PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=624892}
7,4 157 tys. ocen
7,4 10 1 156985
6,9 67 krytyków
Pokłosie
powrót do forum filmu Pokłosie

Umarłam ze śmiechu.

użytkownik usunięty

No ja nie wiem, filmów nie kręcę, ale wydaje mi się, że reżyser powinien coś postanowić. Albo
robimy film na poważnie, osadzony w jakichś ramach czasowych i uwarunkowaniach
historycznych, trzymający się pewnych ogólnych faktów, kreujący wiarygodne postacie, albo
jedziemy z thrillerem, dajemy sobie spokój z jakąkolwiek wiarygodnością, fakty historyczne
lekko tylko muskamy, puszczamy wodze fantazji i wprowadzamy prymitywne elementy realizmu
magicznego z leśnym pustelnikiem-mędrcem na czele. Albo próbujemy robić wielkie
moralizatorskie kino, albo stawiamy na rozrywkę. A tu się coś kompletnie pomieszało.

Zacznę od tego, że zobaczyłam coś zupełnie innego niż spodziewałam się zobaczyć.
Spodziewałam się niezłego, krwistego kawałka kina z tej nieco wyższej półki. Zobaczyłam
może i nienajgorszy kryminał, który niestety rozbawił mnie i rozczarował przez swoje
pretendowanie do bycia czymś wysokim.

Najśmieszniejsze w filmie jest zaś obejście się z kwestią czasu akcji. Początkowo jest on
niejasny, potem tylko absurdalnie nielogiczny. Franciszek wyjeżdża bowiem do Stanów w 80-
tym roku, wraca po 20 latach, a więc mamy rok 2000. W tym oto roku wedle fantazji twórców
filmu jeżdżą po polskich ulicach auta z lat 70-tych, na wsiach młode kobiety noszą chusty na
głowie, na chodniku grają w klasy dziewczęta w sukienczynach, a po zachowaniu bohaterów
wywnioskować można, że o telewizji i innych dobrodziejstwach technologii jeszcze nikt u nich
nie słyszał, bo a to siedzą całymi dniami pod sklepem, a to zbierają się tłumnie pod
kościołem. Główni bohaterowie to ludzie wciąż młodzi, jeden dobiega 40-tki, drugi jest o
dobrych parę lat młodszy, trochę ciężko uwierzyć, że są dziećmi ludzi, którzy swą młodość
przeżywali w czasach wojny. Ktoś tu na forum napisał, że na nagrobku rodziców jest data
urodzenia matki 1911 rok (doprawdy nie chce mi się tego teraz sprawdzać, ale to by się
zgadzało), co oznaczałoby, że rodząc młodszego syna miałaby ona lat... prawie 60....

Podczas oglądania jakiegokolwiek filmu lubię w ten film wierzyć - przez ten krótki czas
zamieszkać w filmowym świecie i dać się ponieść historii, a to przestaje być możliwe, gdy
historia jest absurdalna i wręcz bzdurna. Już pomijając kwestie czasowe - sami główni
bohaterowie nie grzeszą wiarygodnością. Oto po 20 latach przyjeżdża do Polski młody
mężczyzna i jedyne, co ze sobą przywozi, to papierosy - nie twierdzę, że to nie mogło się
wydarzyć, ale co to w ogóle za pomysł? Dodatkowo pierwsze sceny wskazują na to, że jest w
ciężkim nałogu nikotynowym, bo odpala te papierosy jeden za drugim. Potem ktoś mu te
papierosy zaiwania i on nagle przestaje palić. Ot tak. A potem przez jakiś tydzień chodzi po
mieście, jeździ traktorem, młóci zboże, brodzi po rzecze - w spodniach od garnituru i w koszuli.
Tak, wiem, że zakupy spadły mu z traktora (ten szary pakunek też był nie za bardzo na miarę
czasów), ale chyba nie byłoby takim głupim pomysłem wyciągnięcie jakiegoś bodaj podartego
t-shirta z szafy brata i pożyczenie. Zastanawia scena przywitania braci, którzy nie widzieli się 20
lat, a przypomnę, że to jeszcze nie były czasy wszechobecnego skype'a. Idźmy dalej - Józef,
prosty chłopek-roztropek, w gruncie rzeczy normalny facet zajęty ciężką pracą na roli od świtu
do zmierzchu nagle doznaje olśnienia i zaczyna kolekcjonować żydowskie mogiły na własnym
polu. Odwiedza je, gładzi, czyści, uczy się hebrajskiego, odczytuje nazwiska i mówi, że to
przecież byli ludzie, zapominając jak gdyby, że owszem byli, ale tak czy owak w tych tablicach to
ich nie było akurat nigdy. Jest to tak absurdalne, że aż głupie i o ile sprawdza się i trzyma jako
tako kupy w konwencji thrillera, to w konwencji tzw. "wielkiego kina" już tylko żenuje. Cała wieś
natomiast w filmie jest zła, zepsuta i ma twarz buraka pastewnego, a w ręku dzierży widły, na
jej czele zaś stoi zły i zepsuty ksiądz. O rany.

Gdy bracia rzucili się gasić płonące pole suchego zboża dwoma gałązkami i gdy z uporem,
parząc się boleśnie, machali tymi gałązkami, śmiałam się w głos, naprawdę. Śmiałam się też
w głos, gdy na środku pola zobaczyłam pustą koparkę i tira, który nagle wywołał tam korek.

I tak, ten film jest antypolski. Podobnie jak antypolski jest choćby jeszcze ciepły "Układ
zamknięty". Jest antypolski, bo jest słaby tak bardzo, że aż boli, a znajdują się krytycy, co toto
chwalą i jeszcze wysyłają za granicę, na jakieś festiwale. Jest antypolski, bo pokazuje, że
polscy reżyserowie wciąż robią głównie filmy kiepskie, przez co przynosi Polsce wstyd na
świecie. Wziąć się za komedię romantyczną i stworzyć potworka, to w PL żaden już wstyd, to
codzienność, ale wziąć się za temat tak ciężki i poważny, przywdziać na siebie worek pokutny i
zapragnąć przemówić głosem sumienia narodu, a stworzyć jedynie głupawy thriller - to już
antypolskość ;).

ocenił(a) film na 5

"i o ile sprawdza się i trzyma jako tako kupy w konwencji thrillera, to w konwencji tzw. "wielkiego kina" już tylko żenuje."

