Pokuta

Atonement
2007
7,5 127 tys. ocen
7,5 10 1 127441
7,0 42 krytyków
Pokuta
powrót do forum filmu Pokuta

"Pokuta" to przede wszystkim film, który moim zdaniem bardzo dobrze oddaje treść książki. I choć najpierw obejrzałam film, a dopiero potem przeczytałam książkę, zaskoczyło mnie to, że wszystko zostało tak przedstawione jak u Iana McEwana. Polecam i film i książkę. Jednakże najpierw polecam przeczytać, a potem oglądać ;)

ocenił(a) film na 6
ribisi

Tak - też mnie uderzył fakt, jak wiernie film oddaje treść książki. Tylko drobne detale się różnią. Bardzo rzadko się to zdarza w ekranizacjach. Niemniej jednak film momentami ciągnie się niemiłosiernie, zwłaszcza w scenach podróży Robbiego nad Dunkierkę. Książka jak dla mnie też troszkę zbyt monotonna, ale to może z tego względu, że najpierw obejrzałam film i przypuszczałam, do jakiego zakończenia zmierza fabuła. Ponadto podziwiam autora za ciekawy pomysł na książkę, a szczególnie jeżeli chodzi o różne punkty widzenia tej samej historii.

ocenił(a) film na 10
sabuszka

Dla mnie bardziej niż film, ciągnęła się książka. Być może autor specjalnie tak ciągnął całą fabułę, by można było prześledzić każdy punkt widzenia i zrozumieć każdego z bohaterów.