PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=624892}
7,4 157 tys. ocen
7,4 10 1 156538
6,8 60 krytyków
Pokłosie
powrót do forum filmu Pokłosie

“ Dlaczego dotąd oficjalne koła żydowskie nie potępiły jawnej zdrady i innych zbrodni,
jakich się wobec Polaków i polskich obywateli dopuszczali przez cały czas okupacji
sowieckiej? ”

Gen. Władysław Sikorski, Wódz Naczelny

“ Ujawniło się, że ogół żydowski we wszystkich miejscowościach,
a już w szczególności na Wołyniu, Polesiu i Podlasiu (...)
po wkroczeniu bolszewików rzucił się z całą furią na urzędy polskie,
urządzał masowe samosądy nad funkcjonariuszami Państwa Polskiego,
działaczami polskimi, masowo wyłapując ich jako antysemitów
i oddając na łup przybranych w czerwone kokardy mętów społecznych. ”

Gen. Stefan Rowecki "Grot", Dowódca Armii Krajowej

“ Wśród kolaborantów, którzy przybyli, aby pomagać sowieckim siłom bezpieczeństwa
w wywózce wielkiej liczby niewinnych mężczyzn, kobiet i dzieci na odległe zesłanie
i przypuszczalne śmierć, była nieproporcjonalnie wielka liczba Żydów (...)
Wśród kolaborantów i donosicieli, jak i personelu sowieckiej policji bezpieczeństwa
w owym czasie był szokująco wysoki procent Żydów. ”

Norman Davies, historyk

ocenił(a) film na 1
glov00

Nie znałem tych cytatów, dzięki za wklejenie. A co do pytania "dlaczego"? Poprawność polityczna nas do tego zmusza chyba, że nie zaakceptujemy takiego sposobu myślenia i będziemy pisać prawdę bez względu na to czy jest ona poprawna czy niepoprawna politycznie. Gdybym widział choć jeden powód by lubić Żydów to chętnie bym ich polubił tylko proszę mi podać ten powód. Patrząc na historię Polski i zachowanie obywateli Polski pochodzenia żydowskiego w czasie kryzysowych sytuacji naszego kraju jest wiele powodów by za tym narodem nie przepadać. Przecież nie ma takiego człowieka, który każdego lubi tak samo. Jednych cenimy bardziej, innych mniej a innych w ogóle nie lubimy. Co w tym dziwnego?

ocenił(a) film na 1
mmiks

1) Zygmunt Bauman

Będąc członkiem KBW biegał po lasach z pepeszą i strzelał do Polaków na rozkaz Moskwy - obecnie kreowany w Polsce na autorytet, zapraszany m.in. na polskie uczelnie. Pozostawię to bez komentarza.

2) Jakub Berman

Berman ponosi zdecydowanie największą odpowiedzialność za krwawy terror doby stalinizmu w Polsce, który nadzorował przez "swoich" ludzi w bezpieczniackim syndykacie zbrodni: głównie R. Romkowskiego (pochodzenie żydowskie), J. Różańskiego (właściwie Józef Goldberg) i A. Fejgina (pochodzenie żydowskie). - z książki prof. Jerzego Roberta Nowaka "Zbrodnie UB" fragment o Bermanie.

Więcej o Bermanie i jego współpracownikach - prof. Robert Jerzy Nowak (od 0:30 na filmie) :

http://www.youtube.com/watch?v=vPXmfGY37Do

3) Maria Gurowska, Helena Wolińska, Beniamin Wejsblech, Emil Merz (było ich wielu - to tylko przykładowe nazwiska)

Żydowscy prokuratorzy i sędziowie, którzy już po wojnie, po sfingowanych procesach wydawali wyroki śmierci dla polskich żołnierzy. Wydali wyrok m.in. na generała (AK) Emila Fieldorfa ps. "Nil". Co więcej... praktycznie żaden z tych prokuratorów i sędziów stalinowskich nie poniósł kary. Wielu uciekło z Polski m.in. do Wielkiej Brytanii (m.in. Helena Wolińska) :

