Pokuta

Atonement
2007
7,5 127 tys. ocen
7,5 10 1 127437
7,0 42 krytyków
Pokuta
powrót do forum filmu Pokuta

Początek robi świetne wrażenie. Niestety po scenie aresztowania Robbiego film zaczyna tracić spójność, zanika bowiem ciągłość fabuły. Podobne wrażenie miałem oglądając ostatnie sceny. Wywiad jest bowiem całkowicie zbędnym elementem w filmie. Psuje zakończenie, które można było ukazać w dużo ciekawszy sposób. Niestety film nie wzruszył mnie zbytnio, w żadnym wypadku nie może równać się z klasyką gatunku ("Casablanca", "Przeminęło z wiatrem", "Angielski pacjent").
Na uwagę zasługuje jednak dobra realizacja, zwłaszczadżwięki jego montaż stoją na wysokim poziomie. Nie należy też zapomnieć o bardzo udanej roli Keiry Knightley. Mimo wszystko uważam, że film jest dość przeciętny.

ocenił(a) film na 6
ct23

Dla mnie 6/10. Oczywiście jak napisałeś do klasyki nie ma się co ten film równać. Pierwsze pół godziny to była dla mnie droga przez mękę. Nuda. Potem się rozkręciło, ale tak naprawdę dla mnie tylko zakończenie (efektowna przewrotka zamieniająca ten historyczny melodramat na psychologiczną przypowieśc na temat literatury) trzyma ten film na jako takim poziomie. Dobre, ale na pewno nie na Oscara za najlepszy film roku.