Nawet w ścisłej konwencji thrillera byłoby kiepskie ze względu na tragiczne, sztywne aktorstwo i potwornie drętwe dialogi. Porażające były zwłaszcza kwestie Ireneusza Czopa. Ten chłop ze wsi wypowiada między innymi takie poetyckie kwestie jak:

- "Ten się nie boi śmierci, kto śmierć widział jak normalną rzecz!" (zdanie wypowiedziane oczywiście skrajnie teatralnym i patetycznym tonem, z miną Gandalfa rzucającego zaklęcie)

- "Chodzi mi o równość i sprawiedliwość dla wszystkich!"

i wiele, wiele innych bardzo prozaicznych struktur, jakimi posługują się przeciętni ludzie w rozmowach między sobą na co dzień.

Z jednym się tylko lekko nie zgodzę:
"Jest antypolski, bo pokazuje, że polscy reżyserowie wciąż robią głównie filmy kiepskie, przez co przynosi Polsce wstyd na
świecie."
Ale jakie "wciąż"? Pooglądaj filmy Kieślowskiego, Polańskiego... Ja dzień przed Pokłosiem oglądałem film tego pierwszego pt. "Przypadek". Film z 1981 r. Może dlatego byłem potem aż tak bardzo zażenowany aktorstwem, dialogami i reżyserią "Pokłosia"... Przez ten kontrast. Przecież to przepaść niewyobrażalna. W "Przypadku" genialne aktorstwo, bardzo naturalne, zresztą w dużym stopniu za sprawą równie naturalnych i realistycznych dialogów. Naturalność, naturalność i jeszcze raz naturalność. Widzisz na ekranie postacie, które spokojnie mogłyby istnieć w rzeczywistości dokładnie takie same jak na ekranie. Tak samo wyglądać, zachowywać się i mówić. Bo nie ma przeciętnych ludzi, którzy na co dzień sypią z rękawa konfucjańskimi maksymami jak Franek Kalina.
Zresztą, sam Pasikowski wcale nie był złym reżyserem, obejrzyj sobie jego debiutancki film - "Kroll". Przecież to zupełnie nieporównywalne pod względem aktorskim i reżyserskim kino. Znowu przepaść. Prawdziwe aktorstwo. I Linda jeszcze nie był tak tandetnie zmanierowany, jak w "Psach" (choć "Psy" też były bardzo dobre, ale jako kino komercyjne i rozrywkowe). Polecam.
Dobra, rozgadałem się nie na temat, a przecież w ogólności się z Tobą zgadzam w niemal 100%. Fajny komentarz ;) Pozdrawiam!

użytkownik usunięty
witamtutaj

Fakt, to "wciąż" jest dosyć niefortunne. Tak mi się jakoś napisało. Filmów, które polecasz akurat nie oglądałam, ale wierzę, że masz rację.

" Naturalność, naturalność i jeszcze raz naturalność. Widzisz na ekranie postacie, które spokojnie mogłyby istnieć w rzeczywistości dokładnie takie same jak na ekranie"

Tak, tak, tak!

Wpis został zablokowany z uwagi na jego niezgodność z regulaminem
użytkownik usunięty
zajceff

W takim razie dlaczego film był reklamowany jako oparty na faktach i rozliczający Polaków z historii?

A dlaczego w reklamie Delmy jakiś margarynowy stworek rozmawia z Panią domu? Reklama to reklama - ma zachęcić do obejrzenia i tyle :)

użytkownik usunięty
zajceff

Tylko czy ktoś twierdzi, że ten stworek z Delmy istniał naprawdę i był antysemitą odpowiedzialnym za mord na żydach?

Wśród Polaków byli antysemici i byli też ludzie, którzy ryzykując życie pomagali Żydom. Wszystko zależało od konkretnej sytuacji i osoby. Często ludzie stawali przed dramatycznymi wyborami i nie mnie to oceniać, bo żyję w czasach pokoju i nigdy nie musiałem podejmować decyzji z lufą przyłożoną do skroni albo co gorsza z lufą przyłożoną do skroni kogoś bliskiego. Możemy sobie tu pisać różne rzeczy - potępiać, pochwalać itd. Taki nasz przywilej - młodzieży XXI wieku - która może przed kompem wypisywać swoje złote myśli, popijając coca-colę. To, że niektórzy Polacy mordowali Żydów jest faktem i nie ma co się oburzać, trzeba tylko pamiętać, że nie można uogólniać. Odpowiedzialność zbiorowa była właśnie w czasach wojny, w obozach koncentracyjnych.

użytkownik usunięty
zajceff

Ale przecież mówimy to w odniesieniu do konkrtnego filmu - Pokłosia. A nie do historii w ogóle. No więc po pierwsze film nawiązuje do pogromu w Jedwabnem, a śledztwo IPN zakończyło się, nie wyjaśniając wielu spraw. Zeznania świadków mówią co innego http://www.bialystok.ap.gov.pl/lomza/jedwabne.html .Protokoły są utajnione, liczba zabitych nie jest znana, sposób zabicia i okoliczności nieustalone (poza stodołą, gdzie też jest wiele niedopowiedzeń). Najprawdopodobniej przebywający w Jedwabnem Niemcy zmusili miejscowych Polaków do mordowania. Wszystkie zeznania świadków mówią, że byli to Niemcy. Śledztwo jest przeprowadzone na tyle nieprofesjonalnie, że nie można stawiać ostatecznych wniosków.

Po drugie, Pasikowski przedstawił czasy współczesne. Nie wierzę, żeby w XXI wieku sąsiedzi ukrzyżowali swojego sąsiada. Ogólnie, w filmie jest wiele absurdów. Film robiony typowo pod kontrowersyjną otoczkę, dlatego można go uznać za komedię, tak jak zrobiła to autorka tematu, bo z okrutnego wydarzenia jakim był pogrom zrobiono tendencyjną bajkę o zombie-antysemitach. W scenie, gdzie tłum zebrał się na ulicy, dosłownie wyglądali jak zombie.

Po trzecie, przedstawił tylko jedną stronę stosunków polsko-żydowskich.

"Bardzo ponurą kartę w stosunkach polsko-żydowskich na Kresach w latach 1939-1941 stanowił udział znacznej części zbolszewizowanych Żydów w kilku masowych deportacjach ludności polskiej na Syberię."

