyszanym zwrotem w moich stronach jest ''to przez te Zydy'', albo ''bo to Zyd jest!'' I to wraca, niestety przycmiewa obraz piekna natury itp. Zobaczcie co robia kibice Jagiellonii, albo co sie dzieje z cmentarzami zydowskimi na Podlasiu. Tam wszystko zalezy od ksiedza, jak jest idiota to wklada do glowy nienawisc i zabobony.

Polecam reportaze:

http://www.youtube.com/watch?v=0E-i22ifEGI

Jak wroce do domu to wkleje Wam jeszcze jeden, ale nie moge go teraz znalezc.

Na razie jestem przygnebiona tym tematem. Musze troche ochlonac.

majkalipcowa zgadzam sie z Toba swiat nie jest czarnobialy. Wszedzie sa dobrzy i zli. Ale dobijaja mnie komentarze, ze ta historia jest wymyslona przez Zydow. Nie wszyscy Polacy to bohaterscy mezowie stanu....

ocenił(a) film na 8
karismah

Jestem ze Śląska, nie znam więc z bezpośrednich opowieści poprzednich pokoleń co się działo w czasie wojny na Podlasiu. Znam opowieści babci jak było na Wołyniu, ale to inny temat. W szkole tym bardziej na ten temat niczego się nie dowiedziałam. Dlatego jestem naprawdę bardzo ciekawa jaka była prawda i tylko prawdziwi świadkowie zdarzeń ją znają. Martwi mnie, że na forum o Pokłosiu pada tak wiele nienawistnych zdań tak w jedną jak i drugą stronę, brakuje mi środka, a przede wszystkim prawdy.

karismah

Ochłoń, ochłoń.. Jeśli chodzi o cmentarze żydowskie na Podlasiu to ostatnio coraz częściej się o nie dba.
Tak jak mówi majkalipcowa był jeszcze Wołyń. Tam to się działo. Chciałbym filmu o Wołyniu.

niemy_apostol

"Nie chcę tu bronić "Polaków", bo Ci którzy dopuścili się takiej zbrodni nie są dla mnie Polakami. "

To kto wobec Ciebie jest Polakiem? I dlaczego uzurpujesz sobie prawo do rozsądzania tego. Poza tym są tacy, którzy pomimo obcego pochodzenia czuli się Polakami i dali temu dowód.
Akurat pomysł z paszportami w jedna stronę i odbieraniem prawa bycia Polakiem to dorobek tych, których w dalszej części wypowiedzi krytykujesz.

bazant57

"dlaczego uzurpujesz sobie prawo do rozsądzania tego" Wychodzi brak czytania ze zrozumieniem. Gdybym napisał "nie są Polakami" wtedy bym coś uzurpował, jednak napisałem "dla mnie", czyli jest to moja osobista ocena tych ludzi.
Jeśli chodzi o pomysł z paszportami, to masz rację jest to pomysł potomków tych świń w urzędach, rządzie i bankach itp. Nie są to dla mnie Polacy, to zdrajcy narodu polskiego. Banicja dla większości z nich i szafot pozostałym. Koniec kropka.

ocenił(a) film na 8
karismah

Są polacy źli i dobrzy... ot taka natura człowieka. Film bardzo dobry, moim zdaniem nikogo nie piętnuje ani nie obraża, nie taka jego rola.