PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=624892}
7,4 157 tys. ocen
7,4 10 1 156970
6,9 67 krytyków
Pokłosie
powrót do forum filmu Pokłosie

nagrobki

ocenił(a) film na 7

Generalnie film oceniam jako dobry, być może jest tu zbyt dużo przerośniętej symboliki niektórych scen, jednak one też jakoś wpływają na ocenę... nurtuje mnie jednak skąd się wzięły te wszystkie nagrobki ustawione później na polu skoro wszystkich Żydów spalono w tym starym domu i 'nikt' o tym nie wiedział ??? Więc skąd się wzięły te wszystkie nagrobki?!

xmarcinex

Niemcy zlikwidowali cmentarz żydowski, a macewy wykorzystali do utwardzenia drogi. Józek Kalina je zabrał i ustawił na swoim polu.

ocenił(a) film na 7
bazant57

no tak ale skąd się wziął cmentarz skoro szczątki żydów były zakopane pod domem Kalinów? Stąd ta moja zagwozdka. No chyba że było to gdzieś na początku powiedziane i jakoś uszło mojej uwadze...

xmarcinex

Żydzi mieszkali tam wiele lat przed wojną i mieli swój cmentarz. Pochowano tam przodków tych, których zamordowano w starym domu Kalinów.

ocenił(a) film na 7
bazant57

Ok dzięki zatem za łopatologiczne wytłumaczenie ;)

Wpis został zablokowany z uwagi na jego niezgodność z regulaminem
xmarcinex

Witam, bardzo słuszna uwaga. To nie mogły być nagrobki przodków żydów spalonych w domu Kalinów, gdyż jest scena w gminie, w której czytane są nazwiska właścicieli ziemi , a następnie odczytuje je Stuhr na nagrobkach we zbożu.

bertak

Zazwyczaj dzieci noszą te same nazwiska co rodzice...

bazant57

Tak, ale imiona "przez przypadek" tez się zgadzały...

bertak

Jeszcze musisz sprawdzić PESEL i do reszty pogrążysz Pasikowskiego. Dla mnie takie wytłumaczenie jakie podałem jest oczywiste, jeżeli doszukujesz się innego, to podaj.

użytkownik usunięty
bertak

Tak, masz rację, jest właśnie tak jak napisałeś w komentarzu.

użytkownik usunięty
bertak

Oczywiście, że nie pochowano Żydów zamordowanych bestialsko w domu Kalinów nie tylko na żydowskim, ale na żadnym cmentarzu, gdyż bracia dopiero wydobyli ich szczątki, kiedy ich macewy (nie ich przodków) stały w zbożu na Frankowym polu.....

Wpis został zablokowany z uwagi na jego niezgodność z regulaminem
użytkownik usunięty
xmarcinex

Gdzieś już to napisałam i ... zginęło. kto wykonał macewy, jeśli wszystkich Żydów wymordowano? Tam są nazwiska tych, do których należały grunty, proszę uważnie posłuchać brzmienia nazwisk w momencie sprawdzania map przez jednego z braci, drugi patrzy na nagrobki...