"Częstokroć jeden donos decydował o gehennie całej polskiej rodziny, która została w rezultacie denuncjacji skazana na deportację na Syberię. Wiesław Wróblewski, jako młody chłopak został wywieziony wraz z matką i paru innymi osobami na Syberię na skutek bezwzględnego żydowskiego donosu."

"Bez wymierzonego w środowiska polskie odpowiedniego "rozpoznania" ze strony miejscowych Żydów władze sowieckie miałyby dużo większe trudności w wyłapywaniu najbardziej świadomych niepodległościowo Polaków."

Dlatego przyczyny, jakie podał Pasikowski na wytłumaczenie "polskiego antysemityzmu" - "Bo żydki zabiły Jezusa", jak powiedział jeden z bohaterów filmu - nijak mają się do rzeczywistości.

I po czwarte. Rzeczywiście był taki człowiek, który w latach 80 zaczął wydobywać poniszczone macewy, czyścić je, stawiać i odczytywać napisy. Nazywał się Zbigniew Romaniuk, pochodził z Brańska. I nikt go nie ukrzyżował. Wręcz przeciwnie:

"(...) pan Zbigniew Romaniuk, wspaniały historyk i działacz społeczny, już w latach 80. zaczął restaurować stare macewy w Brańsku, za co mu cześć i chwała. W filmie Pasikowskiego aktor grający postać wzorowaną na Romaniuku został jednak zadręczony i ukrzyżowany (!) przez owładniętych antysemickim szałem polskich sąsiadów. Wcześniej zarąbali mu siekierą psa i spalili zbiory. Tymczasem w rzeczywistości prawdziwy Romaniuk został... przewodniczącym Rady Miasta Brańsk. Jest dziś najbardziej szanowanym i znanym mieszkańcem miejscowości. Właśnie tak ma się „Pokłosie” do rzeczywistości. Ten film to nie ilustracja prawdy, ale ekranizacja publicystycznych tez Jana Tomasza Grossa, tyle, że zwulgaryzowanych i sprymitywizowanych przez Pasikowskiego."

ocenił(a) film na 8

Znowu zmyslasz, Flashback. Znowu poslugujesz sie radiomaryjnym klamstwem. A teraz powolaj sie jeszcze na Jerzego Roberta Nowaka czy innego radiomaryjnego historyka.

ocenił(a) film na 3
per333

A ty powołasz się wreszcie na jakiegoś historyka? A może na (nie)świętej pamięci premiera Izraela "pana" Begina, który rzekł: "Nasza rasa jest rasą panów, jesteśmy świętymi bogami na tej planecie itd".

ocenił(a) film na 1
Rev93

Per333 żryj muchomora. Moja ciotka w hotelu na kuchni robi to muchomory zawsze wrzuca do grzybowej jak są żydowskie wycieczki. Śmierć pejsatym pedrylom.

użytkownik usunięty
zajceff

"stary"

Jestem kobietą, wystarczy zerknąć na nicka, avatar lub słowo "umarłAM" w tytule posta ;)

"Fakty historyczne poznaje się poprzez kroniki historyczne a nie filmy Pasikowskiego"

Ano widzisz, jeśliby jednak chciało Ci się przeczytać to, co napisałam, to wiedziałbyś, że nie mam nic przeciwko lekkiemu potraktowaniu historii w filmie, wzięciu jej tylko i wyłącznie za punkt wyjścia jeśli reżyser przyjmuje taką konwencję dla swego filmu (ot, choćby "Bękarty wojny" Tarantino). Sprawa ma się inaczej, gdy reżyser niby z początku postanawia traktować wszystko śmiertelnie poważnie, a potem jakby zupełnie daje sobie z tym spokój.

ocenił(a) film na 4

Wszystko co piszesz to prawda, ale to nie wyczerpuje wad filmu.
Kuleje cały scenariusz. Brak jakiegokolwiek realizmu.
Ok, jestem w stanie zaakceptować, że zdarzały się pogromy jak w Jedwabnem, które to jest inspiracji dla filmu jak się zdaję. Niemniej trzeba chyba to jakoś umotywować psychologicznie. Ludzie żyją we wsi w spokoju przez dziesiątki lat po sąsiedzku z Żydami i nagle ni z tego ni z owego ich mordują. Dlaczego? Wg Pasikowskiego chyba dlatego, że Polacy to ciemni antysemici, którzy nienawiść wyssali z mlekiem matki. W filmie mowa coś o przejęciu ziemi Żydów, ale nigdzie nie ma mowy, by była to przyczyna a nie skutek pogromu. Aha jeszcze jedna z Żydówek odrzuciła zaloty jednego z Polaków. To jest powód żeby jej głowę o gościniec roztrzaskać. Taaa.

Przyczyny pogromu w Jedwabnem są znane. Oprócz faktycznych nastrojów antysemickich była jeszcze oczywista inspiracja i przyzwolenie Niemców. Była jawna kolaboracja części Żydów z ZSSR, była wrogość do Polski. Co więcej pogromu w Jedwabnem dokonała niewielka grupa ok 40 osób. Tymczasem w Pokłosiu żadne z tych przyczyn nie są wymienione. Niemcy byli, ale pojechali. Cała wieś jak jeden mąż mordowała Żydów i nabijała niemowlęta żydowskie na widły (!) kierowana przez czystą polską nienawiść do Żydów.

Czemu w ogóle cała wieś prześladuje Józefa? Czemu wymalowują mu gwiazdy Dawida na stodole? Czemu ktoś go wyzywa od Żydów? Nie widzę w tym żadnego sensu.

Kolejna sprawa to tandetny symbolizm. Mamy Franka, nawróconego Polaka-antysemitę, który niszczy antysemickie grafitti na przystanku, tym samym symbolicznie odcinając się od polskiego antysemityzmu. Mamy Józefa, który walczy o prawdę o mordzie na Żydach za co zostaje ukrzyżowany przez antysemicką tłuszczę. Analogia do Jezusa oczywiście przypadkowa. W ogóle co za idiotyzm. Jeśli już bawimy się kliszą Polak-katolik-antysemita to ukrzyżowanie jest chyba ostatnim rodzajem śmierci jaki może taki człowiek zadać. Ukrzyżowuje się meczenników, a zrobienie z Józka męczennika chyba nie było intencją morderców. Pomijam już kwestie praktyczne, bo łatwiej byłoby go chyba zatłuc sztachetą po prostu zamiast bawić się w środku dnia w jakieś szopki z przybijaniem go do stodoły.

