PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=624892}
7,4 157 tys. ocen
7,4 10 1 156993
6,9 67 krytyków
Pokłosie
powrót do forum filmu Pokłosie

Dlaczego w filmie nie podano żadnej interpretacji wydarzeń lub odesłania do faktów historycznych? Podobno ten film jest luźną ekranizacją zlepku wielu różnych wydarzeń jakie gdzieś tam kiedyś miały miejsce, Ale skąd widz ma o tym wiedzieć? Jakie wrażenie odnosi się po obejrzeniu filmu? Jednoznaczne ... Polacy to mordercy, antysemini, brutalni prostacy. Ktoś nie znający historii odbierze właśnie tak ten film.
Ci którzy oceniają ten film wysoko (7,4) biorą pod uwagę aspekt "rozrywkowy" filmu ale nie zastanawiają się nad szkodliwością jaki wyrządza naszemu narodowi. FILM ANTYPOLSKI, OBRAŹLIWY, WYSOCE SZKODLIWY. Powienien być wycofany z obiegu.

ocenił(a) film na 5
marbc

lol

ocenił(a) film na 9
marbc

No tak, wycofajmy. Będziemy mieli jedyną słuszną prawdę. I niech nikt nie waży się powiedzieć o Narodzie i Polakach ani pół złego słowa. Same anioły. Szczególnie to widać w dyskusjach o "Pokłosiu". Anioł za aniołem. Niektórzy nie potrafią przyjąć pewnych rzeczy w milczeniu.
Były pogromy, Polacy zazdrościli Żydom majątków. Jeśli jakiś Polak ukrywał Żyda, to bał się przede wszystkim Polskich sąsiadów, zeby na niego nie donieśli. Pisząc, że nie było pogromów, piszecie bajki. Największym męstwem jest uznanie swoich win. Ale nie - najważniejsze jest wykrzykiwanie o wycofaniu filmu i podłych Żydach. Wstyd mi za takich Polaków.

ocenił(a) film na 10
marbc

Po pierwsze umówmy się że tylko ignorant i mało inteligentny widz nie zauważy w tym filmie implikacji do pogromu w Jedwabnem.
Po drugie....
Mam zupełnie odmienne zdanie. Uważam, że film powinien być włożony do teczki filmów z gatunku "ku przestrodze"... Jedyne z czym się zgadzam to to, że ktoś nie znający historii może odebrać film negatywnie w stosunku do obrazu Polaków..... ale jedynie ci, dla których coś jest białe albo czarne, bez odcieni szarości... Zbyt zawiłe? Już wyjaśniam. Problem w Polsce przedstawiony w tym filmie i nie tylko w filmie to ten: nie mówmy o przeszłości dla nas nie wygodnej, róbmy filmy " W ciemności" o "Irenie Sendlerowej" i innych którzy ratują życie...
Nie oszukujmy się... nasza ojczyzna stoi na progu nienawiści....... a jednocześnie stara się tworzyć filmy pokazujące naszą szlachetność. A ten film pokazuje że wśród nas byli i mordercy i bohaterowie.... tak samo jak to jest i dziś i zawsze tak będzie

ocenił(a) film na 9
marbc

Film dobry, nawet bardzo dobry w pewnym sensie ukazujący polską rzeczywistość 9/10.
Ja tu nic antypolskiego nie widzę, ani obraźliwego, jak napisał slowcio "wśród nas byli i mordercy i bohaterowie.... tak samo jak to jest i dziś i zawsze tak będzie".