W 1998 r. Ministerstwo Sprawiedliwości Rzeczypospolitej Polskiej wystosowało do władz brytyjskich wniosek o ekstradycję Wolińskiej, zarzucając jej bezprawne pozbawienie wolności w latach 1950–1953 24 żołnierzy Armii Krajowej, w tym gen. bryg. Augusta Emila Fieldorfa "Nila" (21 listopada 1950 wydała postanowienie o tymczasowym aresztowaniu Fieldorfa i nadzorowała prowadzone przeciwko niemu śledztwo). Wniosek ekstradycyjny został odrzucony przez Brytyjczyków w 2006 z uzasadnieniem, iż Wolińska została naturalizowana w Wielkiej Brytanii jak repatriant-bezpaństwowiec, a w chwili wyjazdu władze PRL wydały jej tzw. dokument podróżny, stwierdzający, że nie jest obywatelką polską. Oskarżona stwierdziła, że przedstawione jej zarzuty mają charakter "polityczny" i "antysemicki". Nie przyznawała się do zarzucanych jej czynów. Nie poniosła żadnej kary.

W maju 1992 r. Główna Komisja Ścigania Zbrodni przeciwko Narodowi Polskiemu wszczęła śledztwo w sprawie zbrodni popełnionej na gen. Auguście Emilu Fieldorfie, a po jego zakończeniu 10 VIII 1995 r. Prokuratura Wojewódzka w Warszawie postawiła Marii Gurowskiej zarzut popełnienia przestępstwa z art. 225 § 1 kodeksu karnego. Podczas przesłuchania w Prokuraturze Rejonowej w Szczytnie 25 VIII 1995 r. Gurowska podtrzymała zasadność wyroku wydanego na gen. Fieldorfa, uznając nadal wyrok śmierci na generała za słuszny (!!) Nie poniosła żadnej kary.

Mordowali polskich żołnierzy a później żyli długo i szczęśliwie...
Jeszcze gdyby to było za komuny to mógłbym to zrozumieć, ale dlaczego nie osądzono morderców po 1989 roku? Wytłumaczy mi to ktoś?

4) Nie wspomnę o tym kto stanowił większość w sowieckim NKWD m.in. w Katyniu. Nie wspomnę o tym jak ludność żydowska zamieszkująca wschodnią Polskę odpłaciła temu krajowi po agresji ZSRR na Rzeczpospolitą 17 września 1939 roku. Nie wspomnę tych transparentów "Witamy Armię Czerwoną" (w języku rosyjskim i po żydowsku). Nie wspomnę masowej współpracy obywateli żydowskiego pochodzenia z Armią Czerwoną przy wyłapywaniu polskich żołnierzy. Przecież wszystkie takie akcje z historii zostają ludziom w pamięci i trudno o tym zapomnieć.

Od 1:45 do 2:28 na filmie (POLECAM) : http://www.youtube.com/watch?v=u0ciPnfXhhI

Poda mi ktoś jednego Żyda, który zaryzykował życie swoje i swojej rodziny by ratować Polaka?

Polaków którzy ratowali Żydów były tysiące. Spójrz sobie na żydowskie odznaczenie "Sprawiedliwy Wśród Narodów Świata". Zdecydowanie najwięcej odznaczeń dostali Polacy mimo, że tylko w Polsce podczas II wojny światowej za pomoc Żydom groziła kara śmierci dla pomagającego i jego rodziny. Mimo to Polacy im pomagali i to można liczyć w tysiącach. Tysiące Polaków straciło życie, bo pomagali Żydom mimo, że była przecież wojna i ich życie również było zagrożone. Podajcie mi choć jednego Żyda, który zaryzykował życie swoje i swojej rodziny, by pomóc Polakowi.

ocenił(a) film na 1
glov00

W czasie rozbiorów a także w II RP (1918-1939) liczna społeczność żydowska w Polsce tylko w niewielkiej części dążyła do asymilacji z Polakami. Trzeba pamiętać, że społeczność żydowska kiedy wymagał tego interes narodowy Polski występowała przeciwko temu (szczególnie na początku XX wieku a więc w czasach gdy toczyła się walka o odzyskanie niepodległości po 123 latach zaborów). Ja wyznaję taką zasadę. Jedziesz do obcego kraju? Jeśli tak to masz się dostosować to panującego tam prawa i masz się asymilować w nowym społeczeństwie. Jeśli tego nie robisz a chcesz dodatkowo mieszać i bruździć w nieswoim kraju to lepiej zostań w domu. Jak można jechać do obcego kraju, korzystać z gościnności innego państwa a jak przychodzi co do czego być wobec tego państwa nielojalnym?