Podsumowując. Pokłosie jest filmem słabym. Nie dlatego, że jest antypolskie. Dlatego, że jest prostackie w wymowie, słabo zagrane, prymitywnie moralizatorskie i wypacza i wykrzywia rzeczywistość, oraz gwałci logikę w imię taniego szokowania i ideologicznie nacechowanego przesłania.

ocenił(a) film na 8
robertvu

Sek w tym, ze rzeczywistosc przebija fikcje i jest od niej jeszcze bardziej "niewiarygodna". Obejrzyj sobie dokument Agnieszki Arnold "Siasiedzi", ktorego materialy (wywiady z mieszkancami miasteczka) zainspirowaly Grossa do napisania monografii. Dowiedz sie tez od historykow, ze czesc oskarzonych o mord na Zydach wspolpracowala wczesniej z NKWD, co potwierdzily archiwa odtajnione w 1991 roku. Okazalo sie, ze w Lomzynskiem to wcale nie Zydzi byli najliczniejsza grupa obywateli polskich wspolpracujacych z NKWD. Stad lagodne wyroki powojennego sadu komunistycznego.
Przypominam tez, ze w Jedwabnem zginely kobiety i dzieci, w tym male dzieci. Chcesz mi powiedziec, ze zostaly zgladzone za rzekoma wspolprace z NKWD?
Wyjasnij tez co sklania niektorych forumowiczow do publikowania takich postow jak ponizej. Czym ta nienawisc do Zydow jest spowodowana? Wyjasnij tez dlaczego wsrod niepismiennych chlopow (przed wojna znaczna czesc chlopow byla niepismienna) antysemityzm byl zjawiskiem powszechnym. Przed wojna, a nie w czasie wojny. NKWD? To wytlumaczenie jest troche jakby nielogicznie, nie sadzisz? Antysemici w ramach swojej mitologii zawsze znajda powod by nienawidzic Zydow. Przed wojna byly mity o rzekomej kolaboracji Zydow z bolszewikami w czasie wojny polsko-bolszewickiej. Coz, fakty znowu temu calkowicie przecza. Pewnie pojedynczy Zydzi mogli sympatyzowac z bolszewia, ale tak samo jak pojedynczy Polacy, tutaj jednak podobnego uogolnienia nie stosujemy. Armie Budionnego i Tuchaczewskiego spacyfikowaly podczas marszu na zachod mnostwo wiosek i miasteczek zydowskich. Wymordowaly setki ludzi. Tymczasem po drugiej stronie, na apel wladz Warszawy o budowanie umocnien, stawilo sie 100 000 mezczyzn z czego wiekszosc to byli warszawscy i prascy Zydzi. Chlopi niepismienni z okolicznych miejscowosci jakos Warszawie pomoc nie chcieli. W Legionach Pilsudskiego Zydzi stanowili nadreprezentacje. W biurze prasowym Marszalka pracowali tacy ludzie jak Tuwim, Grydzewski czy Lechon.
Ja wiem, ze srodowiska radiomaryjne i inne skrajne maja wlasna wersje historii, wlasna historiografie a nawet wlasna Polske, ale fakty wskazuja, ze to nie rzekoma podlosc Zydow byla przyczyna tego, ze mordowano zydowskie dzieci, ale faktyczna, prawdziwa, realna podlosc ich oprawcow.
A oto wybor postow/postaw zupelnie wspolczesnych. Skoro dzisiaj moga istniec tacy ludzie...

5.3.2013
forum portalu Filmweb
"Polacy ich nienzawidza za kłamstwa. Oni Polsce zgotowali los jaki mamy. Chca z nas zrobić pariasów europy bez tożsamości i historii. Podaja nam tylko historie zakłamana."
autor: mmgar

17.3.2013
forum portalu Filmweb
"watpie w prawdziwosc tego pseudofilmu . wiem ze zydostwo bylo mordowane i tepione od zawsze . cos w was musi byc ze jestescie najbardziej plugawa i ohydna nacja na swiecie . w dalszym ciagu zyd jest najbardziej znienawidzonym czlowiekiem na swiecie i tu nie chodzi o zabranie np palestynczykom ich ziemi tylko za to jacy wy jestescie .parszywi falszywi po prostu kloaka ziemi.szkoda ze hitlerowi zabrakl okolo 8 miesiecy -przynajmniej mniej by was po tym swiecie chodzilo parchy "
uzytkownik: tebor_2

27.3.2013
forum portalu Filmweb
fragmenty wpisu
"Nie zapominajmy że to Żydzi za którymi cały zachodni świat skomle zabili Jezusa,rozkradli i zniszczyli europejską gospodarkę,kulturę i tradycje i wreszcie przejęli władze w Polsce po `44 roku (...) Przyznam się szczerze że od zawsze nienawidzę Żydów i byłem zdania że Faraon,Arabowie i Hitler za mało ich natłukli, ale po tym filmie jestem zdania że każdy człowiek ma prawo do życia, nawet żydzi, którzy nie zasłużyli na śmierć w płomieniach."
uzytkownik: Lodowy

29.3.2013
forum portalu Filmweb
fragment wpisu
"Adolfik rozpętał dużą rozpierdluchę,zaczynając od 'nas" ,bośmy mieli jedno z największych skupisk żydowskich.Zgładzili ok 6 mln a te pluskwiaki i tak dzisiaj żądzą światem-dlatego nie zgadzam się z robieniem z nich wielkich męczenników ,a z nas katów."
uzytkownik: SIDI

10.4.2013
forum portalu Filmweb
"(Zydzi) Zasłużyli (na pogromy) z innych powodów (nie dlatego że byli zaradni) i można usprawiedliwić oprawców."
autor: Flashback_

19.4.2013
forum portalu Filmweb
fragment wpisu
"Dlatego, że moja skrajna niechęć do żydostwa wyrosła za zrozumienia jacy są oni naprawę i co siedzi w ich głowach. Napawa mnie to odpowiednio strachem, pogardą oraz obrzydzeniem."
autor: Rev93

