Pokuta

Atonement
2007
7,5 127 tys. ocen
7,5 10 1 127441
7,0 42 krytyków
Pokuta
powrót do forum filmu Pokuta

Widzę, że wielu z Was uważa film za nudny. Mnie osobiście bardzo wciągnął i wzruszył. Jedynie słabszymi momentami były sceny rozgrywające się podczas wojny. Ale i tak nie zmieniło to mojej oceny. Końcówka filmu rewelacyjna. Szczerze, to liczyłam na to że film otrzyma Oscara.

_Lillian_

Film jest genialny. Wzbudził we mnie ogromne emocje. Tak wielkie, że nie mgołam zasnąć po jego obejrzeniu ;). To nie jest film z happyendem. To jest chyba w nim najlepsze, bo gdyby wszystko na końcu się dobrze skończyło, to bym tego tak nie przeżywała.
Mi osobiście sceny wojny się podobały, było w nich wiele dramatyzmu.
A co do Oscara - zasłużona statuetka za muzykę. Rewelacja. Odgłosy maszyny do pisania świetnie się wpasowały w nastrój filmu.

Madzia9211

Przez pierwsze pół godziny filmu obawiałam się, że będzie "nudny", ale potem... uważam ten film za genialny, niezwykły, inny niż wszystkie. Również nie mogłam przestać o nim myśleć. Muzyka... rewelacyjna. Owszem, film miał też swoje minusy-nie podobała mi się gra Keiry szczerze mówiąc, choć niektórzy użytkownicy tego forum mają inne zdanie, może po prostu się nie znam? :)

soluszyn

Każdy moze mieć swoje zdanie, żadna opinia nie jest zła ;)

soluszyn

"niezwykły, inny niż wszystkie" - to jest dobre określenie. Tego typu filmy po prostu trzeba oglądać na dużym ekranie. Fabuła dość długo się "rozkręca", ale warto wytrzymać, bo zakończenie zaskakuje. Muzyka w 100% zasłużyła na Oscara, idealnie tworzyła klimat filmu, wraz z całym obrazem, scenerią, ujęciami oddającymi uczucia bohaterów w ich ruchach i wyrazie twarzy.

Warto czasem zobaczyć coś "innego", tak dla odmiany od typowych amerykańskich produkcji. ;)

pozdrawiam.

ocenił(a) film na 6
aishaa_2

Jak lubicie melo to ja polecam Koreę Południową specjaliści od melo. Szczególnie polecam Happiness; piękny film.

_Lillian_

W pełni się zgadzam. Bardzo wzruszający, przepiękny. A co do scen podczas wojny, wg. mnie wcale nie były słabszymi momentami. Dobrze zagrane, wzruszające. Co tu dużo mówić, genielny film. 10/10

użytkownik usunięty
astek808

nie pozostaje mi nic innego, jak podpisac sie pod waszymi opiniami! film BARDZO WZRUSZAJACY! muzyka świetna!! i to zakończenie, własnie na początku kiedy zobaczyłam scene jak briony jest u siostry do ktorej przyjechal robbie, to zdziwilo mnie to, ze nagle wszystko takie happy i w ogole, myslalam jak to sie w takim razie skonczy? a tu masz ci los! to byla scena wymyslona przez briony. zakończenie zankomity, to co juz ktos powiedzial. film wzbudza wiele emocji!!

_Lillian_

Zgadzamy sie z przedmowcami.. Warto zobaczyc... w kinie :)

ocenił(a) film na 8
personaljesus

Film jest rewelacyjny, 9/10.
Teraz czytam książkę ;)

ocenił(a) film na 10
_Lillian_

Początek - rewelacja, potem trochę nudnawo, jednak końcówka bardzo przyzwoita. No i muzyka, genialna!!!

rolmops25

Dla film poprostu świetny:))) Fabuła długo się 'rozkręca' ale film wciągający, nie można się oderwać, bo boisz się że uronisz chociaż najmniejszy szczegół- oczywiście to moje zdanie:]

_Lillian_

Bardzo piękny film i szkoda że nie dostał oskara nie rozumiem jak komus ten film może sie nie podobać:P bardzo ciekawy i wzruszajacy goraco polecam ;D