" - Więcej niż 3 mln Żydów zginęło w Polsce i Polacy nie będą spadkobiercami polskich Żydów. Nigdy na to nie zezwolimy. Będziemy nękać ich tak długo, dopóki Polska się znów nie pokryje lodem. Jeżeli Polska nie zaspokoi żydowskich żądań, będzie publicznie poniżana i atakowana na forum międzynarodowym. " - słowa wypowiedziane w dniu 19 kwietnia 1996 r. na Światowym Kongresie Żydów przez Izraela Singera (sekretarz generalny Światowej Kongresu Żydów w latach 2001-2007).

Jak mam się do tego odnieść jako Polak? Jak to skomentować? I oni się później dziwią, że w wielu miejscach na świecie ludzie nie przepadają za nimi... zastanowili się choć przez chwilę dlaczego tak się dzieje?

ocenił(a) film na 1
mmiks

Smutne jest to, że nawet nauczyciele w izraelskich szkołach nastawiają młodych Izraelczyków przeciwko innym narodom m.in. przeciwko nam.

http://www.youtube.com/watch?v=nu6t9YmHvT4

Od 1:58 na filmie widać jak szkolny doradca "przygotowuje i nastawia" dzieciaki z Izraela przed wylotem do Polski.

Od 4:08 po przylocie do Polski gdy dzieciaki siedzą jeszcze w autokarze przemawia agent Służb Specjalnych Izraela.

Od 5:38 rozmowa dwóch izraelskich uczennic z Polakami siedzącymi na ławce (pranie mózgów przynosi efekty).

TO JEST JAKAŚ PARANOJA...

PS: Film ten nagrał Izraelczyk także nie ma tutaj żadnych przekłamań czy czegoś w tym stylu.

mmiks

To nie przepadaj za Singerem, skoro jest powód. Ale ilu Żydów podpisuje się obiema rękami pod tymi nonsensami, pomyślałeś o tym? Czy może wystarczy ci, ze Żyd, a przecież Żydzi są zawsze tacy sami i wszyscy - jak to oni - chcą szkodzić Polsce?

Trochę tak, jakby z wypowiedzi jakichś nawiedzonych ziomków z ziomkostwa "wypędzonych" wnioskować o nienawiści Niemców do Polaków.

ocenił(a) film na 1
zweistein

Wróć do pierwszego komentarza w tym wątku i przeczytaj jeszcze raz te trzy krótkie wypowiedzi polskich generałów oraz brytyjskiego historyka. Widać wyraźnie, że to nie były odosobnione przypadki.

Ja do Żydów, którzy nie szkodą Polsce nic nie mam, ale niestety jest wielu Syjonistów, którym polskość przeszkadza. Co więcej jest to zjawisko znane już od czasów zaborów. Czy wiesz o tym, że na początku XX wieku gdy Polacy walczyli o to by odzyskać niepodległość po ponad stu latach niewoli Żydzi występowali przeciwko tym pomysłom i torpedowali je? Zrozum jedno w tamtych czasach Żydzi trzymali w garści cały handel w Polsce i nie chcieli tego stracić dlatego mieli gdzieś czy Polska będzie czy jej nie będzie. Im w portfelach musiało się zgadzać i to wszystko. Poza tym większość z nich kompletnie nie asymilowała się z Polakami. Tworzyli swoje enklawy i oni czuli się panami w Polsce co dobrze obrazuje ich powiedzenie: "Nasze kamienice, wasze ulice". Pewnie, że nie wszyscy Żydzi byli tacy, ale niestety większa część. W trudnych momentach polskiej historii zdradzili ten kraj. Nie mam nic przeciwko temu, żeby dajmy na to Hiszpan czy Słowak przyjechał do Polski, nauczył się języka i uczciwie pracował płacąc podatki. Jeśli ktoś taki będzie lojalny wobec państwa polskiego, będzie szanował ten kraj oraz jego kulturę i tradycje a także będzie potrafił się zasymilować to nie mam NIC przeciwko niemu. Natomiast coś takiego jak było na początku XX wieku gdy w Polsce było wiele antypolskich grup, które nie asymilowały się (tak jak np. obecni islamiści na zachodzie Europy, z którymi zachód na pewno będzie miał problem w przyszłości) jest według mnie niedopuszczalne i szkodliwe dla stabilności państwa polskiego. Państwo bardzo podzielone na różne nacje jest niestabilne, ponieważ prędzej czy później każda z tych nacji zacznie patrzeć na swoje interesy i zaczną się tarcia (patrz Ukraina).