21.4.2013
forum portalu Filmweb
wpis
"Dobry żyd to oksymoron. xDDD"
autor: Flashback_

6.5.2013
forum portalu Filmweb
wpis
"mam nadzieję że Izrael upadnie na na odchodne zutylizuje na bliskim wschodzie te swoje 200 głowic nuklearnych".
autor: tyr1888

użytkownik usunięty
per333

Jeśli wpis użytkownika tyr1888 jest przykładem antysemityzmu to dam ci coś jeszcze:

Zbrodnie jakich dzisiaj dopuszczają się wojska izraelskie (żydowskie) względem Palestyńczyków nie różnią się niczym od tego co kiedyś wyrządzili żydom Niemcy.

http://truedemocracyparty.net/2012/11/media-distraction-blood-distraction-israel gaza-latest-media-distraction-written-in-the-blood-of-palestinians-the-true-face -of-brutality-in-the-middle-east/

Prof. Norman Finkelstein powiedział całą prawdę o nich tutaj: http://www.youtube.com/watch?v=J0Z2Qn_XbPA

http://www.wykop.pl/ramka/516087/germany-1940-israel-2009/
Porównanie zbrodni niemieckich i żydowskich - czym one się niby różnią ?

Żydzi (oczywiście nie wszyscy) okazali się być rasistami, a Izrael nie ma konstytucji, nie ma fundamentów, nie ma prawa by istnieć jako państwo. Jego polityka opiera się na przemocy wobec słabszych (Palestyńczyków) i graniu kartą Holokaustu (słowa Finkelsteina).
http://palestyna.wordpress.com/2010/12/14/czy-watykan-zechce-usankcjonowac-zydow ski-nazizm/

Chyba już nikt nie ma wątpliwości, że per333 to obłudnik i prowokator, który szuka antysemityzmu tam, gdzie go nie ma. Dziś po prostu używa się tego terminu wręcz jako argument przeciwko każdemu kto wypowie się negatywnie o zbrodniach dokonanych przez żydów. Jak również zarzuca się poglądy nazistowskie: http://pl.wikipedia.org/wiki/Prawo_Godwina

ocenił(a) film na 8

Flashback, piszac w kazdym poscie nieziemskie glupoty sam sie dyskwalifikujesz z grona normalnych dyskutantow. Poslugujac sie w kazdym wpisie klamstwem wyrzucasz sam siebie na margines. Mowilem ci juz, ze klamstwo ma krotkie nogi. Przekonales sie o tym. Owszem, mozesz na forach rozpowszechniac klamliwe tresci o ludziach czy nawet calych narodach, ale to przejdzie tylko na forum, ewentualnie moze to byc popularne wsrod przedstawicieli patologii spolecznej. Spojrz na Leszka Bubla, ktory preparowal podobne klamstwa na temat Zydow. Zobacz jak ten gostek skonczyl. W wyborach prezydenckich zdobyl 0.13% glosow. I niech to posluzy za komentarz dla calej tej twojej specyficznej tworczosci forumowej.

użytkownik usunięty
per333

Czyli uważasz, że żydzi nie mordują Palestyńczyków ? A zdjęcia wykonał jakiś antysemita w Photoshopie? Nie ośmieszaj się już.

ocenił(a) film na 8

Gdzie ja napisalem, ze Zydzi nie morduja Palestynczykow? Czemu ciagle klamiesz, Flashback? Co ty z tego masz? Jestes chory psychicznie czy nawiedzony ideologicznie? Jak racjonalnie wytlumaczyc twoje niesamowite zachowanie?

użytkownik usunięty
per333

Ty tak na poważnie? Napisałeś, że w każdym moim poście jest kłamstwo czyli twoim zdaniem żydzi nie mordują Palestyńczyków, bo właśnie na ten post odpowiedziałeś. To już naprawdę szczyt kompromitacji z twojej strony.

ocenił(a) film na 8

Flashback, twoj post ocieka klamstwem, manipulacja i tendencyjnie wybranymi przykladami. Niemal kazdy twoj post to klamstwo. Nie przez przypadek jestes osoba o takich pogladach. A jakie sa twoje poglady, zdazyles sie tym pochwalic na tym forum juz wiele wiele razy. Siegasz ciagle po klamstwo? Okay. Inaczej nie umiesz? Okay. Tak zostales skonstruowany, taka masz osobowosc, taki masz system wartosci? Ok. Ale nie miej pozniej do ludzi pretensji, ze tak a nie inaczej jestes postrzegany. Reprezentujesz opcje skrajna, oszolomska, wiec nie oczekuj cudow.

użytkownik usunięty
per333

To raczej ty sięgasz po kłamstwo i jesteś oszołomskim obłudnikiem, jeśli według ciebie fakt, że zbrodnie żydów względem Palestyńczyków nie różnią się niczym od tego co kiedyś wyrządzili żydom Niemcy jest kłamstwem.
Poza tym każdy ma własne poglądy i jeśli dla ciebie post użytkownika tyr1888, który wyraził własne zdanie na temat Izraela jest dowodem antysemityzmu to może wytłumacz wszystkim co jest w nim takiego antysemickiego ?

ocenił(a) film na 8

Flashback, wszyscy wiedza, ze intelektualnie jestes czlowiekiem raczej malo sprawnym, delikatnie mowiac. Wdawanie sie z kims takim w powazna dyskusje mija sie z celem. Mozna sie z ciebie ponabijac, powytykac twoja glupote, ale nie wpusci sie kogos takiego do swojego swiata, bo to po prostu wstyd. Dlatego ze mna sobie powaznie o tematyce izraelskiej nie porozmawiasz, bo w moim przekonaniu nie mozesz byc dla mnie partnerem do dyskusji. Jestes tylko antysemita, Flashback, taka wybrales droge.

