Pokuta

Atonement
2007
7,5 127 tys. ocen
7,5 10 1 127437
7,0 42 krytyków
Pokuta
powrót do forum filmu Pokuta

Powtórka z rozrywki ;)

użytkownik usunięty

Czy odnieśliście wrażenie, że już gdzieś słyszeliście słowa "Wróć do mnie, wróć" (ang. "Come back to me, come back")? Kiedy Keira wypowiedziała je po raz pierwszy zaczęłam szukać w tle wielkiej wody i statku, bo identycznym głosem, akcentem i spojrzeniem wymawiała je Kate Winslet w Titanicu, kiedy leżała na wyłamanych drzwiach i wołała za szalupą "come back, come back" ;) Oglądałam Titanica kilkanaście razy, więc mocno wryło mi się to w pamięć. Zapewne tekst powtórzony przez Keirę kilka razy w filmie miał być jego mocnym akcentem ale mnie kojarzy on się tylko z Titanikiem, więc miał wydźwięk nieco inny od zamierzonego przez twórców.

mi tez sie skojarzylo, ale keira powiedziala to w zupelnie inny sposob, chocby dlatego, ze nie lezala posrodku atlantyku w lodowatej wodzie na drzwiach od szafy z oszronionymi brwiami.

Anne_Perry

Tak, odniosłem to samo wrażenie... Identyczny akcent i 'chropowaty' głos!

użytkownik usunięty
globus

Mi już po zobaczeniu trailera słowa wypowiadane przez Keirę skojarzyły się z innym filmem, mianowicie ze 'Wzgórzem nadziei', gdzie główna bohaterka również wypowiada często te słowa w listach do ukochanego, który - podobnie jak Robbie - jest na wojnie.

ocenił(a) film na 8

Mi nawet przez myśl nie przeszedł ów fragment z Titanica,dla mnie "Come back" Keiry jest zupełnie inne. Widze zupełnie dwie różne sytuacje... i jakos nie widze tu podobienstw. Mysle ze był to zwyczajny zbieg okolicznosci..

ocenił(a) film na 9

A mi kojarzy się z "Obłędem" Tak samo w nim wypowiadała tą kwestie do Jacka Starksa czyli do Adriena Brody'ego ;)

ocenił(a) film na 9
Zarrock

Dokładnie nie przypominam sobie Titanica ale podobnie jako kolega powyżej kojarzę to od razy z Obłędem. Tak czy siak polecam oba filmy z Keirą czyli Pokutę i Obłęd. Ciężko polecać Titanica bo każdy ten gniot widział. Myślę, że z Keiry będzie jeszcze rewelacyjna aktorka pokroju Meryl czy Cate Blanchet. Czas pokaże. :)

użytkownik usunięty
subtle

Skoro Titanic to gniot to dlaczego każdy go widział? Gniotów raczej nie ogląda każdy...
Nawiązując do Keiry mnie ona nie przypadła do gustu. Pewnie dlatego, że nie lubię płaskich i anorektycznych aktorek. ;)

Żeby nazwać film gniotem trzeba go najpierw obejrzeć, więc każdy ogląda ;) Poza tym reklama też zrobiła swoje (czyt. ściągnęła ludzi do kina).
Wracając do "Come back" Keiry, to, jak dla mnie, był wyjątkowy. W tej kwestii, w drżeniu rąk podczas spotkania w kawiarni, itd. oddała dziewczyna wszystkie emocje i uczucia, jakie targały jej bohaterką. IMHO, bardzo dobra rola Keiry.