Pozdrawiam

glov00

Świetnie, wiec uzgodniliśmy, ze nie lubimy Żydów, którzy niesprawiedliwie i fałszywie odnoszą się do Polski i Polaków. Tylko tych, zgadza się?
Mam tylko wątpliwość co do tej "asymilacji" Chciałbyś, żeby inni wysuwali taki postulat w odniesieniu do Polaków żyjących np. w Niemczech?

Wpis został zablokowany z uwagi na jego niezgodność z regulaminem
glov00

"Poda mi ktoś jednego Żyda, który zaryzykował życie swoje i swojej rodziny by ratować Polaka?"

Ale chodzi ci o to, ze żaden nie zaprosił Polaka, żeby bezpiecznie ukrył się w gettcie, albo wybrał się z nim na wycieczkę do Auschwitz?

ocenił(a) film na 1
zweistein

Chodziło mi o współpracę Żydów z sowietami, którzy najechali Polskę 17 września 1939 roku. Sowieci od momentu przekroczenia polskich granic ścigali Polaków m.in. tych z wysokim stopniem wojskowym (przypomnij sobie co się później stało w Katyniu). Żydom nic ze strony sowietów wtedy nie groziło a Polakom owszem. Tutaj mogli się wykazać. Wykazał się choć jeden?

glov00

No to niespodzianka. Żydzi byli wywożeni przez NKWD. Tak jak Polacy (ciekawe, czemu żydowscy staliniości nie ratowali swoich braci - może dlatego, ze istotniejsze od "żydowskich" byli "staliniści")
A w Katyniu ginęli tez polscy oficerowie żydowskiego pochodzenia. Wstrzaśnięty?

ocenił(a) film na 1
mmiks

Wiesz, dla Żydów jedynym wskaźnikiem wartości jest posiadanie kasy, żadne warości narodowe ich raczej nie interesują. W czasie wojny bogaci Żydzi po prostu wykupywali się u Niemców, załatwiając sobie lewe papiery, a ginęła pospolita biedota w obozach koncentracyjnych.

krzysiek1308

Pewnie powstanie w gettcie warszawskim można wyjaśnić podobnie, prawda? ;)

ocenił(a) film na 1
zweistein

Co ma piernik do wiatraka, chyba nie za bardzo zrozumiałeś to co napisałem ? Gloryfikowanie teraz Żydów wszędzie i za wszelką cenę skutkuje tym co teraz się obserwuje i tym co ludzie piszą przy okazji tego filmu. Nie wszystko da się kupić . . .

krzysiek1308

To nie dla mnie kluczem do zrozumienia Żydów jest śliskie zdanko: "Wiesz, dla Żydów jedynym wskaźnikiem wartości jest posiadanie kasy". Więc wydaje mi się, że zrozumiałem twój przekaz.

ocenił(a) film na 1
glov00

Dzięki za cytaty.

ocenił(a) film na 8
glov00

Jeśli chcesz uniknąć krytyki nic nie mów, nic nie rób, bądź nikim... Dzięki za spostrzeżenia. Dają do myślenia.

glov00

nic nie musisz , ja ich nie lubie i tyle .za duzo zlego zrobili Polakom ,wiec ich nie lubie.

ocenił(a) film na 3
glov00

...

ocenił(a) film na 3
glov00

...