Ale zwroc uwage na swoja maniere. Przeczytaj pierwsze zdanie swojego postu. Znowu cos rozmowcy imputujesz, znowu przypisujesz mu tresci a nawet poglady, ktore nie sa jego udzialem. Po prostu sobie cos dopowiadasz, innymi slowy ciagle klamiesz. To jest zabawne. Bardzo mozliwe, ze naprawde masz jakies zaburzenia psychiczne, bo taka niekontrolowana sklonnosc do konfabulacji jest zastanawiajaca. I zastanow sie tez jak rozmawiac powaznie z kims takim jak ty, skoro ten ktos ciagle klamie, przekreca slowa, falszuje przekaz? Takich ludzi jak ty sie zbywa, Flashback. Sam jestes sobie winien. Nauczysz sie kiedys normalnie dyskutowac, bez tego zaklamania, ktore ciebie tak charakteryzuje, a moze kiedys ktos normalny ciebie potraktuje powaznie.

użytkownik usunięty
per333

Cicho tam, goju.
http://www.wykop.pl/link/1414643/zydzi-w-izraelu-kpia-z-chrzescijan-i-morduja-pa lestynczykow/

użytkownik usunięty
robertvu

Nie radzę odpowiadać na posty użytkownika per333. To wysłany prowokator, nikt już zresztą nawet nie czyta jego postów, w których szkaluje innych użytkowników, zgłaszamy to moderacji.

Przykładowo, gdy został poproszony o link do tematu jako dowód w sprawie rzekomo mojej wypowiedzi (cytat o żydach podpisany moim nickiem) per333 zaczął używać inwektyw, sam się pogubił w swoich oszustwach, w końcu przyznał, że tę wypowiedź spreparował, tutaj dowody, niestety nie mam całej rozmowy:

http://s6.ifotos.pl/img/1PNG_nrsxxpq.PNG

http://s4.ifotos.pl/img/7PNG_nrsxxrh.PNG

http://s6.ifotos.pl/img/8PNG_nrsxxrq.PNG

Bezczelnie wymyślił sobie cytat i podpisał moim nickiem, dowodu, że taki post kiedykolwiek został przeze mnie napisany, nie posiada, gdyż taki post nigdy nie istnieje, per333 go wymyślił, co chyba potwierdza, jakim jest obłudnikiem.

użytkownik zresztą jest tutaj znany jako cham i oszołom - udowodnił to już wiele razy. zawsze atakuje swojego rozmówcę, nie tylko na forum Pokłosia.

http://www.filmweb.pl/person/Ni+Ni-1753470/discussion/Ni+Ni-1978164#post_9286820

http://www.filmweb.pl/forum/inne/Dlaczego,2162258#post_9574948

żadnych argumentów,zawsze te same wycieczki osobiste, per333 to przykład typowego oszołoma, który wyładowuje swoje żale w internecie:

http://www.filmweb.pl/film/Pok%C5%82osie-2012-624892/discussion/Dobry,2196923#po st_9864389

PS. Wkleja te cytaty gdyż najpierw został zdemaskowany jego antypolonizm i chamstwo. Daleko nie trzeba szukać. Poczytaj wpisy na tym forum. Dam ci próbkę twórczości jego i jego alterkonta:

25.11.2012
forum portalu Filmweb
"Czemu (wy, Polacy) wykazujecie sie najbardziej pogardzanymi w Europie postawami? Czemu sprawiacie wrazenie ludzi Sredniowiecza?"
użytkownik: per333

25.11.2012
forum portalu Filmweb
"Jestes parodia Polaka, czyli rodzajem buraka, ktory, gdy wyjedzie za granice, robi wies i poglebia poprzez swoje zachowania, negatywne stereotypy o Polakach. (...) wyjedz z tego kraju i tylko mam jedna prosbe - nie przyznawaj sie skad pochodzisz."
użytkownik: per333

10.05.2013
forum portalu Filmweb
"Gdyby nie Polacy, nie zgineloby tylu Żydów."
użytkownik: Elitarny_2

10.05.2013
forum portalu Filmweb
"A holocaust i tak by sie odbyl, tacy jak wy (Polacy) zawsze musicie kogos nienawidziec."
użytkownik: Elitarny_2

Wszystkie posty zresztą zgłoszone moderacji. Pozdrawiam.

ocenił(a) film na 8

Znowu te twoje bolszewickie klamstwa. Nikt nie czyta moich postow poza toba, oszolomiony forumowiczu. Nigdy nie przyznawalem sie do spreparowania czegokolwiek. Wy, radiomaryjni, neonazistowscy, antysemiccy ludzie uzywac umiecie tylko i wylacznie klamstw. Nic innego nie potraficie robic, a twoja dzialalnosc, Flashback, jest jaskrawym zobrazowaniem tego niesamowitego zjawiska.

użytkownik usunięty
per333

Są screeny jako dowód. Powiem prosto - jeśli nie wymyśliłeś tego cytatu to musiałeś go wziąć z jakiegoś tematu, więc daj link. Zablokowanie postu przez moderatora odpada, bo wypowiedź sama w sobie nie łamie regulaminu w żaden sposób. Więc na chwilę daruj sobie inwektywy i po prostu wklej link jako dowód, że taka wypowiedź kiedykolwiek istniała.

ocenił(a) film na 8

Flashback, juz ci mowilem, poslugujesz sie tylko i wylacznie klamstwem. Jestes straszliwie zaklamanym czlowiekiem, w jakis sposob zwyrodnialym moralnie. Zaden z cytowanych przeze mnie postow nie zostal spreparowany, wszystkie posty zglaszalem do moderacji, wiec nie dziwne, ze zostaly (mam nadzieje) usuniete, bo byly odrazajace. Niektore posty zostaly przeslane do organizacji zajmujacej sie zwalczaniem ksenofobii. Mysle, ze usuniete posty i watki znajduja sie tez jako kopie w archiwum Filmwebu.

Udowodnilem ci juz dobitnie, ze ciagle klamiesz. Ty to wiesz, ja to wiem. Przypadkowy forumowicz leje na nasze spory i omija takie dyskusje szerokim lukiem, wiec mozesz dalej temu czy tamtemu wmawiac, ze jestes chodzaca prawda. Mnie to rybka. W realu tacy jak ty sa marginesem swiatopogladowym. Nie ciesza sie szacunkiem. Stosujesz tu klamstwa podobne do tych, ktore rozpowszechnial Leszek Bubel. Przypomne jeszcze raz: Leszek Bubel zdobywal w wyborach 0.13% poparcia. I to mowi wszystko.

Innymi slowy ludzie twojego pokroju moga klamac, okay. Ale te klamstwa sa bezlitosnie obalane w srodowiskach historykow. Ty natomiast jako konkretny forumowicz jestes jaskrawym przypadkiem takiego zaklamanego antysemity. Jestes kims moim zdaniem niesamowitym, bo w realu nigdy kogos tak unurzanego w klamstwie nie spotkalem. Zastanawiam sie czego ty oczekujesz ciagle klamiac. Myslisz, ze twoja antysemicka propaganda przedrze sie do osob wyksztalconych, inteligentnych? Nie, ona moze pasc na podatny grunt czyli trafic do ludzi najgorzej wyksztalconych. Ale wszedzie indziej bedzie odbierana dokladnie tak samo jak propaganda Leszka Bubla. Nic na to nie poradzisz.

użytkownik usunięty
per333

Czyli nie będzie linku jako dowód ? To chyba wszystko tłumaczy, wymyśliłeś ten cytat i podpisałeś moim nickiem.

ocenił(a) film na 8

Nie, nie wymyslilem, ty to wiesz, ja to wiem. A inni? Inni moga poczytac inne twoje posty, jest ich tu duzo. Szybko zorientuja sie jaka opcje ideologiczna reprezentujesz ;)

użytkownik usunięty
per333

Poczytają twoje i dojdą do wniosku, że jesteś oszołomem i obłudnikiem, który wymyśla cytaty, podpisuje je czyimś nickiem, a na pytanie o dowód w postaci linku do wypowiedzi mówi, że post usunięto, mimo, że nie łamał regulaminu.

ocenił(a) film na 8

Moje poglady? Och, Flashback, Flashback. Ja nie popieram ludzi, ktorzy maja poparcie spoleczne na poziomie 0.13%. Ja nie holduje skompromitowanym ideologiom totalitarnym, antydemokratycznym, nacjonalistycznym, nazistowskim czy bolszewickim.

Teraz zes naprawde mnie mocno rozbawil probujac zestawic moje poglady ze swoimi. Ty jestes skrajnosc, Flashback, dobrze o tym wiesz. Ja jestem wiekszosc, czy ci sie to podoba czy nie. I nie zmienisz tego. Ani ty, ani Leszek Bubel, ani zaden inny czlowiek tego pokroju.

Analogicznie z ocena filmu Poklosie na Filmwebie i na innych portalach. Tutaj srednia to 7.5. Moja ocena to 8. A jaka jest twoja ocena, Flashback? Czy nie ociera sie czasem o skrajnosc, ktora tak bardzo lubisz?

użytkownik usunięty
per333

Czyli wystawiłeś ocenę 8, bo większość tak zrobiła ? Hitlera też byś popierał, bo przecież miał duże poparcie społeczne. A żydzi byli mniejszością więc przecież jako mniejszość według ciebie musieli opuścić Europę, bo większość się za tym opowiadała. Oj perku, widzisz teraz swoje oszołomstwo ?

ocenił(a) film na 8

No i znowu wychodzi twoja inteligencja. Wyczytujesz w postach rozmowcow cos czego nigdy nie wyrazili. Odpowiedz jest prosta. Nie rozumiesz tego co pisza. Czemu nie rozumiesz. Bo jestes czlowiekiem niezwykle malo inteligentnym. Zamiast rozumiec, falszujesz przekaz. Nagle sie okazuje, ze w moim poscie powyzej wg ciebie byly slowa o Hitlerze, ktorego bym popieral i o mojej ocenie wystawionej dlatego, ze srednia to 7.5.
Ani jednego ani drugiego nie wyrazilem, ale wyrazil to za mnie Flashback, czlowiek intelektualnie jak widac powyzej.
I teraz sie dziwisz, dlaczego ludzie maja ciebie za idiote?

użytkownik usunięty
per333

"Nagle sie okazuje, ze w moim poscie powyzej wg ciebie byly slowa o Hitlerze, ktorego bym popieral"
Niedosłownie dzieciaku, masz problemy z dedukcją.

"Ja jestem wiekszosc, czy ci sie to podoba czy nie."
Twoim zdaniem większość ma zawsze rację. Czyli ludzie popierający Hitlera mieli rację, bo byli w większości. Której części nie rozumiesz, perze ?

ocenił(a) film na 8

Nie, wiekszosc nie ma zawsze racji, Flashback, ale porzadek prawny, ustrojowy i moralny po IIWS w swiecie zachodnim oparty zostal na zalozeniach demokratycznych. Demokracja powojenna, jej konstrukcja, specyfika wynikaly z doswiadczen totalitarnych. Dlatego wyraznie napisalem, ze normalni ludzie nie holduja ideologiom totalitarnym, nazistowskim, bolszewickim, antydemokratycznym, gdyz w kulturze zachodniej ugruntowalo sie przekonaanie, ze takie ideologie predzej czy pozniej prowadza do zbrodni. I fakty to potwierdzaja. Dlatego dzis tylko skrajne oszolomstwo kontestuje demokracje i marzy o jakiejs formie dyktatury czy autorytaryzmu.

Co ty z tego zrozumiesz, Flashback? Obawiam sie, ze niewiele. Zaraz okaze sie, ze intelekt Flashbacka wyczytal, ze wlasnie niniejszym oswiadczylem, ze popieram Stalina. Albo podobna bzdure wymyslisz. Taki juz jestes, Flashback, nic na to nie poradzisz. Nie przez przypadek jestes antysemita, wszak wiadomo, ze dzisiaj antysemici to glownie ludzie najslabsi intelektualnie.

użytkownik usunięty
per333

I jak to się ma do oceny filmu na portalu ? Uważasz "Skazanych na Shawshank" za najwybitniejszy film w historii kinematografii, bo ma pierwsze miejsce ? Już się nie kompromituj, oszołomski perze.

ocenił(a) film na 8

Napisalem gdzies, ze Skazani sa najwybitniejszym filmem, bo maja pierwsze miejsce? Napisalem cos takiego czy nie?
Twoja "dedukcja", Flashback, jest dedukcja czlowieka bardzo, ale to bardzo slabego intelektualnie dlatego ciagle sie mylisz, ciagle cos przeinaczasz, no i ciagle uciekasz w klamstwo. I strasznie malo rozumiesz z otaczajacej cie rzeczywistosci. Pod wzgledem charakterologicznym jestes osoba odpychajaca. Generalnie ludzie nie przepadaja za osobami, ktore ciagle klamia. I jeszcze ta twoja zabawna metoda polegajaca na odbijaniu pojec i okreslen, ktore sa zwykle takim jak ty przypisywane.

A wiec po kolei:

- antysemityzm - jestes antysemita, nienawidzisz Zydow (nawet slowo Hitler piszesz duza litera, slow "Zyd" nigdy), masz obsesje antysemicka... Efekt? Innych uzytkownikow nazywasz, uwaga, antysemitami;
- oszolom - masz skrajne poglady, ewidentnie oszolomskie, ale to innych uzytkownikow nazywasz oszolomami;
- faszysta - odwolujesz sie do propagandy nazistowskiej, stosujesz nazistowskie wykladnie, twoje poglady sa faszyzujace, ale na tym forum obrzucales uzytkownikow okresleniem "faszysta";
- obludnik - nieustannie klamiesz, falszujesz przekaz, wyrazasz balamutne opinie, po czym innych oskarzasz o stosowanie metod, ktore sa twoim udzialem;

Czy sie kompromitujesz? Coz, twoje poglady sa podzielane przez margines spoleczny. Wsrod ludzi wyksztalconych poparcie dla takich pogladow zbliza sie do granicy bledu statystycznego. W sensie postawy etycznej jestes osoba w zasadzie zdyskwalifikowana. W jakis sposob wykazujesz cechy socjopatyczne, ignorujesz konwencje spoleczne, wydaje sie, ze nie bardzo umiesz odrozniac dobro od zla. Stosowanie klamtwa w kazdej dyskusji uwazasz za uzasadnione propagandowo, podobnie jak to kiedys czynil Leszek Bubel, wzorujacy sie na propagandzie nazistowskiej i bolszewickiej. Klamstwo stalo sie twoim bogiem. Gdy stwierdziles, ze slowa Jana Pawla II o antysemityzmie sa jego prywatna opinia zwrociles tez uwage na kolejny aspekt, ktory ciebie wyraznie osmiesza. Robiac z siebie radykalnego oszoloma nie masz poczucia obciachu, choc gdy przychodzi co do czego potrafisz sie wyprzec slow, ktore wyraziles, co oznacza, ze w jakis sposob masz swiadomosc, ze przekroczyles granice. Wykazujesz w kazdej dyskusji niesamowite problemy z rozumieniem tego co twoj adwersarz napisal, tak jakbys byl analfabeta funkcjonalnym.

Coz, Flashback, jestes jaki jestes i raczej sie nie zmienisz.

użytkownik usunięty
per333

"Ja jestem wiekszosc, czy ci sie to podoba czy nie."
"nie popieram ludzi, ktorzy maja poparcie spoleczne na poziomie 0.13%. " - czyli domyślnie popierasz ludzi, którzy mają wysokie poparcie w społeczeństwie.

"Nie, wiekszosc nie ma zawsze racji"
Powiedział to per333 - oszołomski hipokryta, który jest większością czy komuś się to podoba czy nie.

ocenił(a) film na 8

I widzisz, twoj post, choc byc moze nie zdajesz sobie z tego sprawy, obnaza twoja slabosc intelektualna. Nic nie rozumiesz. Stad przypuszczenie, w pelni uzasadnione, ze mozesz miec jakis stopien uposledzenia umyslowego. Ludzi tak ulomnych intelektualnych na co dzien sie nie spotyka, choc mozna sie bylo na nich natknac na Krakowskim Przedmiesciu, gdzie bronili krzyza.
Nie umiesz przeprowdzic prostego wywodu logicznego. Albo mialem hiper wsparcie w szkole, albo po prostu szkoly podstawowej nie skonczyles, bo z taka inteligencja wydaje sie to byc watpliwe. Przykro mi, Flashback, ale nikt ciebie tu nie poniza, sam to robisz najskuteczniej. Przede wszystkim w realu zapracowales sobie na taka pozycje jaka masz. W efekcie skonczyles jako antysemita, ktory w dyskusjach podpiera sie argumentacja ludzi ze srodowiska radiomaryjnego.

użytkownik usunięty
per333

http://www.youtube.com/watch?v=qNYiir23qt8

ocenił(a) film na 8

Linki, ktore wrzucasz, tez zapewne o tobie sporo mowia. Ja akurat z zasady nie otwieram linkow na forach, ale wierze, ze znowu odwolales sie do jakiegos oszolomskiego zrodla. W koncu nie przez przypadek sam jestes postrzegany jako oszolom ;)

użytkownik usunięty
per333

http://www.youtube.com/watch?v=hAQIagL8OOk

użytkownik usunięty
per333

Mój post, który zapoczątkował ten wątek dotyczył tego, że film jest według mnie słabym gniotem przez pomyłkę wziętym za coś ambitniejszego i posłanym na festiwale. Celowo nie poruszyłam zupełnie kwestii, czy istotnie byli tacy Polacy, co to z zimną krwią mordowali Żydów, a może byli tacy Żydzi, co z zimną krwią mordowali Polaków. Myślałam, że porozmawiamy tu sobie o filmie, o jego wadach i ewentualnych zaletach. Zaglądam nazajutrz, a tu litania zarzutów i inwektyw poprzedzona poruszeniem właśnie tych kwestii, kto kogo częściej mordował i komu przy tym mniej drgała powieka. Ludziska, każdy wątek na tym forum zamieniacie w tego typu "dyskusje"?

użytkownik usunięty

Spokojnie, per333 jest prowokatorem, który koniecznie chce dowieść, że "Polacy wyssali antysemityzm z mlekiem matki".

ocenił(a) film na 8

Znowu klamstwo. Jak zawsze. Stajesz sie powoli na Filmwebie swoistym synonimem klamstwa, Flashback :D

ocenił(a) film na 7
per333

Podziwiam Cię i szanuję.

Pozdrawiam.

użytkownik usunięty

Prawda w opinii obłudnika i oszołoma takiego jak per333 zawsze będzie kłamstwem.

użytkownik usunięty

Ten per333 to zdaje się folksdojcz jest. Siedzi u Niemców na garnuszku i dlatego musi koniecznie sobie samemu udowodnić, że naród, który zdradził, to banda zbrodniarzy

użytkownik usunięty

Dokładnie, dlatego szuka antysemityzmu tam, gdzie go nie ma.

ocenił(a) film na 7

Jeżeli jest tak, jak piszesz (a struktura Twojej wypowiedzi uprawdopodabnia zarzuty), to faktycznie, reżyser i scenarzysta zbłądzili... Kiedyś to sprawdzę.